Klimada Soğuk ve Sıcak Ayarları: İstenilen Konforlu Ortam Nasıl Elde Edilir

Klima Soğuk Sıcak Ayarı

Yazın püfür püfür serinleten, kışın hızlı bir şekilde ısınmamızı sağlayan klimalar artık neredeyse her evin demirbaşı haline geldi. Ama bazen ayarını tam tutturamıyor ve serinlemek isterken tir tir titriyoruz ya da adam akıllı serinleyemiyoruz. Belki de klimanın dilinden anlamıyor ve klimada soğuk-sıcak ayarı nasıl yapılır tam olarak bilmiyoruz. 

Bu yazımızda hem yaz hem de kış aylarında klimanın ideal sıcaklık ayarlarını nasıl yaparız sorusunu cevaplayacağız Ayrıca konforunuzu etkileyebilecek bazı ipuçları paylaşacağız.

Öncelikle, eğer halen bir klimanız yoksa ve yeni bir klima alacaksanız, Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler: BTU, Kapasite, Fonksiyon yazımızı okuyabileceğinizi hatırlatalım. Gelin şimdi işe, klimanın sıcaklık soğukluk ayarlarını yapmamızı sağlayan uzaktan kumandayı tanıyarak başlayalım.

Klima Uzaktan Kumandasında Hangi Sembol Hangi Anlama Geliyor?

Klima Kumandası Sembolleri

Doğru ayarları yapabilmemiz için klima işaretleri nedir ve anlamları nelerdir bilmemiz önemli. Klima uzaktan kumanda sembollerinden ve düğmelerinden en yaygın olanlarını sizin için derledik.

  • Power (Güç) : Genelde farklı renkte olan ve kumandanın üst orta kısmında yer alan bu sembol klimayı açmaya ve kapamaya yarar. Bazı kumandalarda On/Off şeklinde de olabilir. 
  • Mode: Bu sembol klimanızın çalışma modunu seçmenizi sağlar. Her bastığınızda ekranda soğuk, sıcak, kuru ve fan moduna geçildiğini takip edebilirsiniz. Klimadaki sıcaklık işareti güneş sembolü kışın; klimada soğutma işareti olan kar tanesi sembolü ise yazın tercih edilen klima modudur. Damla sembolüyle gösterilen nem alma modu havayı kurutarak oda atmosferinin serin ve kuru olmasını sağlar. Fan modu ise klimanın ortamdaki havayı sirküle etmesi için kullanılan moddur.
  • Fan speed (Fan hızı): Bu sembol, düşük, orta, yüksek ve otomatik (auto) olmak üzere klimanızın fan hızını seçmenizi sağlar. Fan hızı ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla hava sirküle edilir ve eviniz o kadar hızlı soğur. Ancak, daha yüksek fan hızının daha yüksek enerji tüketimi demek olduğunu hatırlatalım.  
  • Temp: İngilizce sıcaklık kelimesi olan “Temperature” kelimesinin kısaltması olan bu sembolün altında sıcaklığı düşürebileceğiniz, üstünde ise sıcaklığı yükseltebileceğiniz düğmeler vardır. İstediğiniz sıcaklık-soğukluk ayarını bu düğmelerle yapabilirsiniz.  
  • Swing: Klimanızın önündeki kanatları hareket ettiren bu sembol, klimadan gelen hava akışının yönünü ayarlayabilmenizi sağlar.
  • Timer (Zamanlayıcı): Bazı kumadalarda saat ikonu ile de  gösterilen bu sembol, klimanızın belirli bir zamanda açılması veya kapanması için ayar yapabilmenize yarar.
  • Sleep (Uyku): Bu sembol, klimanızda siz uyurken evinizin sıcaklığını kademeli olarak artıracak bir uyku modunu etkinleştirir.
  • ECON: “Ekonomi” kelimesinin kısaltması bu sembol, klimanızın güç tüketimini azaltacak şekilde enerji tasarrufu modunu etkinleştirir.

Bu temel semboller dışında klimanın özelliğine göre ortamın havasını temizleyen “İyonlaştırıcı” düğmesi, gece sessiz çalışmasını sağlayan “Sessiz” düğmesi, çok hızlı kumandanın saatini ayarlamaya yarayan ayar düğmeleri gibi farklı düğmeler de bulunabilir. Klimanızın kullanma kılavuzunda kendi uzaktan kumandanızdaki sembollerin anlamını detaylı bulabilirsiniz. 

Uzaktan kumandanızdaki pilleri düzenli olarak değiştirmeyi ve temizlemeyi ihmal etmeyin. Zayıf piller ya da basmayan düğmeler tam da ihtiyacınız olan zamanda klimanızda istediğiniz ayarı yapamamanıza neden olabilir. 

Ne Grip Olun Ne de Sıcaktan Bunalın: İdeal Klima Soğukluk Ayarı

İdeal Klima Soğukluk Ayarı

Klimada soğuk ayarı nasıl yapılır sorusunun cevabını vermiştik. Tekrarlamak gerekirse; önce uzaktan kumanda modunu klimada soğuk işareti olan “cool” veya “kar tanesi” ikonuna getiriyoruz. Daha sonra TEMP kısmındaki oklar ile sıcaklığı istediğimiz seviyeye ayarlayabiliriz. 

