Temiz Bir Görünüm İçin: Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Temiz Bir Görünüm İçin: Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Yatağa yatıp tavandaki okyanus görüntüsüyle rahatlamak ya da salonda oturup renk ve ışık oyunlarının zevkine varmak hayal değil. Hazır asma tavan modelleri sayesinde evinizin tavanında fark yaratacak değişiklikler yapabilirsiniz. Hem böylece tavanı da ev dekorasyonunuzun bir parçası haline getirebilirsiniz. Alçıpan tavan olarak da bilinen asma tavan sadece evde değil, ofis ya da okul ve hastane gibi kamu binalarında da uygulanabiliyor.

Asma Tavan Nedir?

Asma tavan, yapının betonarme tavanından aşağıya ek bir tavan uygulanmasıdır. İki tavan arasında boşluk bırakılarak aydınlatma, havalandırma, alarm dedektörleri ya da hoparlör gibi elektronik cihazların kabloları gizlenir. Böylece tavana temiz ve estetik bir görüntü verilir. Ayrıca tavan içine uygulanan malzemeler sayesinde ses ve ısı izolasyonu da sağlanır. Birçok farklı renge ve tasarıma sahip olduğu için dekoratif amaçla da kullanılır.

Asma Tavan Modelleri Neler?

Temiz Bir Görünüm İçin: Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Malzemesine ve kullanım amacına göre alçıpan tavan modelleri şunlar:

Akustik Asma Tavan: Akustik asma tavan, sesi emerek yankılanmayı ve gürültüyü engeller. Bu özelliği nedeniyle yoğun sesin olduğu açık ofis ya da tiyatro gibi mekanlarda tercih edilir.

Alçıpan Asma Tavan: Alçı paneller tavana monte edilerek alçıpan asma tavan yapılır. Alçıpan asma tavan modelleri, hafif oldukları için binaya daha az yük bindirir. Depreme karşı dayanıklılığı etkilememesi için bazı binalarda alçıpan kullanılır. Daha düşük maliyetli bir asma tavan türü olduğu için de yaygın olarak tercih edilir. Yangın ve neme karşı dayanıklı modelleri vardır.

Cam Asma Tavan: Yine hafif asma tavan çeşitleri arasında yer alan bu model; uzun ömürlü, kolay temizlenebilir ve ekonomiktir. Sadece şeffaf cam değil, farklı renklerde ve hatta ayna birleşimiyle de uygulanabilir. Evden spor salonuna kadar birçok mekanda tercih edilir.

PVC Asma Tavan: Plastik asma tavan modelleri arasında yer alan bu tür; hafif, ekonomik ve neme karşı dayanıklıdır. Bir plastik türü olduğu için de böceklerin çoğalmasına neden olmaz. Havuz, otopark, bodrum kat, ofis gibi alanlarda kullanılır.

Taşyünü Asma Tavan: Birleşiminde volkanik bazalt taşı bulunan taşyünü, yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklıdır. Hem yangına karşı dirençli olması hem de ısı yalıtımı sağlaması nedeniyle yaygın olarak kullanılır.

Metal Asma Tavan: Neme karşı oldukça dayanıklı olan metal asma tavan modelleri birçok iş yerinde kullanılır. Paslanmaya karşı dayanıklı ve uzun ömürlü bir asma tavan türüdür.

Alüminyum Asma Tavan: Alüminyum panellerden oluşan bu tavan modeli hem yüksek hem de düşük sıcaklığa karşı dayanıklıdır. Farklı renk seçenekleriyle dekoratif olarak da kullanılır.

Karolam Asma Tavan: Ön yüzeyi vinil kaplı olan karolam asma tavan, ışığı ve sesi yansıtır. Arka yüzeyi alüminyum kaplı olan asma tavan, neme karşı dayanıklıdır ve montajı kolaydır.

Petek Asma Tavan: Kafes teli şeklindeki hoş görünümü nedeniyle iş yerlerinde ve restoranlarda kullanılır. Alüminyumdan oluşan bu asma tavan; paslanmaya, neme ve yangına karşı dayanıklıdır. Kurulumu da kolay olan petek asma tavan modelleri, güçlü yapıları sayesinde uzun yıllar kullanılabilir.

Vektörel Asma Tavan: Görselliğiyle ön plana çıkan vektörel asma tavan, mekan yüksekliğini azaltma ve odayı dekore etme amacıyla kullanılır. Isı ve ses yalıtımı sağlayan vektörel asma tavan modelleri; havalimanı, restoran, tiyatro gibi yerlerde tercih edilir.

