Yerden Isıtma Sistemleri ve Maliyetleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yerden Isıtma Sistemleri

Siz de kış aylarında bir an önce soğuk havanın hüküm sürdüğü dış mekanlardan kaçıp, sıcacık evine sığınmak isteyenlerden misiniz? Evet, pek çoğumuz kış günlerinde zamanımızın çoğunu yaşam alanlarımızda geçiriyoruz. Fakat doğru ısınma sistemini seçmemenin de, sıcacık evde zaman geçirme hayalini suya düşüreceğini de unutmamak gerekiyor. Fakat hiç endişe etmeyin; çünkü, yaşam alanlarınızı sıcacık kılacak ortam sıcaklığını artıracak yerden ısıtma sistemleri var!

Şimdi, “Yerden ısıtma ne demek, yerden ısıtma sistemi nasıl çalışır, yerden ısıtma tasarruflu mu, yerden ısıtma sistemi maliyeti nasıl hesaplanır?” gibi merak ettiğiniz sorulara yanıt verme zamanı!

Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Yıllardır var olan bir sistem olmasına rağmen son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız yerden ısıtma sistemi, adından da anlaşılacağı gibi, ısı yaratılmasını sağlayacak ürünlerin zemine döşenmesi sonrasında ortamın bu sayede ısınmasını ifade eder.

Yerden ısıtma çeşitleri ve ısı oluşturmayı sağlayan etmene göre farklı sınıflara ayrılabilir.

1. Sulu Yerden Isıtma Sistemleri

Aslında yerden sulu ısıtma sistemlerinin çalışma prensibi, petekle ısıtmaya benziyor. Zemine döşenen yerden ısıtma su borusu ağı sayesinde sıcak su dolaşıp alanın ısınmasını sağlıyor. Sıcak su oluşturan kaynak ise kombi, ısı pompası ya da güneş enerjisi panelleri olabiliyor. Ayrıca merkezi sistem yerden ısıtma seçeneği de bu sınıfa dâhil.

Bu arada sürdürülebilir bir seçenek olan güneş enerjisi ile yerden ısıtmanın çalışma prensibini anlayabilmek için “Nedir, Ne Amaçla Kullanılır: Güneş Enerjisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.

2. Elektrikli Yerden Isıtma Sistemleri

Yerden ısıtma elektrikli seçeneğinde ise zemine döşenen kablolu tesisat alanın ısınmasını sağlıyor. Genellikle binanın inşaat aşamasında tercih edilen bu yöntem ile ısınmak sulu sistemlere oranla daha maliyetli olabiliyor.

“Elektrikli yerden ısıtma şiltesi ile ısıtma” olarak da bilinen bu teknikte, yerden ısıtma termostatları alanın sıcaklığını belli bir seviyede tutarak kullanım kolaylığı sağlayabiliyor.

3. Karbon Film Yerden Isıtma Sistemleri

Zemin sıcaklığının her noktada aynı olmasını sağlayan bu yerden ısıtma çeşidinde karbon filmler yere döşeniyor. Pratik kurulum ise bu türün öne çıkan özelliklerinden biri.

Yerden ısıtma doğalgaz, yerden ısıtma güneş enerjisi, yerden elektrikli ısıtma ve diğerleri… Yerden ısıtma sistemleri modelleri hakkında bilgi verdik, yerden ısıtma ne demek aktardık. Şimdi, gelin, yerden ısıtma faydaları ve zararları nelerdir, inceleyelim.

Yerden Isıtma Avantajları Dezavantajları

Yerden Isıtma Avantajları

  • Yer ısıtma sistemleri için kullanılan malzemeler, zeminin altında kalır. Dolayısıyla odalarınızda radyatörlere yer vermenize gerek kalmaz. Bu da hem evinizde şık bir görünüme ulaşmanızı sağlar hem de yerden tasarruf etmenize yardımcı olur. Dolayısıyla “Yerden ısıtma mı, petek mi?” sorusunun yanıtına bu doğrultuda yerden ısıtma cevabını verebiliriz.
  • Kombiler, elektrikli ısıtıcılar, hatta geleneksel sobalar… Tüm bunlar, alttan ısıtma sistemleri ile karşılaştırıldıklarında, alanda ısıyı eşit miktarda dağıtma konusunda zayıf kalabilirler. Oysa yer ısıtma sistemi, ısıyı alanda homojen bir şekilde dağıtma konusunda oldukça başarılıdır.
  • Radyatörlü sistemlerde kazan suyunun ısınması için yüksek sıcaklıklar gerekir. Fakat ev yer ısıtma sistemlerindeki kazan suyu, daha düşük sıcaklıkta olsa bile evin aynı derecede ısınmasını sağlayabilir. Düşük yerden ısıtma çalışma sıcaklığı da enerji tasarrufu yapmanız konusunda size yardımcı olur.