Peki ama hem yaz günü grip olmamak hem de sıcaktan bunalmamak için ideal klima soğuk ayarı kaç derece olmalı? Çoğu insan için ideal sıcaklık 22-25 derece arasıdır. Fakat kişisel tercihlerinize ve evinizin büyüklüğüne bağlı olarak sıcaklığı artırabilir ya da düşürebilirsiniz. Gece modundayken daha kaliteli bir uyku için sıcaklığı 25-26 derece olarak ayarlayabilirsiniz. 

Bazen sıcaklık ve nem karıştırılabilir. Dereceyi ne kadar düşürürseniz düşürün ferahlamıyor, sadece tir tir titriyorsanız belki de gerçek sorun ortamdaki nem olabilir. Sıcaklığı düşürmek yerine nem alma modu ile havayı kurutarak da istediğiniz konforlu ortama kavuşabilirsiniz. 

Klimanızı 18-19 gibi en düşük derecelere ayarlamaktan kaçının. Normal vücut sıcaklığının 36-37 derece olduğunu düşünürsek ortam sıcaklığının 18 derece olan bir  durumda vücudunuz normal sıcaklığını korumak için çaba gösterirken yoğun enerji kaybedecek. Bu da uzun vadede soğuğu daha yoğun hissetmenize neden olacak. 

Serinlemek için klimanın tam karşısına oturmamanızı tavsiye ederiz, hasta olabilirsiniz.Tüm dikkatlerinize rağmen, soğukluk ayarını kaçırırsanız ve klima çarparsa, Yazı Rahat Geçirin: Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir? yazımızda bu durumla nasıl başa çıkacağınızın ipuçlarını bulacaksınız. 

Soğuk Kış Günlerinde Titremeyin: İdeal Klima Sıcaklık Ayarı

İdeal Klima Sıcaklık Ayarı

İdeal klima sıcaklığı konusuna, klimada sıcak ayarı nasıl yapılır hatırlayarak başlayalım; Öncelikle kumandada modu, klimada sıcak işareti olan güneş ya da Heat moduna ayarlamanız gerekiyor. Sonra aynı soğutmada olduğu gibi TEMP alanındaki düğmelerle dereceyi istediğiniz seviyeye getirin.  “İdeal klima sıcaklık” ayarı kaç derece olmalı?” diye merak ediyorsanız, 21-23 derece diyebiliriz. 

Elbette yine kişisel tercihlerinize ve ortamın büyüklüğüne göre dereceleri azaltabilir ya da artırabilirsiniz. Aynı soğutma fonksiyonundaki gibi çok yüksek sıcaklıklara ayarlamak, uzun vadede bunaltıcı olur, vücudunuz bu kez de kendisini soğutmak için fazladan enerji sarf eder. 

Uyku için de 21-23 derece arası sıcaklıklar yeterli olacaktır. Kalınca bir pijama giyerseniz gece oluşabilecek ısı düşmelerine karşı hazırlıklı olur, geceyi konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz. 

Bonus: Klimadan En Yüksek Faydayı Sağlamak İçin Bunlara Dikkat!

Klimadan En Yüksek Faydayı Sağlamak

Klima için ideal soğukluklardan bahsettikten sonra, klimanın ısıtma ve soğutma performansına olumlu katkı sağlayacak ve böylece klimanızdan en yüksek faydayı almanızı sağlamak için de bazı ipuçlarını paylaşalım:

  • Klimanın emek emek soğuttuğu ya da ısıttığı hava kaçıp gitmesin diye tüm pencere ve ara kapıları kapalı tutun. 
  • Soğuk havanın dolaşımını sağlamak ve böylece odanın her yerinin aynı ısıda olması  için bir tavan vantilatörü veya ayaklı vantilatör kullanabilirsiniz. 
  • Hava filtrenizi düzenli olarak değiştirmeyi ve düzenli bakım yaptırmayı ihmal etmeyin. Kirli bir hava filtresi hava akışının olması gerektiği şekilde olmasını engeller. Klima temizliğini nasıl yapacağınız konusunda ipuçları için, Temiz Hava İçin: Klima Temizliği Nasıl Yapılır? yazımızdan faydalanabilirsiniz.
  • Bir süreliğine odadan çıkacaksanız, enerji tasarrufu için odada bulunmadığınız süre boyunca klimayı kapatabilirsiniz. 

Klimanızdan uzun yıllar en iyi performansı almanızı sağlayacak bu ipuçlarından sonra bir minik notumuz daha var. Her ne kadar yeni nesil klimalarda hava temizleme özelliği bulunsa da doğal hava gibisi yok. Ortamın havasını tazelemek için yazın serin saatlerde, kışın ise nispeten sıcak saatlerde kapı pencere açarak evi havalandırmayı ihmal etmeyin. Bu ortamın doğal olarak ideal sıcaklığa gelmesine de yardımcı olacaktır.

Tüm anlattıklarımız sonrasında klimanızı doğru mu kullanıyorsunuz, kendinizi ölçmek isterseniz eğlendirirken öğreten Test Zamanı: Doğru Klima Kullanımına Ne Kadar Hakimsiniz? testimizi yapabilirsiniz.

Size klimanızla püfür püfür bir yaz, tiril tiril bir kış dileriz.