Evinizde Tropikal Bir Hava Essin: Bakımı Kolay Büyük Yapraklı Çiçek Önerileri

Büyük Yapraklı Bitki Çeşitleri

Tropikal iklim denildiği zaman sizin de aklınıza öncelikle dev yapraklı bitkiler geliyor mu? Bu ferahlık, coşku ve doğa ile bütünleşme hissini yaşamak için rotanızı tropik adalara çevirmenize gerek yok. Büyük salon bitkileri ile kaplı bir odaya adım atmanız yeterli. Peki büyük yapraklı çiçek çeşitleri neler? İşte ev bitkileri ve büyük yapraklı çiçeklerin bakımı ile ilgili merak ettiğiniz her şey: 

Fil Kulağı

Büyük Salon Bitkisi Fil Kulağı

Fil kulağı, parlak yeşil renkli, tırtıklı yapraklı ve belirgin damarlara sahip dikkat çekici bir salon bitkisi. Yapraklarının altı mor renkli olan bitki dört mevsim yeşil kalıyor. 20 ila 30 cm uzunluğu bulan yaprakları neredeyse bitki gövdesinin yarısına ulaşıyor. Gövdeye göre yaprakların büyük oluşu alışılmışın dışında bir güzellik katıyor. Fil kulağının gövdesi ortalama 50 cm uzadığı için bitki, küçük salonlar için de ideal. 

Ancak evinizde evcil hayvan veya bebek varsa fil kulağını koyacağınız yere dikkat etmenizi öneririz. Çünkü rengi ile yavruların ilgisini çeken fil kulağının yaprakları toksik özelliğe sahip. Gelelim bu fil kulağı bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenlere:

  • Nemi sever, bu nedenle yapraklarına sprey ile su sıkabilirsiniz.
  • Aydınlık yerlerde iyi gelişir ancak öğle güneşinden korumalısınız.
  • İlkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında düzenli olarak bitki besini verebilirsiniz.
  • Yazın toprağı nemli kalacak kadar su verebilirsiniz. Ancak kışın daha az sulama yapmaya dikkat etmenizde fayda var.
  • Her bahar saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi için ihtiyaç duyduğunuz saksı ve aksesuarlarına ise Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz.

Keman Yapraklı Kauçuk 

Büyük Salon Bitkisi Önerileri

Keman yapraklı kauçuk Afrika’nın tropik bölgelerine özgü bir bitki. Keman yaprağı incir olarak da bilinen bitki, iri yaprakları ile göz dolduruyor. Adından da anlaşıldığı gibi yaprakları kemana benziyor. Sert yeşil yaprakların genişliği 30 cm, uzunluğu ise 45 cm’yi bulabiliyor. 

Bitki çok hızlı büyümese de yaklaşık 3-4 sene içerisinde bir ağaç formuna kavuşuyor. Büyük yapraklı saksı çiçekleri arasında özel bir yere sahip olan keman kauçuğunun bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenler ise şunlar:

  • Yazın bol su ister, ancak kışın toprak kuruluğu kontrol edilerek daha uzun aralıklarla su verebilirsiniz.
  • Geniş yaprakları üzerindeki tozları alarak daha iyi gelişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Gölge ortamlarda iyi gelişemez. Bitkiyi sürekli ışık alan bir yere koyabilirsiniz.
  • Geçirgenliği olan bir toprak türü kullanarak saksıda fazla suyun birikmesini önleyebilirsiniz.
  • İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir sıvı besin gübresi desteği verebilirsiniz.

Cennet Kuşu Bitkisi

Salon Bitkisi Önerisi Cennet Kuşu Bitkisi

Cennet kuşu bitkisi, bir kuş gagasına benzeyen çiçeği, cenneti andıran canlı, yeşil yaprakları nedeni ile bu ismi almış. Güney Afrika’ya özgü bu bitki, evinize de enerjik bir hava katabilir. İlk gördüğünüzde büyük uzun yapraklarını muz bitkisi ile karıştırabilirsiniz. Ancak çiçeği ile muz bitkisinden ayrılıyor. 

Altı metreye kadar ulaşan boyu nedeni ile Dev Starliçe olarak da bilinen bu salon bitkisi, nisan ve kasım ayları arasında çiçek açabilir. Ancak bitkinin genellikle 4-5 yaşına kadar çiçek açmayacağını da söyleyelim. Peki büyük yapraklı çiçek çeşitleri arasında öne çıkan cennet kuşu bitkisinin bakımı nasıl yapılır? 

  • Aydınlık yerde iyi gelişir.
  • İlkbahar aylarında ayda bir besin takviyesi verebilirsiniz.
  • Nemli toprağı sever, ancak toprak çok sulu olmamalıdır. Eğer bitkinin yaprakları kıvrılmışsa bu yeteri kadar nem alamadığına işaret eder. Bu durumda bitkiyi küvete koyarak nem banyosu yaptırabilirsiniz.
  • Bir buçuk, iki yıl aralıklarla saksı değişimi yapabilirsiniz.

Kaladyum Bitkisi

Büyük Yapraklı Salon Bitkisi Kaladyum

Şimdi rotamızı Güney Amerika’ya doğru çeviriyoruz. İsa’nın Kalbi olarak da bilinen kaladyum bitkisi, kalbe benzer şekli ve sıradışı renkleri ile evinizin dekoratif bir öğesi olmaya aday. Krem, kırmızı ve yeşil tonlara sahip yaprakları ile dikkat çeken kaladyum, krem renkli çiçek de açabiliyor. 

