Küçük Bitkileri Sevenlere: Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulent Nasıl Çoğaltılır

Biliyorsunuz; bitkiler yaşam alanınızda huzur dolu bir atmosfer sunmak için her daim göreve hazırlar! Üstelik sadece büyük boyutlular değil, küçük bitkiler de bu konuda görev üstlenebilir. İşte, son yıllarda pek çok yaşam alanında yer verilen, bakımı oldukça kolay olan sukulentler de o küçük boyutlu bitkilerden. Peki, yaşam alanınızda daha çok sukulente yer vermeye ne dersiniz?

Merak etmeyin; sukulent oldukça kolay ve çabuk çoğalabilen bir bitki. Yani sukulent çoğaltma yöntemlerini kolaylıkla uygulayabilir, sukulentlerinizin sayısını tasarruflu bir şekilde artırarak yaşam alanınızı daha huzurlu kılabilirsiniz. Fakat tercihiniz küçük değil de büyük bitkilerin sunduğu huzurdan yararlanmaksa ve bu konuda fikre ihtiyacınız varsa “Doğayı Evinize Taşıyın: Salonlar İçin Büyük Bitki Önerileri” yazımız size yardımcı olabilir. 

Haydi, şimdi, “Sukulent çoğaltma nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını ve bitki yetiştirmeyi daha pratik hale getirecek ipuçlarını verelim!

Sukulent Yaprağı Nasıl Kopartılır?

Sukulent Çoğaltma Yöntemleri

Sukulentin çoğalması için en önemli şey, sağlıklı yaprakları doğru şekilde kopartmak! Sukulentin en alttaki büyük yaprakları, diğer yapraklara göre daha olgun yapraklardır. Bu yaprakları nazikçe tutup döndürdüğünüzde kolayca gövdeden ayrılırlar. Bu şekilde dilediğiniz sayıda yaprak koparabilirsiniz.

Yaprakları kopardıktan sonra ise aşağıda sıraladığımız yöntemlerden uygun gördüğünüzle sukulent çoğaltmak için kollarınızı sıvayabilirsiniz.

sukulent

Toprakta Sukulent Çoğaltma

Sukulent Çoğaltma

Sukulent çoğaltma teknikleri arasında en çok tercih edilen yöntem bu. Peki, kopardığınız sağlıklı yaprakları toprakta nasıl çoğaltabilirsiniz?

  • Sukulent gövdesinden ayırdığınız yaprakları kağıt havlu üzerine yerleştirin. Bu yaprakları 3-4 gün bekletin. Bu sayede kopartıldıkları bölgede bir zar oluşacak ve bu bölgeden köklenmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşme olasılığı artacaktır. Bu evrede yaprakların suyla temas etmemesi çok önemli.
  • Ardından derin olmayan bir kabın içerisine cocopeat gibi su tutabilen uygun bir toprak ekleyerek yaprakları bu toprak üzerine serin. Bu aşamada yaprakları toprağa gömmemelisiniz.
  • Toprağı bir fısfıs yardımıyla nemlendirdikten sonra içerisinde yaprakların olduğu bu kabı havadar, aydınlık ama direkt güneş almayan, oda sıcaklığındaki bir alanda yavru verene kadar bekletin.
  • Toprak kurudukça sulama yapmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Yapraklardaki köklenme ve yavrulama süresi sukulent çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Fakat yavru oluşumu başladığında kesinlikle yavrulara su gelmemeli.
  • Yavrular ve kökler ekilebilir seviyeye geldiğinde sukulenti küçük bir saksıya ekebilirsiniz. Bu aşamada kökler oldukça hassas olduğu için zarar vermemeye ekstra dikkat etmelisiniz.

Suda Sukulent Çoğaltma

Suda Sukulent Çoğaltma

Görsel Kaynak

Eğer evde toprağınız yoksa ya da topraksız sukulent çoğaltma tekniklerinden birini hayata geçirmek istiyorsanız bu durumda yaprakların suda oluşmasını sağlayabilirsiniz.

  • Şeffaf cam bir bardak içerisine içme suyu doldurun ve bardağın üzerini streç filmle kapatın. Streç filmi lastikle bardak üzerinde sabitlemek de yaprakların oynamaması için sağlıklı bir uygulama olacaktır.
  • Sukulentten yaprakları ayırın. Streç film üzerinde küçük delikler açıp yaprak köklerinin suyun içerisine girmesini sağlayın. Burada ana yaprak suyun içerisine yaklaşık yarım santimetre girmeli. Aksi takdirde sukulenti suda filizlendirme yöntemi başarısız olabilir.
  • Yaprakların bulunduğu bardağı direkt güneş almayan, havadar, 20 derece üzerinde bir alanda yaklaşık 20 gün bekletin.
  • Bardaktaki suyu, haftada bir kez aynı oda sıcaklığında olacak şekilde değiştirin.
  • Köklenme meydana geldiğinde sukulentin köklerini ekebilirsiniz. Yani ana yaprak ve kök toprak altında, küçük yavrular ise toprağın birkaç santim üzerinde kalmalı.

Havayla Sukulent Köklendirme

Daha önce toprak ve su ile çimlendirme yöntemlerini deneyip bu tekniklerin zor olduğuna kanaat getirdiyseniz ya da daha kolay bir yolla sukulent çimlendirmek istiyorsanız bu alternatifi değerlendirebilirsiniz.

  • Kopardığınız yaprakları kuru bir kağıt havlu üzerine serin ve gölgede kuru bir alana konumlandırın. Bir süre sonra yaprakların filizlendiğini, yavru verdiğini göreceksiniz.
  • Yaprakların köklenmesini hızlandırmak için havanın kuru olması oldukça önemli. Sukulentler ihtiyacı olan suyu havadan alır ve hava nemliyse çok kök salması gerekmez. Yani nemli havada köklenme ve yavru verme işlemi daha uzun sürebilir. 

Var olan sukulentten yavru oluşturmak için uygulayabileceğiniz teknikleri sıraladık. Bu arada bitki yetiştirmek için ihtiyacınız olan tüm toprak ve bitki bakımı ürünlerini Koçtaş’ta bulabileceğinizi hatırlatmadan geçmeyelim.