Zamanı Yakalayın: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Çevreye karşı giderek daha duyarlı ve bilinçli hale gelen, sürdürülebilir bir gelecek için çabalayan bir dünyada elektrikli araçlar (EV’ler) da giderek daha popüler hale geliyor. Sıfır karbon emisyonu ve etkileyici yakıt tasarrufuyla EV’ler, karbon ayak izini azaltmak ve yakıt maliyetlerinden tasarruf etmek isteyenler için harika bir seçenek. Ancak şarj istasyonlarının henüz yeterince yaygın olmaması nedeniyle elektrikli bir araca sahip olmak isteyenler arasında elektrikli araç nasıl şarj edilir konusu endişe yaratabiliyor.

Biz de bu nedenle kurulum maliyetlerinden şarj sürelerine ve evde şarj olanaklarına kadar elektrikli araç şarj istasyonları hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele aldık.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli Şarj İstasyonu Nedir

Elektrikli araç şarj istasyonu, EV pilinizi şarj etmenizi sağlayan bir cihazdır. AC şarj cihazları ve DC şarj cihazları olmak üzere iki temel elektrikli araç şarj cihazı türü vardır.

  • AC şarj istasyonları alternatif akım kullanır. Bu evlerde ve iş yerlerinde en yaygın kullanılan elektrik türüdür. Aynı şekilde AC şarj cihazları en yaygın elektrikli araç şarj cihazı türüdür ve en uygun fiyatlı olan seçenektir. AC şarj cihazları genellikle standart bir ev prizi veya özel bir şarj istasyonu kullanır.
  • DC, doğru akımın kısaltmasıdır ve pillerde kullanılan elektrik türüdür. DC şarj istasyonları, AC şarj cihazlarından daha az yaygındır; ancak daha hızlıdır. DC şarj cihazları genellikle ticari hızlı şarj istasyonlarında kullanılır.

AC ve DC şarj dışında üç ana şarj istasyonu türü olduğunu belirtelim. Seviye 1, Seviye 2 ve Seviye 3 şarj istasyonu. İlk ikisi alternatif akım kullanan ve ev kullanımına uygun şarj istasyonlarıdır. Seviye 3 ise doğru akım kullanan şarj istasyonlarıdır ve sadece ticari işletmelerde kullanılabilir.

Seviye 1 şarj istasyonu, standart 120 voltluk ev tipi priz kullanır ve 3,3 kilovata kadar güç sağlar. Bu en yavaş şarj türü olmasına rağmen ek donanım gerektirmediği için evde kullanıma en uygun seçenek olarak görülür. 

Seviye 2 şarj istasyonu, 240 voltluk priz kullanır ve 19,2 kilovata kadar güç sağlar. Bu tür şarj, Seviye 1 şarjdan daha hızlıdır; ancak her evde bulunmayan ve 240 V ila 400 V enerji aktarımı yapan özel bir priz gerektirir. 

Seviye 3 şarj istasyonu ise hızlı şarj istasyonu olarak da bilinir ve ev kullanımına uygun değildir. Özel ekipman, özel kurulum ve yüksek güç gerektirir. Ayrıca plug-in hibrid EV’lerde bu şarj özelliği olmadığı için tüm elektrikli araçlar hızlı şarj istasyonlarında şarj edilemezler.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nerelerde Var?

Elektrikli Şarj İstasyonu Nerede Vardır

Elektrikli araçlara yönelik şarj istasyonları kamusal alanlarda giderek yaygınlaşıyor. Bunları alışveriş merkezlerinde, otoparklarda, benzin istasyonlarında ve otellerde bulabilirsiniz. Pek çok uygulama ve web sitesi yakınınızdaki şarj istasyonlarını bulmanıza yardımcı olarak seyahatlerinizi planlamanızı kolaylaştırıyor ve ihtiyaç duyduğunuzda her zaman bir şarj cihazına erişebilmenizi sağlıyor. 

Evde elektrikli araç şarjı yapmak için ise ev tipi şarj istasyonu satın almanız mümkün. Her bütçeye uygun elektrikli araç şarj istasyonları modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Elektrikli Araç Evde Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli Araç Evde Nasıl Şarj Edilir

Elektrikli aracınızı evde şarj etmenin en kullanışlı seçeneklerden biri olduğunu belirtelim. Öncelikle halka açık şarj istasyonunda sırada beklemek veya arızalı ünitelerle uğraşmak konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Ayrıca evde şarj işlemi genellikle halka açık şarj istasyonlarından veya geleneksel araçlar için kullanılan yakıttan daha ucuzdur. Ancak yine de aracınızın dolum süresine bağlı olarak elektrik faturanıza yansımasının ne olacağını hesaplamanızda fayda var.

Ayrıca ev tipi elektrikli şarj istasyonunda Seviye 2 şarj cihazı (240V) tercih ederseniz aracınızı daha hızlı şarj edeceğinizden bahsetmiştik. Ancak özel bir prize de ihtiyacınız olduğunu aklınızda bulundurun.

Evde şarj istasyonu kurmak için;

  • Öncelikle elektrik panelinizin kapasitesini değerlendirmek ve herhangi bir yükseltme gerekip gerekmediğini belirlemek için işinin ehli bir elektrikçiye danışın. İhtiyacınız olan güvenilir uzman elektrikçi için Koçtaş’ın Ustabilir uygulamasını kullanabilirsiniz. 
  • Elektrikli aracınızın modeliyle uyumlu bir şarj istasyonu seçtiğinizden emin olun.
  • Elektrikçi, şarj istasyonunun güvenlik standartlarına ve yerel düzenlemelere uygun olmasını sağlayacak şekilde kuracaktır.
  • Verimliliğini ve güvenliğini sağlamak için şarj istasyonunuzun bakımını düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin.

