Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği ya da diğer adıyla ponsetya (poinsettia), renkli yapraklarıyla evlere neşe getiren oldukça popüler bir iç mekan bitkisi. Türkiye’ye gelmesine Atatürk vesile olduğu için “Atatürk çiçeği” olarak anılan bu göz alıcı bitkinin Latince adı ise euphorbia pulcherrima. En yaygın çeşidi olan kırmızı yapraklı ponsetya, özellikle yılbaşı dönemlerinde oldukça rağbet gördüğü için Noel yıldızı olarak da biliniyor.  

Atatürk çiçeği bakımı çok zahmetli olmasa da sağlıklı tutmak ve çiçek açmasını sağlamak için biraz özen gerekiyor. Bu yazımızda Atatürk çiçeği bakımı, sulaması, budaması ve çoğaltması hakkındaki püf noktalarını paylaşacağız. Ama gelin, önce Atatürk çiçeği çeşitlerine bakalım. Çünkü çoğu kişi sadece kırmızı yapraklı Atatürk çiçeğini tanıyor ve biliyor.

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Atatürk Çiçeği Çeşitleri 

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Sütleğengiller familyasından olan Atatürk çiçeği en çok kırmızı rengiyle evleri süslüyor. Halbuki pembe ve beyaz renkleri de bulunuyor. Kırmızı, pembe ya da beyaz renkli bu yapraklar, bitkinin çiçeği sanılsa da aslında taç yaprakları. Her üç çeşidin de çiçekleri, bu renkli taç yapraklarının ortasında aralık, ocak ve şubat aylarında küçük ve sarı renkte açıyor.

İster kırmızı olsun ister pembe ya da beyaz, tüm çeşitlerdeki Atatürk çiçeği bakımı benzer şekilde yapılıyor. Gelin, şimdi de Atatürk çiçeği bakımı nasıl olur, buna göz atalım.

Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır, Nasıl Bir Ortam Gerekli?

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Her bitki gibi Atatürk çiçeği bakımı da ışığından nemine, toprağından sulamasına belli koşullar gerektiriyor.

Işık: Narin yaprakları olan Atatürk çiçeğine bol ışıklı ama doğrudan güneş vurmayan bir yerde -örneğin pencere pervazında- bakmak en doğrusu. Bunun tek bir istisnası var, onu da Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır? Atatürk Çiçeği Ne Zaman Kızarır? bölümünde anlatacağız. 

Sıcaklık: Atatürk çiçeği çok sıcak ve çok soğuğa gelemediği için soğukta ya da sıcakta hemen yapraklarını aşağı indirebilir. Bu sebeple bulunduğu ortamın 18 derecenin altına inmemesinde ve 24 derecenin üzerine çıkmamasında fayda var. Aynı şekilde rüzgarlı ya da hava akımı olan ortamda da zarar görebilir. 

Nem: Nemi sevdiği için kışın kaloriferin yandığı dönemde, yazın ise çok sıcaklarda yapraklarına su püskürterek nem almasını sağlayabilirsiniz. 

Toprak: Suyu tutmayan, geçirgen toprak idealdir. Örneğin torfla karışık bahçe toprağı kullanabilirsiniz. Toprak çeşitlerini anlattığımız Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun?: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri yazımız, Atatürk çiçeği bakımı için en uygun toprak karışımını bulmanıza yardımcı olacaktır. 

Saksı: Atatürk çiçeği bakımı için saksı seçimi de önemli. İç mekanda 1 metreye, dışarıda 5 metreye kadar çıkabilen bu görkemli bitkinin kökleri ile birlikte tam olarak sığabileceği boyuttaki saksıları tercih edin.  

Sulama: Susuz bırakmak kadar aşırı sulama da Atatürk çiçeği için zararlı. Kabaca söylemek gerekirse kışın çiçek açma döneminde haftada bir, bahar aylarında ise haftada iki kere sulayabilirsiniz. Ancak en uygunu toprağı kontrol etmek ve yüzey hafifçe kuruysa sulama yapmak. Köklerin çürümemesi için saksının altındaki fazla suyu boşaltmayı ihmal etmeyin. Suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat!

Bitki Besinleri: Belirli aralıklarla gübre ya da bitki besini kullanmak, bitkinin canlılığını korumada faydalı olabilir. Aman dikkat; üzerinde tarif edilenden daha sık kullanmak, bitkinizi canlandırmak yerine öldürebilir. Koçtaş’tan alabileceğiniz bu karışımların yanı sıra Evdeki Malzemelerle Bitkinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneriyazımızdan ilham alarak kendiniz de Atatürk çiçeği bakımı yapabilirsiniz.

Budama: Ponsetyalar, doğal olarak kışın yapraklarını dökerler. Bu dökülen yaprakları temizlemek, bitkinin enerjisini büyümek için kullanmasına yardımcı olur. Bu konuya özel olarak “Atatürk Çiçeği Nasıl Budanır?” bölümünde detaylı değindik, dilerseniz o kısma göz atabilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Balkonda Yetişir mi? 

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği bakımı hakkındaki notlarımıza bakarak bu narin bitkiyi balkonda yetiştirmenin mümkün olmadığını düşünebilirsiniz. Çünkü rüzgar, doğrudan gün ışığı ve soğuk hava, Atatürk çiçeği bakımında istenmeyen koşullardır. Ama neden olmasın? Kapalı bir balkonsa, doğrudan gün ışığı almıyorsa, bulunduğunuz iklim rüzgarsız ve yumuşak bir iklimse elbette balkonda da Atatürk çiçeği bakımı olabilir. Tabii daha sert havalarda içeri almayı unutumayın. 

