Duş Kabini Çeşitleri

Duş Kabini Çeşitleri

Banyo denildiğinde akıllara gelen ilk ürünlerden biri olan duş kabinleri, pek çok kişi için alanın düzenini sağlamak adına olmazsa olmaz. Daha şık banyo dekorasyonu sağladığı ve etrafa su sıçrama sorununu önlediği için duş sonrasında alanı temizleme zahmetinden sizi kurtarıp pratiklik sağlayan duş kabinlerinin seçiminde ise dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

İsteklerinize, ihtiyaçlarınıza ve elbette banyonuza uygun seçenekleri belirlemek için birkaç kriteri inceleyerek bu doğrultuda karar vermeniz gerekiyor. O halde sizi daha fazla bekletmeyip duş kabini modellerinin isimlerini ve özelliklerini sıralayarak size en uygun seçeneği bulmanıza yardımcı olalım.

Duşakabin Modelleri

İhtiyacınıza ve zevkinize hitap eden duşakabin modelleri, bütçenize uygun duşakabin fiyatları ile Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Duş Kabinleri Hangi Başlıklar Altında İnceleniyor?

Aslında duşakabin çeşitleri, üç başlık altındaki sınıflandırma doğrultusunda belirleniyor dersek yanlış olmaz. O sınıflandırmalar ise şu şekilde:

  • Duvarın kullanımına göre duş kabini modelleri
  • Alanın kullanım şekline göre duş kabini modelleri
  • Kapı açılma türüne göre duş kabini modelleri

Şimdi, bu başlıkların altındaki modelleri inceleme zamanı!

Duvarın Kullanımına Göre Duş Kabini Modelleri

Duşakabinin banyonun neresinde, kaç duvarı duş kabinine dâhil edecek şekilde konumlanacağı bu sınıftaki adını belirliyor.

  • 1 Duvarlı Duş Kabini

Bu modelde duş kabinin sadece bir duvarla teması var. Bu sebeple duş kabini köşede yer alamıyor. Alan tasarrufu konusunda diğer seçeneklere göre başarısı az olduğundan yaşam alanlarında en az tercih edilen modellerden.

1 Duvar Duşakabin

  • 2 Duvarlı Duş Kabini

İki duvarın duş kabinine dâhil olduğu model. Genellikle banyonun köşelerinde tercih edilen duşakabinler bu sınıftan oluyor. Yer tasarrufu sağlaması ön plana çıkan özelliklerinden biri.

2 Duvar Duşakabin

  • 3 Duvarlı Duş Kabini

“Gömme duş kabini” olarak da biliniyor. Duş kabinin üç tarafı duvardan, bir tarafı ise duş kabini camından oluşuyor. Duvarın köşesine ya da büyük banyoların ortasına konumlandırılabiliyor. Bu durum banyonun genişliğine ve ev sahibinin isteklerine göre değişiklik gösterebiliyor.

3 Duvar Duşakabin

Alanın Kullanım Şekline Göre Duş Kabini Modelleri

Duş kabinlerinin banyoda kapladıkları alanın şekli de sınıflandırmada belirleyici oluyor. En sık tercih edilen alan kullanım şekline göre duş kabinleri ise şu şekilde:

  • Çeyrek Duş Kabinleri

Dairenin çeyreğine benzemesi nedeniyle bu isimle anılan bu duş kabinleri genellikle köşeye konumlandırıldığı için alanda yer tasarrufu sağlıyor. Bu model, 2 duvarlı duş kabini seçeneklerinde çokça tercih ediliyor. 

Çeyrek Duşakabin

  • D Duş Kabinleri

İsmini “D” şeklinde olan duş teknesi ve buna uygun kabinden alan bu model, köşeli bir tasarıma sahip olmadığı için yerden tasarruf edilmesine imkân verebiliyor. D duşakabinler çoğunlukla 1 duvarlı duş kabini modelleri arasında yer alıyor.

D Duşakabin

Görsel Kaynak

  • Kare Duş Kabinleri

Kare şeklinde olan bu duşakabin modeli, köşeli tasarımı nedeniyle oval olan seçeneklere göre daha fazla yer kaplayabiliyor. Bu model; 1, 2, 3 duvarlı duş kabini sınıflarının hepsinde değerlendirilebiliyor.

Kare Duşakabin

  • Dikdörtgen Duş Kabinleri

Model, ismini dikdörtgen tasarımından alıyor ve 1, 2, 3 duvarlı seçeneklerin hepsinde uygulanabiliyor. Dikdörtgen duşkabinleri de oval seçeneklere göre daha fazla yer kaplayabiliyor.

