USB Type C Nedir? Farkı ve Avantajları Nelerdir?

USB Type C Dönüştürücü

İngilizce “Universal Serial Bus” kelimelerinin kısaltması olan USB, Türkçede “Evrensel Seri Veriyolu” anlamına geliyor. İlk kez 1996 yılında tanıştığımız USB aslında bir donanım standardıdır ve özetle kulaklık, hafıza kartı, kamera gibi dış donanımların bilgisayara, telefona, tablete yani ana bir cihaza bağlanmasını sağlar. 

Bir süre önce hayatımıza giren USB type C de bir bağlantı çeşididir. Bu yazımızda USB type C dönüştürücünün USB type A ve USB type B ile arasındaki farkları, USB type C avantajlarının neler olduğu, type C USB çoklayıcı, type C USB dönüştürücü gibi konuları detaylarıyla ele alacağız. İhtiyacınız olan şarj kabloları için de Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Elektronik

USB Nedir? USB (Type) Türleri Nelerdir?

USB Türleri Nelerdir

USB genel olarak kablolama ve konnektör biçimini ifade eder. Aynı zamanda bu kablo ve konnektörlerden geçen verilerin yapısını da belirtir. USB’nin daha önce kullanılan bağlantılardan farkı, veri ile gücü birleştirmesi ve bağımsız güç kaynaklarına gerek duyulmadan kulaklık, hafıza kartı, klavye gibi harici aygıtların kullanılmasına olanak sağlamasıdır. Aralarında Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft ve Samsung’un da bulunduğu 700’den fazla şirketin yer aldığı USB Uygulayıcıları Forumu (USB-IF) tarafından geliştirilmiştir. 

Günümüzde USB’nin USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0 ve USB 4.0 olmak üzere dört ana versiyonu bulunur.  USB 1.0, saniyede 1,5 megabit veri hızına sahipken 2000’lerin başında piyasaya sürülen USB 2.0, 480 Mbps hıza sahiptir ve Türkiye’de kullanılan elektronik cihazların çoğunda yer alan bağlantı türüdür. Düşük maliyetli olduğu için kullanımı yaygındır. 

USB 3.1, anakartlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan USB türüdür. 10 Gbps veri aktarımı ile USB 2.0’a göre veri akışı daha hızlı ve bağlantı alanı daha güçlüdür. USB 3.2’nin veri hızı ise saniyede 20 gigabittir. USB 4.0 ise özellikle USB type C kabloları ile kullanıldığında saniyede 40 gigabit veri hızına ulaşabilir. 

USB’nin dört ana versiyonuna ek olarak üç farklı türü de mevcut. 10 yıl öncesine kadar USB-A ve USB-B kullanılırken 2014 yılında USB-C hayatımıza girdi. Dikdörtgen şeklinde ince bir kesite sahip olan USB-A genellikle bağlantının ana bilgisayar ucu için kullanılır. Bu nedenle USB-A bağlantı noktaları; dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar, medya oynatıcı ve oyun konsollarında kullanılırken USB-B yazıcı ise harici sabit diskler gibi dış donanımlar için kullanılır. 

Eski USB type A bağlantısını, sürücü veya fare gibi harici donanımları bağlamak için kullanılan bir veri bağlantı noktası olarak düşünürseniz USB-C bunun çok daha fazlasını yapabilir. Gelin şimdi, USB type C bağlantısına daha yakından bakalım. Nedir, farkı ve avantajları nelerdir? 

USB Type C Nedir?

USB Type C Nedir

USB type C ya da USB-C, cihazınıza takmak için doğru yönü bulmanıza gerek kalmayan yani aşağı ya da yukarı doğru takma yönü olmayan simetrik uçlu konnektördür. Neredeyse çeyrek asırdır kullandığımız, telefonumuza ya da cihazımıza takarken doğru yönü bulmak için doğru yönü çevirmek zorunda kaldığımız asimetrik USB uçlarına göre bu açıdan hayatımızı kolaylaştıran bağlantı türüdür. 

Üstelik USB’nin yani Evrensel Seri Veriyolu’nun öngördüğü ya da vadettiği gibi gerçekten evrenseldir demek yanlış olmaz. Çünkü tüm cihazlarınız için kullanabilirsiniz.

USB-A 2,5 watt ve 5 volta kadar cihazlar için kullanılabilirken USB-C, 100 watt ve 20 volt ile dizüstü bilgisayar gibi daha büyük cihazlar için de kullanılabilir. Yani USB type C ile sahip olduğunuz bir cihazı diğer cihazınızla şarj etmeniz mümkün. 

