Teknoloji Meraklılarına: Akıllı Saatler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Akıllı Saatler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Akıllı cihazlar, sağladıkları kolaylıklarla hayatımızın vazgeçilmez parçası oldu. Bu cihazlardan biri de akıllı saatler. Sadece zamanı göstermekle kalmayıp adeta bir asistan gibi işlev gören bu küçük cihazlar, mesaj alıp göndermeden sağlık takibine pek çok özelliği bir arada sunuyor. Ancak değişen teknolojiye ayak uydurmak ve akıllı saatin kapsamlı dünyasında kaybolmamak çok da kolay değil. Bu nedenle akıllı saat kullanımı ile ilgili aklınıza gelebilecek sorulara cevap vereceğiz.

Teknolojiyi kolunuzda taşımaya hazırsanız akıllı saat dünyasına yolculuğumuza başlayalım! Önce akıllı saat nedir, ne işe yarar buna bakalım.

Elektronik

Akıllı Saat Ne İşe Yarar?

Akıllı Saat Ne İşe Yarar

Akıllı saat, geleneksel saat fonksiyonlarını yerine getirmenin yanında bir dizi dijital özelliği olan bir “giyilebilir teknoloji” cihazı. İşte, bu akıllı cihazların en temel özellikleri:

  • Zaman Gösterme: Adı üstünde saat olduğu için temel işlevi de saati göstermek. Ancak bunu standart şekilde yapmadığını da eklemek gerek. Akıllı saatler, özelleştirilebilir saat arayüzleri sayesinde kişiye özel bir saat deneyim vadediyor. Yüzlerce arayüz seçeneği ile tarzınızı saatinize yansıtabilirsiniz. 
  • Telefonla Konuşma: Eğer akıllı saatiniz entegre mikrofon ve hoparlörlerle donatılmışsa Bluetooth teknolojisi üzerinden akıllı telefonunuza bağlanıp gelen aramalara yanıt verebilir veya arama yapabilirsiniz. Saatinizin modeline bağlı olarak tüm bunları sesli komutla yönetmek de mümkün. Spor yaparken ya da arabanızı kullanırken müthiş bir kolaylık, değil mi?
  • Bildirim Alma: Akıllı telefonunuz ile senkron hale getirerek gelen çağrıları, mesajları ve e-postaları akıllı saatiniz üzerinden görebilirsiniz. Böylece telefonunuz cebinizde ya da uzakta olsa bile iletişiminizi sürdürebilirsiniz.
  • Sağlık Takibi: Birçok akıllı saat; adım sayma, kalp atış hızı ölçümü, uyku takibi, kan basıncı gibi sağlık ve spor aktivitelerini izleme özelliklerine sahip. Yani saatiniz kayıtları tutsun, siz bu kayıtlara göre sporunuzu planlayın. Hala kendinize uygun sporu bulamadıysanız seçim için Mutlu Beden ve Mutlu Zihin İsteyenlerin Hobisi: Sporyazımız yardımcı olabilir. 
  • GPS Takibi: Saatlerin GPS özelliği sayesinde rahatlıkla konumunuzu takip edebilirsiniz.
  • Uygulama Desteği: Akıllı saatler, yine modele bağlı olarak telefonunuzla senkronize şekilde birçok uygulamayı kullanmanıza da imkan sağlar.  Bu sayede hava durumu, takvim, müzik kontrolü, sosyal medya, Whatsapp, bankacılık işlemleri gibi çeşitli uygulamalar da bileğinizde.
  • Ödemeler İçin: Saatinizde NFC teknolojisi varsa kredi veya banka kartı yerine ödeme işlemleriniz için de kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bileğinizi POS cihazına uzatmak.

Akıllı saatinizle yapabileceğiniz belli başlı şeyleri sıraladık.  Bunların yanı sıra çocuklarını takip etmek isteyen anne-babalar için takip özelliği, çocuk saatlerinde acil durumlarda kullanabilecekleri SOS sinyali özelliği gibi ek özellikler de bulunur. Ayrıca gelişen teknolojiyle yeni özellikler eklendiğinde altını çizmekte fayda var. 

Akıllı Saat Nasıl Kullanılır?

Bu kadar özellik sayınca gözünüz korkmasın, akıllı saati kullanmak diğer teknolojik cihazlardan zor değil. Komutları izleyerek yapabileceğinize hiç şüphemiz yok. 

İlk olarak saati şarjının dolu olması gerekiyor. Yeterli şarjı varsa saati açıp Bluetooth aracılığıyla akıllı telefonunuzla eşleştirin. Saatin temel fonksiyonlarını kullanmak için ekrana dokunmanız yeterli. Alternatif olarak saatin yanındaki düğmeleri de kullanabilirsiniz. 

Kullanacağınız fonksiyon arttıkça biraz karmaşıklaşabilir. Bildirimleri görmek ve yanıtlamak için saatinizi telefonunuzla senkronize etmeniz gerekiyor. Sağlık izleme özellikleri ile de adımlarınızı, kalp atış hızınızı ve uyku düzeninizi takip edebilirsiniz. 

