Yepyeni Bir Ev Anlayışı: Prefabrik Evler, Avantajları ve Dezavantajları

Yepyeni Bir Ev Anlayışı Prefabrik Evler

Birçok insan geleneksel yapılardan ve büyük şehirden uzaklaşıp doğanın içinde yepyeni yaşam alanları keşfetmeye yöneliyor. Nedir, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası: Tiny House Akımı Hakkında 7 Detay yazımızda bu dönüşüm hakkında detaylı bilgi vermiştik. O yazımızda yer alan yeni yaşam alanlarından biri de prefabrik evler! Bu yeni nesil yapılara ilgi her geçen gün büyüyor. Kimi güvenli oluşu sebebiyle tercih ediyor, kimi ise pratikliği. 

Bu pratik, konforlu ve sevimli evler yalnızca mimari çeşitlilikleri ile değil, aynı zamanda sundukları avantajlarla da dikkat çekiyor. Ancak bu yenilikçi konseptin bazı dezavantajları da yok değil. Bu yazımızda prefabrik evlere misafir olacak, avantajlarını ve dezavantajlarını ele alacağız.

Blog Ana Sayfa

Prefabrik Ev Ne Demek?

Prefabrik Ev Ne Demek

“Prefabrik” kelimesi, “önceden yapılmış” anlamına geliyor. Prefabrik evler de adlarından anlaşılacağı üzere fabrikalarda önceden üretilen duvar, pencere, çatı, kolon, su tesisatı gibi evin farklı parçalarının sahada bir araya getirilmesiyle oluşan evlere deniyor.

Temel kazılması gerekmeyen ve bu sayede hızlıca inşa edilen bu modern konutlar aynı zamanda çevre dostu tasarımları ve uygun maliyetli yapılarıyla da dikkat çekiyor. Farklı malzemelerden, tek katlı ya da çok katlı olarak geniş bir yelpazede projelendirilebiliyorlar. Şimdi, bu yenilikçi yapılar hangi malzemelerden olabilir, buna bakalım.  

Prefabrik Ev Çeşitleri 

Prefabrik ev çeşitleri; malzeme seçimlerine, tasarım özelliklerine ve kullanım amaçlarına bağlı olarak çeşitlendirilebilir. Bu yazımızda malzemelerine göre prefabrik ev çeşitlerine değineceğiz. İhtiyaçlar ve beklentilerinizi dikkate alarak kendiniz için en uygun malzemeyi seçebilirsiniz.

Beton Prefabrik 

Beton panellerin kullanıldığı evler, sağlam ve dayanıklı yapıdadır. Genellikle modern ve endüstriyel tasarımlara sahiptirler. Isı ve ses yalıtımı konusunda çelik prefabrik evlere göre daha dezavantajlıdır. 

Çelik Prefabrik 

Çelik prefabrik evlerde hem taşıyıcı direkler hem duvar blokları çeliktir.  Bu sebeple sağlamlık ve dayanıklılık açısından avantajlıdır. Daha dayanıklı olsa da diğerlerine göre daha maliyetlidir ve montajı daha uzun sürer.

Ahşap Prefabrik

Ahşap malzemenin kullanıldığı bu evler, doğal ve sıcak bir atmosfer sunar. Enerji verimliliği ve çevre dostu yapısıyla tercih edilir. Ancak yalıtım konusunda ek düzenlemeler gerekebilir.

Prefabrik Evler Güvenli mi?

Prefabrik Evler Güvenli Mi

Prefabrik evler, özellikle deprem söz konusu olduğunda geleneksel yapılara göre daha güvenli olarak biliniyor. Zaten temel tercih sebeplerinden biri de bu. Fakat elbette güvenlik deyince korunmamız gereken tek durum deprem değil. Yangın, sel gibi doğal afetler ya da hırsızlık gibi genel riskler de güvenlik şemsiyesi altında değerlendirilmesi gereken konular. Hal böyle olunca prefabrik evlerin güvenli olup olmadığı sorusuna cevap vermek için dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar bulunuyor: 

Dayanıklılık ve Yapı Kalitesi: Prefabrik evlerin dayanıklılığı, kullanılan malzemelerin kalitesine ve üretim süreçlerine bağlıdır. İyi kalitede malzeme ve profesyonel üretim, güvenli yapıyı destekler.

Montaj ve İşçilik: Prefabrik evlerin güvenliği, montaj sürecinin uzman kişiler tarafından yapılmasına bağlıdır. Uygun montaj ve kurulum, yapısal bütünlüğü korur.

İzin ve Onaylar: Prefabrik evlerin inşası için de resmi izin ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekir. İzni bulunmayan evler bölgesel risk taşıyabilir. 

İyi Bakım ve Kullanım: Güvenlik, aynı zamanda mülk sahiplerinin evi ne kadar iyi kullandığı ile doğru orantılıdır. Düzenli olarak bakımı yapılan, onarımları aksatılmayan evlerin güvenlik riski de düşük olur.

Prefabrik Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

Prefabrik Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

Prefabrik evler; başta maliyet, hızlı montaj ve güvenlik olmak üzere birçok avantajıyla ev sahibi olmak isteyenleri cezbetmeye devam ederken bazı önemli dezavantajları da göz ardı etmek olmaz. İşte, bu yenilikçi konsept evlerin artıları ve eksileri:

Prefabrik Evlerin Avantajları     

Önce prefabrik evlerin artılarıyla başlayalım. Bakalım bu sempatik evler hangi sebeplerle tercih ediliyor:

Hızlı İnşa Süresi: Prefabrik evlerin inşası önceden üretilen modüler parçaların birbirine monte edilmesiyle yapıldığı için geleneksel inşaata göre daha hızlı bir şekilde tamamlanabilirler. Süreci; izinlerin alınması, parçaların evin olacağı yere sevkiyatı ve montajı olarak düşünebilirsiniz. 

