Yaratıcılığınızı Ortaya Çıkarın: Araba Lastiği ile Bahçe Dekorasyonu

Araba Latiği İle Bahçe Dekorasyonu

Bahçe mevsimi çoktan geldi. Hafta sonları uzun kahvaltılar, akşam üstleri çay buluşmaları, akşamları kalabalık sofralar açık hava tutkunlarını bekliyor. Bahçe keyfinize keyif katmanın yolu ise bakımlı ve kullanışlı bir bahçeden geçiyor. Baharda bahçenize rengarenk çiçekler diktiniz, bahçe mobilyalarınızı elden geçirdiniz, hatta tatlı tatlı çınlasın diye rüzgar çanınızı bile astınız. Fakat hala bir şeyler eksik geliyor. Peki, fazla masraf yapmadan, bahçenizin güzelliğine güzellik katabileceğinizi biliyor muydunuz? Üstelik farklı, herkeste olmayan, bizzat sizin elinizden çıkmış süslemelerle. 

Bu yazımızda eski araba lastiklerini değerlendirerek yapabileceğiniz bahçe dekorasyonlarından bahsedeceğiz. “Araba lastiğinden dekorasyon olur mu?” diye düşündüyseniz okumaya devam edin. Katlı bir çiçek köşesi, sesiyle huzur veren minik bir havuzcuk, çocukluğunuza döndürecek bir salıncak ve rahat sandalyeler…  Tüm bunlar için ihtiyacınız olan ise eski kullanılmış lastikler ve yaratıcılığınız! İhtiyaç duyabileceğiniz fırça, boya, toprak, hırdavat ürünleri gibi geri kalan her şeyi ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.

Yaratıcılığınızı Ortaya Çıkarın: Araba Lastiği ile Bahçe Dekorasyonu

İlk İş Lastiği İyice Temizleyin

Lastik Temizleme

Eski araba lastiği ile bahçe dekorasyonu fikirleri vermeden önce lastikleri nasıl kullanmaya hazır hale getireceğinizden bahsedelim. Araba, kamyon ya da bisiklet lastiği… Ne büyüklükte bir eski lastik kullanacaksanız kullanın, üzerinde kir veya yağlar olabilir. Lastiği bunlardan arındırmak için bulaşık deterjanı kullanarak bir fırça yardımı ile dişlerinin arası dahil her yerlerini fırçalayarak içten dışa yıkayın. Kullanmaya başlamadan tamamen kurumalarını bekleyin. Aralara kalmış su varsa kağıt havlu ya da bez ile kurulayın. Sonrasında diğer aşamalara geçebilirsiniz.

Renklendirme ve Dizayn için Uygun Boyayı Kullanın

Lastik Renklendirme İçin Uygun Boya

Araba lastiği boyarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, boyanın yüzeye yapışması ve kalıcı olması için hem yıkama hem kurulama aşamalarının düzgün şekilde yapılması. Bundan eminseniz boyama aşamasına geçebilirsiniz. Boyamayı mutlaka açık havada ve altına gazete veya çalışma örtüsü sererek yapın ki etraf kirlenmesin.

Sprey boya veya çok amaçlı yüzey boyaları kullanabilirsiniz. Boya, lastiği tamamen kaplayana kadar birkaç kat uygulayın. Her kat öncesi boyanın kuruması için boya üzerinde belirtilen süre kadar bekleyin. Lastik siyah olduğu için özellikle açık renk boya kullanacaksanız daha fazla kat sürmeniz gerekir.

Boya püskürtürken veya sürerken lastiği düz bir zemin üzerine yerleştirebilirsiniz. Üst taraf kuruduğunda lastiği ters çevirin ve diğer tarafı boyayın. Boyanmış yüzey üzerine desen ya da şekiller de yapacaksanız daha ince fırça ya da şablon kullanabilirsiniz.