Diktörtgen Duşakabin

Bu arada sıraladıklarımıza göre çok daha az karşılaşılsa da beşgen gibi farklı modellerin de bulunabildiğini not düşelim.

Kapı Açılma Türüne Göre Duş Kabini Modelleri

Duşakabin kapılarının modellerine göre farklı şekillerde açılabildiği fark etmişsinizdir. O halde tercih edeceğiniz duvar ile alanın kullanım şekli ve elbette zevkiniz doğrultusunda banyonuzda yer verebileceğiniz alternatifleri sıralayalım.

  • Dönebilir Kapılı Duş Kabini

Ev kapıları gibi açılan ve sadece bir yöne (örneğin sadece duş kabininin içine doğru) hareket eden kapılara bu isim veriliyor. Üstelik kapının açılış yönü; alana ve isteğe göre belirlenebiliyor. Buna ek olarak kapı tek yüzeyde bulunabildiği gibi köşede iki yüzeyin belli bir bölümünü kaplayacak şekilde de tasarlanabiliyor.

Bu model kendi arasında da “tam dönebilir” (kapısı tam açılan) ve “yarım dönebilir” (kapısı yarım açılan) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Genellikle kare ve dikdörtgen duşakabinlerde tercih edilen bu model, 1, 2 ve 3 duvarlı duş kabinlerinde uygulanabiliyor.

Dönebilir Kapılı Duş Kabini

  • Sürgülü Kapılı Duş Kabini

Raylı sistemler yardımıyla yana doğru sürüldüğünde açılan kapıya sahip duşakabinlere bu ad veriliyor. Sürgülü kapılar, tek ya da iki panelden oluşabiliyor ve panellerin konumu, sayısı ile tasarımı, ihtiyaç ve zevk doğrultusunda şekillenebiliyor. Tüm duvarın ve alan kullanım şekilleri için uygun olan bu kapı açılma modeli, en çok tercih edilen tasarımlardan biri olarak kabul ediliyor.

Sürgülü Kapı Duşakabin

  • Köşeden Erişim Duş Kabini

İki farklı yüzeyde bulunan iki panelin köşede buluşmasıyla oluşan bu duş kabini modeli, genellikle raylı olsa da menteşeli seçeneklerine de rastlanabiliyor. 1 duvarlı ya da 2 duvarlı duş kabini modellerinde kullanabilen bu seçenek, alanın kullanımına göre duşa kabin tasarımlarının hepsinde tercih edilebiliyor.

Köşeden Erişim Duşakabin

Bar Kapılı Duş Kabini

Tasarımı dönebilir duş kabini modeline benzese de bar kapılı duşakabinin menteşeli kapısı, hem içe hem de dışa doğru açılabiliyor ve bu özellik onu diğer modellerden farklı kılıyor. 1, 2 3 duvarlı duş kabini seçeneklerinin hepsinde tercih edilebilen bu kapı açılma stili genellikle kare ve dikdörtgen duş kabinlerinde kullanılabiliyor.

Bar Kapılı Duşakabin

Katlanabilir Panel Duş Kabini

Birden fazla panelin birbirine bağlı olduğu bu modelde, raylı sistem üzerinde yer alan paneller itilince katlanabiliyor. Paneller tek yüzeyde bulunabiliyor ya da iki yüzeyde bulunup köşede birleşebiliyor. 1, 2 , 3 duvarlı duş kabini seçeneklerinde değerlendirilebilen katlanabilir panel duş kabini, kare ve dikdörtgen modellerinin yanı sıra çeyrek ve D modellerde de kullanılabiliyor.

Katlanabilir Panel Duşakabin

Walk-in Panel (Kapısız) Duş Kabini

Duş kabinin bir yüzeyinde cam bulunmaması bu modelin en dikkat çekici özelliği. Duş kabinine giriş çıkış, cam bulunmayan bu alandan sağlanıyor. Duş alırken banyoya su sıçramasını önlemek için küçük değil de büyük banyolarda tercih edilebilir bir alternatif. 1 duvarlı ve 2 duvarlı duş kabini seçeneklerinde tercih edilebilen bu model, geniş kare ve dikdörtgen duş alanları için de uygun olabilir.

Walk In Duşakabin

Yepyeni Bir Banyo İçin İlk Adım: Duşakabin Montajı Nasıl Yapılır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Duşakabin seçenekleri elbette duş alırken size şık ve konforlu bir alan sunabilir, fakat günün yorgunluğunu unutturacak duşlar için bunun yanında duş sistemlerinin de önemli olduğunu unutmamak lazım. İşte, tam da bu nedenle farklı duş seti modellerinin Koçtaş’ta sizi beklediğini hatırlatmak isteriz.