Tüm bunları yapmadan, akıllı saatinizin kullanım kılavuzunu inceleyerek saatinizin sunduğu özellikleri tam anlamıyla keşfetmeniz işinizi oldukça kolaylaştırır. Yine de belli başlı adımlara detaylıca bakmaya ne dersiniz?

Akıllı Saat Nasıl Şarj Edilir?

Akıllı Saat Nasıl Şarj Eder

Akıllı saatlerin şarj işlemi aslında akıllı telefonlarla benzer. Saatinizin yanındaki şarj portuna, kutusundan çıkan şarj kablosunu veya şarj adaptörünü takın. Daha sonra bunu da prize takın. Ekrandaki şarj göstergesini kontrol ederek dolduğunda prizden çıkarın ve kullanmaya başlayın. 

Saatinizin uzun ömürlü olması açısından doğru şarj edilmesi önemli. Pil ömrünün kısalmaması için tamamen bitmesini beklemeden şarj etmeniz gerektiğini hatırlatalım.  

Dolduktan sonra şarjda kalması da pil ömrüne olumsuz etki edebilir. Bu yüzden zaman ayarlı akıllı priz kullanarak bu riskin önüne geçebilirsiniz. Akıllı priz nedir, nasıl kullanılır bilmiyorsanız sizi “Cihazlarınız Gereksiz Yere Prizde Kalmasın: Akıllı Priz Nedir? Ne İşe Yarar?” yazımıza bekliyoruz.

Akıllı Saat Nasıl Açılır?

Akıllı saatinizi yan tarafında veya altında bulunan güç düğmesine basarak açabilirsiniz. Bazı modellerde bu düğme aynı zamanda saati kapatmak için de kullanılır. Bununla birlikte farklı modellerde farklı açma şekilleri de olabilir. 

Örneğin ekranın herhangi bir yerine dokunmak veya ekranı yukarı kaydırıyormuş gibi yapmak saati açabilir. Bazıları da bileğinizi saate bakmak için kaldırdığınızda otomatik olarak açılır. Bu özellik, bileğinizdeki hareketi algılayarak saati aktive eder. 

Kısacası her akıllı saat modeli farklı olabilir. Bu nedenle saatinizin kullanım kılavuzunu incelemek veya üretici tarafından sağlanan talimatları takip etmek en doğrusu.

Akıllı Saate SIM Kart Nasıl Takılır?

Akıllı Saate Sim Kart Nasıl Takılır

Aslında her akıllı saatte SIM kart bulunmuyor. Akıllı telefonunuz ile bağlayarak ve senkronize ederek SIM kart olmadan da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ancak SIM kartlı ya da eSIM’li akıllı saatlerle herhangi bir telefon ihtiyacını da ortadan kaldırabiliyorsunuz. 

Eğer standart SIM kartlı bir akıllı saatiniz varsa;

  • Önce saatin arka kapağını açın. Genellikle parmağınızla hafifçe kaldırarak açabilirsiniz. Olmazsa bir tornavida ya da uygun iğne kullanmanız gerekebilir.  
  • Bir tarafta kesilmiş bir köşesi olan SIM kart yuvasını bulun, kartı bu yuvaya doğru şekilde yerleştirin. SIM kartın çip tarafının aşağı doğru baktığına emin olun. 
  • Kapağı kapatın.

Fiziksel bir kart gerekmeden entegre edilen bir teknoloji olan eSIM için ise;

  • Ayarlar menüsünden veya operatörünüz tarafından sağlanan uygulama aracılığıyla saatinize eSIM profilini indirin ve yükleyin. 
  • Ardından eSIM’in etkinleştirilmesi için operatörünüzün belirttiği talimatları izleyerek cihazı kullanıma hazır hale getirin.

Akıllı Saat Nasıl Ayarlanır?

Çoğu akıllı saatte saat ayarına gerek yoktur. Ayarlar menüsünden Otomatik Saat Ayarı seçeneğine dokunmanız ve Etkinleştir’i seçmeniz yeterli.

Ama yine de bazı sebeplerden ekrandaki saat yanlışsa manuel olarak ayarlamak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Ana ekranda “Ayarlar” simgesine dokunun. 
  • Burada “Tarih ve Saat” seçeneğini bulup seçin. 
  • Çıkan ekranda önce “Saat Dilimi” seçeneğine, ardından bulunduğunuz bölgenin saat dilimine dokunun. 

İşte, akıllı saatiniz ayarlandı bile.

Akıllı Saat Telefona Nasıl Bağlanır?

Akıllı Saat Telefona Nasıl Bağlanır

SIM kartsız akıllı saatlerde tüm özelliklerden faydalanmanız için telefonunuza bağlamak önemli. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak akıllı saatinizde Bluetooth özelliğini açın. 
  • Ardından telefonunuzun Bluetooth ayarlarına gidin ve cihazları bulun. 
  • Akıllı saatinizin adını seçerek eşleştirme işlemine başlayın. 
  • Eşleştirme işlemi tamamlandığında akıllı saat ve telefon otomatik olarak bağlanacaktır. 

