Çin’den yola çıkıp dünyaya yayılan çay, ülkemizde de çokça tüketiliyor. Karadeniz yaylalarında yetişip sabah kahvaltılarımıza, akşam oturmalarına, dost sohbetlerine eşlik eden çayın lezzeti ise hayatımızın her yerine yayılmış durumda. Çayın lezzetli olması için de kaliteli yapraklara sahip olmasının yanı sıra doğru bir demleme sürecinden geçmesi gerekiyor.
“Çay nasıl demlenir?” sorusu odağında geliştirerek hazırladığımız çay demleme rehberimizde, yeşil çay nasıl demlenir? sorusundan zencefilli çay nasıl yapılır? sorusuna kadar pek çok farklı çayla ilgili çeşitli bilgiler vereceğiniz.
Dilerseniz çay demleme işini kolaylaştırmak için çay makinelerini de değerlendirebilirsiniz. Farklı modellere sahip çay makinelerini ise Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın.
Şimdi lezzetli bir çay için gelelim çay demlemenin püf noktalarına.
Çay Demlemenin Püf Noktaları
Türk kültüründe demlenmiş çay çok önemli bir yer tutar. Her çay severin ise kendine göre bir çay demleme tekniği olabilir. Çay demleme konusunda destek alabileceğiniz ve faydalanabileceğiniz püf noktalarını aşağıda sıralıyoruz.
- Çay demlerken kullandığınız suyun kalitesi önemlidir. Bu yüzden kireçli musluk suyu yerine temiz içme suyu tercih etmeniz çayın tadını etkileyecektir.
- Kullandığınız demliğin malzemesi de çayın tadını etkiler. Porselen ve cam demlikte demleğiniz çay ile metal ya da çelik demlikte demlediğiniz çayın tadını kıyaslayarak farklı lezzetler olduğunu fark edebilirsiniz. Buradaki seçim tamamen damak tadınıza kalmış. Zevkinize uygun demlik ve çaydanlık modellerini Koçtaş’tan inceleyebilirsiniz.
- Kaynayıp soğuyan su ile de çay demlememenizi öneririz, tat konusunda kayıp yaşamanıza sebep olabilir.
- Aromaların birbirine karışmaması için bitki çaylarınızı demlemek için kullandığınız demlik ve çaydanlıkları siyah çay demlediğiniz ekipmanlardan ayrı tutun.
- Çaydanlığın alt kısmına suyu koyduktan sonra demliği de mutlaka üstüne yerleştirin. Bu şekilde demlik de ısınmış olur, çayın üzerine döktüğünüz sıcak su da sıcaklığını kaybetmez.
- Kişi başı bir tatlı kaşığı çay ekleyip aynı oranda su kullanarak çay demlemek için doğru bir oran yakalayabilirsiniz.
- Çay demlenirken mutlaka kapağını kapalı tutmalısınız. Havayla temas etmeden demlenirse daha lezzetli bir çay demleyebilirsiniz.
Şimdi de çayı demlemek için ne kadar zamana ihtiyaç duyabileceğimize bakalım.
Çay Ne Kadar Sürede Demlenir?
Çayın demlenme süresinin uzunluğu lezzeti direkt etkileyen konulardan biri. Eğer yoğun bir çay deneyimi yaşamak istiyorsanız 15-20 dakika kadar beklemenizi öneriyoruz. Yarım saatten fazla süren demlemeler ise çayın acılığını artıracaktır. Daha hafif aromalı bir çay tüketmek için de 10 dakika kadar beklemeniz yeterli olacaktır.
Çayın Demlendiğini Nasıl Anlarız?
Çayın demlenip demlenmediğini dibe çöken yapraklarından anlayabilirsiniz. Bardağa koyduğunuzda çayın yaprakları dibe çökmeden üzerinde yüzüyorsa çayınız henüz demlenmemiş demektir. Demlenmemiş çayın da pek lezzetli olabileceğini söyleyemeyiz.
Demlenen Çay Ne Kadar Sürede Tüketilmeli?
Çay demlendiğinde tüketilmesi gereken sıcak bir içecek. Çayınızda lezzet ve tazelik arıyorsanız demlendikten sonra geçen ilk yarım saat en fazla 1 saat içerisinde tüketmeniz öneriliyor. Bir önceki günden kalan ya da demleneli saatler geçmiş olan çayı ise kesinlikle tüketmemeniz gerekir.
Çay Nasıl Muhafaza Edilmeli?
Çayın kalitesinin bozulmaması için hava almayan bir kap içerisinde ışık almayan, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Hava alan ve sıcakta bekleyen çayın tadı değişecektir. İyi bir demleme yöntemi kullansanız bile çay bozulduktan sonra maalesef lezzetli bir deneyim elde edemezsiniz.
Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Çay Çeşitleri
Milattan önce Çin’de bulunup medikal amaçlarla kullanılan çay kelimesi bize Mandarin Çincesinden geliyor. Elbette siyah çayla sınırlı olmayan çay dünyasında bir sürü bitki çayı da bulunuyor. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir sürü bitki çayı bulunuyor.
