Evlerimizi güzelleştiren bitkiler arasında özel bir yere sahip olan barış çiçeğinin, zarif ve narin görünüşüne aldanıp bakımı zor bir çiçek zannetmeyin. Aksine oldukça dirençli, hızlı büyüyen ve zahmetsiz bir bitki. Üstelik faydalı da. Barış çiçeği ya da diğer adıyla yelken çiçeği faydaları arasında ise bulunduğu ortamın havasının temizlenmesine sunduğu katkı ve evlere getirdiği ferahlık ilk sıralarda yer alıyor.
Aslında yelken çiçeği bakımı diğer çiçekli bitkilerden pek de farklı değil. Ancak Latince adıyla Spathiphyllum (Spatifilyum) olan bu güzel bitkiyi sağlıklı ve çiçeklerle dolu tutmak için bazı önemli bakım detaylarını bilmek gerekiyor. Bu yazımızda barış çiçeği bakımının inceliklerini keşfedecek, barış çiçeği ya da diğer adıyla yelken çiçeği bakımı nasıl yapılır ve ışık, su, saksı nasıl olmalı gibi konulardaki ipuçlarını paylaşacağız.
Barış Çiçeği Çeşitleri
Barış çiçeği bakım detaylarından önce kısaca barış çiçeği çeşitlerine değinelim. Anavatanı Amerika kıtasının tropikal iklim kuşağı ve Güney Afrika’nın yağmur ormanları olan barış çiçeği ya da barış zambağı, tür açısından oldukça kalabalık bir aileden geliyor. En yaygın olarak bulunan çeşidi beyaz renkteki spathiphyllum wallisii denilen çeşidi. Bunun dışında yine beyaz ancak daha büyük ve belirgin çiçeklere sahip olan spathiphyllum mauna loa ve yeşil yapraklarında beyaz lekeleri olanı spathiphyllum domino gibi çeşitleri de var.
Barış çiçeği çeşitleri deyince renk alternatiflerine de bakalım. Aslında barış çiçeği beyaz oluyor. Ancak pembe, bordo ya da beyaz üzerine pembe benekli gibi sonradan üretilen barış çiçeklerine rastlamak da mümkün.
Anthurium (Antoryum) isimli farklı bir bitki ailesinden olan, ama görünüş olarak beyaz barış çiçeğine benzediği için kırmızı barış çiçeği olarak bilinen bir tür de bulunuyor.
Aslında rengi ne olursa olsun, pembe ya da kırmızı barış çiçeği bakımı da beyaz barış çiçeği bakımı da birbirinden çok farklı değil. İşte, öne çıkan barış çiçeği bakım önerileri:
Barış Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Barış çiçeği, aydınlık ortamları sever. Ancak doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu zarif çiçeği yerleştirmek için dolaylı ışık alan veya hafif gölge olan yerleri tercih edebilirsiniz.
Tropik iklim kökenli olduğu için daha çok iç mekan bitkisidir. Bu nedenle barış çiçeği bakımı için en uygunu 18-24°C arasındaki oda sıcaklığıdır. Bu zarif bitki aynı sebeple nemi de sever. Bu nedenle de ara ara yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Tabii barış çiçeği bakımında aşırı su, bitkiye zarar vereceğinden drenajlı saksı ve toprak kullanmanızı tavsiye ederiz. “Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin Püf Noktaları” yazımızdaki ipuçları da barış çiçeği bakımı konusunda size yardımcı olabilir.
Barış çiçeğinizin solmuş çiçeklerini ve kurumuş yapraklarını düzenli olarak temizlemek de barış çiçeği bakımının bir diğer püf noktası. Baharda budama da bitkinin canlanmasını ve yeni çiçekler açmasını sağlayacaktır. İlkbahar ve yaz aylarında iç mekan bitki gübresi ile canlanmasını destekleyebilirsiniz. Ancak aşırı gübreleme zararlı olabilir, bu nedenle önerilen dozlara dikkat edin.
Barış çiçeği bakımında bir önemli nokta da zararlılar. Beyaz sinekler, örümcek akarları ve yaprak bitleri gibi zararlılara karşı tetikte olun. Bu gibi durumlar fark ederseniz uygun böcek ilaçları, sabunlu su veya sirkeli su kullanarak müdahale edin.
Barış Çiçeğini Hangi Sıklıkta Sulamalı?
Sıra geldi barış çiçeği bakımının en önemli konularından biri olan sulama sıklığı konusuna. Nemli toprak isteyen barış çiçeğini yazın gün aşırı, kışın ise üç günde bir sulayabilirsiniz. Yine de en doğrusu toprağın menini kontrol ederek hafif kurumaya yüz tuttuğunda sulamaktır. Saksının alt tablasında biriken fazla suyu düzenli olarak boşaltmayı ihmal etmeyin. Çünkü bu kontrolün atlanması, bitkinin köklerinin su içinde kalmasına ve çürümesine yol açabilir.
Sulama sıklığını belirlemek için bir diğer yol da barış çiçeğinin yapraklarına dikkat etmek olabilir. Yapraklar sararmaya başlarsa veya kurursa bitki daha fazla suya ihtiyaç duyuyor olabilir. Ancak bu işareti gördüğünüzde hemen su vermek yerine toprağı hafifçe kontrol etmekte fayda var, çünkü yaprakların sararması veya kuruması mevsimsel de olabilir.
Sulama konusunda önemli diğer konu da suyun kalitesi ve sıcaklığı. Tüm çiçekler gibi barış çiçeği de klorlu suyu sevmez. Sulama suyunun klor içermemesi veya klorun buharlaşması için suyu bir gün dinlendirmeniz iyi bir fikir olabilir. Üstelik bu hareket suyun oda sıcaklığında olmasını da sağlayacaktır.
