Sıcak Yaz Günlerine Hazırlanın: Ayaklı Vantilatör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ayaklı Vantilatör Nasıl Seçilir

Sizce sıcak yaz günlerinde serinlemenin en iyi yolu nedir? Birkaç tahminde bulunalım: Güneş alan odaların perdelerini kapatmak, soğuk içecekler içmek ve belki soğuk duş almak. Bunların hepsi yardımcı olsa da maalesef geçici çözümler sunuyor. 

Yaprak kıpırdamayan günlerde uzun süreli serinlik hissini yaşayabilmek için vantilatörden faydalanabilirsiniz. Özellikle de ayaklı vantilatör, boyları ayarlanabildiğinden hem yürüme hem de oturma mesafesi için kullanışlı bir seçenek. Çalışması için yalnızca elektrik bağlantısı gerekmesi sayesinde ayaklı vantilatörü her odada kullanabilirsiniz. Böylece gündüz salona, gece uyumadan önce yatak odanıza ferahlık taşıyabilirsiniz.

Ayrıca ayaklı vantilatör, karmaşık bir montaj gerektirmiyor ve daha bütçe dostu bir seçenek. Hatta hemen Koçtaş’ı ziyaret ederek ayaklı vantilatör fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Peki, en iyi ayaklı vantilatör hangisi? Ayaklı vantilatör seçerken dikkat edilecekleri derlediğimiz yazımızın devamını okuyarak “Esmiyor!” dediğiniz günleri geride bırakabilirsiniz.

Hangi Ayaklı Vantilatör Tavsiye Ediliyor?

Ayaklı Vantilatör Seçimi

Tüm elektronik eşyalarda olduğu gibi vantilatörde de belirli bir marka seçmeden önce teknik özellikleri incelemelisiniz. Bir ayaklı vantilatörü öncelikli tercihiniz haline getirecek özellikler ise şunlar:

Rahat Kullanım İçin: Uygun Vantilatör Boyutu

Ayaklı vantilatörler, her odada rahatça kullanılabilmelerini sağlayan ince ve uzun bir tasarıma sahip. Vantilatörlerin boyutlarını temel olarak birbirinden ayıran noktalar ise yükseklik ve kanat çapı. Esintinin daha yukarıdan size ulaşması için yüksek gövdeli vantilatör modeli tercih edebilirsiniz. 

Ancak hangi boyutu seçerseniz seçin yüksekliğin kademeli olarak ayarlanabilir olmasına dikkat edin. Ne de olsa vantilatörü, koltukta otururken de yatakta uzanırken de kullanmak isteyebilirsiniz.

Vantilatör kanat çapı ise pervanelerin döndüğü zaman oluşturduğu daireyi ifade ediyor. Kanat çapı genişliği, hava salınımının yayılma derecesini etkileyebilir. Yüksek metrekareli odalar için büyük kanat çapına sahip bir vantilatör alabilirsiniz.

Kullanışlılık açısından vantilatör ayağının şekline de dikkat edin. Evde afacan bir evcil hayvanınız varsa bölümlü ayaklar yerine yuvarlak bir model tercih edin. Yuvarlak ayaklı vantilatör, evcil dostunuzun takılmadan ya da oyuncaklarını aralara sıkıştırmadan güvenle çevrede gezinmesine imkan tanır. 

Mükemmel Serinlik İçin: Vantilatör Hızı

Vantilatör Seçiminde Dikkat Edilecekler Neler

Elinizden yelpazeyi bırakabilmek için ayaklı vantilatörün hızı konusunda doğru karar vermenizi tavsiye ediyoruz. Vantilatörler üçle beş arasında değişen kanat sayısına sahip oluyor. Kanatlarlar ne kadar hızlı dönerse vantilatör de o kadar hızlı soğutabiliyor.

Kanatların dakika başına devir sayısı yani ne kadar havayı hareket ettirdiği RPM ile ifade ediliyor. Ayaklı vantilatörler, 1300 RPM ile 2100 RPM arası devir sayısına sahip olabiliyor. Ev gibi ortalama büyüklükteki bir mekan için 1300 – 1400 RPM yeterli oluyor. Daha yüksek RPM’e sahip modeller sanayi tipi vantilatör olarak biliniyor. 

Vantilatör hızını etkileyen bir diğer unsur ise salınım özelliği. Vantilatörler, farklı yönlere dönerek havanın odanın her yerine dağılmasını sağlıyor. Odanızın her tarafında aynı ferahlığı hissetmek için salınım derecesi yüksek yani çevresine daha geniş açıyla dönebilen bir model alın.

Elektrik Tasarrufu İçin: Enerji Verimliliği

Vantilatörlerin harcadığı güçle gösterdikleri performans doğru orantılı olduğu için diğer havalandırma sistemlerine göre daha fazla enerji tüketebiliyor. Ancak bazı vantilatör markaları, enerji verimliliği ve yüksek performansı bir arada sağlayan teknolojiler sunuyor. Enerji tasarrufu yapmak için modeller arasında karşılaştırma yaparken sahip oldukları teknolojilere de dikkat edebilirsiniz.

