- Elektrikli El Aletleri Nelerdir?
- Matkap Nedir ve Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?
- Darbesiz Matkapla Darbeli Matkabın Farkı Nedir?
- Taşlama Makinesi Ne İşe Yarar? Avuç Taşlama Nedir?
- Akülü Vidalama Aleti Nedir? Nasıl Kullanılır?
- Testere Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nedir?
- Freze Nedir? Ne İşe Yarar?
- Kırıcılar Ne İşe Yarar? Kırıcı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
- Dedektör Nedir? Ne İşe Yarar?
- Basınçlı Yıkama Makineleri Ne İşe Yarar?
- Kaynak Makinesi Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?
- Zımpara ve Polisaj Nedir? Hangi Aletler Gerekir?
- Boya Tabancaları Ne İşe Yarar? Boya Tabancası Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
- Lazer Ölçüm Cihazları Ne İşe Yarar?
- Çim Biçme Makinesi Çeşitleri Nelerdir?
Tamirat, bakım ve düzenleme işlerini pratikleştiren elektrikli ev aletleri, farklı kullanım amaçları için özel olarak üretiliyor. Profesyonel kullanım kadar ev işlerini kendi başına halletmek isteyenlerin de güçlü yardımcıları olan elektrikli el aletlerinin, bilinçli bir şekilde ve talimatlara uyularak kullanılması oldukça önemli.
Elektrikli el aletlerinde iş sağlığı ve güvenliği, bu araçları kullanacak kişilerin kesinlikle dikkat etmesi gereken bir konu. Profesyonel bir çalışan değilseniz elektrikli el aletlerinde iş güvenliği talimatları hakkında araştırma yapmanızı ve onlara uymanızı tavsiye ediyoruz.
Gelin, şimdi, işinizi kolayca halletmenize yardımcı olacak bu elektrikli el aleti çeşitlerini inceleyelim.
Elektrikli El Aletleri Nelerdir?
Başlamadan önce “elektrikli el aleti” derken ne demek istediğimizi açıklamak faydalı olacaktır.
Ahşap ve metal işçiliklerde kullanılan elektrikli el aletleri, medeniyetin temel yapı taşları olan el aletlerinin gelişen teknolojilerle evrimleşmiş hali olarak görülebilir. Elektrikli el aletleri, inşaat sektörü öncelikli olmak üzere hayatın her alanında kullanılıyor. Eğer elektrikli el aletleri ne işe yarar sorusunun yanıtlarını merak ediyorsanız aklınızdaki soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Haydi, başlayalım!
Matkap Nedir ve Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?
Matkap, delme ve havşa işlemlerinde kullanılan bir tür elektronik el aletidir. Delme işleminin yanı sıra var olan deliği genişletme uygulamasında da kullanılan matkaplar; darbeli matkaplar, darbesiz matkaplar ve tezgah üstü matkaplar gibi kategorilere ayrılır.
- Matkap alırken dikkat edilmesi gereken noktalar; güç (W), devir hızı, delme kapasitesi, delme çapı ve ağırlıktır. Bu etmenler, matkap fiyatlarının belirlenmesinde de rol oynar.
- Ağırlığı düşük olan güçlü bir matkap, iş veriminizi arttırırken farklı yüzeyleri delebilme özelliği olan matkaplar ise kullanılabilirliği çeşitlendirir.
- Farklı yüzeyleri delebilme özelliği olan çok yönlü matkaplar fiyat/performans açısından düşünüldüğünde daha iyi sonuç verir.
- Sadece evdeki basit işlerde kullanılacak matkaplarda ise çok fazla özellik aramaya gerek duyulmaz.
Matkap satın almayı düşünüyorsanız ve ürünler arasında karar verirken ihtiyacınıza en uygun seçeneği bulma konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız “Matkap Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımızı okumanızı öneririz.
Darbesiz Matkapla Darbeli Matkabın Farkı Nedir?
Darbeli matkaplar, birbiriyle temas halinde iki kabartmalı diskin çarpışmaları sonucunda elde edilen enerjinin aktarımıyla delme işlemini gerçekleştirir. Bu işlem, darbeli matkapların ses çıkarmasına neden olur. Darbesiz matkaplarda ise enerji, üst kısımdaki havayı aralıksız olarak sıkıştıran bir pistonun darbeleri matkap ucuna iletmesiyle elde edilir. Darbesiz matkaplar, darbelilere göre daha sessiz, daha pratik ve daha profesyonel olarak kabul edilir.
Taşlama Makinesi Ne İşe Yarar? Avuç Taşlama Nedir?
Taşlama makineleri ya da taşlamalar; kesim, parlatma ya da taşlama için kullanılan elektrikli el aletleridir. Avuç taşlama ve profesyonel büyük taşlama olarak ikiye ayrılan bu el aletleri, çeşitli taşlama makinesi aksesuarlarıyla beraber kullanılır. Tek elle kullanılabilen avuç taşlama ise daha rahat ve pratik bir kullanım sağlar.