Maliyet Avantajı: Prefabrik evlerin parçaları, fabrikada seri üretim şeklinde üretildiği için geleneksel yapılara göre daha ekonomik bir seçenek olarak öne çıkar. Prefabrik evlerin maliyetleri arasında bir sıralama yapmak gerekirse en ekonomikten pahalıya doğru ahşap, beton ve çelik olarak sıralanabilir.

Taşınabilir Olması: Prefabrik evlerin aynı konteyner evler gibi taşınabilir modelleri de bulunur. Bu sayede eğer bulunduğunuz mekanı değiştirmek, evinizi başka bir yere taşımak isterseniz bu mümkün. 

Dekoratif Değişiklikler Yapılabilmesi: Prefabrik evler her ne kadar hazır parçalardan üretilse de kişisel tercihleriniz doğrultusunda özelleştirebilir, kendi dokunuşunuzu katabilirsiniz. Örneğin dış cephesine ya da iç duvarlarına taş-tuğla uygulaması yapmak, farklı renklerde boyalarla renk katmak, veranda veya sundurma eklemek, pencere, kapı veya çatısında değişiklikler yapmak mümkün. Sonra verandasına bir bahçe salıncağı, içeriye bir şömine ekleyerek bu evi sıcacık bir yuvaya çevirebilirsiniz. 

Güvenli ve Sağlam Olması: Prefabrik evler belirli standartlara uygun üretiliyor. Bu da doğal olarak deprem, fırtına ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı olmasını sağlar. Üstelik çok katlı olmaması da yine deprem açısından daha güvende hissettirir. 

Çevre Dostu Olması: Parçalar önceden üretildiği için inşaat sahasında daha az atık üretilir. Bu sebeple prefabrik evlerin daha sürdürülebilir ve daha çevre dostu yapılar olduğunu söyleyebiliriz. 

Prefabrik Evlerin Dezavantajları     

Prefabrik evlerin artılarından sonra sırada dezavantajları var. Elbette tedbir alarak ya da birkaç iyileştirmeyle bu dezavantajları bertaraf etmek de mümkün.

İzolasyon Sorunları: Bazı prefabrik ev modellerinde standart olarak sunulan ısı izolasyonu, bölge iklimi için yetersiz olabilir. Bu durumlarda montajı sırasında ek yalıtım uygulamaları yaparak evin ısınma ve ısıyı tutma kabiliyetini geliştirebilirsiniz. Benzer şekilde evi ek ses yalıtımı ile desteklemek de gerekebilir. Birçok diğer alanda olduğu gibi izolasyon uygulamaları konusunda ihtiyaç duyduğunuz işinin ehli ustayı Ustabilir platformumuzdan bulabilirsiniz. 

Tasarım Kısıtları: Prefabrik evler, modüler olduğu için tasarım konusunda geleneksel evlerdeki kadar esneklik ve çeşitlilik sunmayabilir. Fakat bu kısıtlılıkları da “avantajlar” bölümünde anlattığımız gibi yapacağınız dekoratif dokunuşlarla aşabilirsiniz. Bahçe dekorasyonunuz, perdeleriniz, aydınlatmalarınız, mobilyalarınız, parkeler ve seramiklerle

tam da gönlünüze göre bir eve kavuşabilirsiniz. 

Değer Kaybı Endişesi: Prefabrik evlerin geleneksel evler gibi yatırıma uygun olduğu pek söylenemez. Dolayısıyla bir süre kullandıktan sonra satmak isterseniz konumuna, evin genel durumuna ve konut piyasasına göre kâr edemeyebilirsiniz. Fakat tüm bu saydıklarımız geleneksel konutlar için de geçerli dezavantajlar.

Dayanıklılık ve Kısa Ömür: Prefabrik evler, inşa edilen geleneksel evlere göre daha hafif malzemelerden yapıldığı için dayanıklılık konusunda endişelere neden olabilir. Düzenli bakım ve ek uygulamalarla bu konuyu dezavantaj olmaktan çıkarabilirsiniz. 

Ahşap, Beton, Çelik Prefabrik Ev Ömrü

Ahşap Beton Çelik Prefabrik Ömrü

Prefabrik evlerin dezavantajlarından birinin de geleneksel evlere kıyasla daha kısa ömürlü olmaları olduğuna değinmiştik. Aslında ister ahşap olsun ister beton ya da çelik, prefabrik evlerin ömrü; yapı malzemelerinin kalitesine, iyi bakılıp bakılmadığına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişir.

Ahşap prefabrik evlerin ömrünü uzatmak için ahşap koruyucularıyla bakım yapılabilir. Çelik prefabrik evler ise korozyona karşı dirençli olsalar da zaman içinde paslanma riski olabilir. Korozyona karşı koruyucularla bu evlerin ömrü uzatılabilir. Benzer şekilde beton prefabrik evlerde zamanla oluşabilecek çatlaklara karşı güçlendirmeler yapılabilir. Bu şekilde kaliteli malzemeden yapılan, düzenli ve özenli bakılan bir prefabrik evin ömrü 50 yılı geçebilir.

Bu yazımızda prefabrik evlere dair aklınıza gelebilecek sorulara cevap verdik. Prefabrik ev sahibi olmaya hazırsanız evinizi dekore ederken ihtiyaç duyacağınız tüyolar ve ürünler bizden. Dekorasyon önerilerimizeEvinizin Tüm Odaları İçin: Küçük Ev Dekorasyonu İçin Öneriler yazımızdan, ihtiyaç duyacağınız her ürüne ise Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz.