Okumadan Yola Çıkmayın: Karavan Seyahati Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karavan Seyahati Hakkında

Daha özgür bir tatil yapmak ve tatil sırasında daha fazla yeni yer keşfetmek isteyenlerin tercihi olan karavan seyahatleri artık daha popüler! Bunun aslında iki nedeni olduğunu söyleyebiliriz: COVID-19 nedeniyle daha izole tatil anlayışının benimsenmesi ve tiny house akımından etkilenenlerin hayatlarını bu doğrultuda şekillendirmek istemeleri… İster tatil amaçlı ister tiny house yaşamına ısınma amaçlı karavan tatili yapın; dikkat etmeniz gerekenleri es geçmeyin!

Karavan Kiralama Öncesinde Gerekli Araştırmayı Yapın

Nasıl ki tatil planınızı yaparken öncelikle konaklayacağınız yeri rezerve ediyorsanız karavanla tatile gidecekseniz de aynı durum geçerli. Hem ulaşım aracınız hem de konaklayacağınız araç olan karavanı aylar öncesinden kiralamak oldukça önemli.

Karavan kiralarken dikkat etmeniz, araştırmanız ve karar vermeniz gereken birkaç nokta var. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde daha keyifli bir tatilin sizi beklediğini söyleyebiliriz!

• Karavan kiralayacağınız şirketin güvenilirliğinden emin olun.

Kimse tatili esnasında kötü bir sürprizle karşılaşmak istemez. İşte, tatile çıkacağınız karavanla ilgili herhangi bir sorun karşısında kendinizi daha güvende hissetmek için kesinlikle kiralama yapacağınız firmayı iyice araştırmalısınız.

Kiralama yapabileceğiniz birkaç firma belirledikten sonra internette bu firmalarla ilgili deneyim sahibi olan kişilerin yazdıklarını okuyabilirsiniz. Karavan ücretinin gün mü kilometre başına mı olduğu, araçta herhangi bir arıza meydana geldiğinde bunun kim tarafından karşılanacağı, araç bozulursa ek araç tahsis edilip edilemeyeceği, araç sigortasının teminatları gibi detayları sözleşmede incelemelisiniz.

Kiralık Karavan

• Kiralayacağınız karavan çeşidine karar verin.

Tiny House Çeşitleri” yazımızda da bahsettiğimiz gibi, karavanlar aslında “gezici tip tiny house”a dâhil ve römorklu, römorksuz seçenekleri mevcut. İşte, kiralama aşamasında dikkat etmeniz gerekenlerden biri de bu! Motokaravan ve çekme karavan olmak üzere ikiye ayrılan karavan türlerinden hangisini tercih edeceksiniz?

Çekme karavanlar aracın arkasına monte edilen ve ehliyete kayıtlı olması gereken demire bağlanıyor ve kabul etmek gerekiyor ki bu tür bir aracı kullanmak biraz ustalık gerektirebiliyor. 

Bu arada sahip olduğunuz ehliyet sınıfının da önemli olduğunu not düşmeden geçmeyelim. Yüklü ağırlığı 750 kg altındaki çekme karavanlar B, C, D ehliyet sınıfında kullanılabilerken bu ağırlık üzerindeki araçlar BE, CE, DE sınıfı sürücü belgesi ile kullanılmak zorunda.

Eğer motokaravan kiralamak istiyorsanız bu durumda yüklü ağırlığı 3500 kg’yi geçmeyen araçları kullanmak için B sınıfı ehliyet yeterli.  Bu arada motokaravanları kontrol etmek, park etmek ve araç için park yeri bulmak daha kolay. Yani en güzel karavan hangisi derseniz, en kolay kullanabileceğiniz tür deriz.

En Uygun Karavan

Size En Uygun Karavanı Seçmek İçin Tüm Özellikleri Belirleyin

Ailenizle birlikte yaz tatilinizi geçirmek için bir villa kiralayacaksınız diyelim. Peki, kararınızı villanın sadece dış görünüşüne bakarak verir misiniz? Bu hiç sağlıklı bir karar olmazdı; kalacağınız yerin ihtiyaç ve isteklerinize cevap verebilecek özelliklere sahip olması oldukça önemli. Aynı durum karavan seçiminde de geçerli. İşte, tam da bu nedenle karavan tipine karar verdikten sonra diğer özellikleri de belirlemeli ve bu doğrultuda karar vermelisiniz.

