Ev güvenlik kameralarında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek, hem ihtiyacını en doğru şekilde karşılamanıza hem de paranızın tam karşılığını almanıza yardımcı olur. Minimum gereksinimleri karşılayan bir güvenlik kamerası seçmeniz bile davetsiz misafirlere karşı caydırıcı bir etki yaratır, evinizin ve sevdiklerinizin güvenliğini sağlamaya yeterli olur.
Bu yazımızda ev güvenlik kamerası satın almanıza yardımcı olmak için farklı ev güvenlik kamerası türlerini, ev güvenlik kameralarının video kalitesi ve veri gizliliği kriterlerini inceledik; güvenlik kamerası alırken nelere dikkat edilmeli gibi birçok konuyu ele aldık. Dilerseniz öncesinde güvenlik kamera modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Güvenlik Kameralarının Türleri Nelerdir?
Ev güvenlik kamera sistemlerini, kablolu güvenlik kameraları ve kablosuz güvenlik kameraları olmak üzere iki ana kategori altında toplamak mümkün.
Kablolu güvenlik kamera sistemleri, bir güç kaynağına ve bir kayıt cihazına kablolar kullanılarak bağlanır. 7/24 kayıt yaparlar ve uzaktan görüntülemek için internete kablolu olarak bağlanabilirler. İki tür kablolu ev güvenlik kamera sistemi vardır: Geleneksel DVR (dijital video kaydedici) sistemleri ve daha yeni olan NVR (ağ video kaydedici) sistemleri.
Hem DVR’ler hem de NVR’ler internete Ethernet kablosuyla bağlanabilir. NVR’ler DVR’lerden daha gelişmiştir ve daha yüksek kalitede video kaydetme kapasitesine sahiptir. NVR’ler ayrıca kablosuz kameraların sahip olduğu iki yönlü konuşma ve kişi algılama gibi bazı özelliklere de sahiptir.
Kablolu ev güvenlik sisteminde kullanılan kameraların prize takılmasına gerek yoktur. Çoğu kablolu sistemde görüntüleri akıllı telefonunuzda görüntülemek için bir uygulama kullanmanız gerekir. Kayıtları ve gerçek zamanlı yayınları görüntülemek için kayıt cihazına bir bilgisayar monitörü de bağlayabilirsiniz.
Kablosuz güvenlik kamerası sistemleri ise evinizin Wi-Fi ağına bağlanır, akıllı telefonunuza uyarılar ve videolar gönderir. Bazı modellerin bir prize takılması gerekirken bazıları şarj edilebilir pil ile çalışır. Bazı kameralar video klipleri bir hafıza kartında depolayabilir, ancak bir kısmında bu özellik yoktur. Bu nedenle kamera çekimlerini bulutta depolamanız gerekir. Kablosuz kameraların uygun olan modelleri dış mekanda da kullanılabilir.
Hangi Güvenlik Kamerasını Almalıyım?
Piyasada farklı marka ve modelde kameralar olduğu için ihtiyacınız olan güvenlik kamerasına karar vermek zor görünebilir. Ancak aşağıdaki noktaları dikkate alarak ihtiyaçlarınızı tam olarak belirlemek, doğru güvenlik kamera sistemini seçmenize yardımcı olabilir.
1. Kamera Türü
İç mekan veya dış mekanda kullanıp kullanmayacağınız, ihtiyacınız olan kamera türünü değiştirir. Kablolu kameralar hava koşullarına dayanıklı olsa da tüm kablosuz güvenlik kameralarının hava koşullarına dayanıklı olmayabileceğini unutmayın. Bu nedenle eğer kamerayı dışarıda kurmayı düşünüyorsanız alacağınız kameranın özelliklerini mutlaka kontrol edin.
2. Güç Kaynağı
Kamerayı ne kadar yoğun kullanacağınıza bağlı olarak kablolu veya kablosuz kamera arasında seçim yapabilirsiniz. Kablolu kamera ile şarj etme sorunu yaşamazsınız, ancak uzatma kablosu kullanmanız gerekebilir ve prizin yerine göre kamerayı monte edeceğiniz yere karar vermek zorunda kalabilirsiniz.
3. Bulut Depolama Planları
Bulut depolama, çekimleri bulutta saklamanıza olanak tanır. Böylece görüntülere her yerden erişebilirsiniz. Ancak kamera seçmeden önce markanın ne kadar ücretsiz bulut depolama alanı sunduğunu kontrol edin. Bu size görüntüler için ne kadar ek depolama maliyeti getireceği hakkında fikir verir.