USB Type C Bağlantının Farkı ve Avantajları Nedir?

Type C Bağlantının Farkı ve Avantajları

  • USB type C ile diğer USB konnektörleri arasındaki temel fark, konnektörün fiziksel şeklidir. Type C konektörler daha küçüktür ve simetrik bir tasarıma sahiptir. Yani cihazınıza her iki şekilde de takılabilir, böylece doğru tarafı bulma sıkıntısı ortadan kalkar.
  • Diğer bir fark ise type C konnektörlerin diğer USB konnektörlere göre daha küçük ve daha dayanıklı olmasıdır.
  • Ayrıca veri aktarımı, şarj etme ve video çıkışı gibi geniş bir yelpazede birçok özellikliği destekler. Örneğin harici ekranları ve diğer yüksek bant genişliğine sahip aygıtları bağlamak için kullanılan yüksek hızlı veri aktarım protokolü olan Thunderbolt 3’ü destekler. Yine de her USB-C bağlantısının Thunderbolt desteği olduğunu söyleyemeyiz.
  • Dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet, harici sabit disk, monitör, televizyon, yazıcı, kamera gibi birçok elektronik cihaz için tek bir USB C kablo kullanabilirsiniz.
  • Daha hızlı veri aktarım hızına sahiptir. Cihazınız type C bağlantıya sahipse film, dizi, video gibi yüklü dosyaları birkaç dakika içerisinde yedekleyebilirsiniz.
  • Daha fazla güce sahiptir. Büyük elektronik cihazlarınızı şarj etmek için 100 watt’a kadar güç sağlayabilir.

USB-C o kadar geniş bir yelpazede kullanım olanağı sunuyor ki Avrupa Birliği, 2024’ten itibaren elektronik cihazlarda USB-C bağlantı kullanılmasını zorunlu kılmayı planlıyor. 

Type C Şarj Aleti Nedir?

Type C Şarj Aleti Nedir

Type C şarj nedir ve USB-C ile aynı şey midir, merak ediyor olabilirsiniz. USB type C şarj aleti, elektronik cihazları şarj etmek için USB type C bağlantı noktası kullanan bir şarj cihazıdır. 100 watt’a kadar güç sağlayabilir. Önceki şarj cihazlarından daha hızlıdır ve daha verimli çalışır. Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere çeşitli cihazları şarj etmek için kullanılabilir. İhtiyacınız olan şarj kabloları için Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi hatırlatmak isteriz. 

Type C USB Çoklayıcı Nedir?

Type C USB Çoklayıcı Nedir

USB Type C çoklayıcı, birden fazla cihazı tek bir USB type C bağlantı noktasına bağlamanıza olanak tanıyan cihazdır. Cihazınızda sınırlı sayıda type C bağlantı noktası varsa bu tür bir çoklayıcı ile giriş bağlantı noktasına birden fazla cihaz bağlayabilirsiniz. Her bütçeye uygun USB çoğaltıcı modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. 

USB Dönüştürücü Nedir?

USB Dönüştürücü Nedir

USB type C’nin dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere birçok cihaz için hızla standart haline gelen yeni ve çok yönlü bir konnektör olmasına rağmen henüz tüm cihazlarda USB type C bağlantı noktası bulunmuyor. USB type C dönüştürücü ise farklı türde USB konektörüne sahip bir cihazı USB type C bağlantı noktasına bağlamanıza olanak tanır.

Aşağıda USB type C dönüştürücü türlerini sizin için özetledik:

  • Type C’den A’ya dönüştürücü 
  • Type C’den mikro USB’ye dönüştürücü
  • Type C’den HDMI dönüştürücü
  • Type C’den VGA’ya dönüştürücü

Tüm cihaz türleri için hızla yeni standart haline gelen USB type C konnektörün özelliklerini ve avantajlarını paylaştık. USB-C’nin yavaş yavaş USB-A, USB-B ve USB Mini-B’nin yerini olacağını söylemek mümkün. Ayrıca USB-C bağlantı noktası öncekilere göre nispeten daha küçük olduğu için gelecekte satışa sunulacak cihazların bugünkünden daha hafif ve daha ince olması da bekleniyor.

Siz de yeni bir elektronik cihaz almayı planlıyorsanız mutlaka type C bağlantısına sahip olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca tüm USB-C bağlantı noktaları aynı olmadığı için satın almayı düşündüğünüz herhangi bir cihazın teknik özelliklerini de kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.