Kırmızı Yılbaşı Çiçeği Kokina Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yılbaşı Çiçeği Kokina

Yılbaşı çiçeği denildiğinde akla ilk olarak yeşil yapraklar arasında kırmızı, küçük top görünümünde çiçekleri olan kokina geliyor. Bilinenin aksine schlumbergera truncata olarak bilinen bitki asıl yılbaşı çiçeğidir ve bildiğimiz yılbaşı çiçeği kokinadan oldukça farklıdır. Schlumbergera truncata canlı yılbaşı çiçeğinin bakımı nispeten kolay olsa da onu sağlıklı tutmak ve çiçek açmasını sağlamak için bazı püf noktaları bulunuyor. Bu yazımızda yılbaşı çiçeği çeşitlerinden schlumbergera truncata bakımı hakkında merak ettiklerinizi, ardından yılbaşı çiçeği kokina hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz. 

Kırmızı Yılbaşı Çiçeği Kokina Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Schlumbergera Truncata Canlı Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Schlumbergera Truncata Bakımı

Schlumbergera truncata, yılbaşı kaktüsü  üst sınıfına dâhil olan ve yılbaşına yakın bir dönemde açması sebebiyle “yılbaşı çiçeği” olarak biliniyor. Daha çok kırmızı rengiyle popüler olsa da pembe, turuncu, beyaz veya sarı yılbaşı çiçeği renkleri ile karşılaşmanız da mümkün.

Her bitkinin farklı ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları karşılamanız durumunda bitkilerinize uzun yıllar boyunca bakabiliriz. Dilerseniz “Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin Püf Noktaları” yazımızı okuyarak saksı seçiminden sulamaya kadar en önemli kriterleri keşfedebilirsiniz.

Ama gelin şimdi etli ve tırtıklı yapraklı, renkli çiçekli kaktüs yılbaşı çiçeğinin bakımıyla ilgili sorularınızı tek tek cevaplayalım. 

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Açtırılır

Öncelikle yılbaşı çiçeğinin aralık-ocak aylarında çiçek açtığını bilmenizde fayda var. 

“Yılbaşı çiçeği nasıl çiçek açar?” sorusunun cevabının yılbaşı çiçeği coşturan sihirli bir formül değil, her bitki için olduğu gibi sevdiği ortamı sağlamak olduğunu belirtelim. Ama yine de  yılbaşı çiçeği coşturan vitaminler kullanarak bitkinizi daha sağlıklı bir şekilde büyütmeniz mümkün olabilir!

Yılbaşı çiçeğinin çiçek açması için saksı seçimi önemli bir konu. Bitkinizin kökleri ile birlikte tam olarak sığabileceği saksıları tercih etmelisiniz. Büyük saksılar yılbaşı çiçeği için uygun olmayabilir. Saksıda yılbaşı çiçeği büyütmeye karar verdiyseniz toprağı da özenli bir şekilde seçmelisiniz. Toprağının nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için su tutan, hava alan bir toprak kullanmanızı öneririz. Tomurcuklandıysa kesinlikle yerinden oynatmamalısınız. 

Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor?

Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor

Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız. Çiçek açmadığı dönemde ve kış aylarında ise daha az sulamaya dikkat edin. Ayrıca 2 yıl aralıklarla toprağını değiştirmelisiniz.

Yılbaşı Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Yılbaşı Çiçeği Güneş Sever Mi

Yılbaşı çiçeği aslen Brezilya’da yetişen bir bitki olduğu için kızgın güneşi değil serin tropikal ortamı sever. Bu nedenle özellikle yaz aylarında doğrudan güneş alan bir yere koymamalısınız.

Yılbaşı Çiçeği Nerede Durmalı?

Yılbaşı Çiçeği Nerede Durmalı

Yılbaşı çiçeği açmıyorsa yerini sevmemiş demektir. Peki ama yılbaşı çiçeği nereyi sever? Yılbaşı çiçeğinin güneşi sevmediğini belirtmiştik. Kış ayları dışında doğrudan güneş ışığı alacağı bir yer yerine aydınlık bir ortamda olmasına fayda var. Rüzgârlı ve soğuk alanları da sevmediği için oda sıcaklığında, rüzgâra maruz kalmayan alanları tercih etmelisiniz. 