4. Gizlilik
Kameralar güvenliğiniz açısından gönül rahatlığı sağlarken evinizin görüntülendiğini ve internete bağlandığını da unutmamanızda fayda var. Siz evinizi telefonunuzdan izleyebiliyorsanız başka birinin de bunu yapması mümkün olabilir. Bu nedenle şifrelerinizin hacklenmeye karşı mümkün olduğu kadar güçlü olduğundan emin olun. Ayrıca alacağınız güvenlik kamerası markasının kısa mesaj, telefon görüşmesi, e-posta veya kimlik doğrulama yoluyla size tek kullanımlık bir şifre gönderen ek bir güvenlik katmanı olan iki faktörlü kimlik doğrulama imkanı sunup sunmadığını da kontrol edin.
5. Çözünürlük
Çözünürlük ne kadar yüksek olursa görüntü o kadar net olur. Görüntü netliği konusundaki ihtiyacınızı tam olarak belirleyin.
6. Gece Görüşü
Gece görüşüne sahip kamera, düşük ışıklı veya ışıksız koşullarda da çevresini görür. Buna ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirin.
7. Hareket Algılama
Bu özelliğe sahip kameralar hareketi algıladığında kayıt yaparlar. Bu da güvenliğinizi artırırken sürekli kayıt alınmadığı için depolama alanından tasarruf sağlar.
8. Ses Kaydı
Güvenliğiniz açısından kameranın, videonun yanı sıra ses de kaydetmesine ihtiyacınız olup olmadığına karar verin.
9. Akıllı Ev Cihazları veya Akıllı Ev Asistanları
Varsa halihazırda kurulu olan akıllı ev cihazlarınızı veya akıllı ev asistanlarınızı değerlendirin. Piyasadaki pek çok kamera; Google Asistan, Amazon Alexa ve Apple Siri ile uyumlu ve aydınlatma, kapı kilitleri, cihazlar ve HVAC’i içeren akıllı ev sistemine bağlanabilir.
10. Mülkünüzün Büyüklüğü
Büyük bir mülkünüz varsa daha fazla kameraya ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca mülkünüzün düzenini ve kameraları nereye yerleştirmek istediğinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir.
Güvenlik Kamerası Nasıl Kurulur?
Kurulum konusunda rahat değilseniz profesyonel bir firmadan destek alabilirsiniz. Ancak kendiniz de güvenlik kamerası kurulumu yapabilirsiniz. Yine de sistemi doğru kurduğunuzdan emin olmak için talimatlara harfi harfine uymanızın önemli olduğunu belirtelim.
Öncelikle dış mekan kameralarını kolayca erişilip devre dışı bırakılamayacak kadar yükseğe, rüzgar ve hava koşullarına karşı korunacak şekilde monte etmelisiniz. Bu nedenle kameranın yerden en az 2.5-3 m yüksekliğe yerleştirilmesi önerilir. Ancak kamerayı çok yükseğe yerleştirmeyin, aksi takdirde takip etmek istediğiniz alan kameranın görüş alanına girmeyebilir. Ayrıca kamerayı nereye monte ederseniz edin onarım yapmak için erişebileceğiniz bir konumda olduğundan da emin olun.
Şimdi, adım adım güvenlik kamerası nasıl kurulur birlikte bakalım:
- Kablosuz kameraların kurulumu nispeten daha kolaydır. Kablosuz kamera kullanıyorsanız kamerayı sağlam bir yüzeye monte edin. Seçtiğiniz kamera kabloluysa güç kablosunu bir prize veya başka bir güç kaynağına bağlamanız gerekeceği için kamerayı monte edeceğiniz yerin prize yakın olmasına dikkat edin. Kameranın, prizin ne kadar yakınında olması gerektiğini kamerayla birlikte gelen güç kablosunu ölçerek bulabilirsiniz.
- Kameranızı duvara monte etmek için vida veya yapışkan ped kullanabilirsiniz. Kamera ile verilen vidalarla montaj yapacaksanız bir tornavida ve matkaba ihtiyacınız olur. Kamera, vida yerine yapışkan ped ile monte edilecekse plastik kaplamayı yapışkan pedden çıkarın, duvara yerleştirin ve en az 30 saniye üzerine bastırın. Kamerayı monte edeceğiniz duvarın alçıpan olmaması gerektiğini belirtelim.
