Bakımı Kolay Bitki Sevenlerin Tercihi Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır?

Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır

İster bitki bakımı konusunda başlangıç seviyede bilgi sahibi olun, ister bakımı zor bitkileri bile sağlıklı bir şekilde yetiştirebilin… Hemen herkesin vazgeçemediği ve evinde yer vermek istediği bitkilerden biri hiç kuşkusuz ki aloe vera!

Bu bitkinin bakımının oldukça kolay olması ve ayrıca cilt bakımı başta olmak üzere pek çok konuda fayda sağlaması onu vazgeçilmez kılıyor. Dilerseniz bu mucizevi bitkinin kullanım alanları konusundaBakımı Kolay, Yararı Çok: Aloe Veranın Faydaları” yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

Peki, evinizde daha fazla aloe vera bitkisine yer vermeye ne dersiniz? Hiç gözünüz korkmasın; aloe vera çoğaltmak da bakmak kadar kolay.  Haydi gelin şimdi, aloe vera çiçeği nasıl çoğaltılır; saksısı, toprağı, bakımı nasıl olur anlatmaya başlayalım.

Bahçe Balkon

Aloe Vera Çoğaltma Yolları

Evinizdeki aloe vera ailesine yeni bir üye eklemek istiyorsanız bunun birkaç yöntemi var. Yaprağından kopararak aloe vera çoğaltma, yaprağından köklendirerek aloe vera çoğaltma ya da yavrulardan aloe vera çoğaltma gibi. Şimdi, evde aloe vera çoğaltmanın detaylarını keşfedelim. 

Yaprağı Keserek Aloe Vera Çoğaltma

Yaprak Keserek Çoğaltma

  • Sağlıklı bir yaprak seçerek işe başlamalısınız. Aloe vera bitkisinin toprağa yakın olan yaprakları genellikle daha olgundur. Büyük, zedelenmemiş, herhangi bir hastalık belirtisi olmayan yapraklar çoğaltmak için uygundur.
  • Yaprağı kesmenize yardımcı olacak bıçak kesinlikle temiz olmalı. Temiz olmayan bıçaklar bakteri taşıyarak yaprağın çürümesine neden olabilir.
  • Peki, aloe vera nasıl kesilir? En az 8 cm uzunluğunda olan yaprağı, gövdeye bağlanma noktasına yakın bir yerden kesebilirsiniz.
  • Aloe vera yapraklarının içi jel kıvamındadır ve bu nemli yapı, yaprak direkt olarak toprağa gömüldüğünde yaprağın çürümesine neden olabilir. Bu sebeple yaprağın kesim yerinde zar oluşmasını beklemelisiniz.
  • Kestiğiniz yaprağı kuru bir havlu kâğıt üzerine alarak direkt güneş ışığı almayacak şekilde ılık bir yere koyup zar oluşmasını beklemelisiniz. Bu aşamada yaprağın suyla temas etmemesi önemli.
  • Drenajlı bir saksının içerisine kaktüs toprağı ekleyip yaprağı, 1/3’ü toprakta kalacak şekilde ekebilirsiniz. 
  • Altında delik olan bir saksınız yoksa saksının altına çakıl taşı koyduktan sonra toprak ekleyebilir ve bu sayede drenaj yapılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Son olarak toprağı sulayabilirsiniz. Sulama işlemi sırasında yaprağın suyla direkt temas etmemesi gerektiğini hatırlatalım.

Yaprağı Gövdeden Kopararak Aloe Vera Çoğaltma

Yaprağı Gövdeden Kopararak Çoğaltma

  • Bu yöntem, gövde ile buluşma yeri de (beyaz renkli alan) dâhil olmak üzere yaprağı çıkarmanızı kapsar.
  • Bitkiyi topraktan çıkardıktan sonra yaprağı, gövdeye bağlandığı boğumdan kesmelisiniz. Yaprağın gövdeye bağlandığı beyaz alan oldukça net bir şekilde görülür. Bitkinin en altında bulunan yaprağın karşı kısmından bu beyaz alanı bıçakla hafif bir şekilde kesin.
  • Ardından yaprağı nazik hareketlerle sağa sola oynatıp çekin ve gövdeden ayırın. Bu aşamada yaprağın zarar görmemesi çok önemli.
  • Kopardığınız yaprağı dilerseniz hemen bir saksıya ekebilir ve toprağı sulayabilirsiniz. 
  • Bir başka seçenek ise yaprağı köklendirdikten sonra toprağa ekmek. Peki, aloe vera nasıl köklendirilir? Kopardığınız aloe vera yaprağını sadece beyaz alanı suda olacak şekilde yerleştirin. Bunun için bir pet şişenin ağzını huni gibi kesin. Aloe vera yaprağının çevresini peçete ile sararak pet şişe ağzına sadece beyaz kısmı dışarıda kalacak şekilde sıkıştırın. Bu kısmı su dolu bir kaba koyun. Su içinde bekleyen yaprağı 2-3 hafta boyunca gözlemleyin. Bu süre zarfında kökler oluşmaya başlayacaktır. Yeterince uzun kökler oluştuğunda yaprağı dikkatlice çıkarın ve uygun bir saksıya dikin. 

Yavrulardan Aloe Vera Çoğaltılması

Yavrulardan Çoğaltma

Aloe vera bitkisi olgunlaştıkça yavru verir. Bu yavrular, ana bitkiden ayrılarak ayrı bir bitki olarak yetiştirilebilir. Özellikle aloe veranın toprağını ya da saksısını değiştirecekseniz bu yöntemden faydalanabilirsiniz. 

