Stor Perde Seçimi ve Daha Fazlası: Stor Perde Nasıl Yıkanır ve Takılır?

Stor Perde Seçimi ve Daha Fazlası: Stor Perde Nasıl Yıkanır ve Takılır?

Stor perde, az yer kapladığı için pencere ya da kalorifer peteğine takılma, mobilyaların arkasına sıkışma gibi bir sorun yaşatmıyor. Ayrıca bu minimalist görünümü sayesinde birçok modern dekorasyon tarzına da uyum sağlıyor. Sadece tül perde kadar eski bir kullanım geçmişi olmadığı için stor perdeyle ilgili bazı konuları keşfetmek gerekiyor.

İlk defa stor perde alacaksanız doğru seçimi yapmanız, evinizde stor varsa da temizlik ve kullanım ipuçlarını öğrenmeniz için bazı ipuçlarını sizinle paylaşacağız. İşte, stor perde alışveriş ve kullanım rehberi:

Stor Perde Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Stor Perde Seçimi ve Daha Fazlası: Stor Perde Nasıl Yıkanır ve Takılır?

Stor perde seçimini yaparken tüm odaları ayrı ayrı değerlendirin. Çünkü her odanın penceresi, dekorasyon stili ve kullanım amacı farklı. Eviniz için en uygun stor perdeye karar vermek için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Karartmalı stor perde, odaya giren ışığı engelleyerek rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Bu nedenle yatak odası ve bebek odasında karartmalı stor perde tercih edebilirsiniz. Işığı davet etmek istediğiniz mutfak ve salon gibi alanlara da zebra stor perde alabilirsiniz. Böylece stor kapalı bile olsa gün doğumuyla birlikte perdenin aralığından güneş içeriye sızmaya başlar.
  • Salon gibi üç kanatlı geniş pencerelerde iki ya da üç bölümlü stor perde kullanabilirsiniz. Böylece stor perdeyi açıp kapatmak daha kolay olur. Öte yandan odanızda açmayı tercih etmediğiniz bir pencere yönü varsa ayrı bölümlere sahip stor yaptırabilirsiniz.
  • Pencere çerçeveleriniz güzel bir görünüme sahipse stor perdeyi sadece camı örtecek boyutta hazırlatabilirsiniz. Bu seçim daha minimalist bir görünüm elde etmenize de yardımcı olur. Ayrıca sade bir görünüm yakalamak için krem, bej, beyaz gibi açık tonlarda stor perde seçebilirsiniz.
  • Her odanın dekorasyonuna özel bir desen, doku ve renkte stor perde seçmenizde de yarar var. Örneğin klasik dekorasyona sahip bir salon için kalın dokulu ve çiçekli bir model, canlı bir mutfak için sarı ve turuncu renklerde zebra stor, İskandinav tarzına uyum için de kahverengi bambu stor perde seçebilirsiniz. Dekorasyona uygun perde seçimi hakkında daha detaylı bilgi ¨Dekorasyon Tarzına Uygun Perde Seçimi Önerileri¨ yazımızda sizi bekliyor.

Tüm stor perde modelleri ve fiyatları ile ilgili bilgiye Koçtaş stor perdeler kategorisinden ulaşabileceğinizi de hatırlatalım.

Stor Perde Takma: Stor Perde Kornişe Nasıl Takılır?

Stor Perde Seçimi ve Daha Fazlası: Stor Perde Nasıl Yıkanır ve Takılır?

Duvarı delmeden stor perde takmak için odadaki mevcut kornişi kullanabilirsiniz. Üstelik sadece bir merdiven ve stor perde korniş aparatı yeterli olacak. Perde satılan yerlerden temin edebileceğiniz bu aparatın iki farklı boyutu bulunuyor. Dar ve geniş kasalara özel bu iki boyuttan doğru olanı seçmek için önce stor perdenizin kasa enini ölçün. Malzemeleriniz hazırsa hemen montaja geçelim:

  • Stor perdenin uzunluğuna göre kullanacağınız korniş aparatı sayısını belirleyebilirsiniz. Bir metre uzunluğundaki perde için üç adet korniş takma aparatı kullanabilirsiniz. Perdenin ipinin olduğu bölüme iki aparat takarak daha sağlam bir montaj yapabilirsiniz. Çünkü perdenin mekanizmasının olduğu yer daha fazla ağırlık taşır. Ayrıca her 50 cm’lik uzunluk için bir adet aparat ekleyebilirsiniz.
  • Aparatı, kornişin ortadaki kanalına takın ve vida gibi elinizle çevirerek sabitleyin. Aparatın çıkıntılı bölümü odanın içine yani size doğru olmalıdır. Çünkü kornişe takılan stor perde demontajı için bu çıkıntılara basmanız gerekir.
  • Stor perdeyi bu aparatların ortasına gelecek şekilde yerleştirin ve bastırın.

Daha kısa perde kullanmayı sevenler ise tavandan değil, duvardan montajı tercih ediyor. “Korniş olmadan stor perde nasıl takılır?” sorusunun cevabına bakarak bu farklı kullanım yolunu keşfedelim.

Duvara Stor Perde Montajı: Stor Nasıl Takılır?