Yılbaşı Çiçeği Suyu Sever Mi?  

Yılbaşı Çiçeği Su Sever Mi

Yılbaşı çiçeği kaktüs ailesine dâhil olduğu için, diğer kaktüs türlerinde de olduğu gibi, fazla suyu sevmez. Yılbaşı çiçeği sulama için ideal aralık; yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise haftada bir olabilir.

Yılbaşı Çiçeği Neden Çürür?

Yılbaşı Çiçeği Neden Çürür

Fazla suyu sevmeyen yılbaşı çiçeğini yukarıda belirttiğimiz aralıklardan daha sık sularsanız çürüyebilir. Ayrıca her sulamada aynı miktarda su vermeye ve toprağın tamamının ıslandığına dikkat etmelisiniz. 

Yılbaşı Çiçeği Yaprağı Neden Buruşur ?

Yılbaşı Çiçeği Yaprağı Neden Buruşur

Yılbaşı çiçeğini ihtiyaç duyduğundan fazla sulamak, yaprakların buruşmasına ve bitkinin çürümesine sebep olan başlıca etmendir. Kısacası “Yılbaşı çiçeği nasıl yetiştirilir?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, daha önceden de bahsettiğimiz gibi, sulama aralığına çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca siz de “Yılbaşı çiçeği yaprak döküyor” diyenlerdenseniz, nedenlerinden birinin, fazla sulama yüzünden çürüyen yapraklar olabileceğini de belirtmek isteriz.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Köklendirilir?

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Köklendirilir

Yılbaşı çiçeği köklendirme için farklı teknikler kullanabilirsiniz. İşte, farklı teknikler ile “Yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır?” sorusunun yanıtı:

  • Yılbaşı çiçeği çoğaltma yapraktan yapabilir. Bunun için öncelikle etli ve sağlıklı yapraklardan birini seçmelisiniz. Yaprağı kökten kopardıktan sonra toprağa dikip köklenmeye bırakabilirsiniz.
  • Başka bir yöntem olarak da köklerden ayrıştırma uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Bitkinin küçük bir bölümünü -kökleri ile birlikte- ana bölümden ayırdıktan sonra kökteki toprağı iyice temizlemelisiniz. Ardından bitkinin kökünü suda bekletmeli ve 3 gün sonra saksıya dikmeli, can suyu vererek uygun bir alana yerleştirmelisiniz.

Yılbaşı Çiçeği Toprak Değişimi

Yılbaşı Çiçeği Toprak Değişimi Nasıl Yapılır?

Yılbaşı Çiçeği Toprak Değişimi

Yılbaşı çiçeği saksı değişimi için en ideal dönem, sıcak ayların başlangıcı olan mayıs ayıdır. Toprak ve saksıyı aynı anda değiştirmeli ve 2 yılda bir bu yenileme işlemini gerçekleştirmelisiniz. Saksı değişimini yaparken bitkiyi nazik bir şekilde saksıdan çıkarmalı, köklere zarar vermediğinizden emin olmalısınız. 

Bitki bakımında çok önemli olan bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Saksı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca yılbaşı çiçeği dahil evinizde yetiştirdiğiniz bitkilerin ihtiyacına göre seçeceğiniz toprak ve torf çeşitleri için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Yapay Yılbaşı Çiçeği Kokina

Yapay Kokina

“Yılbaşı kaktüsü” üst sınıfına ait olan yılbaşı çiçeği dışında bir süs çiçeği daha var ki o da yılbaşı çiçeği olarak biliniyor. Genellikle “kokina yılbaşı çiçeği” olarak anılan bu süs bitkisine aslında pek çoğumuz aşinayız. Yeşil yapraklar arasından çıkan kırmızı, küçük top görünümünde olan çiçekleri, yılbaşı çiçeği kırmızı kokinanın en önemli özelliği. Gelin, yılbaşı çiçeği çeşitleri arasında farklı alternatiflere kapısı açık olanlar için bu çiçeğe daha yakından bakalım.

