​​Her Odanın İhtiyacı Farklı: Yüksek ve Alçak Tavan Dekorasyon Fikirleri

Yüksek Alçak Tavan Dekorasyon

Alçak tavanlı evlerin de yüksek tavanlı evlerin de kendilerine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Örneğin yüksek tavanlı odalar ferah ve şık görünseler de ısınma sorunu yaşanıyor. Öte yandan alçak tavanlı odalar daha kolay ısınsa da yüksek tavanlı evlere göre daha karanlık olabiliyor. 

Evlerin kendilerine göre artılarını öne çıkarıp eksi yönlerini de dekorasyonla perdelemek sizin elinizde. Önemli olan ise yüksek tavan ve alçak tavan için özel tarzlar belirlemek. Peki, tavan yüksekliğine göre oda dekorasyonu nasıl yapılır? İşte, tavanı yüksek göstermek ya da yüksek tavanı alçaltmak için uygulanabilecek tasarım ipuçları:

pire

Alçak Tavanlı Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Alçak Tavanlı Ev Dekorasyonu

Tavanınızı daha yüksek göstermek için aydınlatmadan perde kullanımına, hatta duvar dekorasyonuna kadar birçok püf noktayı uygulayabilirsiniz. Bir diğer seçeneğin de mekanı büyük göstermeye çalışmadan samimi bir atmosfer yaratmak olduğunu hatırlatalım. Tercihiniz hangisi olursa olsun alçak tavanlı evlerde uygulayabileceğiniz dekorasyon hileleri bulunuyor:

Işık Oyunları Yapın

Sadece ampullerin odanın aydınlığını etkilediğini düşünüyorsanız bir de lambalar arasındaki farka bakın deriz. Lambanın uzunluğu, konumu, şekli ve teknik özellikleri ışığın yayılmasını doğrudan etkiliyor.

Tavanınızı yüksek göstermek için lambader gibi dikey lambalar ve yere monte spotlar tercih edebilirsiniz. Işığın yerden yukarıya doğru çıkması, tavanın daha yüksek ve ferah görünmesini sağlar. Sarkıt lamba kullanırsanız da oda daha karanlık ve küçük görünebilir. Satın Alma Kılavuzu: Avize Çeşitleri Neler? yazımızı okuyarak odanızda istediğiniz etkiyi uyandıracak lamba türünü bulabilirsiniz. 

Açık Renk Duvar Boyası Seçin

Açık Renk Duvar Boyası

Bir mekanı büyük göstermenin şaşmaz kurallarından biri de açık renk kullanmak. Beyaz, krem gibi açık renkler odayı daha büyük gösterir. Tavanınızı yüksek göstermek için de hem açık rengin büyüsünden hem de uygun boyama tekniklerinden faydalanın. Örneğin duvarı açık renk, tavanı çok koyu bir renge boyayarak tavanda derinlik algısı yaratabilirsiniz.

Bir diğer seçenekse tavan ve duvarları aynı renkte boyamak. Tavan ve duvarın birleşim yerinde farklı bir renk kullanarak daha uzun bir görünüm elde edebilirsiniz. Ancak siz siz olun, desenli duvar boyası ya da duvar kağıdı kullanmayın. Her iki seçenek de duvarları daha kısa, tavanı daha alçak gösterir. Evinizi Yenileyin: Duvar Nasıl Boyanır? yazımızı okuyarak tavanınızı yükseltmek için ilk adımı atabilirsiniz.

Perde Boyuna Dikkat Edin

Perde, dekorasyonun önemsiz bir parçası gibi görünse de aslında kapladığı büyük alan nedeniyle fark yaratır. Tavandan yere kadar uzanan bir perde, odanın daha basık görünmesine neden olur. Sadece pencerelerin üzerine monte edilmiş kelebek perde gibi bir model kullanarak duvarın yüksekliğini vurgulayın.

Fon perde, kalınlığı ve yine kapladığı büyük alan yüzünden odayı daraltır ve tavanı alçak gösterir. Fon perde kullanmayabilir ya da bunun yerine zebra stor asabilirsiniz. Dekorasyon Tarzına Uygun Perde Seçimi Önerileri yazımızı okuyarak alçak tavanlı odalarda perde kullanımı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Alçak Mobilyalar Kullanın

Alçak Mobilyalar Kullanımı

Koltuk, büfe ve gardırop gibi büyük mobilyalar duvarı kaplayarak zeminle tavan arasındaki mesafenin çok daha küçük algılanmasına neden oluyor. Olabildiğince minimal çizgilere sahip mobilyalar kullanarak ferah bir ortam yaratın. 

