Daha Güvenli Sürüşler: Otomobil Kış Lastiği Nasıl Seçilir?

Otomobil Kış Lastiği Nasıl Seçilir

Araç kullanırken dikkatli olduğunuzu, hem kendi güvenliğiniz hem de trafikteki diğer canlıların güvenliği için trafik kurallarını ihlal etmediğinizi biliyoruz. Fakat can ve mal güvenliği için sadece trafik kurallarına uymak yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra sürüşünüzü hava şartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.

Kaza ihtimalini en aza indirmek için kış mevsiminde araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri uygulamak oldukça önemli. Ayrıca kışın yol tutuşunun da çok mühim bir konu olduğunu unutmamak gerekiyor. İşte, tam da bu noktada kışlık araba lastiği kullanmak olmazsa olmaz bir hale geliyor. Tabii söz konusu otomobil kış lastiği olduğunda seçim yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcut. 

Akıllardaki O Soru: Kış Lastiği Zorunluluğu Her Araç İçin Geçerli mi?

Araba kış lastiği, 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında ticari araçlar ve eşya ya da yolcu taşıyan hususi araçlar için zorunlu. Fakat kar tipi lastik, buzlanan yollarda yol tutuşunu artırdığı için aslında tüm araçların kış aylarında bu lastiği kullanması güvenlik açısından oldukça önemli. Kışlık araç lastiği sayesinde fren mesafesi kısalabilir ve pek çok kaza önlenebilir. Kar lastiğinin yanı sıra gerekli durumlarda kar zinciri kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.

Şimdi, kış lastiği seçiminde incelemeniz gereken kriterlere göz atalım!

Kışlık Lastik Nasıl Seçilir

Otomobil Kar Lastiği Almadan Önce Lastik Ölçüsünü Öğrenin

En iyi kış lastiği, aracınızla en uyumlu olan lastiktir. Arabanıza küçük ya da büyük gelecek lastikler sürüşü zorlaştıracağı gibi sürüş deneyimini de olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple kışlık otomobil lastikleri arasında seçim yapmadan önce teker ölçülerini öğrenmelisiniz. Bunu öğrenmenin en sağlıklı yolu ise mevcut kullandığınız lastiklerinize bakmak.

Lastiklerin üzerinde “175 / 65 R14 87V” benzeri ifadeler yer alır. Bu ifadeler, araç lastikleri hakkında detaylı bilgi verir. Şimdi, bu örnek üzerinden ilerleyerek bu sayıların ve harflerin ne anlama geldiğini kısaca açıklayalım.

  • 175: Lastiğin zemine temas eden bölümünün genişliğini belirtir.
  • 65: Yanak yüksekliği ölçüsüdür.
  • 14: Lastiğin inç cinsinden jant çapını ifade eder.
  • 87V: Aracın tam dolu olduğu durumda lastiğin taşıyabileceği maksimum kapasiteyi belirtir.

Araba Üreticisinin Önerdiği Kış Lastiği Markalarını Tercih Edin

Bütçenizi düşünmek zorundasınız ve bu nedenle en ucuz kışlık lastik fiyatlarını inceliyor olabilirsiniz. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi kışlık lastik seçimi sürüş güvenliği açısından oldukça mühim. Bu sebeple fiyat bakımından en uygun oto lastiğini seçmektense aracınızın üreticisinin önerdiği ve aracınızla uyumlu, güvenliğinizi sağlayacak markalara öncelik vermelisiniz.

Kışlık Araba Lastiği Seçimi

Yol Şartlarına Uygun Araba Kışlık Lastik Seçeneklerini Değerlendirin

Aracınızı kullandığınız yolların şartları da kış oto lastiği seçerken dikkat etmeniz gereken kriterlerden. Aracınızı kullandığınız yolların asfalt mı, yoksa arazi mi olduğu, sertlik açısından seçmeniz gereken lastiği belirleyebilir. Uzmanlık isteyen bu konu hakkında yetkili servisinize danışmanızı öneririz.

Alacağınız Lastiğin Üretim Tarihini Kontrol Edin

Güvenliğiniz için kış lastiği kullanmak istiyorsunuz. Peki, seçeceğiniz kış lastiğinin bir raf ömrü olduğunu biliyor musunuz?

Lastiklerin üzerinde üretildikleri tarih belirtilir. Bir lastiğin raf ömrü ise yaklaşık 10 yıldır. Diğer bir deyişle 10 yılı aşkın süre önce üretilen lastikleri tercih etmemelisiniz. Aynı zamanda kışlık lastiklerin üzerinde bir kar sembolü olduğunu da belirtelim.

Araba Kış Lastiği

Kar Lastiği Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Araç kışlık lastik fiyatları; taşıma kapasitesi ve lastik hamuru gibi lastiğin sahip olduğu özelliklere, markaya, üretim yılına göre farklılık gösterebilir. Araba kış lastik fiyatlarını incelerken tüm bu detayları göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız.

En iyi kar lastiğini seçebilmeniz için dikkat etmeniz gereken en önemli detayları paylaştık. Dilerseniz satış danışmanlarından da bu konuda yardım alabilirsiniz. Son olarak küçük, ama çok önemli bir uyarı paylaşmak isteriz: Aracınızın tüm lastiklerini kışlık teker olarak kullanmalısınız. Diğer bir deyişle önlerde kış lastiği, arkada yazlık lastik kullanmak sağlıklı olmayacaktır. Bunun yanı sıra seçtiğiniz tüm kar lastiklerinin aynı markaya ait olması, alacağınız verimi yükseltebilir.

Son olarak kış mevsiminde güvenli sürüş yapmanızı sağlayacak diğer önerilerimize “Arabanızı Kışa Hazırlayın: Araç Kış Bakımı Önerileri ve Yapılması Gerekenler” yazımızdan ulaşabileceğinizi hatırlatalım. Eğer yaz aylarında gerçekleştireceğiniz sürüşler için de güvenlik önerileri almak isterseniz “Yazın Güvenli Sürüş İçin Öneriler” yazımız bu konuda size destek olmaya hazır!

Aracınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun oto lastikleri, bütçenize uygun kış lastiği fiyatları ile Koçtaş’ta. Satın alma kararını vermeden önce mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz.

Güvenli sürüşler!