Akülü Vidalamalar Nedir? Nasıl Kullanılır?
Akülü vidalamalar, adından da belli olduğu gibi vidalama işlemi için kullanılan elektronik el aletleridir; şarjlı ve kablolu olmak üzere ikiye ayrılır.
- Eğer elektriğe ulaşımın zor olduğu yerlerde kullanacaksanız şarjlı vidalama aletleri sizin için daha uygun bir seçim olabilir.
- Akülü vidalama makinesi tavsiyeleri bakınıyorsanız öncelikle kullanım amaçlarınızı belirlemeniz iyi bir fikir. Akülü vidalama makinelerinin aynı zamanda matkap olarak kullanılabilen modelleri de mevcut; yani kullanım amacınıza göre seçim yapmanız daha ekonomik ve verimli bir karar olabilir.
- Akülü vidalama seçimi yaparken dikkat edilecek diğer önemli hususlar, pil kullanım süresi, delme kapasitesi, tork gücü ve aletin tasarımıdır.
- Akülü vidalama makineleri, metal ve ahşap montaj işlerinde delme kapasitesine bağlı olarak daha verimli kullanılabilir.
- Akülü vidalamalarda tork gücü, delme gücünü ifade ediyor. Yani akülü vidalama tork gücü ne kadar yüksekse aletin kullanım alanı da o kadar genişliyor. Tork gücü, akülü vidalama fiyatlarına etki eden bir faktör. Torku ve pil kapasitesi yüksek bir akülü vidalamanın uzun süre içerisinde ederini amorti ederek fiyat/performans açısından çok daha verimli olacağını unutmamalısınız.
- Akülü vidalama makinenizi profesyonel işlerde kullanmayı düşünüyorsanız tork ve V gücü yüksek olanları tercih etmelisiniz.
Testere Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nedir?
Testere, kullanılacağı alana bağlı olarak özel tasarlanmış diş sistemine sahip kesici bir el aletidir. Birçok testere çeşidi mevcut olsa da en bilinenler arasında daire testereler, dekupaj testereleri, tilki kuyruğu testereler ve zincirli testereler yer almaktadır.
Zincirli ya da benzinli testereler (motorlu testereler), bahçe testereleri olarak bilinir ve ağaç kesme gibi işlemlerde kullanılır. Dekupaj testereleri daha çok ince işler, kavisli ve düz çizgi kesimler için tercih edilir. Tilki kuyruğu testereler ise çok amaçlı olarak kullanılabilir; ahşap, metal ve hatta kemik kesme işlemlerinde bile bu testerelerle karşılaşabilirsiniz.
Motorlu testereler, elektrik ya da benzin ile çalışan profesyonel elektrikli el aletleridir. Motorlu testere fiyatlarını değiştiren etmenler, testerenin büyüklüğü, zincir hızını belirleyen motor gücü ve testerenin imal edildiği ham maddedir. Motorlu testere seçiminde bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da aracın çalışma süresidir. Elektriğe ulaşımın zor olduğu yerlerde benzinli testerelerin çok daha efektif olduğunu dikkate almalı, motor gücünün de yapacağınız ağır işleri kolaylaştıracağını unutmamalısınız.
Testereler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Testere Çeşitleri Nelerdir? Hangi Testere Nerede Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Freze Nedir? Ne İşe Yarar?
Freze, çoğunlukla marangozlar tarafından frezeleme işi için kullanılan bir araçtır. Birden fazla kesici ağzı bulunan ve kendi ekseni etrafında dönebilen bir kesici takımına sahip olan freze, genellikle bir deliğin ağzını genişletmekte kullanılır.
Freze seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında freze devir hızı, derinlik ayarı ve gücü gelir. Frezenin hangi işlerde kullanacağı da önemli bir detay. Profesyonel frezeler, aşırı yüklenmeye karşı koruma sistemine sahip oluyor ve birçok farklı işte kullanılabilir. Profesyonel frezeler, toz emme gibi özellikleriyle işleri çok daha pratikleştirir.
Kırıcılar Ne İşe Yarar? Kırıcı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kırıcılar, sahip olduğu motor aksamı üzerinden darbeli güç uygulayarak beton, ahşap, mermer vb. maddeleri kırma işinde kullanılan elektronik el aletleridir.
Kırıcı alırken dikkat edilmesi gereken noktalar, öncelikle aletin kırma modülünün hangi maddeden üretildiği, daha sonrasında aletin darbe gücü (J), giriş gücü (W) ve yüksüz devir hızıdır. Kırıcınızı, kullanacağınız alanın etki gücüne göre seçmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Kırıcı modülü yeterince güçlü olmayan aletler, iş verimini düşürmenin yanı sıra kısa süre içinde arızalanma olasılığı bulunan araçlardır.