Gelin, çay çeşitlerine ve demleme yöntemlerine göz atalım.
Yeşil Çay Nasıl Demlenir?
Camellia sinensis yapraklarından elde edilen yeşil çayı demlemek hayli kolay. Genelde yemek sonraları ve akşam oturmalarına eşlik eden 1 fincan yeşil çay için 1 çay kaşığı yeşil çay ve kaynayıp dinlendirilmiş su yeterli. 2-3 dakika demlenmesini bekledikten sonra yeşil çayınızı keyifle tüketebilirsiniz.
Beyaz Çay Nasıl Demlenir?
Çok az işlem görerek kurutulan beyaz çay, nadir ve özel bir çay türü. Bu özel çayı demlemek için yapmanız gereken ise 1 fincan çay için 1 çay kaşığı beyaz çay oranını kullanmak. Kaynattığınız suyu direkt fincana dökmeden önce 1-2 dakika kadar soğumasını bekleyin. Çayın üzerine suyu ekledikten sonra da 2-3 dakika kadar demlenmesini bekleyip içebilirsiniz.
Tarçınlı Çay Nasıl Yapılır?
Hoş kokusu ve farklı aromasıyla sevilen tarçın baharatı, çay olarak da tüketiliyor. Eğer çubuk tarçından hazırlayacaksanız sıcak suyu koyduğunuz fincanın içine bir dal çubuk tarçın koyup birkaç dakika demlenmesini bekleyebilirsiniz. Toz tarçın kullanacaksanız sıcak suyun bulunduğu fincanın içine 1 çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz. Ayrıca aromasını zenginleştirmek için zerdeçal, elma ve limondan da faydalanabilirsiniz.
Sütlü Çay Nasıl Yapılır?
Sütlü çay yapmak istiyorsanız çayın tadını da bastırmadan bir oran belirleyebilirsiniz. Demlediğiniz siyah çayı 2-3 parmak boşluk kalacak şekilde fincana dökün. Bir cezvede yarım bardak sütü ısıtıp kaynamaya başlamadan ocaktan alın. Lezzetli bir süt köpüğü oluşturmak için french press kullanabilirsiniz. French presste köpürttüğünüz sütü çayınızın üzerine ekleyip keyifli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Soğuk Çay Nasıl Yapılır?
Yaz mevsimi gelince en çok tüketilmek istenen içecekler soğuk içecekler oluyor. En popüler soğuk çaylar alternatiflerinden biri ise şeftalili soğuk çay. Şeftalili soğuk çay yapabilmek için 2 adet şeftali, 2,5 yemek kaşığı şeker, 1 bardak çay demi ve 2 litre su ve biraz da buz gerekiyor. Şeftalileri pişirip diğer malzemelerle birleştirdiğiniz zaman soğuk çayınız hazır!
Tabii siz limon, karpuz gibi farklı meyveler de kullanarak soğuk çayınızı demleyebilirsiniz.
Poşet Çay Nasıl Demlenir?
Çay krizlerine pratik bir çözüm olan poşet çayı demlemek hayli basit. Fincana sıcak suyu koyduktan sonra poşet çayı 2-3 dakika içerisinde bekleterek çayınızı demleyebilirsiniz. Poşet çayı fincanın içerisine 9-10 kez batırıp çıkararak da etkili bir sonuç elde edebilirsiniz.
Zencefilli Çay Nasıl Yapılır?
Özellikle kış aylarında çok tüketilen bu çay, taze ve kurutulmuş olarak bir kök bitkisi olan zencefilin demlenmesiyle yapılıyor. Eğer elinizde toz zencefil varsa fincanın içerisine önce ısıttığınız suyu ardından da 1 çay kaşığı toz zencefili ekleyebilirsiniz. 2-3 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. Taze zencefili ise öncelikle kabuklarından ayırıp 5-6 dilim kadar doğramanız ardından da 10 dakika kadar kaynatmanız gerekir. Hazırladığınız çayı toz tarçın ve bal ile zenginleştirebilirsiniz.
Çay demleme yöntemleri ve çeşit çeşit farklı çaylardan detaylıca bahsettik. Çay demlemeyi kolaylaştırmak ve sabit bir lezzet yakalamak çay makinelerine de mutfağınızda yer açabilirsiniz. Farklı modellere sahip çay makinelerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Çay kaç dakikada demlenir?
Çaydanlıkta hazırladığınız siyah çay genellikle 15-20 dakika arasında demlenir. Bitki çayları için de 2-3 dakika yeterli olacaktır.
Çayın yanına neler yapılır?
Çayın yanına lezzetli kurabiyeler, kekler ve börekler hazırlayabilirsiniz. Özellikle çay kurabiyeleri çay ikramlarınızın yanına çok yakışacak.
Çay demlerken önce çay mı su mu?
Önce su ardından çayı ekleyerek lezzetli bir çay demleyebilirsiniz.
Yumuşak içim çay nasıl demlenir?
Çayın daha yumuşak içimli olmasını istiyorsanız demlenme süresini daha kısa tutmanız gerekir. Yumuşak için çayın demlenmesi için 10 dakika yeterli olacaktır.