Lastikleriniz hazırsa hadi gelin, en eğlenceli bölüm olan eski araba lastiği ile bahçe dekorasyonu fikirleri kısmına geçelim:

Katlı Saksılar ile Yerden Kazanın

Katı Saksılar

Bahçenizde daha küçük alanda daha fazla çiçeğe yer vermenizi sağlayacak bu yaratıcı fikri uygulamak çok kolay. Dilediğiniz şekilde boyadığınız lastikleri dilediğiniz kombinasyonda üst üste yerleştirin. Biz düz renklere boyadık, ama siz üzerine uğur böcekleri ya da kelebekler yaparak kendi dokunuşunuzu katabilirsiniz. Ayrıca siz daire şeklinde, sıralı veya daha çok katlı olarak kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

Malzemeler

Eski Lastikten Saksı Yapımı

  1. Toprak doldurmadan önce lastiklerin zemine gelecek kısmına, lastik boyutunda ve şeklinde kestiğiniz sera filesini zımba ile sabitleyin. Kullanılacak filenin deliklerinin toprağın geçemeyeceği büyüklükte ve sağlam olmasına dikkat edin.
  2. Lastiklerin içini toprakla doldurun.
  3. Bitkilerinizi dikin. Üstüne diğer lastiğin geldiği kısımlarda bitki olmamasına dikkat edin.
  4. Lastiklerinizi bulunmasını istediğiniz alana, istediğiniz kombinasyonda yerleştirin. İçine dikeceğiniz bitki ve çiçeklerin ne kadar güneş ışığına ihtiyaç duyduğunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.
  5. Yeni saksılarnızın keyfini çıkarın!

Lastiklerin içine dikeceğiniz bitkilere karar verirken Yaz Kış Kurumayan Bahçe Çiçekleri Neler? yazımızı okumanız mutlaka size ilham verecektir.

Boya aşaması öncesi, lastiğin yüzeylerinden birini zikzak şeklinde keserek ters yüz ederseniz ve bu şekilde boyarsanız açmış çiçek şeklinde bir saksı da elde edebilirsiniz.

Eski lastikleri çiçek saksısı olarak kullanabileceğiniz, yer kazandıran bir başka fikir de lastiği asarak ya da raf gibi duvara monte ederek kullanmak olabilir. Bunun için daha kalın bir fileyi lastiğin yarısını kaplayacak şekilde lastiğin iki yanına sabitleyin. Bu iki file arasını toprakla doldurun ve bitkiyi bu toprağa dikin.

Salıncak ile Çocukluğunuza Dönün

Araba Latiğinden Salıncak

Bahçede sakince doğanın tadını çıkarmak elbette güzel, ama insan bazen heyecan da arıyor. Peki, çocukluğunuzun en güzel, en heyecanlı anlarını yeniden yaşamak için bir salıncağa ne dersiniz? Gelin, şimdi de lastikten salıncak yapımını anlatalım.

Malzemeler

  • Eski lastik (Boyanmamış olabilir.)
  • 10 metrelik halat ya da zincir
  • Lastiği delmek için matkap