Dedektör Nedir? Ne İşe Yarar?
Özelleştirilmiş algılayıcıları sayesinde gaz, metal, ısı gibi maddeleri tespit etmekte kullanılan dedektörler; portatif ve sabit olarak iki tipte tasarlanır. Sabit dedektörler daha çok duman veya ısı değerini ölçerek acil destek sistemlerini çalıştırmak; portatif dedektörler ise gaz, metal ve ahşap gibi maddeleri keşfetmek için tercih edilir. Bunun yanında ısı ve nem ölçen portatif dedektörler de bulunur.
Isı ve nem dedektör fiyatlarını değiştiren etmenlerin başında aletlerin sinyalizasyon yeteneğini belirleyen devreleri ve kızıl ötesi görünüm gibi ekstra özellikler gelir. Nem dedektörü ne kadar profesyonelse verdiği sonuçlar o kadar hata paysız olur. Evdeki sıva, boya ve ahşap kaplama sorunlarının bir çoğunun nem kaynaklı olduğu gerçeğiyle beraber ev nem oranı ölçümlerinin ne kadar önemli olduğunu unutmayınız. Doğru nem oranı, bir evin içinde hem sağlıklı bir şekilde oturmayı hem de uzun yıllar boyunca kozmetik kusurlarla karşılaşmayı önleyecektir.
Basınçlı Yıkama Makineleri Ne İşe Yarar?
Basınçlı yıkama makineleri, su ve buharın basınç gücünü kullanarak temizleme yapan araçlardır. Ev temizliğinden araç ve bahçe temizliğine kadar geniş kullanım alanları olan basınçlı yıkama makineleri, farklı ihtiyaçlara çözüm bulabilir.
Kaynak Makinesi Ne İşe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?
Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren kaynak makinesi, yüksek ısı üreterek, lehimleme gibi, metalleri eritme ve tekrar birleştirme işlerinde kullanılır. Kaynak makinesi çeşitleri, farklı kullanım amaçlarına göre tasarlanır. Gaz altı kaynak makinesi, alüminyum kaynak makinesi, inverter kaynak makinesi ve çanta kaynak makinesi gibi çeşitleri olan bu aletin, iş güvenliği talimatlarına uygun şekilde profesyoneller tarafından kullanılması büyük önem taşır.
Zımpara ve Polisaj Nedir? Hangi Aletler Gerekir?
Polisaj basitçe parlaklık kazandırma işlemine deniyor; zımparalama işlemi sonrasında ise yüzey pürüzsüzleştirilebilir. Ahşap ile metal işlerinde, otomobil sektöründe, hatta duvar tadilatında zımpara ve polisaj sıkça kullanılır. Bu iki işlem sonucunda kusursuz ve parlak bir görünüm elde edilebilir.
Zımpara ve polisaj işlemi için zımpara kağıtları, zımpara makinesi, planya ve polisaj makinesi gerekir. Zımpara ve polisaj makineleri, kullanım amaçlarına göre çeşitlere ayrılır.
Boya Tabancaları Ne İşe Yarar? Boya Tabancası Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Boya tabancaları, sahip oldukları kompresör sayesinde boyayı püskürtmemize olanak sağlayan elektronik el aletleridir. Boya tabancaları nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız tek yapmanız gereken şey haznesine boyayı doldurmak ve boyanacak alanlara hedef alarak püskürtme yapmanızdır.
Boya tabancası alırken dikkat etmeniz gereken detaylar, aygıtın gücü, hazne genişliği ve püskürtme hacmidir. Farklı püskürtme kabiliyeti olan boya tabancaları, değişik alan yüzeylerine göre iş yapabilme imkanı sunar.
Lazer Ölçüm Cihazları Ne İşe Yarar?
Lazer ölçüm cihazı ya da lazer metre, hassas ölçümlerde kullanılan mükemmel bir ölçeklendirme aracıdır. Lazer ışınlarını kullanarak ölçüm yapan bu cihazlar, diğer ölçeklendirme araçlarına göre hata oranı çok daha az bir sonucun, pratik bir şekilde elde edilmesini sağlar.
Çim Biçme Makinesi Çeşitleri Nelerdir?
Bahçe düzenleme işlerinde kullanılan çim biçme makineleri; benzinli ve elektrikli olmak üzere ikiye ayrılır. Çim biçme makineleri ayrıca tasarım yönüyle de ikiye ayrılır, standart çim biçme makineleri tekerlekli bir tasarıma sahiptir. Daha portatif ve ergonomik bir tasarıma sahip misinalı çim biçme makineleri ise tırpan tipine sahiptir.
Elektrikli el aletlerinin ne işe yaradığını kısaca anlatmış olduk. İhtiyacınızı karşılayacak elektrikli el aletleri, bütçenize uygun elektrikli el aletleri fiyatları ile Koçtaş’ta!