Ortalama 60 cm’e kadar uzayabildiği için de kaladyumu küçük odalarda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ancak boyu sizi yanıltmasın, yaprakları 40 cm’e kadar büyüyüp neredeyse bitkinin gövdesi kadar olabiliyor. Büyük yapraklı saksı çiçeklerinden olan kaladyumun bakımında dikkat etmeniz gerekenler ise şunlar:

  • Toprak tamamen kurumadan önce bitkiyi sulayarak ihtiyacı olan neme ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer yapraklarında sararma yoksa bitki besinine ihtiyaç duymaz.
  • Yarı gölgede daha iyi gelişirler.
  • Geçirgen bir toprağa ihtiyaç duyarlar.

Kraton Bitkisi

Büyük Yapraklı Tropik Bitki Önerisi

Kraton bitkisi, yeşil, sarı ve morumsu yapraklara sahip, sıkça tercih edilen bitkilerden. Uygun koşullarda bitkinin boyu iki metreye kadar ulaşabiliyor. Yani evinizde tropikal hava estirecek bitkilerden birisi de kraton.

Kraton bitkisinin bakımı da zahmetsiz. Sadece bitkiyi hava akımı olmayan ve doğrudan güneş almayan bir yere koymaya dikkat edebilirsiniz. Kraton bakımı ile ilgili diğer detaylar şöyle:

  • Aydınlık bir yerde daha iyi gelişir.
  • Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bulununca zarar görebilir. Bu nedenle kalorifer yanı gibi kuru ve sıcak ortamlar ile balkon gibi hava akımı ve soğuk havaya maruz kalacağı yerlerde yetiştirmemeye özen gösterebilirsiniz. 
  • Yazın bitkiyi haftada iki kere sulayabilir, kışın ise sulama miktarını azaltabilirsiniz.
  • Saksı değişimini ise 2-3 yılda bir yapabilirsiniz.

Japon Şemsiyesi

Büyük Yapraklı Ev Bitkisi

Zarif yapraklara sahip Japon Şemsiyesi bitkisi, yaklaşık bir ila iki metre boya ulaşabiliyor. Birden fazla gövdesi bulunduğu için ince yapraklarına rağmen yoğun bir yeşil görüntüsü veriyor. Hem ev hem de ofis için ideal yapraklı bitkilerden olan Japon Şemsiyesinin bakımı için şunları bilmeniz yeterli:

  • Bitkiyi yazın haftada iki kere, kışın ise haftada bir kez sulayabilirsiniz. Ancak nemli kalması için yazın haftada birkaç kez yapraklarına sprey ile su sıkabilirsiniz.
  • Yaz mevsiminde ayda bir besin takviyesi verebilirsiniz.
  • Yapraklarının kararmaması için bitkiyi gölge ortamlarda beslememenizde fayda var. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan alanları tercih edebilirsiniz.

Dilsiz Baston Bitkisi

Büyük Yapraklı Bitki Dilsiz Baston

Dilsiz baston bitkisi, yapraklarının ucunda oluşan damlacıklar nedeni ile ağlayan çiçek olarak da biliniyor. Difenbahya ismi ile de karşılaşabileceğiniz çiçek bir zamanların en popüler salon bitkileri arasındaydı. Ne de olsa yaprakları gür, bakımı ve çoğaltılması kolay bir bitki. 

Ancak neredeyse tüm tropikal bitkilerde olduğu gibi dilsiz bastonun yapraklarını çiğnemek de zehirlenmeye neden oluyor. Bu yüzden evinizde meraklı bir evcil dostunuz ya da bebeğiniz varsa difenbahyayı ulaşılamayan bir yerde beslemenizi öneririz. Tüm yıl canlı yaprakları ile salonunuzu süsleyecek dilsiz baston bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenler şunlar:

  • Yarı gölge ortamlardan hoşlanır.
  • Sonbahar ve kış mevsimlerinde ayda bir, yazın ise iki haftada bir bitki besini verebilirsiniz.
  • Çok su ihtiyacı yoktur. Yazın haftada bir, kışın ise on günde bir sulama yapabilirsiniz. 
  • İlkbahar aylarında saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz.

Dua Çiçeği Bitkisi

Büyük Salon Bitkisi Fikirleri

Şimdiki salon bitkisi önerimiz masa üzerinde de kolaylıkla bakılabilecek bir tür: Dua çiçeği. Öncelikle hatırlatalım; dua çiçeğinin 20 türü var. Calathea Orbifolia  gibi türler daha geniş, Calathea Lancifolia gibi türleri ise daha dar yapraklara sahip. Hepsi etkileyici renklere sahip. Bitkiyi besleyeceğiniz alana ve zevkinize göre bir seçim yapabilirsiniz. 

Güneş battıktan sonra aldığı ele benzeyen şekil nedeni ile dua çiçeği olarak anılan süs bitkisinin bakımı ile ilgili dikkat edebileceğiniz noktalar şunlar:

  • Nemi sever. Toprağa dokunup kontrol ederek, tamamen kurumadan önce bitkiye su verebilirsiniz. 
  • Saksı değişimi için 2-3 senelik aralıklar yeterlidir.
  • Doğrudan güneş almayan bir yerde, oda sıcaklığında iyi gelişir.

Büyük yapraklı bitkiler ve büyük yapraklı salon çiçekleri bakımı ile ilgili tüm detayları öğrendiniz. Şimdi sıra banyo ve teras gibi evin diğer bölümlerine özel bitkileri keşfetmekte. ¨Odaya Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi¨ yazımızı okuyarak evinizin tüm alanları için ideal bitki türlerini keşfedebilirsiniz.