Bu yöntemde ana bitkiden çıkan yavru, birkaç santimetre boyuta ulaştığında dikkatlice çıkarılır ve kendi saksısına dikilir. Aman dikkat: ana gövdeden ayrı olsa bile yavru aloe veraların kökleri de ana köke bağlıdır. Yavru yaprakları kökleriyle birlikte almanız gerektiği için köke zarar vermemek adına oldukça nazik davranmalısınız. Dilerseniz yavru kökü ana kökten elinizle, dilerseniz de temiz bir makas ya da bıçak yardımıyla ayırabilirsiniz. Ardından drenajlı bir saksının içerisine yavru aloe verayı dikebilirsiniz. Saksı değişiminde bu nazik bitkiyi uygun şekilde aktarmak için Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Saksı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?yazımız da size yardımcı olacaktır.

Aloe Vera Bakımı Nasıl Yapılır

Aloe Vera Bakımı Nasıl Yapılır?

Aloe vera bitkisini nasıl çoğaltacağınızı aktardıktan sonra bakımı hakkında önemli notları da paylaşalım. Öyle ya, bu taze dikilmiş bitkilerinize iyi bakmalısınız ki sağlıklı şekilde büyüyüp serpilsinler. 

Aloe vera bitkisi genellikle dayanıklı ve bakımı kolaydır. Birkaç küçük noktaya dikkat ederek aloe veranızın sağlıklı ve canlı olmasını sağlayabilirsiniz. İşte, aloe vera yetiştirmenin incelikleri: 

Saksı: Aloe vera bitkisi fazla suyu sevmez. Bu sebeple altı delik ya da toprağın altına yerleştirilecek taşlar yardımıyla drenaj yapılmış bir saksı tercih etmek önemlidir. Böylece fazla su, topraktan yavaşça atılabilir.

Toprak: Aloe vera, iyi drenaj sağlayan kaktüs veya sukulent toprağında yetişir. Toprağın suyunu hızla boşaltabilen bir karışım kullanmak önemlidir. ”Kaktüs veya sukulent toprağı nasıl olur?” diye sorarsanız köklerinin rahatça hareket etmesi ve büyümesi için sıkışık olmayan, perlit oranı bol, ince kumlu karışım toprak idealdir. Torf toprak ise köklerde çürümeye sebep olabilir.. Toprak çeşitlerini anlattığımız Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun?: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri yazımız en uygun toprak karışımını bulmanıza yardımcı olacaktır. 

Sulama: Aloe vera bitkisi, toprağı kuruduğunda su verilmesini tercih eder. Toprak tamamen kuruduğunda saksının dibinden sulama yapılabilir. Aloe verayı yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise haftada 1 kez sulayabilirsiniz. Sulama sırasında ise yapraklara su gelmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde yapraklar su sebebiyle zarar görüp kopabilir.

Işık: Aloe vera bitkisi ışığa ihtiyaç duyar. Bu nedenle bir pencere kenarı veya aydınlık bir ortamda olmalıdır. Ancak aşırı güneş altında bırakmak yanık oluşturabilir. Bu nedenle direkt güneş ışığı görmeyen, sert rüzgârlı olmayan, aydınlık alanlar aloe veranın konumlandırılması için oldukça uygun alanlardır.

Sıcaklık: Aloe vera ılıman sıcaklıklarda yetişir. İdeal olarak 10-27°C arasında bir sıcaklıkta bulundurulmalıdır. Kışın balkonlardan uzak tutun, çünkü aloe vera soğuğa ve dona karşı oldukça hassastır.

Hava Sirkülasyonu: Aloe vera bitkisi taze havayı sever. Kapalı alanlarda yetiştiriliyorsa periyodik olarak pencereyi açarak veya hava sirkülasyonu sağlayarak bitkiye taze hava sağlamak faydalı olabilir. Yine de doğrudan rüzgardan koruyun.

Gübreleme: Aloe veranızı canlandırmak için yaz aylarında ayda bir kez kaktüs veya sukulent besini kullanabilirsiniz. Aloe vera bakımı için Koçtaş’ta bulabileceğiniz hazır karışımların yanı sıra Evdeki Malzemelerle Bitkinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneriyazımızdan destek alabilirsiniz. 

Yaprak Temizliği: Kurumuş ya da sulanmış yaprakları düzenli olarak kopararak temizleyin. Böylece bitkiniz enerjisini bu yaprakları canlandırmak için harcamak yerine büyümek için kullanabilir. Yaprakları tozlanmışsa yumuşak bir bez veya süngerle temizleyebilirsiniz. Ancak yaprakların üst kısmındaki jelatinimsi dokuya zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

“Aloe vera nasıl kesilir, yapraktan aloe vera köklendirme nasıl yapılır ve aloe vera nasıl çoğalır?” gibi soruların yanıtlarını verdik. Şimdi, evinizi daha fazla aloe verayla süsleme zamanı! İhtiyacınız olan saksılar, toprak ve bitki bakımı ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bu mucizevi ve bakımı kolay bitki biliyorsunuz ki sukulent ailesinin bir üyesi. Evinizde veya balkonunuzda aynı aileden zebra sukulent, eçeverya, tesbih çiçeği, damkoruğu sukulent, para çiçeği, prenses çamı ya da kalanşo gibi diğer sukulent çeşitlerine de yer vermek isterseniz “Küçük Bitkilere Yer Açın: Sukulent Çeşitleri ve Sukulent Bakımı yazımıza bekliyoruz. Çünkü evler bitkilerle daha güzel!