Mekana Göre Asma Tavan Modellerinin Kullanımları

Temiz Bir Görünüm İçin: Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Asma tavan; dekoratif açıdan tatmin edici oluşu, izolasyon sağlaması, birçok tesisatı tavana yerleştirmeye izin vermesi ve yapıyı koruması nedeniyle kullanılıyor. Nem, ışık, güvenlik gibi durumları göz önünde bulundurarak her mekana özel model seçilebiliyor. Mekana göre kullanım amaçlarından bazıları şöyle:

  • Banyo Asma Tavan Modelleri: Nemin yoğun olarak bulunduğu banyolarda küf oluşumunu önlemek için asma tavan tercih ediliyor. Özellikle banyonuzda küvet ya da jakuzi varsa iyi bir havalandırma ve uzun ömürlü bir tavan için asma tavan kullanabilirsiniz. Hem tavana spot ışıklar yerleştirerek banyonuza eşsiz bir görünüm katabilir hem de havalandırma sistemi sayesinde küflenmenin önüne geçebilirsiniz.
  • Mutfak Asma Tavan Modelleri: Gerek ev gerek restoran mutfaklarında yoğun nemin boyayı bozmasını önlemek için de asma tavan kullanılıyor. Tavan tipi aspiratörlerle ortam havalandırması sağlanırken asma tavan, havalandırma ya da yangın alarmı gibi sistemlerin karışık görüntüsünü örtüyor.
  • Salon Asma Tavan Modelleri: Aydınlatmanın sadece avizeyle sınırlı olduğu zamanlar geride kaldı. Asma tavan sayesinde tüm tavan boydan boya desenli ve ışıklı hale getirilebiliyor. Tüm dekorasyon stillerine uygun renk ve modele sahip asma tavan uygulamaları bulunuyor.

Detaylarıyla Asma Tavan Yapımı

Temiz Bir Görünüm İçin: Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Son yıllarda kendin yap projeleri giderek popüler hale geldi. Neredeyse hepimiz küçük ya da büyük bir DIY fikrini hayata geçirdik. Buna bir de dolap boyama, zemin kaplama gibi daha büyük ölçekli kendin yap tamirat işleri eklendi.

Biz de evinin ya da ofisinin tavanına bambaşka bir görünüm vermek isteyenler için kolay asma tavan yapımı önerilerini derledik. Önce küçük bir not düşelim: Asma tavan yapımı ustalık gerektiren bir uygulama. ¨Ustalığıma güvenirim.¨ diyorsanız gelin, “Alçıpan tavan nasıl yapılır?” sorusunun cevaplarına bakalım:

Temiz Bir Görünüm İçin: Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Alçıpan Tavan Malzemeleri Neler?

Asma tavan uygulamak için ihtiyacınız olacak hırdavat ürünleri ve el aletleri çeşitlerinin Koçtaş’ta sizi beklediğini hatırlatalım ve asma tavan malzemelerine bakalım:

  • Lazer metre
  • Çelik dübel
  • Vida
  • Akülü vidalama matkabı
  • Matkap
  • Tavan C Profili (TC Profil)
  • Tavan U Profili (TU Profil)
  • Profil kesme makinesi ya da makası
  • Agraf

Tavana Alçıpan Nasıl Yapılır?

Temiz Bir Görünüm İçin: Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Asma tavan yapmak için şu yöntemi uygulayabilirsiniz:

  • Lazer metreyle tavanın kaç metrekare olduğunu ölçün. Bu ölçüye göre tavana eşit bölümlerde profiller yerleştireceksiniz.
  • Ayrıca tavanın en alçak yerini tespit edin. Bu ölçüyü baz alarak asma tavanı asıl tavandan ne kadar aşağıya konumlandıracağınıza karar verin.
  • Önce tavanın kaç cm aşağısından olacaksa oradan başlayarak yan duvarları çevreleyecek şekilde tavan U profilleri monte edin. Yani duvarın dört tarafına da tavan U profili yerleştirin.
  • Tavan U profili üzerinde yer alan deliklere hizalı olacak şekilde matkap yardımıyla duvara delik açın. TU profili üzerindeki deliklere dübelle birlikte vidaları geçirin ve duvara sabitleyin.
  • Uzun duvarların arasına gelecek şekilde tavana C profili monte edin. Profiller uzun gelirse profil kesme makasıyla gerekli ölçüyü elde edin.
  • Tavanın C profilleri taşıyabilmesi için tavanla C profili arasına agraflar vidalayın.
  • Alçıpanı taşıması için kısa duvarlar arasında da C profilleri yani taşıyıcı profiller monte edin.

Artık alçıpan levhalarını yerleştirebilirsiniz. Eğer ışıklandırma, havalandırma, hoparlör gibi sistemler yerleştirecekseniz bunu alçıpan levhalarını yerleştirmeden önce planlamalısınız.

Alçıpanla tavanınıza şık bir görünüm verdiniz. Birkaç dokunuş daha yaparak evinize ya da ofisinize yeni bir görünüm vermek de sizi elinizde! ¨Yeni Trend, Dikkat Çekici Tavanlar! Tavan Dekorasyonu Nasıl Yapılır?¨ yazımızı okuyun ve tavan dekorasyonuna dair tüm ipuçları keşfedin.