Mutfak gibi küçük alanlarda tavandan perde yerine duvardan stor kullanarak alana ferahlık katabilirsiniz. Ayrıca renkli stor perde seçerek odanızın dekorasyonuna renk katabilir, perdelerinizi tablo gibi değerlendirebilirsiniz.

Bu türü seçtiyseniz şimdi, geriye tek soru kalıyor: Stor perde duvara nasıl takılır? Duvara montajın kornişe stor takmaktan farkı, matkapla duvarın delinmesi. Yani az da olsa ustalık gerektiriyor. Gelin, önce stor perde duvara monte edilirken kullanılan malzemelere bakalım:

  • Matkap
  • Çekiç
  • L ayak (stor perdeyi duvara monte etme aparatı)
  • Metre
  • Vida
  • Dübel
  • Kalem

Evde en sık kullanılan matkap, akülü vidalama ve çekiç gibi el aletleri Koçtaş’ta sizi bekliyor! Doğru aleti seçerek tamirat işlerinizi kolaylıkla yapmak için de rehber niteliğindeki ¨Matkap Alırken Nelere Dikkat Etmeli?¨ yazımıza göz atmayı unutmayın. Şimdi, “Korniş olmadan stor perde nasıl takılır?” sorusunun ayrıntılı anlatımına geçelim:

  • Bir metre uzunluğundaki stor perdeye iki adet L ayak takabilirsiniz. Ağır kumaşa sahip stor perdelerde bu sayıyı üçe çıkarabilirsiniz.
  • Pencerenin üzerinden belirli bir mesafeyi ölçün ve stor perdeyi asacağınız yüksekliği belirleyin. Bu yüksekliğe L ayakları monte etmek için yatay alanda da ölçü alın. Duvarın enini iki ya da üç eşit parçaya bölerek işaretleyin.
  • İşaretlediğiniz yerlere L ayağın iki deliği gelecek şekilde matkapla ikişer delik delin.
  • Bu deliklere önce dübel, daha sonra da vidayı çekiçle çakın.
  • Artık son adımdasınız. Stor perdeyi alın ve üst kısmını L ayağın üzerinde yer alan stor perde duvar aparatı içerisine bastırarak yerleştirin.

Duvara monte stor perdeniz kullanıma hazır!

Stor Perde Seçimi ve Daha Fazlası: Stor Perde Nasıl Yıkanır ve Takılır?

Stor Perde Nasıl Çıkarılır?

Stor Perde Seçimi ve Daha Fazlası: Stor Perde Nasıl Yıkanır ve Takılır?

Dışarıdan gelen toz doğrudan perde üzerinde biriktiği için storlar zamanla kirleniyor. Stor perdeyi çıkarıp yıkamak için tül perdeye göre biraz daha fazla uğraşmak lazım. Ancak merak etmeyin, pratiklik kazanınca stor perde çıkarmak sizin için tül perdeden farksız hale gelecek. İşte, “Stor perde nasıl sökülür?” sorusunun adım adım cevabı:

  • Tavana ya da duvara monte haldeki stor perde takma aparatının mandal benzeri bir çıkıntısı bulunur. Bu mandalların her birine elinizle kuvvetle bastırarak stor perdeyi sökebilirsiniz.
  • Perdeyi söktükten sonra kumaşını çıkarmak için de perdenin en altındaki uzun metalin her iki yanında bulunan ince çubukları çıkarın.
  • Perdenin rulo haldeki üst kısmını çıkarmak için de her iki yanında bulunan yuvarlak plastik kısma basın.

Böylece stor perdenin kumaş kısmı yıkanmaya hazır hale gelecek.

Stor Perde Yıkama: Stor Perde Temizleme İpuçları

Stor Perde Seçimi ve Daha Fazlası: Stor Perde Nasıl Yıkanır ve Takılır?

Stor nasıl çıkarılır merak edenler için yukarıda detaylı şekilde bilgi verdik. Bu adımları takip ederek çıkardığınız perdeyi küvet ya da terasta yıkayabilirsiniz. Stor perde kumaşını çamaşır makinesinde yıkarsanız yırtılma ya da fazla buruşma nedeniyle perdeyi tekrar kullanmanız mümkün olmayabilir.

Stor perdeyi küvette yıkayacaksanız küvete su doldurun ve içerisine bulaşık deterjanı dökün. Perdeyi bu suyun içerisinde yarım saat bekletin. Kirleri yumuşayan perdeyi yumuşak bir fırçayla fırçalayın. Küvetteki deterjanlı suyu boşaltın ve perdeyi duş başlığıyla durulayın. Perdeyi balkon gibi düz bir zeminde yıkayacaksanız da yumuşak bir fırçayla üzerine deterjan sürün ve bekletin. Ancak stor perde yıkama için kullandığınız deterjanlarda ağartıcı bulunmamasına dikkat edin.

Eğer stor perde yerine salon gibi oturma alanlarında perde kullanmayı düşünüyorsanız Evlerin Gelinliği: Tül ve Perde Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı okumadan karar vermeyin deriz. Perde modelleri için de Koçtaş perde ve perde aksesuarları kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın.