Lastiklerin Üretim Tarihi: Nerede Yazar ve Nasıl Bulunur?

Lastiklerin Üretim Tarihi Nasıl Bulunur

Güvenli sürüşün en önemli ögelerinden biri de araç lastikleridir. Lastiğin ne kadar yeni olduğu ve kullanım koşulları; aracın yol tutuşuna, rahat ve güvenli kullanımına etki eder. Bu nedenle lastiklerin üretim tarihini yani kaç yaşında olduğunu bilmek, kullanmanın güvenli olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur. Peki, lastiğin tarihi nerede yazar? Lastikler ne zaman değişmeli?

Bu yazımızda güvenli bir sürüş için lastik üretim tarihi ve lastiklerin ömrü hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz. Hazırsanız önce “Lastiğin tarihi nerede yazar?” sorusundan başlayalım. Çünkü mevsim değişimlerinde lastiğini değiştirmek isteyenlerin aklına ilk önce lastiğin ömrünü kontrol etmek geliyor. Bu da akıllara ”Lastiğin tarihi nerede yazar?” sorusunu getiriyor. 

Lastiklerin Üretim Tarihi: Nerede Yazar ve Nasıl Bulunur?

Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar ? 

Lastiklerin Üretim Tarihi Nerede Yazar

Lastiğin üretim tarihi, lastiğin yan duvarında yer alan lastik tanımlama numarası (TIN) içinde bulunur. TIN, “DOT” harfleriyle başlayan 12 haneli bir koddur. TIN’in son dört hanesi, lastiğin üretim tarihidir. Tüm bu bilgileri verdikten sonra özetle “Lastiğin tarihi nerede yazar?” sorusuna “Lastiğin yan duvarında.” diye cevap verebiliriz. “Lastiğin tarihi nerede yazar?” sorusunun başka yanıtı var mı diye merak ediyorsanız tarih bilgisinin dünya standartlarında hep aynı şekilde aynı yerde olduğunu söyleyebiliriz. Artık lastiğin tarihi nerede yazar bildiğiniz için hemen bakıp üretim tarihini ve daha ne kadar kullanabileceğinizi değerlendirebilirsiniz.

Lastik Tarihine Nasıl Bakılır?

Lastik Tarihine Nasıl Bakılır

Lastiğin tarihi nerede yazar cevapladıktan sonra gelelim lastik tarihindeki kodları açıklamaya. Lastik üretim tarihini kontrol etmek için;

  • Lastiğin yan duvarındaki lastik tanımlama numarasını (TIN) bulun.
  • TIN’in son dört hanesini bulun. Bu lastiğin üretim tarihidir.
  • Üretim tarihinin ilk iki hanesi lastiğin üretildiği yılın haftasını, son iki hanesi ise yılı gösterir.

Örneğin 12 haneli TIN kodunun son dört hanesi “3815″ ise bu lastik, 2015 yılının 38. haftasında üretilmiştir.

Bu bilgiler ile lastiğin tarihi nerede yazar ve bu tarihteki kodlar ne anlama gelir, öğrendik. Şimdi, bu bilgilerden hareketle sıra geldi lastiğin tarihi nerede yazar kadar önemli bir diğer konuya yani lastik ömrüne.

Lastiklerin Ömrü Kaç Km? Lastiğin Kullanım Ömrü Kaç Yıl?

Lastiklerin Ömrü Kaç Km

Lastiğin tarihi nerede yazar kadar merak edilen bir diğer konu da lastiğin ömrünün kaç yıl olduğudur. Ortalama bir lastik yaklaşık 40.000 ila 60.000 kilometre dayanır. Bazı kaynaklarda bu bilgi 100.000 km olarak karşınıza çıksa da ortalama olarak 50.000 km yapmış veya 5 yılı dolmuş lastiklerin değiştirilmesi önerilir. Burada önemli olan, lastiğin kullanım ömrünü etkileyen aşağıdaki faktörleri bilmek ve bu konulara dikkat etmek:

  • Lastik tipi
  • Sürüş koşulları
  • Lastiğin bakımı
  • Lastiği saklama koşulları

Çakıllı, taşlı, bozuk yollarda veya karlı zemin gibi zorlu sürüş koşullarında kullanılan lastikler, genellikle yumuşak sürüş koşullarında kullanılan lastiklerden daha çabuk aşınır. Ayrıca düzenli olarak hava basıncı kontrol edilmeyen, uygun aralıklarla bakımı yapılmayan lastikler de daha çabuk aşınır. Yol ve hava koşulları ile lastik hava basıncının yanı sıra aracın seyir hızı, yükleme durumu ve saklama koşulları da lastik ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle yedek lastikleriniz dahil araç lastiklerinizin düzenli aralıklarla bakımını yaptırmalı ve kontrol ettirmelisiniz.

Lastikler Ne Zaman Değişmeli?

Lastikler Ne Zaman Değişmeli

“Lastiğin tarihi nerede yazar?” sorusunun cevabı çok değerlidir. Ama ”Lastiğin tarihi nerede yazar?” sorusunun önemini yitirdiği bazı durumlar da bulunur. Örneğin lastikleriniz aşınmışsa tarih konusu önemini kaybeder. Bu durumda lastiğin tarihi nerede yazar diye düşünmeden hızlıca lastiğinizi değiştirmeniz gerekir. Çünkü aşınmış lastikler kazalara yol açabileceği için hayati risk taşırlar. İşte, ”Lastiğin tarihi nerede yazar?” diye düşünmeden lastiklerinizi değiştirme zamanının geldiğini anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Lastikler çatlamışsa
  • Lastikler hasarlı bir kazaya dahil olmuşsa
  • Lastiklerde yırtık varsa (Bu durumda yırtığa ve yerine bağlı olarak lastik tamiri yapılabilir. Özellikle lastik yan duvarı hasar aldıysa tamir ettirmek yerine değiştirilmesi önerilir.)
  • Lastik desenini oluşturan çukurların derinliği 3 milimetrenin altına indiyse (Bunun için 1 TL madeni para ya da kibrit kullanabilirsiniz. 1 TL’nin sarı dış halkası yaklaşık 3 mm uzunluğundadır. Lastik diş dibi derinliğine dik olarak soktuğunuzda sarı kısım görülüyorsa lastiğiniz aşınmış demektir. Kibriti de yine dik şekilde bu çukura sokup üzerini lastik diş dibi derinliğinin geldiği yeri işaretleyip ölçebilirsiniz. 3 mm altında ise lastiğiniz aşınmış demektir.)

Yukarıdaki durumlardan herhangi birini fark ederseniz lastiğin tarihi nerede yazar diye vakit kaybetmeden lastik değiştirme zamanı gelmiş demektir. Çünkü lastiğin tarihi nerede yazar diye araştırmak size sadece vakit kaybettirir. Eski veya aşınmış lastikler güvenlik tehlikesi oluşturabildiği için çok geç olmadan lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Yaz ve kış lastikleri arasında bu koşullar değişiklik göstereceği için de işinin ehli güvenilir bir tamirciye danışmanızı öneririz.

Lastiğin Raf Ömrü Kaç Yıl? 

Lastiğin Raf Ömrü Kaç yıl

Bir lastiğin satın aldınız ve bir süre hiç kullanmadınız. Belki de yeni bir lastik aldınız. Peki, hiç yola çıkmamış bu lastikleri kullanabilir misiniz? İşte, lastiğin tarihi nerede yazar konusu dışında en çok merak edilen diğer bir konu da lastiklerin raf ömrüdür. Verdiğimiz bilgilerle lastiğin tarihi nerede yazar artık biliyorsunuz. Lastik satın alırken öncelikle yan duvarında yazan üretim tarihini kontrol edin. Artık üretim tarihinden bu yana kaç yıl geçmiş olduğunu da biliyorsunuz.

Uzmanlar lastiklerin raf ömrünün en fazla 10 yıl olduğunu belirtiyor. Bu süre içerisinde saklama koşulları uygun dahi olsa, lastikte gözle görülür herhangi bir hasar veya şekil bozukluğu olmasa da güvenliğiniz açısından lastiklerin üretim tarihi üzerinden 10 yıl geçtiyse kullanılmaması öneriliyor. Zira lastik üretiminde kullanılan kauçuk ile doğal ve sentetik ürünler, çevre koşullarından etkilenerek deforme olabilir. Bu nedenle yeni lastik alırken ya da eski lastikleri kullanmadan önce lastiğin tarihi nerede yazar bilmenizde ve kontrol etmenizde fayda olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

Eski Tarihli Lastik Alınır mı?

Eski Tarihli Lastik Alınır Mı

Eski tarihli lastiklerin kullanılmasının tehlikeli olduğuna dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Ancak doğru koşullarda saklanan ve 8 yaşa kadar olan lastikleri almanızda bir sakınca olmadığını belirtelim. Genellikle lastik üretici firmalar doğru koşullarda saklanan lastiklere 10 yıl raf ömrü verdikleri için 8 yaşa kadar olan lastik satın aldığınızda, fatura tarihinden itibaren 2 yıl süreyle garanti de veriyorlar. Lastik satın alırken ne kadar eski tarihli olduğunu anlamak için üretim tarihini kontrol etmeniz, bunun için de lastiğin tarihi nerede yazar bilmeniz önemli. 

Lastikler Nasıl Saklanır? 

Lastikler Nasıl Saklanır

Lastiğin tarihi nerede yazar, lastiğin raf ömrü, lastik ne zaman değişmeli konuları kadar lastik saklama koşulları da önemlidir. Hava koşulları, yol ve sürüş güvenliğini etkilediği için mevsim geçişlerinde yaz ve kış lastikleri arasında geçiş yapılması önerilir. Bu değişiklik veya başka bir sebepten dolayı lastiklerinizi uzun bir süre kullanmayacaksanız da uygun şekilde saklamanız, lastik ömrünü ve performansını olumlu etkiler. 

Ayrıca mevsime uygun lastik kullanmak da gerek lastik ve araç performansı gerekse sürücü ve yolcu güvenliği için hayati öneme sahip. Lastiğin tarihi nerede yazar konulu bu yazımızı okuduktan sonra mevsim lastikleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz de “Daha Güvenli Sürüşler: Otomobil Kış Lastiği Nasıl Seçilir?” ve  “Yazın Güvenli Sürüş İçin Öneriler”  yazılarımıza göz atabilirsiniz.  

Dilerseniz lastiklerinizi saklamak için güvenilir bir lastik oteli kullanabilirsiniz. Lastik oteli size lastiklerinizi yenileriyle değiştirmenizi önerirse lastiğin tarihi nerede yazar bildiğiniz için üretim tarihini kontrol edip değişiklik sebeplerini de dikkate alarak kararınızı kolaylıkla verebilirsiniz. Lastiklerinizi kendiniz saklamak istiyorsanız işte size bazı ipuçları:

Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın. Lastikler uzun süre (bir ay veya daha fazla) kullanılmadan açık havada durursa yüzeyleri kurur ve yüzey çatlakları oluşabilir.

  • Tavsiye edilen basınca kadar şişirilmiş halde tutun.
  • Güneş ışığından ve UV ışınlarından koruyun.
  • Sıcak borular veya elektrik jeneratörleri gibi ısı ve ozon kaynaklarından uzakta saklayın.
  • Çıkarmadan önce takılı olduğu yerleri not edin. Böylece lastiklerinizi bir sonraki takışınızda eşit şekilde aşınmalarını sağlamak için uygun şekilde farklı yerlere takmanıza olanak sağlar.
  • Her birini hasar veya düzensiz aşınma açısından inceleyin.
  • Jantlarınızı ve lastiklerinizi suyla temizleyip iyice kurulayın.
  • Lastik oluklarına sıkışmış olan taşları veya kalıntıları çıkarın.
  • Lastiklerin saklandığı yüzeylerin temiz olduğundan ve kauçuğu bozabilecek benzin, çözücüler, yağlar veya diğer maddelerden arındırılmış olduğundan emin olun.
  • Lastiklerinizin yan duvarı beyaz ise veya kabarık beyaz yazı varsa bunlar birbirine bakacak şekilde saklayın. Aksi takdirde siyah kauçuk onları lekeleyebilir.
  • Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız aracın ağırlığının lastiklere binmemesi için park halindeki aracınızdaki lastikleri kriko ile kaldırın veya lastikleri çıkarın. Bunu yapmazsanız lastiklerinizde geri dönüşü olmayan hasara neden olabilirsiniz.
  • Lastiklerinizi kapalı bir alan yerine dışarıda saklayacaksanız (Açık havada saklamak yalnızca kısa bir süre için öneriliyor.) lastikleri yerden kaldırın ve nem birikmesini önlemek için delikli, su geçirmez örtü kullanın.
  • Lastiklerinizi jantlar üzerindeyken saklayacaksanız asın veya üst üste istifleyin. Dik konumda saklamayın.
  • Lastikleriniz jantları çıkararak saklayacaksınız üst üste koymayın veya asmayın. Dik olacak şekilde yan yana saklayın.

Lastiklerinizin durumunu ve üretim tarihini düzenli olarak kontrol etmenizi öneriyoruz. Bunun için bu yazımızda başta lastiğin tarihi nerede yazar konusu olmak üzere lastikle ilgili bilmeniz gerekenleri sizinle paylaştık. Değiştirme vakti geldiyse lastik modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Lastik tamir kiti, bijon anahtarı gibi ihtiyaçlarınız için de Koçtaş lastik ekipmanlarına göz atabilirsiniz. Eski araba lastiklerinizi değerlendirmek isterseniz de “Yaratıcılığınızı Ortaya Çıkarın: Araba Lastiği ile Bahçe Dekorasyonu” yazımız fikir verebilir.