Yeni yıl coşkusu önce sokaklarda başlayıp sonrasında evlere kadar taşıyor. Peki, siz yılın en renkli ve ışıklı dönemi olan yılbaşı için herhangi bir plan yaptınız mı? Kutlamaları eve sakladıysanız hazırlayacağınız sofraya en çok yakışacak şeyin yılbaşı pastası olduğunu söylesek ne dersiniz? Yılbaşı pastaları yılın en büyülü zamanını görsel bir şölenle sevdiklerinizle paylaşmanın en güzel yöntemi. Daha önce yapmadıysanız ya da farklı bir tarif arıyorsanız sizin için hem lezzetli hem de görsel olarak memnun eden yılbaşı pastası tarifi hazırladık.
Yazımızda hem yılbaşı ile özdeşleşmiş zencefilli kurabiyelerin hem de lezzetli yılbaşı pastasının tarifini paylaştık. Zor değil, ancak emek harcamanız gereken bir tarif olduğunu söyleyebiliriz. Bu tarifi hazırlarken ihtiyaç duyabileceğiniz krema pompası modelleri, hamur yoğurma makinesi ve mutfak şeflerini Koçtaş’tan temin edebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Şimdi gelin, ilk olarak malzemelerden başlayalım. Sonrasında da yapılışına geçelim.
Zencefilli Kurabiyeli Yılbaşı Pastası Malzemeleri
Zencefilli kurabiyeler, kar gibi pastanın üzerine yayılan pudra şekerleri… İşte, tam bir yılbaşı pastası görseli! Bu tarifte kurabiyelerle pastanın etrafını sarmanız gerekiyor. Kek, kurabiye ve kremadan oluşan bu pastayı hazırlarken 5 farklı aşama bulunuyor. Kek yapımı, kurabiye yapımı, krema yapımı, birleştirme ve süsleme. Elbette kurabiyeleri yapmakla uğraşmak istemezseniz hazır olanlardan satın almanız da mümkün.
Şimdi, malzemelere geçelim.
Pandispanya keki için gerekli malzemeler:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı süt
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
Krema için gerekli malzemeler:
- 500 ml süt
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 paket vanilin
- 80 gram bitter çikolata (1 paket)
- 2 yemek kaşığı kakao
Zencefilli kurabiyeler için gerekli malzemeler:
- 2,5 su bardağı un
- 1 tutam tuz
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1.5 tatlı kaşığı toz zencefil
- ¾ su bardağı esmer şeker
- ¼ su bardağı pekmez
- 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
Süslemek için gerekli malzemeler:
- Zencefilli kurabiyeler
- Krem şanti
- Pudra şekeri
- Minik yıldız ve kar tanesi şeklinde süsler
Şimdi, yılbaşı pastasını hazırlamaya kek yapımından başlayalım.
1. Adım: Zencefilli Kurabiyeli Yılbaşı Pastası Kek Yapımı
- İlk olarak kek kalıbını yağlayıp un serpin.
- Fırını da önceden 180 dereceye ayarlayın.
- Bir kabın içerisinde önce yumurtanın beyazlarını çırpın.
- Sarılarını da şekerle birlikte karıştırıp çırpın.
- Krema kıvamına geldikten sonra iki karışımı yavaş yavaş birleştirin.
- Üzerine yağ ve süt de ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, vanilin, tarçın ve toz zencefili karıştırın. Bu kuru karışımı da sıvı karışıma azar azar ekleyin.
- Önceden yağladığınız kaba hazırladığınız karışımı ekleyip fırına verin. 30-35 dakika kadar pişirin.
- Piştiğini anlamak için kürdanla kontrol edebilirsiniz.
- Piştikten sonra soğumaya bırakın.
2. Adım: Zencefilli Kurabiyeli Yılbaşı Pastası Krema Yapımı
- Un, nişasta, kakao, yumurta ve şekeri bir tencereye alıp karıştırın.
- Ardından üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin.
- Pürüzsüz ve homojen bir kıvam aldıktan sonra ocağın altını orta ateşte açın, sürekli karıştırarak pişirin.
- Kaynayıp koyulaştıktan sonra ocaktan alıp içerisine çikolata, tereyağı ve vanilyayı ekleyip hepsinin homojen bir şekilde karışmasını sağlayın.
- Sonrasında bir süre oda sıcaklığında soğumaya bırakabilirsiniz.
- Kremayı pastaya kullanmadan önce mikserden geçirebilirsiniz.
3. Adım: Zencefilli Kurabiyeli Yılbaşı Pastası Kurabiye Yapımı
- Tereyağı ve şekeri bir kapta çırpın.
- Sonrasında üzerine yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin.
- Biraz daha çırptıktan sonra pekmezi ekleyip karıştırın.
- Un, tuz, kabartma tozu, zencefil ve tarçını bir elekten geçirip birleştirin.
- Sıvı ve kuru karışımı birleştirip hamur haline getirin.
- Yaklaşık yarım saat buzdolabında dinlendirin.
- Sonrasında yağlı kağıt arasında ya da un serpilmiş tezgah üzerinde yarım santim kalınlıkta açın.
- Yılbaşı temalı kurabiye kalıplarından yardım alarak şekilleri belirleyin.
- Üzerlerine şeker serpip 180 derecede 10 dakika pişirin.
- Oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
Zencefilli kurabiye çabuk bozulmayacağı için fazla fazla yapabilirsiniz. Kuru ve serin bir yerde bir hafta kadar dayanacaktır.
4. Adım: Zencefilli Kurabiyeli Yılbaşı Pastası Birleştirme Adımı
- Pandispanya kekini enlemesine; mümkünse üçe, değilse ikiye ayırın.
- Her bir katmana hazırladığınız kremadan sürün. Krema sürerken bir spatula kullanarak eşit yayılmasına özen gösterin.
- Ayırdığınız katmanları üst üste yerleştirip üstünü de kremayla kaplayın.
5. Adım: Zencefilli Kurabiyeli Yılbaşı Pastası Süsleme Adımı
- Krem şantiyle pastanın etrafını kaplayın.
- Zencefilli kurabiyeleri krem şantiyle yapıştırarak pastanın etrafını süsleyin. Yılbaşı ağacı veya yıldız şekilli kurabiyeleri pastanın tepesine yerleştirin.
- Kar efekti vermek için üzerine pudra şekeri serpiştirebilirsiniz.
Zencefilli yılbaşı kurabiyesiyle süslenen bu özel pasta, yeni yıl sofralarınızın yıldızı olacak! Bu tarifle yılbaşı ruhunu evinize taşıyabilir, süslemeleriyle sevdiklerinize unutulmaz bir yılbaşı anısı bırakabilirsiniz. Mutfakta harikalar yaratmak için ihtiyacınız olan krema pompası, hamur yoğurma makineleri ve mutfak şefleri gibi yardımcıları Koçtaş’ta bulabilir, tarifinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Mutlu yıllar dileriz!