Alçak tavanlı salonlarda sırtı ve kolları yüksek koltuklar kullanmayın. Duvarda açık alan yaratmanın bir diğer yolu da mobilyaları duvara yaslamamak. Küçük bir halı seçin ve mobilyaları bu halının çevresine yerleştirin. Yine salonlarda büyük TV ünitesiyle duvarı kaplamayın. Duvara monte, yüzer TV ünitesi tercih edin. Televizyona Özel Alanlar: TV Ünitesi Çeşitleri Nelerdir? yazımızı okuyarak tavanınızı yüksek gösterecek bir modele karar verebilirsiniz. İhtiyacınıza ve stilinize uygun TV ünitesi modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Basık yatak odalarındaysa yüksek şifonyerler kullanmayın. Şifonyer alanı yerine büyük aynalara yer verin. Ayna, odaya derinlik ve aydınlık katar. Bazasız yani zeminle bitişik ve alçak bir yatak kullanın. Çünkü mobilyaların sadece duvarla bitişen sırtları değil, yerden yükseklikleri de tavanı alçak gösterir. Yer kazandıracak bir yatak modeli hakkında bilgi almak için Şık ve Kullanışlı Alternatifler: Karyola Çeşitleri yazımızı okuyabilirsiniz.

Depolama Çözümlerinden Yararlanın

Dolaplar, dikine yer kaplayarak duvarı örtüyor ve tavanı küçük gösteriyor. Evin en çok ihtiyaç duyulan mobilyalarından olduğu için de bunlardan vazgeçmek mümkün değil. Ancak alternatif depolama çözümlerinden de faydalanarak duvarlarınızı boşaltabilirsiniz. 

Örneğin salonda vitrin yerine çekmeceli ya da ayak kısımlarında dolap bulunan yemek masası tercih edebilirsiniz. Kapaklı dolaplara koyduğunuz eşyaları yüzer raflar ve hazneli sehpa, çekyat gibi mobilyaların içlerine yerleştirebilirsiniz. Küçük Eviniz İçin Aradığınız İlham: Farklı Amaçlarla Kullanabileceğiniz Ürünler yazımızda yer alan eşyalara göz atarak yerden tasarruf edecek çözümler geliştirebilirsiniz. 

Minimalizmden Yana Olun

Minimalizm

Odanın daha küçük ve basık görünmemesi için olabildiğince sade dekoratif objeler seçin. Örneğin duvara büyük kalın çerçeveli tablolar asmak yerine küçük boyutlu, metal ince çerçeveli, beyaz fonlu resimler asın. Duvarlarınızı kaplamayacak, zevkinize uygun bir tabloyu kendi emeğinizle yapmak da güzel fikir! Dekoratif Tablolar ile Evinize Renk Katın: Kendin Yap Tablo Önerileri yazımızda paylaştığımız önerileri okuyarak odanızı küçültmeyen şık bir tablo hazırlayabilirsiniz.

Mekanı geniş gösteren bir diğer yöntem de duvarınızı renkli tablolar yerine aynayla dekore etmek. Renk ve desen karmaşası oluşturmadan duvarlarınıza şık bir görünüm veren aynalar ışığı yansıtarak odayı daha büyük gösterir. Tek ayna asmak yerine duvarı bir galeriye dönüştürebilir, derinlik algısını artırabilirsiniz. 

Döşemelerden tekstil ürünlerine ve duvardaki dekoratif eşyalara kadar her alanda dikey çizgilere yer verin. Dikey çizgiler, odanın daha uzun görünmesine yardımcı olur. Çizgili perdeden dikdörtgen aynaya kadar pek çok yerde bunu uygulayabilirsiniz. Bir bütün olarak minimal tasarımda nelere dikkat edeceğinizi öğrenmek için de Sadeliği Sevenlere: Minimalist Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır? yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yüksek Tavanlı Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Yüksek tavanlı odalar ferahlık hissi vermenin yanı sıra etkileyici bir görsellik de sunuyor. Şık ve konforlu bir atmosfer yaratsa da kendisine ait bazı zorlukları da bulunuyor. Bunların başında da birbiriyle uyumlu ve dikkat dağıtmayan bir dekorasyon yapmak geliyor. 

Büyük bir duvar alanına sahip olduğu için yüksek tavanlı odalarda kullanılan dekoratif unsurların karmaşa yaratmamasını sağlamak biraz zorlayıcı. Ancak merak etmeyin, yüksek tavanlı oda dekorasyonu ipuçlarını uyguladığınız sürece siz de göz alıcı bir tasarıma imza atabilirsiniz.

Odak Noktası Yaratın

Odak Noktası Yaratın

Yüksek tavanlı bir evde görsel ilgi noktaları yaratmak mekanın cazibesini artırır. Büyük bir şömine, uzun bir heykel, dikkat çekici bir saat ya da boy aynası bunlardan sadece birkaçı. Dekorasyon zevkinize uygun seçimler yapabileceğiniz gibi hobilerinizi de yaşam alanınıza taşıyarak sıra dışı bir tasarım yapabilirsiniz. 

Örneğin kano ya da bisiklet gibi bir spor malzemesini dikine duvar asabilir, odanın geri kalanında da benzer objelere ve bu eşyaların sahip olduğu renk tonlarına yer verebilirsiniz. Hatta el işi malzemeleri, saat kadranları ya da tamirat aletleri gibi malzemelere de duvarda yer verebilirsiniz. 