Atatürk Çiçeği Nasıl Budanır? 

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği bakımının önemli bir adımı da budamadır. Kışın kızaran, baharla yapraklarını dökmeye başlayan bu alımlı bitkinin canlanması, uzun ömürlü olması ve sonraki dönemde daha gür açması için budanmaya ihtiyacı var. 

Atatürk çiçeği budama için en uygun zaman baharda yani mart, nisan, mayıs aylarında yapraklarını dökmeye başladığı dönemdir. Gövdesi üzerindeki cansız yaprakları temizleyip zayıf dalları topraktan itibaren 10-15 cm mesafede, iki göz bırakarak kesebilirsiniz. Gövdede önceden yaprak olan bu gözlerden yeni sürgünler verdiğini göreceksiniz. 

Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır ? Atatürk Çiçeği Dalından Tutar mı?

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği bakımı konusundaki bilgilerden sonra gelelim yeni Atatürk çiçekleri yetiştirme konusuna. Budama sonrası elinizdeki dallarla Atatürk çiçeğini çoğaltmanız mümkün. 

Atatürk çiçeği çoğaltmak için bitkiden budadığınız dalın yapraklarını ayırın. Sonra bu gövdeyi alışık olduğumuz gibi suda köklendirmeye gerek olmadan, doğrudan geçirgen ve bol torflu bir toprağa dikin. Toprak sürekli nemli kalacak şekilde sulayın. Ilıman ve aydınlık bir ortam olması işinizi kolaylaştırır. Kısa sürede bitkinin kök saldığını, yeşil yapraklar sürdüğünü göreceksiniz. 

Dilerseniz saksıda aynı gövdeden süren yeni bitkileri kökten dikkatlice ayırıp ayrı bir saksıya dikerek de çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır? Atatürk Çiçeği Ne Zaman Kızarır?

Atatürk Çiçeği Bakımı: Sulama, Budama ve Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği bakımında her türlü detaya dikkat ettiniz, ama yaprakları bir türlü kızarmıyor. Bunun için çiçekçilerin de sıklıkla başvurduğu bir yöntem var: Normalde aydınlık ortamda tuttuğumuz bitkimizi, eylül  ve ekim aylarında yaprakların kızarması için 12 ila 24 saat boyunca karanlık bir ortamda tutmak. Bu sayede ateş kırmızısı yapraklara kavuşacaksınız.

Atatürk Çiçeği Bakımı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Atatürk çiçeği bakımını anlattığımız yazımızın ardından bu konuda en merak edilen sorulara yanıt veren bir özet bölüm hazırladık. İşte, Atatürk çiçeği bakımında sıkça sorulanlar:

  • Atatürk çiçeği evde nerede durmalı? 

Atatürk çiçeği, hassas bir çiçek olduğu için doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan, yarı gölge veya aydınlık bir yerde bulundurulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı, yaprakların yanmasına neden olabilir. Genellikle 18-24°C arası ılıman sıcaklıklar uygundur. Kışın soğuk hava akımından ve ani sıcaklık düşüşlerinden korunmalıdır.

  • Atatürk çiçeği ismi neden verildi? 

Meksika ve Orta Amerika kökenli bu göz alıcı bitkinin Türkiye’ye getirilmesine Mustafa Kemal Atatürk vesile olduğu için yetiştirmekle görevli bitki bilimcilerin kabul gören teklifi doğrultusunda Atatürk adıyla anılmaktadır.

  • Atatürk çiçeği dayanıklı mı?

Atatürk çiçeği, bakımına özen gösterildiğinde uzun süre canlılığını koruyabilir. Özellikle kış aylarında dikkatli bakım gerektirir. Doğrudan ışık almayan aydınlık bir ortam ve 18-24°C arasında ılıman sıcaklık ister. Hava akımını ve soğuğu sevmez. Nemi sever, ancak fazla sulama istemez. Köklerinin çürümemesi için toprak yüzeyi hafifçe kuruduğunda sulanmalıdır.

  • Atatürk çiçeği bakımı zor mu? 

Atatürk çiçeği bakımı her bitki gibi özen ve sabır gerektirir. Eğer bitkinizi doğrudan güneş almayan aydınlık ve ılıman bir ortamda tutar, toprağı kurudukça sularsanız sağlıklı bir şekilde büyüyecek ve çiçek açacaktır.

  • Atatürk çiçeği neyi sever?

Atatürk çiçeği, aydınlık bir ortamı sever. Yapraklarının zarar görmemesi için doğrudan güneş ışığından uzak olmalıdır. Bulunduğu ortam için ideal sıcaklık aralığı 18-24°C civarındadır. Ani sıcaklık değişiklikleri ve hava akımından hoşlanmaz, nemi sever. Sulama, toprak yüzeyi hafifçe kuruduğunda yapılmalıdır. Köklerinin çürümemesi için saksının altındaki fazla su boşaltılmalıdır.

Atatürk çiçeği bakımı ile ilgili tüm detayları paylaştık. Saksıdan toprağa, bitki besininden bahçe ekipmanlarına bitki yetiştirmede ihtiyaç duyacağınız her şeyi  Koçtaş bitki yetiştirme ürünleri sayfasında bulabilirsiniz. Atatürk çiçeğinizin yanına, ona eşlik edecek başka bitkiler arıyorsanız da Testi Çözün: Evinize Uygun Süs Bitkilerini Bulun yazımız tam size göre!