Onsuz Olmaz: Yılbaşı Ağacı Seçimi Nasıl Yapılır, Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir?

Onsuz Olmaz: Yılbaşı Ağacı Seçimi Nasıl Yapılır, Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir?

Yeni yıl atmosferi artık sadece 31 Aralık akşamı yaşanan bir şey değil. Yeni yılın gelmesini neredeyse aralık ayı boyunca heyecanla bekliyor, bize getireceklerini hayal ediyor ve bu sebeple yeni yılı olabildiğince coşkulu bir şekilde karşılamaya çalışıyoruz! Bu bekleyiş sırasında evlerde, iş yerlerinde, hatta sokaklarda yerini alan yılbaşı ağaçları ise heyecanımızı paylaşan yeni yıl ögelerinden biri.

Peki, siz de evinizin dekorasyonunu yeni yıl doğrultusunda şekillendirmek istemez misiniz? Eğer “Evet istiyorum, ama bu süreçte nasıl bir yol izlemem gerektiğinden emin olamıyorum.” diyorsanız hiç endişelenmeyin; Koçtaş yanınızda! Şimdi, evinizde güzel bir yılbaşı atmosferi için en büyük yardımcınız olan yılbaşı ağacını satın alırken nelere dikkat etmelisiniz ve yılbaşı ağacı süslemesini yaparken nasıl bir yol izlemelisiniz birlikte göz atalım.

Yılbaşı Ağacı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yeni yıl heyecanını yaşamanızı sağlayacak yılbaşı ağacının süslemesi kadar seçimi de önemli. Yılbaşı ağacı seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler ise oldukça basit.

Salonda duran süslenmiş yılbaşı ağacı

  • Yılbaşı ağacını koyacağınız alanın yüksekliğini ölçün.

Alana büyük gelecek, üzerine tepe süsünü koyamayacağınız bir ağaç, hayalinizdeki görünüme ulaşmanızı engelleyebilir. Bu nedenle ağacı almadan önce konumlandırmak istediğiniz yerin yüksekliğini ölçmeli ve ağacınızı bu doğrultuda almalısınız. Doğru yılbaşı ağacı seçimi için seçtiğiniz ağacın boy olarak alanın maksimum 3’te 2’sini kaplayacak şekilde olmasına özen göstermelisiniz.

  • Yılbaşı ağacını koyacağınız alanın genişliğini ve derinliğini ölçün.

Salonunuzda iki koltuk arasına, antrede portmantonun yanına ya da yemek masası ile konsolun arasına… Elbette ki ağacı almadan önce onu nereye koyabileceğiniz hakkında bir fikriniz vardır. Seçim yapmadan önce ağacı konumlandırmak istediğiniz alanın da genişlik ve derinlik ölçülerini almak, ağaç büyük gelirse sığdıramama ya da alanda rahat hareket edememe gibi sorunların önüne geçebilir. Alanın ölçüsünü aldıktan sonra bu değeri, ağacın en geniş bölgesi olan en alt kısmının ölçüsü ile karşılaştırmalı ve bu doğrultuda seçim yapmalısınız.

Şöminenin yanında duran süslenmiş yılbaşı ağacı

  • Dalların yoğunluğunu belirleyin.

Bazı alternatiflerde dal sayısı az olabilirken bazılarında dal yoğunluğu fazla olabilir. Dal sayısı fazla olan ürünler daha yoğun ve doğal bir görünüm sunabilir, daha fazla yılbaşı süsü kullanabilmenize olanak verebilir.

Görselliği etkileyen en önemli noktalardan biri olan dal yoğunluğuna seçim aşamasında dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Küçük ama dal sıklığı fazla bir ağaç, büyük ama dal sıklığı az bir yılbaşı ağacından daha şık durabilir. Bu arada boy kadar dal yoğunluğunun da yılbaşı ağacı fiyatları konusunda belirleyici olduğunu belirtelim.

  • Ağacın rengine karar verin.

Seçim yaparken yapay çam ağacının dallarının yeşilin farklı tonlarında olduğunu fark edebilirsiniz. Koyu yeşil dallara sahip ağaçlar da açık yeşil tonlardaki ağaçlar da mevcut. Bu konuda zevkiniz devreye giriyor. Renklere artı olarak, yaprağın yapısı da hayalinizdeki çam ağacına kavuşmanız için oldukça önemli. Düz ya da yuvarlak şekilde olabilen iğne dal yapılarına artı olarak, bu iki tipin karışımı olan yaprak yapılarını da tercih edebilirsiniz.  

Bu arada göz alıcı bir yılbaşı dekorasyonu için illa yılbaşı ağacı satın almalısınız diye bir şey yok. Dilerseniz kendin yap fikirleri ile evinizi farklı yılbaşı ağaçları ile süsleyebilirsiniz. “Kendin Yap Yılbaşı Ağaçları” ve “Evdeki Malzemelerle Kendin Yap Yılbaşı Ağaçları” yazılarımız bu konuda size yardımcı olmaya hazır!

Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir?

