Bisikletçiler İçin Yola Çıkış Rehberi: En İyi Bisiklet Aksesuarları

En İyi Bisiklet Aksesuarları

Şehir, doğa ya da yarış pisti… Nerede bisiklet kullanırsanız kullanın bazı ekipmanlar sayesinde biniş deneyimini bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Bisiklet ışığı ve kaskı gibi aksesuarlarla güvenliği sağlayabilir, bisiklet bilgisayarı ve bisiklet kıyafeti gibi malzemelerle de konfora kavuşabilirsiniz.

Belki de bir süredir yalnızca sırt çantanızı yanınıza alıp bisiklet biniyor ve bunun yeterli olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak emin olun ki birden yağan bahar yağmuru altında ıslanmak veya akşam sürüşlerinde araçlar tarafından fark edilmemek ihtimaller dahilinde. Peki, emniyetinizi, keyfinizi ve hatta stilinizi garanti altına almak için hangi bisiklet aksesuarlarını almalısınız? 

Bisiklet malzemeleri seçiminde kaybolmamanız için pratik bir liste hazırladık. İster yeni başlıyor olun ister deneyimli bir bisikletçi olun, mutlaka sahip olmanız gereken bisiklet ekipmanları şunlar:

Güvenli Bisiklet Kullanımı İçin Aksesuarlar

Kimi zaman yayaların veya hayvanların yola çıkması, kimi zaman da araçlar tarafından fark edilmemek maalesef bisiklet kazalarına neden oluyor. Bu gibi talihsiz durumlarda herhangi bir zarar görmemek için de şu ekipmanları kullanabilirsiniz:

Bisiklet Kaskı

Bisiklet Kaskı

Efil efil rüzgara karşı bisiklet binmek gerçekten de çok keyifli. Ancak eğer kondisyon bisikleti binmiyorsanız kaskın vazgeçilmez olduğunu hatırlatmalıyız. Çünkü bisiklet kaskı, baş yaralanması riskini %42’ye kadar, yüz yaralanmalarını da %17’ye kadar azaltabiliyor. Ancak merak etmeyin, bazı bisiklet kaskı modelleri sayesinde hem güveni hem de konforu bir arada yakalayabilirsiniz. Bisiklet kaskı alırken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlar:

  • Rahat bir kullanım için kaskın hafif ve hava alabilir olması gerekiyor. Özellikle uzun süre bisiklet antrenmanı yapacaksanız en hafif kaskı seçin. Hava alabilir olması için de kaskın yeterli havalandırma kanalına sahip olması önemli. 
  • Bisiklet sürülen yere göre kaskın şekli farklılık gösteriyor. Örneğin dağ bisikleti kullanacaksanız arkası enseyi daha çok örten modelleri tercih edin. Böylece dallardan ve çevredeki diğer bitkilerden bitkilerden korunabilirsiniz. 
  • Kaskın sıkmaması için kendi baş ölçünüze uygun bir model seçin. Ayrıca kayışlarının boynunuzu tahriş etmeyecek bir yapıda olmasına dikkat edin.

Bisiklet Işık Seti

Bisiklet Işıkları

Reflektör sizi de çocukluğunuza götürüyor mu? Bisiklet jantına takılan rengarenk reflektörler çoğumuz için biraz heyecan verici aksesuarlar. Ancak aslında reflektör ve diğer bisiklet ışıkları çocuk bisiklet aksesuarları olmanın çok daha ötesinde.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre bisikletlerin arkasında kırmızı renkte ışık veren bir lamba veya reflektör bulunmalı. Ayrıca beyaz ışık veren ve 20 metre uzağı aydınlatan bir bisiklet farı da yine mecburi. Reflektör, sadece yeterince aydınlatılan yerlerde kullanabileceğiniz bir malzeme. Eğer yeterince aydınlatılmamış yollarda veya dağ gibi engebeli bir yerde bisiklet kullanıyorsanız bisikletin mutlaka ön ve arka ışığı olmalı. 