Bağlantı kurulduktan sonra saatinizden telefonunuzdaki bildirimleri alabilir, sağlık verilerini senkronize edebilir ve saatinizi telefonunuzla senkronize bir şekilde kullanabilirsiniz.

Akıllı Saat Kordonu Nasıl Takılır?

Akıllı Saat Kordonu Nasıl Takılır

Akıllı saatiniz, kutusundan monte edilmemiş olarak çıkabilir. Ayrıca siz renk renk saat kayışları alıp o günkü modunuza uygun olanı takmak isteyebilirsiniz. Her iki durumda da kayışla kadranı buluşturma işini nasıl yapacağınızı merak edebilirsiniz. Modeline göre değişse de temel kordon takma adımları şöyle: 

  • İlk olarak saatinizin altındaki kordon bağlantı yerlerini kontrol edin. 
  • Kordonu, her iki ucundaki pimleri kordon bağlantı yerlerine hizalayarak yerleştirin.
  • Pimleri kordon deliklerine doğru iterek ve kordonu saate düzgünce yerleştirerek sabitleyin. 

Bunun dışında pimi basılı tutup yana doğru kaydırarak çıkarılıp takılan modeller de mevcut. Benzer şekilde tek bir bant şeklinde olan ve orta kısmında akıllı saat kadranı için alan bulunan kordonlarda ise kadran doğrudan bu boş alana oturuyor. Bu sebeple en doğru bilgiyi saatinizin kullanım kılavuzundan alabilirsiniz. Yeni kordon alacaksanız da akıllı saatinizin marka ve modeline uygun olduğunu mutlaka kontrol edin. 

Hangi Akıllı Saati Almalıyım?

Hangi Akıllı Saati Almalıyım

Tüm bu bilgilerden sonra akıllardaki soru belli: Hangi akıllı saat en iyisi? Teknolojinin her gün geliştiği ve değiştiği bir dünyada buna bir marka ve model ile cevap vermek doğru olmaz. O yüzden en önemlisi telefonun özellikleri ile ihtiyaçlarınızı eşleştirmek. Kendiniz için en uygun telefonu bulmak için şu açılardan değerlendirebilirsiniz:

  1. İşletim Sistemi ile Uyumluluk: Akıllı saatinizin, kullandığınız telefon veya diğer cihazlarla uyumlu olup olmadığını kontrol edin. 
  2. Bütçe: Fiyat / performans oranını dikkate alın ve belirlediğiniz bütçe çerçevesinde modeller arasından seçim yapın. 
  3. Tasarım ve Malzeme: Saatin tasarımı, kordon malzemesi ve ekran tipi gibi görsel özelliklerin kişisel zevkinize uyup uymadığına bakın. 
  4. Ekran Özelliği: Tüm işlemleri yapacağınız ekranın istediğiniz şekillerde ve özelliklerde olması önemli. AMOLED, LCD ve LED gibi birçok ekran teknolojisi bulunur. Bunlar arasından ihtiyacınıza uygun olanı tercih edin. AMOLED genellikle renk canlılığı ve enerji verimliliği açısından avantajlıdır, ancak maliyeti daha yüksektir. LCD ekranlar daha düşük maliyetli olabilir, ancak enerji tüketimi ve siyah performansı konusunda sınırlamalara sahiptir. LED, genellikle daha küçük ekranlı cihazlarda ve bütçe dostu seçeneklerde kullanılır.
  5. Uygulama Çeşitliliği: Akıllı saatlerin kullanım alanlarından biri de uygulamalara erişim. İşinize yarayacak uygulamalar ile telefonun uyumunu mutlaka dikkate almalısınız.  
  6. Saklama Alanı: Aynı akıllı telefonlardaki gibi akıllı saat alırken de depolama alanı; müzik, video, fotoğraf arşivi oluşturmak ve istediğimiz uygulamaları indirmek açısından önemli. 
  7. Batarya Ömrü: Günlük kullanım yoğunluğunuzda size yetecek batarya ömrü olan bir model seçmeye özen gösterin. 
  8. Ek Özellikler: Telefonsuz kullanacaksanız SIM kart özellikli, spor yapıyorsanız suya dayanıklı, çocuğunuz içinse ebeveyn kontrolü özellikli akıllı saatleri tercih edebilirsiniz. 
  9. Kullanıcı Yorumları: Satın almadan önce kullanıcı yorumlarını okuyarak ve ürün videolarını izleyerek ilgilendiğiniz akıllı saat modeli hakkında derinlemesine bilgi edinmeyi de ihmal etmeyin. 

Bu yazımızda bileğimizdeki asistanımız akıllı saatler hakkında tüm merak ettiklerinizi ele aldık. Şimdi, bir akıllı saat edinmek isterseniz farkı marka ve özelliklerde onlarca seçeneği Koçtaş’ta bulabilirsiniz.