Sağlıklı Bir Cilt İçin: Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur?

Sağlıklı Bir Cilt İçin

Günümüzde, sağlıklı bir cilt sadece estetik bir kaygı olmaktan öte, genel sağlık ve iyi yaşam kalitesi için de önemli. Fakat, günümüz modern dünyasında çevresel faktörler,  stres, yaş almanın etkileri gibi sebeplerle cildimizin sağlığını korumak hiç de kolay değil. Hem genç ve taze görünmesi hem de genel sağlığımıza olumlu katkı sağlaması için cildimize özen göstermek şart.

Cildimize özen göstermenin anahtarı ise etkili bir cilt bakım rutini oluşturmak,  Bu yazımızda, sağlıklı bir cilt için cilt bakım rutini oluşturmanın inceliklerine değineceğiz. Hem cilt bakımında hem de kişisel bakımınız için ihtiyaç duyduğunuz  kişisel bakım ürününü Koçtaş’ta bulabileceğinizi hatırlatalım.

Kişisel Bakım Ürünleri

Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı

Cilt bakımı denince akla sadece cildin temizlenmesi, nemlendirilmesi, beslenmesi ve korunması gelmemeli. Çünkü sağlıklı bir cilt; beslenme, uyku, egzersiz gibi daha kapsamlı bir çabayı gerektiriyor. Hal böyle olunca, günlük, haftalık, aylık bir cilt bakım rutini oluşturmak işimizi kolaylaştırıyor. İşte ideal bir cilt bakım rutini oluşturmanın olmazsa olmazları: 

Temizlik: Cildinizi gün içinde iki kez biriken kir, yağ ve makyajdan arındırmak için sabah kalkınca ve akşam yatmadan cildinize uygun temizleme ürünü ile yıkayın. Cildinizi temizlemek, gözenekleri açık tutar ve cilt tonunu dengelemeye yardımcı olur. 

Tonik Kullanımı: Temizleme işleminden sonra cildinize tonik sürmek cildin pH dengesini düzenlemeye ve nemini korumaya yardımcı olur. Tonik aynı zamanda cildinizin diğer ürünleri daha rahat emmesini destekler.

Nemlendirme: Cildinizi nemlendirmek, cildin esnekliğini artırır, kurumasını önler, yaşlanma etkilerini azaltır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez uygun bir nemlendirici krem ya da serum kullanın.

Güneş Koruması: Güneşin verebileceği zararlar malumunuz. Bu zararlı UV ışınlarından korunmak için güneş olsun olmasın her gün güneş koruyucu kullanın. Bu, cildinizin erken yaşlanmasını önlediği gibi cilt kanseri riskinin de azalmasına yardımcı olur.

Haftalık Cilt Bakımı: Haftada bir kez cildinize peeling uygulayarak ölü derilerden arınabilir ve cildinizi yenileyebilirsiniz. Ayrıca, haftalık olarak maske uygulamak da cildin ihtiyaç duyduğu ekstra bakımı sağlar.

Göz Çevresi Bakımı: Göz çevresindeki cilt daha ince olduğu için özel bir bakım gerektirir. Göz kremi kullanarak göz altı torbalarını ve kırışıklıkları azaltabilirsiniz.

Sağlıklı Yaşam Tarzı: Cilt bakım rutininiz sadece dış faktörlere odaklanmamalı, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzını da içermelidir. Yeterli su içmek, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresten kaçınmak cildin genel sağlığını olumlu yönde etkiler.

Cilt bakımı rutininin olmazsa olmazlarını sıraladıktan sonra her cilt tipinin farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var.  Yağlı, kuru, karma ya da akneli bir cildiniz olabilir. Buna uygun ürünleri seçmekte, rutinleri cildinizin ihtiyaç duyduğu şekilde oluşturmak en doğrusu. Yazının ilerleyen kısmında farklı cilt tiplerine özel notlarımızı da aktaracağız. Ama önce bu saydığımız cilt bakım rutinlerini hangi sırayla uygulamamız gerektiğine bakalım.

Günlük Cilt Bakım Rutini Sıralaması

Günlük Cilt Bakım Rutini Sıralaması

Günlük cilt bakım rutinini, sabah uyandığınızda yapmanız gerekenler ve gece yatmadan önce yapmanız gerekenler olarak iki farklı başlıkta ele alabiliriz. Hazırsanız, sabah ve gece günlük cilt bakım rutini için detayları paylaşmaya başlıyoruz.

