Söz konusu yaşam alanları olduğunda, özellikle kış aylarında adını daha çok duymaya başladığımız bazı cihazlar var. Hiç kuşkusuz ki kombiler, radyatörler, şömineler, elektrikli ısıtıcılar bu cihazların başında geliyor. Tabii termostatları da unutmamak lazım! Peki, termostatlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? İşte, bu yazıda termostatın görevi, termostat çeşitleri, termostat kullanımı ve daha fazlası hakkında bilgi edinebileceksiniz. O halde sizi daha fazla bekletmeyelim ve termostatlar hakkında bilmeniz gerekenleri sıralamaya başlayalım.
Termostat Nedir? Termostat Ne İşe Yarar?
Termostat, soğutucu ya da ısıtıcı aletlerde kullanılan ve ısının istenilen derecede sabit tutulması görevini üstlenen kontrol mekanizmasıdır. Termostatlar aracılığı ile olması gereken veya arzu edilen ısının üzerine çıkılmasının ya da altına düşülmesinin önüne geçilir. Bu sayede hem termostat kullanılan cihazların fazla efor sarf edip zarar görmelerinin önüne geçilebilir hem de enerji tasarrufu sağlanabilir. Tabii az enerji tüketimi sayesinde daha doğa dostu, sürdürülebilir bir yaşamın kapılarının aralandığını da belirtmeden geçmeyelim.
Termostat Çeşitleri Nelerdir?
Yukarıda da aktardığımız gibi kullanım amacı ısı kontrolü sağlamak olan termostatlardan farklı amaçlar için yararlanılabilir. Örneğin doğal gaz termostatında amaç, alanın sıcaklığını ideal seviyede tutmakken şofben termostatında amaç, suyun sıcaklığını ideal seviyede tutmaktır. Bu sebeple termostat seçerken belirlenmesi gereken ilk şey, kullanılacak cihaza uygun ürün seçmektir.
Kullanım Amacına Göre Termostat Çeşitleri;
- Kombi Termostatı
- Şofben Termostatı
- Klima Termostatı
- Buzdolabı Termostatı
- Fırın Termostatı
- vb.
Buna ek olarak hangi termostat çeşidinin kullanım amacınıza ve ihtiyaçlarınıza cevap verebileceğini de incelemek faydalı olacaktır. Termostat çeşitleri; iç yapılarına göre bi-metal, civalı, gaz-sıvı körüklü ve elektronik olmak üzere dört farklı sınıfta incelenebilir. Buna ek olarak ev ve iş yerlerinde kullanılan oda termostatları da kendi aralarında sınıflara ayrılabilir.
Çalışma Mekanizmalarına Göre Termostat Çeşitleri;
- Bi-Metal Termostat
- Civalı Termostat
- Gaz-Sıvı Körüklü Termostat
- Elektronik Termostat
Gelin şimdi, bu detayları inceleyip termostat çeşitlerini daha yakından tanıyalım.
Termostat Nasıl Çalışır?
İç yapılarına göre termostat türlerinden bahsederken aslında farklı cihaz tiplerinin termostat çalışma prensibinden de bahsetmiş olacağız.
- Bi-metal Termostatlar: Isınma nedeni ile gerçekleşen genişlemenin katsayısı farklı olan iki metalden oluşan bi-metal termostatlarda, ısınan bir metal diğerinin üzerine kıvrılır. Bu sayede istenilen ısıya ulaşıldığında termostat durur, ısı kaybedildiğinde ise termostat yeniden çalışmaya başlar.
- Civalı Termostatlar: Termostatta bulunan kontak uçları ve civa, ısı yakalandığında genleşir, büzülür ve kontak uçlarının konum değiştirme sayesinde kapanarak ısıyı durdurur. Isının etkisi gittiğinde ise bu kontak uçlar yeniden çalışmaya başlayarak ısıyı yeniden yayar.
- Gaz-Sıvı Termostatlar: Gaz deposu ve körük kontakların birleşmesi ile oluşan termostat çeşididir. Isınma sonrasında genleşen gaz, kontakların konum değiştirmesini sağlar. Bu sayede ısıtıcı, ideal sıcaklık değerinin üzerine çıkmadan çalışabilir.
- Elektronik Termostatlar: Elektrikli termostatların çalışma prensibi de aslında diğer türler ile benzer. Elektrikli devreler aracılığı ile sıcaklığı algılayan bu termostatlarda, ideal sıcaklığa ulaşıldığı durumda çalışma durur.
Tabii termostat denildiğinde çoğumuzun aklına yaşam alanlarında ya da iş yerlerinde sıcaklık seviyesini koruyup tasarruf yapmaya yardımcı olan oda termostatı gelse de aslında araba termostatı, buzdolabı termostatı, fırın termostatı, ütü termostatı, araç termostatı gibi farklı çeşitler de mevcut. Fakat kullanım amaçları farklı olsa bile bu termostatların ana amacının da aynı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kullanılan termostatlar ortamın sıcaklığını korumak ya da motor gibi cihazların fazla ısınmasını engellemek amacı ile çalışırlar.