Lastikten Salıncak Yapımı

  1. Salıncağı asacağınız sağlam ve dengeli bir ağaç dalı bulmakla işe başlayın. Serbest bir alanda olduğuna, sallandığınızda çarpacak bir şey olmamasına dikkat edin. Yerden yüksekliği yaklaşık 2,5 metre olabilir. Astığınız yer ne kadar yüksekse lastik salıncak da o kadar yükseğe çıkar. Dolayısıyla salıncağı çocuklar da kullanacaksa daha alçak bir yeri tercih edin. Asacağınız dalın çapı da en az 25 cm olmalı. Meşe, ıhlamur, ceviz gibi güçlü ağaçlar en uygunu. 
  2. Yaklaşık 10 metrelik dış mekan kullanımına uygun bir halatı, bir ucundan ağaç dalına birkaç tur dolayıp gemicilikte sıkça kullanılan bir bağlama şekli olan izbarço düğümü ile bağlayın. İpin sabit durmasını ve dalda kaymamasını sağlayan bu bağlama şekli, ana ipte bir halka yapıp ipin ucunu bu halkadan geçirerek ve sonra halkanın boyun kısmı etrafında dolayıp halkadan geri geçirerek yapılır.
  3. Bağladığınız kısım, sallanıldığında ağacın gövdesine çarpmayacak kadar ağaçtan uzakta olmalı. Halat yerine galvanizli zincir de tercih edebilirsiniz. Bu durumda zincir halkalarını birbirine geçirip sıkıştırarak sabitleyin. Zincir daha dayanıklı olsa da halatın kullanımı daha kolaydır. Hem sürtünmelerde ağaca zarar vermez hem de sallanırken elle daha kolay kavranır.
  4. Temizlenmiş lastiğin aşağı gelen kısmına, olası bir yağmur durumunda su birikmemesi için en az üç drenaj deliği açın. Lastiğinizi delerken dikkatli olun, lastikte delmeyi zorlaştıran metal teller olabilir. 
  5. İpin diğer ucunu lastiğin üst kısmına yine denizcilikte kullanılan bağlama şekillerinden biri olan camadan düğümü ile sıkıca bağlayın ve sabitleyin. Halatı bir nesnenin etrafında sabitlemek için kullanılan bu düğüm, halatın iki ucunu birbirine sarıp daha sonra düğüm atarak yapılır. Sonuçta birbirinin içinden geçmiş iki halka elde edersiniz. Drenaj deliklerinin aşağıda kaldığından emin olun. Düğümü atmadan önce lastiğin yerden ne kadar yüksekte olmasını istediğinize karar verin. Lastik, sallanacak kişinin ayakları yere sürtünmeyecek ama gerekli durumda da basabilecek şekilde yukarıda olmalıdır. 
  6. Lastiğin orta kısmına girerek lastiğin iç kısmına oturun. Bacaklarınızı iki yanda bırakarak ata biner gibi de oturabilirsiniz. Rahat bir oturuş için oturma kısmına minder koyabilirsiniz. Olası bir düşme durumunda canınızın çok yanmaması için de zeminin çim ya da yumuşak toprak olması iyi olur. 
  7. Şimdi sallanmaya hazırsınız. İyi eğlenceler!

Daha konforlu bir salıncak için lastiği dikey asmak yerine yatay olarak da asabilirsiniz. Bunun için halatı dala doladıktan sonra aşağı sarkan iki uç eşit uzunlukta olmalı. Lastiğin iki kenarına karşılıklı delikler açın. Halatın bir ucunu bir deliğe, diğer ucunu öbür deliğe geçirerek iki ucu sıkıca birbirine bağlayın. Orta boşluğa yine konfor için minder koyabilirsiniz.

Sandalyeler ile Konforlu Sohbet Alanları Oluşturun

Araba Lastiğinden Sandalye

Çok şık bahçe mobilyalarınız varsa bile ansızın geliveren misafirler için birkaç tane de el yapımı rahat sandalyeniz olsa fena mı olur? Gelin, bahçenizde oluşturacağınız yeni sohbet köşeleri için lastikten sandalye yapımını anlatalım.

Malzemeler

  • 2 adet eski araba lastiği
  • 2 adet eski bisiklet lastiği
  • Rattan tabaka
  • 12-20 adet adet vida
  • Zımba
  • Matkap

Lastikten Sandalye Yapımı

  1. Rattan tabakayı bir tane araba lastiği boyutunda, bir tane bisiklet lastiği boyutunda kesip lastiklerle aynı renkte boyayın.
  2. Bu parçaları lastiklerin üzerine zımbalayın. 
  3. İki araba lastiğini, rattanlı olan üstte olacak şekilde birbirine vidalayın. Bu bölüm sandalyenizin oturma kısmı olacak.
  4. Sırta gelen kısmı için ise rattan tabaka olan bisiklet lastiğini kullanın ve bunu da 4 vida ile oturma kısmı ile birleştirin.
  5. Sandalyeniz hazır. Kolçak da isterseniz ikinci bisiklet lastiğini ortadan keserek iki tarafa kol şeklinde monte edebilirsiniz. 