“Açmayan yılbaşı çiçeği” olarak adlandırabileceğimiz kokinanın canlı olmasına rağmen doğal bir bitki olmadığını belirtelim. Yılbaşı çiçeği kokina farklı iki bitkinin bir araya getirilmesi ile yapılıyor. Kırmızı top şeklindeki silcan meyvesi iple tavşan memesi olarak bilinen sivri uçuk yeşil yaprakları olan çalı görünümlü bir bitkiye bağlanıyor. Tabii bu, yapay yılbaşı çiçeği kokinaya evlerinizde yer vermeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Aksine yılbaşı çiçeği kokina hikayesi ile pek çok evde yer verilmek istenen bir çiçek! 

Yılbaşı Çiçeği Kokina Anlamı Nedir?

Kokina Anlamı

Yeni yıl, yeni umutlar ve dilekler demek! İşte, kokina yılbaşı çiçeği de tam bunu ifade ediyor. İnanışa göre; yılbaşında kokina çiçeği almak, o eve bereket ve şans getiriyor. Ayrıca eğer kokina çiçeğinin 1 sene boyunca sararmadığı ya da çürümediği durumda da, çiçeği alan kişinin ev sahibi olacağına inanılıyor. Bu yüzden kokina “yılbaşı şans çiçeği” olarak da biliniyor.

Yılbaşı Çiçeği Kokina Nasıl Bakılır?

Kokina Nasıl Bakılır

Her ne kadar yılbaşı çiçeği kokina yapay bir yolla oluşturulan bir çiçek olsa da kokinanın canlı bitkilerin bir araya getirilerek oluşturulduğunu unutmamak gerek. Bu sebeple kokina yılbaşı çiçeği bakımı hakkında bilgi sahibi olmalı ve çiçeğinize bu doğrultuda bakım yapmalısınız. Peki, yılbaşı çiçeği kokina bakımı nasıl yapılır?

  • Yılbaşı kokina çiçeğinin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için ılık bir ortama ihtiyacı vardır. Bu sebeple onları, kış aylarında açık balkonlarda ya da radyatörlerin yanında konumlandırmak doğru olmayacaktır. Peki, kokina yılbaşı çiçeği güneşi sever mi? Kokina direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Bu yüzden çiçeğinizi yaz aylarında da doğrudan güneş alan yerlere koymamalısınız.
  • Fazla suyu sevmeyen ve bu sebeple çürüyebilen yılbaşı çiçeği buketindeki kökleri, haftada 2 kez su verebilirsiniz.

Ayrıca yılbaşı süs çiçeğinden yılbaşı dekorasyonu için duvar ya da kapı süsü yapmak isterseniz, bunu gerçekleştirmenizi sağlayacak tüm detaylara Yılbaşı Duvar ve Kapı Süsü Nasıl Yapılır?videomuzdan ulaşabilirsiniz.

Yılbaşı çiçeği türlerini ve yılbaşı çiçeklerinin bakımı hakkında bilmeniz gerekenleri aktardık. Bu gösterişli çiçeği mağazalarımızda dönemsel olarak bulabileceğinizi hatırlatalım. Satın almak ve yılbaşı çiçeği fiyatları hakkında fikir sahibi olmak için mağazalarımıza bekliyoruz. 

Son olarak, bakımı oldukça kolay olan kokina yılbaşı çiçeğine, küçük yaştaki çocukların veya evcil hayvanların olduğu evlerde yer verirken bir kez daha düşünmekte fayda olduğunu da not düşelim. Çünkü yılbaşı çiçeği kırmızı topları yenildiğinde zararlı olabilir. Bu arada “Bitkilere Dikkat: Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Bitkiler” yazımızı okuyabilir ve bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.