- Kamerayı, izlemek istediğiniz alanı gösterecek şekilde yerleştirin. Kamerayı doğru açıda monte etmek için gözünüzü kameranın gözüne yaklaştırıp arkasından bakarak kameranın kapsadığı alanı ayarlayabilirsiniz.
- Kablolu kameranızı prize veya güç kaynağına bağlayın. Kameranızı iç mekana kuruyorsanız kabloyu kapatmak için uygun bir mobilyanın arkasından geçirebilirsiniz. Dış mekandaysa duvarı delip kablosunu bu delikten prize ulaştırabilirsiniz.
- Varsa kamerayı video kabloları ile depolama aygıtına bağlayın. Kablolu bir kamera satın aldıysanız “Kameraya” ve “DVR’ye” etiketli kablolarla birlikte gelmesi gerekir. Bu kabloları kameranıza ve DVR cihazınıza, kabloların karşı uçlarını ilgili etiketlerde belirtilen cihazlara takın.
- Birden fazla kamera takacaksanız tüm kameralar için bu işlemleri tekrarlayın. Her bir kameranın açısını farklı alanları kapsayacak şekilde ayarladığınızdan emin olun. Ayrıca bu alanların kesişmesini en aza indirecek şekilde ayarlayarak görüş alanınızı artırabilir ve evinizi mümkün olduğunca güvenli hale getirebilirsiniz.
- Ardından güvenlik kameralarını ev ağınıza bağlayın. Bunun için kameranızla birlikte verilen kurulum talimatlarını uygulayın.
- Tüm bağlantıları yaptıktan sonra kullanacağınız güvenlik uygulamasını açın ve kamera görüntülerini kontrol ederek kör noktaları veya açıları belirleyin. Buna göre istediğiniz görüş açısını elde edene kadar kameraların açılarını değiştirin.
- Kameraların istediğiniz tüm alanları yakaladığından emin olduktan sonra açılarını sabitlemek için son vidaları sıkın.
- Ardından dış montaj braketi etrafındaki küçük boşlukları ve varsa kablolar için açtığınız delikleri doldurun. Gerekiyorsa bağlantılara veya çıkışlara ön panelleri ekleyin.
Tebrikler! Güvenlik kamerası kurulumunu tamamladınız.
Güvenlik Kamera Sisteminin Bakımı Nasıl Yapılır?
Güvenlik kamera sisteminiz kurulduktan sonra bakımının doğru yapılması da önemli. Kameralarınızı düzenli olarak temizlemeli ve düzgün çalıştıklarından emin olmak için kontrol etmelisiniz. Ayrıca kameralarınızın kullandığı yazılımı da düzenli olarak güncellemelisiniz.
Güvenlik Kameraları Ne Kadar Süre Kayıt Yapar?
Güvenlik kamerası kaç günlük kayıt yapar konusuna gelecek olursak… Genellikle CCTV güvenlik kameraları üç aydan bir yıla kadar kayıt yapabilir ve daha sonra yeni kayıtlara yer açmak için eski görüntüler otomatik olarak silinir. Çoğu ev güvenlik kamerası ise görüntüleri 1 ila 4 hafta arasında saklar. Güvenlik kamerası depolama kapasitesinin aşağıdak faktörlere bağlı olarak değiştiğini söyleyelim:
- NVR veya DVR’de kurulu kamera sayısı
- Kullandığınız depolama yöntemi
- Depolama için kullandığınız uygulama
- Ek cihaz kurulumu
- Kameranın dahili kapasitesi
- Kameranın görüntü çözünürlüğü
- 7/24 kayıt alıp almadığı
32 GB veya daha yüksek yerel depolama kapasitesine sahip bir SD kart, birkaç haftalık video kaydetmeniz için yeterli alan sağlar. 1080p’nin üzerinde çözünürlüğe sahip kameralar çoğunlukla 64 GB veya 128 GB micro SD kartları destekler. Birden fazla analog kameraya sahip bir güvenlik kamera sisteminiz varsa 1 TB veya daha yüksek bir NVR kullanmanızı öneririz.
Yazımızı okuduktan sonra ev güvenlik kamera sistemi için ihtiyaçlarınızı belirlediyseniz güvenlik kamerası seti modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Bütçenize uygun alarm ve güvenlik sistemleri hakkında bilgi almak için de “Gözünüz Arkada Kalmasın: Alarm ve Güvenlik Cihazları” yazımıza göz atabilirsiniz.