Konfor İçin: Ayaklı Vantilatör Ses Seviyesi

Vantilatör Seçiminin Püf Noktaları

Vantilatör, diğer beyaz eşyalar gibi yalnızca bir iki saatliğine çalıştıracağınız bir cihaz değil. Bu nedenle gürültü yapmayan bir ayaklı vantilatör seçmeniz oldukça önemli. Ses seviyesi, desibel (dB) olarak ölçülüyor. Ne kadar düşük desibele sahip bir vantilatör alırsanız o kadar konforlu bir kullanım elde edebilirsiniz.

Desibel değerlerini anlamak için şu kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz: 10 dB nefes alma sesi, 20 dB fısıltı, 50 dB ev içindeki normal tonda bir konuşma, 60-70 dB arası çamaşır makinesinin sıkmadan önceki çalışma sesi. Bazı ayaklı vantilatörler 50 desibel ses seviyesine sahip oluyor. Bu kabul edilebilir bir gürültü olarak gelse de vantilatörün sürekli çalıştığını düşündüğünüzde aslında oldukça yorucu.

İdeal ses seviyesi ise yaklaşık 35 dB. Ancak ayaklı vantilatörü satın almadan önce her hız kademesini denemenizde fayda var. Düşük hızdayken sessiz çalışan bir makine, yüksek devirde çok ses çıkarabilir.

Evinize En Uygun Seçim İçin: Ayaklı Vantilatör Çeşitleri

Ayaklı vantilatörlerin iki türü bulunuyor:

  • Ayaklı Buharlı Vantilatör

Sulu vantilatör olarak da bilinen bu modelin özel haznesi bulunuyor. Cihaz bu haznedeki suyu serin buhar halinde üflüyor. Ayrıca buharlı vantilatörün ortam nemlendirici fonksiyonu da var.

  • Buharsız Klasik Vantilatör

Yaygın olarak kullanılan bu vantilatörlerde ise hava, pervaneler aracılığıyla dışarıya itilir. Böylece havanın hızlı bir şekilde etrafa yayılması sağlanır. 

Kolay Kullanım İçin: Vantilatörün Özellikleri

Ayaklı Vantilatör Boyutu

Vantilatörü seçme nedenlerinden birisi de odadan odaya kolaylıkla taşınabilmesi. Bu özellikten rahatlıkla faydalanmak için hafif bir model tercih edin. Özellikle plastik pervaneli ve ayaklı vantilatörler diğer modellere göre daha hafif olabiliyor. 

Vantilatörü kolay kullanmayı sağlayan bir diğer özellik, uzaktan kumandayla çalışabilmesi. Uzaktan kumandalı ayaklı vantilatör, yerinizden bile kalkmadan istediğiniz hızı ayarlayabilmenize imkan tanıyor.

Sıcaktan uykuya dalamıyorsanız yatak odanızda da vantilatöre yer açacağınızdan eminiz. Ancak sağlıklı ve tasarruflu bir kullanım için ayaklı vantilatörün saat ayar özelliğinin bulunması şart. Zaman ayarlı ayaklı pervane, siz uykuya kolaylıkla daldıktan sonra ayarladığınız süre içerisinde kapanıp güvenli bir uyku uyumanıza yardımcı olur.

Vantilatörü kolay kullanmak kadar pratik depolamanın da önemli olduğunu hatırlatalım. Boyunun kısalabilmesi ve pervane bölümünün aşağı doğru katlanabilmesi, pervanenin kolaylıkla depoya kaldırılmasını sağlıyor.

Uzun Ömürlü Kullanım İçin: Dayanıklılık

Ayaklı vantilatörler genellikle plastik, çelik veya alüminyum pervaneye sahip oluyor. Çelik, dayanıklı olsa da oldukça ağır olabilir. Özellikle nemli bir bölgede yaşıyorsanız çeliğin daha kolay paslanabildiğini de unutmayın.

En hafif vantilatör malzemesi plastik olsa da alüminyum daha uzun ömürlü bir kullanım sunuyor. Ancak plastiğe göre daha ağır olduğu için motorun daha kuvvetli çalışması gerekiyor. Bu da enerji tüketiminin artacağı anlamına geliyor. Dayanıklılık, enerji tüketimi ve hafiflik kriterlerine dikkat ederek size uygun modele karar verebilirsiniz.

Sorunsuz Bir Deneyim İçin: Teknik Destek

Satın alacağınız vantilatörün garanti süresi, garanti kapsamı ve teknik servis ağının yaygınlığını kontrol edin. Böylece beklenmedik bir arıza karşısında ihtiyacınız olan desteğe kolaylıkla erişebilirsiniz. Ayaklı vantilatör yedek parça arayışına ya da “Ayaklı vantilatör kurulumu nasıl yapılır?” gibi soruların cevaplarına da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

En iyi özelliklere sahip olan ayaklı vantilatör seçiminde ihtiyacınız olacak tüm bilgileri paylaştık. Ancak yine de vantilatörle klima arasında kaldıysanız ¨Hangisi Sizin İçin Daha Uygun: Vantilatör mü, Klima mı?¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Tercihiniz ne olursa olsun farklı model seçenekleri ile tüm soğutucular Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Vantilatör Çeşitleri: Tavan Vantilatörü, Ayaklı Vantilatör ve Daha Fazlası adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.