Oda Termostat Modelleri
Oda termostatı modellerinden bahsedeceğiz, ama öncelikle “Oda termostatı nedir?” sorusunun yanıtını sizinle paylaşmak isteriz. Oda termostatı, ortamın ısısını ayarladığınız derecede tutmak için çalışan cihazlardır ve hem tasarruf hem de konfor sağlaması, oda termostatı faydaları arasında yer alır. Peki, oda termostat modelleri nelerdir? Oda termostatını, kablolu oda termostatı ve kablosuz oda termostatı olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür.
- Kablolu Oda Termostatı: Kombi ya da klima gibi ısıtıcı veya soğutucu cihazlara bir kablo ile bağlanan oda termostatlarıdır. Bağlantıları kolay olsa da soğutucu ya da ısıtıcıya yakın bir şekilde konumlandırılmaları gerekir. Bu da kullanım kolaylığını -özellikle de ürün manuel ise- olumsuz etkileyebilir.
- Kablosuz Oda Termostatı: Dijital termostat olarak da bilinen kablosuz termostat modellerinin kombi ya da klima gibi cihazlara bağlanmaları için kablo bağlantısı gerekmez. Dijital oda termostatı ile ısıtıcı ya da soğutucu cihaz arasındaki bağlantı, bir çeşit wi-fi bağlantısı ile sağlanır. Bu sebeple kullandığınız kombi ya da klimanın da bu bağlantıyı destekleyecek modelde olması önemlidir.
Ayrıca akıllı termostatların da çoğunlukla bu sınıfta yer aldığını belirtmeden geçmeyelim. Akıllı oda termostatlarını cep telefonunuza ya da tabletinize yükleyebileceğiniz uygulamalar sayesinde kontrol edebilmeniz büyük konfor sağlar. Bu nedenle pek çok kişi için en iyi oda termostatı, akıllı oda termostatı çeşitleridir.
Ayrıca doğal gaz oda termostatı, kombi oda termostatı gibi termostatların yanı sıra petek termostatları da bulunur.
- Petek Termostatı: Peteklere monte edilen termostat çeşididir. Bu termostatların da amacı, petek termostat dereceleri sayesinde istenilen sıcaklık doğrultusunda ayarlama yapmak ve bu sayede peteklerin çok ısınmasını ya da ihtiyaçtan az yanmasını engellemektir.
Oda Termostatı Nasıl Kullanılır?
Oda termostatının nasıl kullanılabileceği yani “Oda termostatı ayarı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı, seçtiğiniz ürüne göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple doğru bir kullanım için size önerimiz, termostatın kullanım kılavuzunu incelemeniz olur.
Peki, oda termostatı hangi odaya takılmalı? Oda termostatı için en uygun nokta, yaşam alanlarında en çok tercih edilen odadır. Bu doğrultuda termostata oturma odanızda yer verebilirsiniz. Ayrıca “Oda termostatı nereye konmalı?” diye merak ediyorsanız da cihazı, sıcak ya da soğuktan direkt olarak etkilenebilecek bir yere monte ettirmemenizi öneririz. Örneğin peteklerin üstleri, kapıların yanları ya da güneş ışığını direkt alan noktalar termostatı monte etmek için uygun noktalar olmayabilir.
Oda termostatı ile ilgili aklınıza takılan sorulardan birinin de “Oda termostatı kaç dereceye ayarlanmalı?” olduğunun farkındayız. Oda termostatlarını 21°C ya da 22°C’ye ayarlayabilirsiniz. Unutmamalısınız ki ısıtma ya da soğutma sistemlerinde daha düşük ya da daha yüksek sıcaklıklar tercih etmek, kullanılan enerji miktarını artırıp tasarruf etmenizin önüne geçebilir.
“Oda termostatı ne işe yarar, oda termostat ayarı kaç olmalı, oda termostatı tasarruf sağlar mı?” gibi merak edilen soruların yanıtlarını verdik. Şimdi, termostatlar sayesinde daha tasarruflu bir şekilde ısınma ihtiyacını karşılama zamanı! Bu arada kombiler, klimalar, elektrikli ısıtıcılar, vantilatörler… İhtiyacınız olan ısıtıcı ve soğutucu cihazlar için Koçtaş’a göz atmayı unutmamanızı tavsiye ederiz.
Son olarak oda termostatı tasarruf sağlayan bir ürün olsa da tasarruf konusunda tek başına yeterli olmayabilir ve ek tedbirler almanız gerekebilir. Dilerseniz “Soğuklara Karşı Hazırlanın: Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?” ve “Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları” yazılarımız, tasarruf önerileri konusunda size yardımcı olabilir. Bu sayede hem bütçenizi hem de fazla enerji tüketimini azaltarak dünyamızı koruyabilirsiniz.