Bu ışık genellikle lümen ile ifade ediliyor. 30 lümenden 20 bin lümene kadar geniş bir aralıkta yani ışık seviyesi değişik lambalar bulabilirsiniz. Bisikleti kullanacağınız alanın ışık ihtiyacına göre lümen değerine karar verebilirsiniz. Ayrıca bisiklet ışıklarını alırken kolay monte edilebilir olmasına, USB şarj imkanının bulunmasına ve pil ömrüne de dikkat etmenizde fayda var.

Bisiklet Zili

Bisiklet Zili

Bisiklet kornası da tatlı çocukluk anılarımızdan birisi. Gerek büyüklerin gerek de küçüklerin özellikle şehir içi bisiklet kullanımında bisiklet zili kullanması önemli. Yayaları uyarmak, yola çıkan sevimli kedilere “Ben buradayım.” demek ve yavaş giden bisiklet sürücülerinden yol istemek için bisiklet zili kullanılıyor. Ancak motorlu taşıtların bisiklet zilini duymayacağını da hatırlatalım. Yani bisiklet kornasını doğru yerde kullanmak, ani fren yapmanızı gerektiren bazı durumları ortadan kaldırabilir.

Bisiklet Kilidi

Bisiklet Kilidi

Kendi güvenliğinizi sağladınız. Şimdi sıra yol arkadaşınız olan bisikletin de emniyetini sağlamakta. Bisiklet hırsızlığından korunmak için en pratik yöntem kilit kullanmak. Çünkü şehri yaşamında bisikleti ev içerisine koymak çoğunlukla mümkün olmuyor. 

Bisiklet kilidi seçerken olabildiğince yüksek güvenlik sağlayan bir model tercih edin. U-kilit, diğer bisiklet kilidi türlerine göre daha güvenli. Ancak bu kilidin de kendi içerisinde çeşitleri olduğunu unutmayın. Kilidin basit bir kesici aletle kesilemeyecek kadar sağlam ve kalın olmasına özen gösterin. Kablo kilit gibi yaygın olarak kullanılsa da kolaylıkla kesilebilen modeller almayın.

Bisiklet Pompası

Bisiklet lastik basıncının düşmesi, performansı ve dengeyi olumsuz etkiliyor. Bisikletçi ya da lastikçi aramak zorunda kalmadan bu sorunu çözmek için bisiklet pompası bulundurabilirsiniz. Eğer uzun yolda bisiklet kullanacaksanız mini karbondioksit (CO2) bisiklet pompalarını tercih edin. Bu pompalar hem lastiği hızla şişirmeyi hem de yerden tasarruf etmeyi sağlıyor.

Bisiklet Tamir Seti

Bisiklet Tamiri

Bisiklet ekipmanları özellikle şehirlerarası bisiklet turu yapanlar ve dağ bisikleti kullananlar için olmazsa olmazlardan. Aynı zamanda şehir bisikleti sürenlerin de bazı aletlere ihtiyacı var. Örneğin vites değiştirme mekanizmasını ayarlamak, bisiklet gidonunu düzeltmek ya da seleyi yükseltmek için birkaç basit ekipmana sahip olmanız gerekiyor. Bu bisiklet bakım aletleri sayesinde yardıma ihtiyaç duymadan bisikletinizin ayarlarını yapabilirsiniz. İşte, bisiklet alet çantasında bulunması gerekenler:

  • Alyan seti: Alyan anahtarı; bisikletin selesini yükseltmenize, pedallarını ayarlamanıza, gidonu düzeltmenize ve civata bulunan her yere müdahale edebilmenize imkan veriyor. Alyan anahtarları büyüklüklerine göre numaralandırılıyor. Hemen her soruna müdahale edebilmek için 2 mm’den 10 mm çapa kadar farklı alyan anahtarlarının bulunduğu bir set kullanın. 
  • Zincir yağı: Bu malzeme, zincirin daha uzun ömürlü olmasına ve bisikletin performansını korumaya yardımcı oluyor. Kuru ve ıslak olmak üzere iki zincir yağı bulunuyor. Islak zincir yağı, yağışlı hava koşullarına karşı dirençliyken kuru zincir yağının avantajı ise uygulanırken daha az kirlilik oluşturması.
  • Tork anahtarı: Alyan anahtarıyla civataları fazla sıkıştırırsanız bisikletin parçaları zarar görebilir. Tork anahtarı, gerekli ayarı yaparak aşırı sıkmanın önüne geçiyor.
  • Bisiklet standı: Uzun yol bisikletçisiyseniz tamirleri kendi başınıza kolaylıkla yapmak için bir bisiklet standı alabilirsiniz.