Elbette ki aldığınız yeni yıl ağacı, süslenmedikçe istediğiniz atmosferi sağlayamaz. Bu nedenle yılbaşı ağacı süslemesi konusunda da bilgi sahibi olmalısınız. Peki, sahip olduğunuz ağacı nasıl süsleyebilirsiniz?

  • LED şeritlerden yardım alın.

Yuvarlak, yıldız ya da kar şeklinde… LED şeritler farklı tasarımlarla hem ağacınızı hem de evinizi süslemeniz konusunda en büyük yardımcılarınızdan biri! Zevkinize uygun olan yılbaşı aydınlatmasını, ağacın en altından yukarıya çıkacak şekilde 25-30 cm aralıklarla kavisli bir şekilde dolayabilir ve alanı renkli kılmanın yanı sıra ağacınıza derinlik de kazandırabilirsiniz. 

LED aydınlatmaların şekline artı olarak ışıkların renginin, yaratmak istediğiniz atmosfere uygun olması da oldukça önemli. Örneğin renkli bir yılbaşı ağacı oluşturmak istiyorsanız renk geçişli LED şeritleri tercih edebilirsiniz.

Bu arada yılbaşı ağacı süslemek için sıklıkla yararlanılan yılbaşı aydınlatmalarını dilerseniz duvar dekorasyonunda da değerlendirebilirsiniz. LED ışıkla yapabileceğiniz, size ilham olacak öneriler “Yılbaşı Aydınlatma Fikirleri” yazımızda sizi bekliyor!

İki katlı evin salonunda duran süslenmiş yılbaşı ağacı

  • Ağaç zincirlerini de ağacınızı renklendirmek için kullanın.

Ağacınızı süslemek için kullanabileceğiniz bir diğer ürün de ağaç zincirleri. Farklı renklere sahip olabilen bu zincirleri, yılbaşı aydınlatmasının olmadığı noktalara geniş aralıklar ile dolayabilirsiniz.

  • Farklı tasarımlardaki yılbaşı süslerini tercih edin.

Genellikle top tasarımı ile sunulsalar da yılbaşı süsleri oldukça farklı renklere ve tasarımlara sahipler. Yılbaşı süslerini seçerken dikkat etmeniz gereken şey, kesinlikle kendi aralarında uyumsuz, birbirleriyle alakasız olabilecek ürünler tercih etmemeniz. Örneğin kırmızı rengin yoğun olduğu bir süsleme yapmak istiyorsanız altın rengi, gümüş rengi, beyaz gibi uyumlu renklerden yardım alabilirsiniz. Bunların dışında mint yeşili, şampanya rengi, lacivert gibi renk seçenekleri olduğunun da altını çizelim.

Yıldız, top, damla, soğan, kuş tüyü, kozalak… Yılbaşı ağacı süslerinin farklı tasarımlarla sunulduklarını söylemiştik. Süsleme yaparken beğendiğiniz tasarımları tercih etmenizde hiçbir sakınca yok. Fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta var: En alttaki süslerin boyutlarını daha büyük, üst kısımlardaki kullandığınız ürünlerin boyutlarını da daha küçük tercih etmelisiniz. Yani süs boyutları aşağıdan yukarıya doğru küçülmeli.

Süs ürünlerinin yılbaşı ağacı üzerinde eşit yoğunlukta görünmesine de dikkat etmelisiniz. Ayrıca kuş tüyü, damla gibi yılbaşı süsleri, ağacınızın boyuna ve görkemli görüntüsüne daha çok vurgu yapabilir. Son olarak ağaca tepe süsü yerleştirmeyi ihmal etmemeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Kırmızı arka plana sahip süslenmiş yılbaşı ağacı

  • Kar spreyi ile kışı evinize getirin.

Renkli topları yerleştirdiniz, süslemeyi zenginleştirecek aydınlatma gibi detaylara yer verdiniz. Aksesuarları yerleştirdikten sonra kar spreyini kullanarak kışı evinize getirebilir ve yer yer beyaz yılbaşı ağacına kavuşabilirsiniz. Kar spreyini kullanırken iyice çalkalamaya ve yoğun bir şekilde kullanmamaya özen göstermelisiniz. 

  • Yılbaşı dekorasyonunu zemine koyacağınız ürünlerle tamamlayın.

Yılbaşı ağacını süsleme konusunu başarıyla gerçekleştirdiniz. Peki, alanı biraz daha renkli kılmaya ne dersiniz? Dilerseniz ağacın yanına, zemine yerleştirebileceğiniz LED aydınlatma hediye paketleri ya da LED aydınlatmalı yıldızlarla da alanı daha zengin kılabilirsiniz. Dilerseniz ağaç altına bir örtü serip alanı daha renkli kılabilirsiniz.

Yeni Yılı Tasarruflu Karşılamak İsteyenlere: Kendin Yap Yılbaşı Süsleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yılbaşı için ışıklı yıldız

Evinize yeni yılın güzel enerjisini getirecek yılbaşı aksesuarları Koçtaş’ta!