Yerden Isıtma Dezavantajları

  • Yerden ısıtma döşeme maliyeti, diğer ısıtma sistemlerine göre daha maliyetli olabilir.
  • Sadece yerden ısıtma döşeme değil, oluşabilecek herhangi bir sorunda zeminin tamamen tamir edilmesi gerekebilir.
  • Özellikle elektrikli yerden ısıtma aylık faturada yüksek meblağlar ile yansıyabilir.
  • Sulu yerden ısıtma sistemlerinde suyun ısınması ve bu sayede alanın ısınması zaman alabilir. Bunu engellemek için sistemi sürekli açıp kapatmamak ve en düşük ısıda çalıştırmak bir çözüm olabilir.
  • Eğer sulu sistem yerden ısıtma tercih ettiyseniz, sistemin çalışmadığı çok soğuk havalarda borular donabilir. Bu sebeple en düşük derece olsa bile sistemi çalıştırmak çok önemlidir.
  • Yerden ısıtma sisteminin alanı ısıtması, farklı zemin tiplerine göre değişebilir. Örneğin parke döşeli bir eviniz varsa alanın ısınması, beton zemine göre çok daha kısa sürebilir.
  • Zemine konumlandırılmış mobilyalar ısı sebebi ile zarar görebilir. Yerden ısıtma zararları arasında sayabileceğimiz bu durumu engellemek için ise mobilya altlarına koruyucu tampon koymayı düşünebilirsiniz.
  • Son olarak, yerden ısıtma sistemlerinin de diğer ısıtma alternatifleri gibi, nem dengesini bozabileceğini belirtmeden geçmeyelim. Fakat bu çözümsüz bir sorun değil! Nem cihazı kullanarak yaşam alanlarınızdaki nem dengesini sağlayabilirsiniz.

Yerden ısıtma avantaj ve dezavantajlarını aktardık. Şimdi sırada yerden ısıtma fiyatları var!

Yerden Isıtma Sistemleri ve Maliyetleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yerden Isıtma Maliyeti Ne Kadar?

Yerden ısıtma fiyatları; hangi sistem çeşidinin kullanıldığına göre değişebilir. Bunun yanı sıra, döşeme işlemi yapılacak alanın büyüklüğü de fiyatın belirlenmesinde etkilidir. Yerden ısıtma metrekare fiyatı olarak bilinen bu fiyatlandırma, tercih edilen alttan ısıtma çeşidine göre farklılık gösterebilir. İşte, tam da bu sebeple bir ustadan fikir almanız sağlıklı olacaktır. Ustabilir size en yakın, en iyi fiyat verecek ustayı bulmanız konusunda size yardımcı olabilir!

Yerden Isıtma Temizliği Nasıl Yapılır?

Kombi ve klima gibi ısıtma cihazlarında olduğu gibi, yerden ısıtma sistemi bakımını da düzenli olarak yaptırmalısınız. Yerden ısıtma bakımı özellikle sulu sistemlerde çok önemlidir. Sulu sistemde sudan meydana gelen kireçlenme, ısınma veriminin düşmesine sebep olabilir. Uzman kişilerce yapılması gereken yerden ısıtma kombi bakımı sayesinde yerden ısıtma hava alma gibi işlemlerin yanı sıra, borulara verilen özel su ile de biriken kireç çözdürülmüş olur. Bu sayede alanı daha düşük enerji tüketimi ile etkili bir şekilde ısıtmanız mümkün olabilir.

Yerden Isıtma Sistemleri Maliyetleri

Yerden Isıtma Sistemleri Hakkında Diğer Merak Edilenler

Yerden ısıtma nasıl yapılır, çeşitleri ve avantajları, dezavantajları nelerdir anlattık. Şimdi, merak ettiğiniz diğer soruları cevaplandırma zamanı.

Yerden ısıtma en verimli nasıl kullanılır?

Yerden ısıtma aylık fatura giderlerinin yüksek olmaması ve doğayı koruyabilmeniz için verimli kullanım oldukça önemli. Bu noktada kesinlikle kaliteli malzeme seçilmesi gerektiğini belirtmeliyiz. Özellikle ısının zemine kaçmasını önleyen bir ısı yalıtım malzemesi olan yerden ısıtma straforunu seçerken ekstra özenli davranılmalı.

Buna ek olarak, yerden ısıtma kullanımında, oda ısındığında ya da evden dışarı çıkacağınız durumlarda yerden ısıtma vanalarını kapatmak yerine, sistemi en düşük derecede kullanmak da verimlilik açısından bir ipucu.

Ayrıca mantolama işlemi sayesinde de ısının kaybolmasını önleyebileceğinizi hemen not düşelim. “Sıcacık Evler ve Tasarruf Hayal Değil: Isı İzolasyonu” yazımızda bu konudaki önemli detaylara ulaşabilirsiniz.

Yerden ısıtmada parke seçimi nasıl olmalı?

Yerden ısıtma parke seçeneği olarak tüm parke türlerini tercih edebileceğiniz söylense de masif parkeleri bir istisna olarak sayabiliriz. Bunun dışında yerden ısıtma için en uygun döşeme seramik ve mermer seçenekleridir. Bunlar ısıyı daha iyi yayabilir ve evinizin hızla ısınmasını sağlayabilirler.

Yerden ısıtmaya uygun halı nasıl seçilir?

Yerden ısıtma halı kullanımı için uygun bir alan olmayabilir. Halılar oluşan sıcaklığı çekebilecekleri için bu, alanın ısınmasının önüne geçebilir. Eğer evlerinizde halı kullanmak istiyorsanız da ince ve az sayıda halı, kilim kullanmaya özen göstermelisiniz.

Yerden ısıtma sisteminin artıları ve yerden ısıtma sistemi problemlerini aktardık. Şimdi, kararınızı verdiyseniz, sıcacık evinize kavuşma zamanı!