Sabah Cilt Bakım Rutini

Sabah uyandıktan sonra, güne başlarken hem gecenin mahmurluğunu atmak hem de cildinizi günün temposuna hazırlamak önemli. İşte sabah cilt bakım rutini adımları:

  1. Yüz Temizleme: Güne başlarken cildinizi temizlemek, gece boyunca biriken yağ ve kalıntılardan arınmanızı sağlar. Cildinize uygun bir temizleme ürünü kullanarak ne çok soğuk ne çok sıcak suyla yüzünüzü yıkayın. 
  2. Tonik Kullanımı: Tonikle cildinizin pH dengesini düzenleyin.
  3. Göz Kremi: Göz çevresindeki hassas cilt için özel olarak formüle edilmiş bir göz kremini nazikçe göz çevrenize yedirin. 
  4. Nemlendirici: Hafif bir krem ya da serum kullanarak cildinizi nemlendirin. Bu, gün boyunca cildin su dengesini korumanıza yardımcı olur. Kullandığınız krem ya da serumun antioksidan özellikli olması, cildinizi gün boyu dış etkenlere karşı koruması açısından faydalı olabilir.
  5. Güneş Koruyucu: Sabah rutininizin son adımı olarak güneşe çıkmadan önce geniş spektrumlu bir güneş koruyucu sürmeyi de ihmal etmeyin.

Tüm bu rutinin ardından, istiyorsanız makyaj yapabilirsiniz. Cildinizin nefes almasını engellemeyen, gözeneklerinizi tıkamayacak hafif makyaj malzemelerini tercih edin. 

Gece Cilt Bakım Rutini

Sıra geldi gece yatmadan günün izlerini cildinizden atmaya. Böylece gece boyunca cildiniz rahat rahat nefes alır ve kendisini yenilenme, tazelenme fırsatı bulabilir. İşte uyku öncesi cilt bakım rutini: 

  1. Makyaj ve Yüz Temizleme: Önce pamuk ve makyaj temizleyici ile makyajınızı temizleyin, ardından cildinizi yüz temizleyici ile güzelce yıkayın. 
  2. Tonik Kullanımı: Cildinizi temizledikten sonra tonik kullanarak cildin pH dengesini düzenleyin.
  3. Göz Kremi: Yatmadan, göz çevresinin bakımını da ihmal etmeyin. 
  4. Nemlendirici: Gece cilt bakım rutininde, cildin gece boyunca yeniden yapılanmasına yardımcı olmak üzere sabah kullandığınızdan daha yoğun bir nemlendirici kullanabilirsiniz. 

Cilt Bakım Rutini Sırası Neden Önemli?

Temizlik, tonik, serum, nemlendirici ve güneş koruyucu gibi ürünleri doğru sırayla kullanmak, ürünlerin cilde nüfuz etmesini kolaylaştırarak, ürünlerin etkinliğini artırır. Ayrıca birbiriyle etkileşim riskini de ortadan kaldırır.  Örneğin, temizlik ile başlanması, cildi kir, yağ ve makyajdan arındırarak diğer ürünlerin etkili olmasını sağlar. Tonik kullanımı, cildin pH dengesini düzenler ve nemlendirici ürünlerin daha etkili olmasına yardımcı olur. Bu sıralama, her adımın birbirini tamamlayarak cildin genel sağlığını destekler.

Farklı Cilt Tiplerine Göre Günlük Cilt Bakım Rutini

Farklı Cilt Tiplerine Göre Cilt Bakım Rutini

Tüm bu anlattıklarımızın normal bir cilde uygulanabilecek, genel bilgiler olduğunu, cilt tipine göre ihtiyaçlarınızın değişeceğinden bahsetmiştik. Şimdi de tek tek farklı cilt tiplerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakalım.

Yağlı Cilt Bakım Rutini

Yağlı cilt bakım rutininde de cildin temizliği ilk adım. Bunun için hafif, cildin yağlanmasına sebep olmayan bir temizleyici tercih edin. Ardından, alkol içermeyen bir tonikle cildin pH dengesini düzenleyen. Nemlendirici olarak, yağsız, su bazlı bir nemlendirici kullanın. Güneş koruyucu için ise yine yağsız ve komedon oluşmasını önleyen bir formül tercih edin.

Kuru Cilt Bakım Rutini

Kuru cilt bakımında, cildin koruyucu tabakasını tutmak, mevcut nemini korumak çok değerli. Bu yüzden kullandığınız temizleyicinin cildi kurutmayan bir formülü olmalı.  Toniğin ardından süreceğiniz nemlendiricinin cildinizin ihtiyaç duyduğu yoğun nem sağlayan bir krem ya da serum olduğuna emin olun. Ölü deriden arınmak da cilt kuruluğunu giderebilir. Peeling uygulamalarını ihmal etmeyin.  Burada cildinizi tahriş etmeden arındıran mikro tanecikli yumuşak peeling ürünlerini tercih edebilirsiniz.  

Kuru ciltler güneşe karşı da oldukça hassastır. Güneşe çıkmadan önce her gün geniş spektrumlu bir güneş koruyucuyu ihmal etmeyin. Her şeye rağmen güneş yanığı yaşarsanız, Doğru Bilinen Yanlışlardan Uzaklaşın: Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?yazımızda bu durumu en hafif şekilde atlatmak için yapabileceklerinizi bulabilirsiniz. 

