Arabanızı Kışa Hazırlayın: Araç Kış Bakımı Önerileri ve Yapılması Gerekenler

Arabanızı Kışa Hazırlayın: Araç Kış Bakımı Önerileri ve Yapılması Gerekenler

Yağmurlu ve karlı hava koşullarında, özellikle soğuk havalarda oluşan buzlanma gibi sebeplerden dolayı kış aylarında araç kullanırken daha dikkatli olmak gerekiyor. Fakat dikkatli araç kullanmanın ya da trafik kurallarına uymanın yanı sıra güvenliğiniz için çok önemli olan bir unsur daha var: Otomobili kışa hazırlamak! Peki, araçları kışa hazırlamak için neler yapılmalı? İşte, otomobil kış bakımı için yapmanız gerekenler:

Kış Lastiklerini Takın

Kış lastikleri zorlu hava koşullarında daha başarılı yol tutuşu sağlayarak güvenli yolculuklar yapmanıza imkân verir. Bu sebeple 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında aranızda kış lastikleri kullanmak, aracınızı kış mevsiminde sürüşe uygun hale getirmek için yapmanız gereken ilk şeylerden biridir.

Araç Kış Bakımı Önerileri

Akünüzü ve Motorunuzu Kontrol Edin

Düşen hava sıcaklıklarının araçlarda en çok etkilediği yerlerden biri aküler oluyor. Kış aylarında aracınızda aküden kaynaklı herhangi bir sorun yaşamamak için kış öncesinde akü bakımını yaptırmalısınız. Bu doğrultuda akünün su seviyesini kontrol etmek, akü kutup başlarını temizletmek, şarj sorunu ile karşılaşmamak adına dinamo şarj sistemini ve elektrot seviyesini kontrol ettirmek gerekir.

Motor yağı seviyesini kontrol etmek, ihtiyaç durumunda motor yağını değiştirmek ve hava filtresini değiştirmek de araç kışlık bakımı sırasında yapmanız gerekenler arasında yer alır.

Antifriz Kullanmayı İhmal Etmeyin

Kış şartlarında radyatör suyunun donması sebebiyle motora gelebilecek zararların engellenmesi için antifriz kullanılması gerekir. Motorun soğumasına yardımcı olan ve soğutma sıvısı olarak da bilinen antifrizi kış aylarının yanı sıra yaz aylarında da ekleyerek motorun ömrünü uzatabilirsiniz.

Araçları Kışa Hazırlamak

Fren ve Debriyaj Sistemini Kontrol Ettirin

Fren ve debriyaj sistemlerinde var olan bir sorun, kış şartlarından etkilenen yollarda güvenliğinizi tehdit edebilir. Bu sebeple kış öncesinde fren ve debriyaj sistemini kontrol ettirmeniz, gerekli bakımları yaptırmanız oldukça elzemdir.

Sileceklerinizin Bakımını Yapın

Kışın araç kullanırken sileceklere çok ihtiyaç var! Ne de olsa güvenli bir sürüş için yağışlı havalarda görüş açınızın net olması gerekir. İşte, tam da bu sebeple sileceklerinizde herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek, gerekirse silecekleri ya da silecek lastiklerini değiştirmek, araçlarda kışın yapılması gerekenlerden.

Arabaları Kışa Hazırlamak

Aydınlatma Sisteminin Kontrollerini Sağlayın

Gecelerin daha uzun olması demek, aracınızın aydınlatma sistemine daha fazla ihtiyaç duyacaksınız demek! Bu sebeple farlarınızı kontrol ettirmeli, gerekli ise ampullerini değiştirmelisiniz. Bu arada elektrik sistemini kontrol ettirmek de sinyallerde var olan sorunu çözmenize ya da sorun yaşanma potansiyeli olan bir duruma karşı önlem almanıza yardımcı olabilir.

Klima Bakımını Yaptırın

Soğuk kış günlerinde aracınıza bindiğinizde ısınmak istersiniz, değil mi? Klimanızın bakımını yaptırmak ve filtre temizliğini gerçekleştirmek ise hem yaşanabilecek sorunların önüne geçmenize hem de araç içindeki havanın daha temiz olmasına katkı sağlayabilir.

Aracınızda Bulundurmanız Gereken Ürünlerin Tam Olduğuna Emin Olun

Trafik seti, ilk yardım seti, kar zinciri gibi olmazsa olmaz oto malzemelerinin yanı sıra yağmur kaydırıcı, buz önleyici araç sıvılarını da aracınızdan eksik etmemeli ve ihtiyaç durumunda kullanmalısınız. Bu ürünler sayesinde yağmurlu havalarda camlarda buğu oluşmasını ya da yağmur suyunun camda kalmasını engelleyebilir ve yol görüşünüzün daha net olmasını sağlayabilirsiniz.

Araba Kış Bakımı

Araç Bakımını İhmal Etmeyin

Sıraladığımız pek çok öneriyi tek başınıza sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeniz zor olabilir. Bu sebeple bir ustadan yardım almanız kaçınılmaz. Aracınızın bakımını yaptırarak hem kışlık bakım önerilerinin gerçekleştirilmesini sağlayabilir hem de olası pek çok sorunun önüne geçebilirsiniz.

Arabaları kışa hazırlamak için yapmanız gerekenleri paylaştık. Arabanız için ihtiyaç duyabileceğiniz oto malzemeleri için de Koçtaş’a göz atmayı unutmamanızı öneririz. Bu arada daha güvenli sürüş için “Kış Mevsiminde Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.