  • Karavan tatilini kaç kişi yapmayı planlıyorsunuz? Kiralayacağınız karavanda yeterli sayıda yatak olması konforunuz için olmazsa olmaz.
  • Karavanda elektriğin güneş paneli, suyun ise su deposu sayesinde karşılanması oldukça önemli. Zahmetsiz bir karavan hayatı için elektrik tesisatının ve su deposunun kapasitelerine göz atmakta fayda var.
  • Karavan içi küçük bir alanda pek çok ihtiyacınıza cevap verecek şekilde tasarlanmış olsa da bazı modellerde banyo, tuvalet gibi alanlar bulunmayabilir. Bu sebeple kiralama öncesinde araçta bu alanların bulunup bulunmadığını incelemelisiniz. Ayrıca su ve elektrik tesisatında herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek de karavanda dikkat edilmesi gerekenler arasında!
  • Mutfak bölümündeki imkânlara da göz atmalısınız! Bazı karavanlarda sadece ocak bulunabiliyorken bazılarında mikrodalga fırın gibi size pratiklik sağlayacak cihazlar bulunabilir. Siz de bu doğrultuda karavan yolculuğu öncesinde gıda alışverişinizi yapabilirsiniz.

Karavan Rotaları

Bir Rota Oluşturmayı İhmal Etmeyin

Karavan yolculuğu özgürlük demek, ama yine de bir rota çıkarmanız gerektiğini de not düşelim. Rota çıkarmadığınız takdirde karavan kamp alanlarına sahip olmayan noktalarda konaklamak durumunda kalabilirsiniz. Bu hem karavan güvenliği hem de sizin konforunuz açısından tat kaçıran bir deneyim olabilir.

Tatile çıkmadan önce rota oluşturmanın bir diğer avantajı da rotaya uygun karavan tercihi yapabilmek. Örneğin Karadeniz gibi çok eğimli bir coğrafyaya seyahat etmeyi planlıyorsanız bu durumda motor gücü yüksek bir karavan kiralamanız gerekebilir. Bu konudaki yönlendirme için karavanı kiralayacağınız şirkete danışabilirsiniz.

Karavanla Yola Çıkmadan Önce

Yola Çıkmadan Önce Tüm İhtiyaçlarınızı Aldığınızdan Emin Olun

Karavan kiralarken bilinmesi gerekenleri dikkate alarak bir karar verdiniz peki bunlar yeterli mi? Karavan yolculuğunda alınması gerekenleri yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız.

  • Eğer hep karavanda konaklamak istemiyorsanız ve karavan alanlarında kamp da kurmak istiyorsanız kamp malzemeleri yanınızda olmalı. Dilerseniz “Kamp Malzemeleri Nelerdir? Kamp Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.
  • Elektrik uzatma kablosu, su hortumu (su deposunu doldurabilmek için), çamaşır ipi, araçta klima yoksa vantilatör, araçta yoksa açılır-kapanır masa ve sandalye, güneşten korunmak için minik bir şemsiye karavan malzeme listesi arasında yer alıyor.
  • Karavanda yemek yapabilmek için mutfak eşyası ve bunun yanı sıra çabuk bozulmayacak konserve yiyecekler almalısınız. Tabii bu arada araçtaki mini buzdolabına da dışarıda bozulabilecek, olmazsa olmaz gıdaları koymayı ihmal etmemelisiniz.
  • Sürekli kullandığınız ilaçlarınızın yanı sıra ilk yardım çantasının da eksiksiz bir şekilde karavanda olduğundan emin olmalısınız.

Karavan tatilinde alınması gerekenlerin yanı sıra yolculuk esnasında bazı noktaları da es geçmemelisiniz. İşte, onlardan en önemlileri:

  • Araç çalışmıyorken elektriği kullanmak akünün bitmesine neden olabilir. Bu nedenle araç çalışır haldeyken elektrik kullandığınıza emin olmalısınız.
  • Su deposunu kontrol etmeli, atık suyu belirli aralıklarla dökmelisiniz. Su deposunu karavan kamp alanlarında doldurabilir ve atık suyu da kamp alanlarında belirtilen alanlara boşaltabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz kamp alanında atık su boşaltma alanı yoksa bu konuyu bir yetkiliye danışabilirsiniz.

pire

Karavan İhtiyaç Listesi

Karavan kiralarken nelere dikkat etmeli, karavan ihtiyaç listesinde yer alan ürünler nelerdir, anlattık. Eğer kiralama yerine “Karavan nasıl yapılır?” sorusunun peşine takılarak keyifli bir kendin yap projesine imza atmayı planlıyorsanız da Yeterli ve Konforlu Olsun Diyenlere: Karavan Mobilyaları ve Dekorasyonu yazımızı okumanızı öneririz. Kendi karavanını yapanlar kervanına katıldığınız zaman ihtiyaç duyabileceğiniz mobilyalar ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Tüm hazırlıklarınız tamamsa şimdi, karavan yolculuğuna hazırlanma zamanı! Dilerseniz seyahatiniz sonrasında deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sadece deneyimlerinizi kaleme aldığınız yazıyı ve yazınızla ilgili görselleri [email protected] adresine aşağıdaki bilgiler ile birlikte yollamak:

  • Adınız soyadınız
  • Yaşınız
  • Yaşadığınız şehir
  • Mesleğiniz

Kendin yap