Bisiklette Konforu Sağlayan Ekipmanlar

Bisiklet, yaşamı kolaylaştıran bir araç olduğu kadar zevk veren de bir hobi. Bu keyfi en üst noktada yaşamak için bazı aksesuarları edinmeniz yeterli:

Bisiklet Çantası

Bisiklet Çantası

Bisiklet çantası araştırırken karşınıza birçok tür çıkmış olmalı: Bisiklet sırt çantası, bisiklet gidon çantası ve bisiklet sele çantası. Bu çeşitler arasından bir seçim yaparken bisiklet kullanma alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurun. 

Bisiklet sele çantası, adından da anlaşılacağı üzere selenin altına takılıyor. Farklı boyutlara sahip olan ve bisiklet bagajı da denilen bu çanta kolaylıkla çıkarılabiliyor. Bisiklet aletlerinizi yanınızda taşımak istediğiniz zaman böyle bir model tercih edebilirsiniz.

Bisiklet gidon çantası, gidona takıldığı için dengeyi bozmamak adına çok büyük olmamalı. Yani gidon çantasını şehir içi bisiklet kullanımında kulaklık, anahtar gibi küçük ihtiyaçlarınızı yanınızda taşımak için kullanabilirsiniz. 

Bisiklet sırt çantasını ise kısa mesafeli bir yere gideceğiniz ya da bir doğa yürüyüşü için yanınızda malzemelere ihtiyaç duyduğunuz zaman yanınıza alabilirsiniz.

Bisiklet Hız Göstergesi

Bisiklet hız göstergesi; spor hedefini yakalamaya, motivasyon kazanmaya ve gelişiminizi takip etmenize yardımcı oluyor. Bisiklet bilgisayarı gibi daha kapsamlı bir cihaz alarak katettiğiniz mesafeyi ve sürüş sürenizi öğrenebilir, bu bilgileri arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Bisiklet Kıyafetleri

Bisiklet Kıyafetleri

Bisiklet sürüş performansınızı arttırmanın sırrı kıyafetlerde. Bisiklet taytı, bisiklet tişörtü gibi kıyafetler, sürtünmeyi azaltmaya ve aerodinamiği iyileştirmeye yönelik özelliklere sahip oluyor. Siz de hava alan, hafif ve dayanıklı giysiler almaya özen gösterin.

Giysi seçimi yaparken mevsim özelliklerini de göz önünde bulundurun. Örneğin yazın UV korumalı bisiklet giysisi, baharda rüzgara ve yağışa karşı dayanıklı bir kıyafet tercih edebilirsiniz.

Bisiklet Jantı

İyi bir bisiklet jantı, tekerleklerin daha hızlı dönmesine yardımcı oluyor ve lastik aşınmalarına karşı koruma sağlıyor. Ayrıca bisiklet jantının stilinizi yansıtabileceğiniz bir aksesuar olduğunu da hatırlatalım.

Bisiklet Çamurluğu

Bir su birikintisinden geçerken ıslanmamak ya da çamurlu yerlerde bacaklarınızın kirlenmemesini istiyorsanız bisiklet çamurluğu almanızı öneriyoruz. Çamurluk sadece sizi değil, bisikletinizin parçalarını da koruyarak uzun ömürlü bir kullanım fırsatı sunuyor.

Bisiklet Suluk

Bisiklet keyfinizin yarıda kalmaması için yanınızda her zaman suluk bulundurun. Bisiklet termosunun yeterli kapasiteye sahip ve kolay temizlenebilir olmasından emin olmanızda fayda var.Bisiklet kullanımınızı güvenli ve zevkli hale getirecek tüm malzemeleri paylaştık. Şimdi, sıra bisiklet ve yardımcı ürünleri incelemek için Koçtaş’ı ziyaret etmekte!