Bu odak noktasını daha da vurgulu hale getirmek için perde, duvar boyası ya da duvar kağıdından faydalanabilirsiniz. Örneğin şöminenin iki yanına berjerler koyabilir ve berjerlerin yanlarına kadife perde asabilirsiniz. Heykel, mekanik aletler ya da tablo gibi bir objenin arkasındaki duvarı odanın geri kalan rengiyle kontrast oluşturacak renge boyayabilir ya da duvar kağıdı uygulayabilirsiniz. 

Odak noktası yaratmanın en etkili ve şık yollarından birisi de duvar çıtası ile bir objeyi çerçevelemek. Duvar çıtası uygulamanın yollarını öğrenerek yüksek tavanlı odanıza karakter katmak için aşağıdaki videomuzu seyredebilirsiniz:

Aydınlatma ile Dekorasyon Yapın 

Odanın genel atmosferini etkileyen en önemli dekorasyon unsurlarından birisi de aydınlatma. Sarkıt tavan lambası ya da büyük bir avize kullanarak tavanın büyüklüğünü vurgulayabilirsiniz. Yüksek tavan aydınlatma çözümlerinin yanı sıra duvarlarda da ışıklandırma yapabilirsiniz. 

Örneğin tavanın farklı seviyelerine raflar monte edebilir, bu rafların altına LED ışık ya da üstüne spot ışık yerleştirebilirsiniz. Raflarda da dekoratif objeler bulundurabilirsiniz. Duvarınızda odak noktasın olarak değerlendirdiğiniz spor aleti, tablo, şömine gibi eşyaların üzerine de tablo apliği yerleştirebilirsiniz. Modern bir dekorasyon için de renkli ışıklandırmalardan yararlanabilirsiniz. 

Son zamanlarda en çok kullanılan dekoratif unsurlardan birisi de rustik ampul gibi farklı ampul çeşitleri. Sadece metal iskeletten oluşan bir lambanın içerisine rustik ampul ya da mısır ampul gibi farklı aydınlatma ürünleri takabilirsiniz. 

Ampul Çeşitleri Neler: Rustik, LED, Tasarruflu Ampul ve Daha Fazlası yazımızı okuyarak dekoratif ampul türleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Yüksek tavanlı odanızda istediğiniz ortamı yaratmanızı sağlayacak aydınlatma çözümleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor! 

Renk Kullanımında Özgür Olun

Renk Kullanımı

Daha görkemli bir görüntü için açık renkler kullanarak odanızı olduğundan da büyük gösterebilirsiniz. Açık renklerle birlikte pastel renklerde iki ara renk de kullanarak sofistike bir tasarım yapabilirsiniz. 

Tavanınız yüksek olduğu için odayı aydınlatma ya da daha büyük gösterme gibi bir arayışınız olmayacağı için koyu renkler de kullanabilirsiniz. Bordo, siyah, turuncu gibi cesur renklere yer verebilir ve enerjik bir atmosfer yaratabilirsiniz. 

Duvarlarınızda boyanın yanı sıra kaplamadan da yararlanabilirsiniz. Ahşap ya da tuğla görünümlü panelle duvarlarınızı döşeyerek bambaşka bir ortam yaratabilirsiniz. Endüstriyel tarzı seviyorsanız tuğla, country dekorasyondan yanaysanız ahşap, Akdeniz stilini uygulamak istiyorsanız da eskitme duvar paneli uygulayabilirsiniz. Zevkinize uygun tüm duvar kaplama ürünleri için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Bitkilere Yer Verin

Yüksek tavanlı odalar dekorasyon için büyük bir alan sunuyor. Bu da birçok ögeyi bir arada kullanabilmeye imkan tanıyor. Ampul kullanımında olduğu gibi bitki türlerinde de çeşitlilikten yana olun. 

Büyük yapraklı bir muz ağacına da küçük sukulentlere de aynı odada yer verin. Hatta bir bölümü dikey bahçe olarak tasarlayın. Bitkilerden ne kadar çok yararlanırsanız odanızdaki yaşam hissi o kadar artacaktır. Evinizde Tropikal Bir Hava Essin: Bakımı Kolay Büyük Yapraklı Çiçek Önerileri yazımızı okuyarak göz alıcı bitki türlerini keşfedebilirsiniz. 

Akustik Düzenlemeler Yapın

Yüksek tavanlar, odalarda sesin yankılanabileceğini unutmayın. Odanın akustiğini dengelemek için kalın perde, yumuşak döşeme gibi malzemeler kullanın. Duvara kitaplık monte etme, duvar paneli döşeme, odayı bitkilerle çevirme gibi uygulamalarla da akustik kalitesini iyileştirebilirsiniz. 

Alçak tavanlı evinizi daha ferah gösterecek ve yüksek tavanlı odanızı şık bir düzene sokacak dekorasyon fikirleri paylaştık. Evinizin büyüklüğüne göre nasıl dekorasyon yapacağınızı öğrenmek için de 1+0, 1+1, 2+1, 3+1… Oda Sayısına Göre Ev Dekorasyonu Fikirleri yazımızı okuyabilirsiniz.