Garajınız veya araba yolunuz varsa elektrikli araç şarj istasyonu kurabilirsiniz. Ayrıca evde güneş panelleri gibi yeşil enerji kaynağınız varsa elektrikli aracınızı şarj etmek, karbon ayak izinizi daha da azaltabilir.

Elektrikli Araç Kaç Saatte Şarj Olur?

Elektrikli Araç Kaç Saatte Şarj Olur

Elektrikli araçların şarj süreleri; EV modeline, pil kapasitesine ve şarj istasyonunun güç çıkışına bağlı olarak değişiklik gösterir:

  • Seviye 1 şarj istasyonunda 1 saat şarj edilen bir araç 6-8 km gidebilir. Bir EV’nin tamamen şarj edilmesi 8 ila 24 saat sürebilir. Bu nedenle Seviye 1 şarj istasyonunda elektrikli aracınızı gece şarj etmenizi öneririz. 
  • Seviye 2’de 1 saat şarj ile menzil 25-40 km’ye kadar çıkar. Çoğu EV, 4 ila 8 saatte şarj olur. Böylece elektrikli aracınızı gece şarj edip sabah kullanmanın yanı sıra ihtiyacınız olduğunda gün içinde de şarj edebilirsiniz. 
  • Yüksek güçlü Seviye 3’te ise sadece 10 dakikalık şarj ile 65 km’ye kadar yol almak mümkündür. Bu hızlı şarj istasyonları 20-30 dakika kadar kısa bir sürede %80 şarj sağlayabilir. 

Elektrikli Şarj istasyonu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Eviniz için bir elektrikli şarj istasyonu satın almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayalım:

  • Şarj Hızı: Öncelikle elektrikli aracınızı ne kadar hızlı şarj etmeniz gerektiğine karar verin. Elektrikli aracınızı gece boyunca şarj etmek sizin için yeterliyse daha yavaş bir şarj cihazı tercih edebilirsiniz. Ancak aracınızı sık sık hızlı bir şekilde şarj etmeniz gerekiyorsa daha hızlı bir şarj cihazına ihtiyacınız olacaktır.
  • Şarj Gücü: Farklı elektrikli araçların farklı güç gereksinimleri olur. Seçtiğiniz şarj istasyonunun elektrikli aracınızla uyumlu olduğundan emin olun.
  • Fiş Tipi: Elektrikli araç şarj istasyonları için J1772 ve CCS olmak üzere iki ana fiş türü bulunur. Seçtiğiniz şarj istasyonunun EV’niz için doğru fişe sahip olduğundan emin olun.
  • Profesyonel Kurulum: Güvenli ve doğru bir şekilde kurulması için elektrikli şarj istasyonunuz için profesyonel kurulum desteği almanızı öneririz.
  • Garanti: Seçtiğiniz elektrikli araç şarj istasyonunun kapsamlı bir garantiye sahip olduğundan emin olun. Garanti süresi ve kapsamı hakkında bilgi almayı ihmal etmeyin. 
  • Kurulum Maliyeti: Elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, seçtiğiniz şarj cihazının türüne ve kurulumun karmaşıklığına bağlı olarak değişir. 
  • Ek Özellikler: Bazı elektrikli araç şarj istasyonları, yerleşik kablo kılıfı veya zamanlayıcı gibi ek özelliklerle sahip olabiliyor. Hangi özelliklerin sizin için önemli olduğuna karar verin ve şarj cihazınızı buna göre seçin.
  • Güvenlik Özellikleri: Elektrikli araç şarj istasyonunda sizi elektrik çarpmasından koruyacak topraklama hatası devre kesici (GFCI) çıkışı gibi güvenlik özellikleri bulunduğundan emin olun.
  • Enerji Verimliliği: Elektrik faturalarınızdan tasarruf etmek için enerji tasarruflu bir elektrikli araç şarj istasyonu seçin. 
  • Geleceği Planlama: Gelecekte evinize başka bir elektrikli araç ekleme ihtimaliniz varsa ilave araçların sığabileceği bir şarj istasyonu tercih edin.

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarınıza en uygun elektrikli şarj istasyonunu seçebilirsiniz.

Elektrikli-Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti Ne Kadar?

Evinizde kullanmak istediğiniz elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, şarj cihazının türüne ve kurulumun karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Kurulum, önemli miktarda elektrik işi gerektiriyorsa bu maliyeti daha da arttırır. 

Seviye 1 şarj istasyonu özel bir ekipman gerektirmediği için en düşük maliyetli seçenektir. Seviye 2 şarj istasyonu daha güçlü ekipman ve özel kurulum gerektirdiği için daha yüksek maliyetlidir. Bütçenize en uygun modeli seçmeniz için elektrikli araç şarj istasyonları modellerinin Koçtaş’ta sizi beklediğini hatırlatalım.

Elektrikli aracınızı ister evde şarj etmeyi, ister halka açık şarj istasyonlarını kullanmayı seçin; maliyetleri ve şarj sürelerini bilmeniz çok önemli. Elektrikli aracınızın şarjını günlük rutininize dahil ederseniz sürdürülebilir ve çevre dostu bir geleceğe katkıda da bulunabilirsiniz.