Barış çiçeği bakımının önemli adımlarından ve sulama konusundaki bilgilerden sonra şimdi, bu zarif çiçeği nasıl ve ne zaman çoğaltabilirsiniz, birlikte bakalım.
Barış Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Barış çiçeğinin çoğaltılması için en uygun dönem; doğanın yeniden canlandığı ilkbahar dönemi, özellikle de nisan ayıdır. Bu zarif çiçek hem mevcut kökleri bölerek hem de tohum ya da yapraktan çoğaltılabilir.
Köklerden bölerek çoğaltma için mevcut barış çiçeğini saksıdan çıkarın ve kök topundan keskin bir bıçak veya bahçe makası yardımıyla üzerinde birkaç sağlıklı yaprak bulunan bir parça ayırın. Aman dikkat, köke zarar vermemek için çok hassas davranmak gerekiyor. Ayırdığınız kökü iyi drenajlı ayrı bir saksıya, kökler toprağın 2-3 santim altında kalacak şekilde dikin. Geçirgen, torf bakımından zengin toprak kullanmanızı tavsiye ederiz.
Tohumla çoğaltma için beyaz çiçeğinin ortasındaki sarı kısımdan dökülen tohumları önce ıslak pamuk arasında filizlendirmeniz, sonra da dikmeniz gerekiyor. Bir diğer çoğaltma yöntemi ise sağlıklı bir yaprağı köklendirmek olabilir. Bunun için yaprağı bir süre su içerisindeki bardakta bekletmeniz ve sonra köklenince toprağa almanız yeterli.
Barış Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Barış çiçeği yer değişikliğinden pek hoşlanmadığı için sık sık saksı değiştirmeniz gerekmez. Ne çok büyük ne çok dar tam boyutuna uygun saksılarda rahat ettiği için büyüme hızına bağlı olarak iki yıllık aralıklarla bir boy büyük saksıya geçirebilirsiniz. Köklerine zarar vermemek için hassas davranmanız önemlidir.
Saksı değişimi için en uygun dönem ise ilkbahar aylarıdır. Drenajlı bir saksı ve bol torflu geçirgen toprak tercih edin. Dilerseniz barış çiçeği gibi bitkilerin saksı değişimine dair önemli detayları paylaştığımız “Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Saksı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Barış Çiçeği Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Güzel görünüşünün ve zahmetsiz oluşunun yanı sıra faydalı da bir bitki olan barış çiçeği bakımı hakkında notlar paylaştık. Barış çiçeği bakımı bilgileri için sık sorulan soruların cevaplar ise şöyle:
- Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır, evde nasıl bir ortam gerekir?
Barış çiçeği oldukça zahmetsiz ve dayanıklı bir bitkidir. Doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge bir yerde tutun. Toprağını hafif nemli olacak şekilde sulayın. Canlılığını koruması ve yeni çiçekler açması için solmuş çiçeklerini ve kuruyan yapraklarını düzenli olarak kesin.
- Barış çiçeği evde nerede durmalı?
Barış çiçeği, evde aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde durmalıdır. Dolaylı ışığın olduğu veya hafif gölgeli bir konum en uygunudur. Örneğin perde arkasında, pencere pervazında ya da pencereye yakın bir duvar dibinde konumlanabilir. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak, yapraklarına zarar verebilir.
- Barış çiçeği nasıl coşar?
Barış çiçeği; uygun ışık, sulama ve nem koşulları sağlandığında sağlıklı şekilde büyür, genellikle bahar ve yaz aylarında çiçek açar. Düzenli olarak solmuş çiçekleri kesmek ve yaprakları temizlemek de bitkinin canlı bir görünüm kazanmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında Koçtaş’ta rahatlıkla bulabileceğiniz gübre ya da bitki besini ile de bitki için gerekli vitamin ve mineralleri sağlayabilirsiniz. “Evdeki Malzemelerle Bitkinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneri” yazımızdaki öneriler de barış çiçeğinizin coşmasını sağlayabilir.
- Barış çiçeği suyu sever mi?
Barış çiçeği suyu sever, düzenli sulama ister. Toprağı hafif nemli olacak şekilde sulanması uygundur. Aşırı sulamaktan kaçınılmalı ve bitkinin köklerinin suda kalmasına izin verilmemelidir. Bu nedenle saksı tabağındaki fazla suyun boşaltılması önemlidir.
- Barış çiçeğinin uçları neden kurur?
Barış çiçeği dayanıklı bir bitki olsa da dönem dönem yapraklarının ucunda kuruma ya da sararma olabilir. Bunun başlıca sebebi fazla ya da az sulama olabilir. Toprağını kontrol ederek hafif nemli olacak şekilde bir sulama rutinine geçebilirsiniz. Bir diğer kuruma sebebi ise kırmızı örümcek, yaprak biti gibi zararlılar olabilir. Yapraklarını kontrol ederek böyle bir durum varsa uygun ilaçlarla ya da sabunlu su ile tedaviye başlamanız ve diğer çiçeklere bulaşmaması için ayrı bir bölgede karantina altında tutmanız uygun olur.
Barış çiçeği bakımı hakkında paylaştığımız bu öneri ve ipuçları sayesinde barış çiçeğinizi en sağlıklı ve canlı şekilde tutacağınıza şüphemiz yok. Yazımıza son vermeden, sağlıklı bitkilerin ancak sağlıklı ve uygun toprakta büyüyeceğini hatırlatalım. Bunun için toprak çeşitlerini tanıtan ve evdeki diğer bitkileriniz için doğru toprak türünü seçebilmenize yardımcı olan “Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri” yazımızdan destek alabilirsiniz.
Bitkilerinizin keyfini sürmenizi dileriz.