Rattan kullandığınız alanda farklı malzemeler de kullanabilirsiniz. Örneğin lastiğin yan yüzünü 5 cm aralıklarla delerek ve bu deliklerden halatı karşı kenarlara geçirerek şık bir hasır örgüyü kendiniz yapabilirsiniz. 

Eski lastik kullanmak yerine başka malzeme ve modellerde kendin yap sandalye önerileri için de Tasarım Sandalye Trendleri ve Kendin Yap Sandalye Süsleme Fikirleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Süs Havuzu ile Suyun Dinginliğini Bahçenize Taşıyın

Süs Havuzu

Su şırıltıları yaratacak ya da su kaplumbağalarına yuva olacak bir havuz, bahçenize bambaşka bir hava katar. Öncelikle eski bir lastik bulmanız gerekecek. Eğer fıskiye istiyorsanız bir araba lastiği yeterli olur. Çakıl taşlarıyla süslemek ve su kaplumbağalarını misafir etmek istiyorsanız traktör lastiği tercih edebilirsiniz.

Malzemeler

Lastikten Süs Havuzu Yapımı

  1. İşe, lastiğin içine oturacağı bir çukur kazarak başlayın. Lastiği bu çukura oturtun. Tabanın düz olduğuna emin olun.
  2. Plastik örtüyü lastiğin üzerine yerleştirin ve oyuğun içine doğru bastırın. Sızdırma olmaması için örtünün kenarlarının lastiğin üst yüzeyinde olduğundan emin olun.
  3. Dekoratif taşlarınızı lastiğin plastik örtü ile kaplı yan yüzeylerine dizin. Lastiğin iç kısmını ise çakıl ile doldurun. Taşların keskin kenarlarının plastiği delmemesine özen gösterin, yoksa içine koyacağınız su sızıp gider. 
  4. Süsleme bittiğinde artık havuzunuzu su doldurabilirsiniz.
  5. Çevresini de yeşil bitkilerle süslerseniz daha doğal bir görünüm elde edersiniz.
  6. Şırıl şırıl su sesi için kurulumu çok kolay, pompa ve püskürtme kısmından oluşan süs havuzu fıskiyesi tam size göre. Hatta güneş enerjisi ile çalışan modelleri de değerlendirebilirsiniz.
  7. Eğer fıskiye kullanmayacak ve havuzcuğa balık ya da su kaplumbağası koyacaksanız suyun hareket etmesini ve havalandırılmasını sağlamak için pompa ya da filtreye ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca kullandığınız suyun klorsuz olması da önemli. 
  8. Sakin, huzurlu havuz kenarı sefaları dileriz.

Süs havuzu güzel ve rahatlatıcı, ama sıcak yaz günlerinde serinlemek için çocukların girebileceği şişme bir havuz da hayat kurtarır. Bahçenizde kullanabileceğiniz şişme havuza karar vermeden önce mutlaka Yazı Daha Keyifli Hale Getirin: Bahçe ve Teraslar İçin Şişme Havuz Önerileri yazımızı okuyun. 

Eski lastikler ile bahçe dekorasyonu için fikirleri paylaştık. Elbette bunlarla sınırlı değilsiniz. Siz lastikleri boyamak yerine halat sararak daha rustik bir hava verebilirsiniz. Üzerine cam kestirerek ya da ayak takarak sehpa yapabilirsiniz. Sünger ve kumaş kaplayarak oturma üniteleri yapabilirsiniz. Hayal gücünün sınırları yok!

El becerilerini ve kendin yap projeleri seviyorsanız evinizin diğer alanlarında yapabileceklerinizi keşfetmek için Kendin Yap DIY Fikirleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.