Karma Cilt Bakım Rutini

Karma cilt tipi için ideal bir cilt bakım rutini, aynı anda yağlı ve kuru bölgeleri dengelemeyi amaçlamalı. Sabahları hafif bir temizleyici kullanarak cildi temizleyin, ardından tonikle pH dengesini sağlayın. Yağlı bölgelere odaklanan, matlaştırıcı ve hafif bir nemlendirici tercih edin. Akşamları ise nemlendirme işlemine ek olarak, T-bölgesine yönelik özel bir ürün kullanarak aşırı yağ üretimini kontrol altına alın. Haftada bir veya iki kez hafif peeling uygulayarak cildi yenileyin, böylece kuru bölgelerdeki ölü hücreleri temizlerken, yağlı bölgelerdeki fazla yağı kontrol altına alabilirsiniz.

Akneli Cilt Bakım Rutini

Akneli cilt bakım rutini oluştururken temizlik tüm diğer cilt tiplerinden daha da ön planda olmalı. Sabah ve akşam yüzeyde biriken yağı temizleyen, akne oluşumunu azaltan bir temizleyici kullanın. Akşamları, salisilik asit içeren bir tonik, akne lekelerini ve gözenekleri temizler. Ayrıca, uygun medikal kremler akneyi iyileştirmeye yarayacaktır. Cildin kurumasını önlemek için hafif ve komedon oluşmasını önleyen bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Akneli ciltlerde de akneli ciltlere uygun güneş koruyucu kullanmak önemli. 

Elbette cilt, özellikle de tedavi gerektiren akneli cilt dermatologların konusu. Burada verdiğimiz bilgilerin genel bilgiler olduğunu, cildinize uygun tedavi için doğru yönlendirmeyi ancak doktorların yapabileceğinin altını çizelim.

Cilt Bakımında Bunlara da Dikkat!

Cilt Bakımında Bunlara Dikkat

Cilt bakım rutinlerine ilişkin detayları paylaştık. Ancak yazının başında sağlıklı cilt için bütünsel bir yaklaşım gerektiğini de belirtmiştik. Dilerseniz şimdi de oluşturacağınız cilt bakım rutininin yanı sıra, dikkat etmeniz gereken bazı notlarımızı da paylaşalım:

  • Kuru, yağlı, karma veya hassas ciltler, her biri özel bakım gerektirir. Bu yüzden cilt tipinize uygun ürünleri kullanmak çok önemli. Cilt tipinizi belirleyerek buna uygun ürünleri seçin. 
  • Haftalık cilt bakım rutinine, derinlemesine temizlik için maskeyi de ekleyin. Genellikle haftada bir maske yeterli. Ancak uygulama sıklığı cilt tipinize göre değişiklik gösterir. Bunun için bir cilt bakım uzmanına ya da dermatoloğa danışabilirsiniz.
  • Cildinizin nem ihtiyacını doğal ürünlerle de karşılayabilirsiniz. Örneğin aloe vera, cildi sakinleştiren ve nemlendiren doğal bir bitki. Özellikle hassas ciltler için günlük rutinimize aloe verayı dahil edebilirsiniz. Bu mucizevi bitkiye ilişkin detaylar için Bakımı Kolay, Yararı Çok: Aloe Veranın Faydaları” yazımızı okuyabilirsiniz. 
  • Yüz masajı ve yüz yogası, kan dolaşımını artırır ve cildin elastikiyetini artırır. Dermarollerlar ya da fırçalı cilt temizleme cihazları da aynı zamanda masaj yaparak cildin dinçleşmesine katkı sağlar. Ancak aşırıya kaçmamak ve cilde zarar vermemek önemlidir.
  • Sivilce ve siyah noktaları kesinlike sıkmayın, patlatmayın. Bu hem ciltte iz kalmasına hem de enfeksiyon oluşmasına sebep olur. Böyle bir durumda tedavi için uzman yardımı alın.
  • Cildin sağlıklı olması için dengeli bir diyet de önemli. Bol su içmek, sebze ve meyve tüketimi cilt sağlığına olumlu katkı sağlar.
  • Stres, cilt problemlerine neden olabilir. Rahatlatıcı aktiviteler, spor, meditasyon cilt sağlığını olumlu etkiler.
  • Her gün 6-8 saat uyumak da genel sağlık için olduğu kadar  cilt sağlığı için de gerekli. Kendinize İyi Bakın: İyi Uykunun Faydalarıyazımızda hem uykunun diğer faydalarını hem de kaliteli bir uyku için yapabileceklerinizi  bulabilirsiniz. 

Cilt bakımına ilişkin detayları paylaştık. Işıl ışıl, sağlıklı bir cildin keyfini sürmenizi dileriz!