Mekana Uygun Klima Seçimi Nasıl Olmalı?

Alana Uygun Klima Seçimi

Her ne kadar deniz, kum, güneşle buluşmak istesek ya da sadece enerjisini sevdiğimiz için yaz mevsiminin gelmesini beklesek de pek çoğumuz yazın bunaltıcı sıcaklarından şikâyet ediyor. Böyle günlerde ise klimalar süper kahraman gibi imdadımıza yetişiyor. Tabii klimadan ihtiyacımız olan verimi alabilmek için alana uygun klima seçmek oldukça önemli. Üstelik yüksek enerji sınıfı seçimi ile birlikte mekana göre klima seçimi yaparak fazla enerji tüketiminin de önüne geçebilirsiniz.

Haydi gelin, kullanacağınız alan doğrultusunda klima seçerken dikkat etmeniz gereken hususlara göz atalım.

Klima BTU Değeri

Klima Kapasite Hesabına Uygun BTU Değerinde Klima Alın

Alana uygun klima seçiminde, klimanın soğutma ve ısıtma gücünü gösteren bir değer olan BTU oldukça önem taşıyor. Klima kapasitesini belirten bu sayısal değer sayesinde hem alacağınız klimanın gücünü hem de bu güç doğrultusunda seçebileceğiniz klima türlerini bulabilirsiniz.

BTU; alanın büyüklüğü, yaşadığınız coğrafi bölge ve ortamdaki kişi sayısı doğrultusunda belirleniyor. Gelin, şimdi, BTU’nun nasıl hesaplandığına göz atalım.

BTU formülü ile hesaplama yapmak için öncelikle coğrafi bölgenizin katsayısını bilmelisiniz.

  • Marmara Bölgesi: 385
  • İç Anadolu Bölgesi: 346
  • Ege Bölgesi: 423
  • Akdeniz Bölgesi: 445
  • Karadeniz Bölgesi: 385
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 46
  • Doğu Anadolu Bölgesi: 308

Bu katsayıyı, klima kullanacağınız odanın/alanın metrekaresiyle çarpmalı ve çıkan sonuca kişi başı sayısı kadar 600 eklemelisiniz. Elde edilen sonuç, alanın BTU değeri olur.

Örneğin Marmara Bölgesi’nde yaşayan 4 kişilik bir ailesiniz ve 30 metrekarelik bir alan için klima almayı planlıyorsunuz.

385 (Marmara Bölgesi katsayısı) x 30 (alanın büyüklüğü) = 11.550

600 (kişi başı değer) x 4 (ailedeki kişi sayısı) = 2.400

11.550 + 2.400 = 13.950 BTU

Bu arada minik bir uyarı: BTU değeri, evin baktığı cephe gibi kriterler doğrultusunda da değişebilir. Bu sebeple BTU değerini kendiniz hesaplamaktansa klima kapasitesini ve ihtiyacınıza uygun klima türünü önerebilmesi için teknik ekiplerden yardım almanızı öneririz.

Mekana Uygun Klima Seçimi

Kullanacağınız Alana Uygun Klima Tipi Seçin

Klima denildiğinde pek çok insanın aklına belirli bir tür gelse de aslında ihtiyacınıza ve kullanacağınız alana uygun farklı klima çeşitleri mevcut. Doğru klimayı tercih edebilmek ve sonradan pişman olmamak adına öncelikle hangi tür klimaya ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz.

  • Duvar Tipi (Split) Klima

Split Klima

En aşina olduğumuz klima türü hiç kuşkusuz ki split klimalar. “Duvar tipi klima” olarak da bilinen bu modelin odaya monte edilen, ısıtma ve soğutma işlemini gerçekleştiren iç ünitesinin yanı sıra bir de evin dışına yerleştirilen dış ünitesi bulunuyor.

Modele göre farklı soğutma kapasitesi sunan split klimalar, 9.000 ila 24.000 BTU (Bu değerler modele göre değişebilir.) aralığında seçenekler sunabiliyor. Yani diğer bir deyişle ev, sınıf, hatta çok büyük olmayan iş yerleri için alanın büyüklüğüne uyum sağlayabilecek BTU’da duvar tipi modeller bulmak mümkün.

  • Portatif Klima

Portatif Klima

Diğer klima tiplerine göre daha küçük olan, monte edilmeye ihtiyacı olmadığı ve hafif olduğu için farklı alanlara taşınabilen portatif klimalar oldukça pratik. Yani “mobil klima” olarak da bilinen portatif klimaları kolaylıkla taşıyarak birden fazla odada kullanabilir, hatta yazlığa giderken yanınızda götürebilirsiniz. Ayrıca bu klimaların çocuk odası gibi ek ısıtmaya ihtiyaç duyulabilecek alanlar için de ideal bir seçim olduğunu belirtelim. Portatif klimaların BTU değerleri ise genellikle 9.000 -12.000 gibi aralıklara sahip.

  • Salon Tipi Klima

Salon Tipi Klima

Genellikle bankalarda, mağazalarda ya da iş yerlerinde karşılaştığımız bir çeşit olan salon tipi klimalar, yine iç ve dış ünite olmak üzere iki bölümden oluşuyor ve ayırt etmek oldukça kolay. Çünkü bu modeller ayakta duruyor ve soğuk-sıcak hava üfleyen bölümleri büyük bir hacme sahip oluyor. Diğer bir deyişle salon tipi klimanın iç ünitesini duvar gibi bir alana monte etmeye gerek kalmıyor. Tabii bu, yerden tasarruf etmeyi olumsuz etkileyen bir durum.

BTU değeri 60.000’e kadar çıkabilen salon tipi klimalar yaşam alanları için uygun çözümler olmayabilir. Dolayısıyla iş yeri gibi büyük ve işlek mekanlarda salon tipi klimayı değerlendirebilirsiniz.

  • Kaset Tipi Klima

Kaset Tipi Klima

Mağazalarda ya da iş yerlerinde tavanda, genellikle kare/dikdörtgen biçimde olan menfezlere sahip klimalara kaset tipi klima deniyor. Bu klima tipi, evlerde kullanılmaya pek uygun değil ve BTU değerleri 48.000’e kadar çıkabiliyor.

  • Kanal Tipi Klima

Kanal Tipi Klima

Görsel Kaynak

İç ünitenin genellikle duvarın içerisine gömüldüğü, alanda sadece havalandırma menfezlerinin görüldüğü ve çoğunlukla yatay bir tasarıma sahip klima çeşididir. Kanal tipi klimalar da 60.000 BTU kapasiteye kadar sahip olabiliyor.

Temiz Hava İçin: Klima Temizliği Nasıl Yapılır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Klima seçiminde BTU değeri ve klima tipi elbette önemli, fakat bunlar dışında incelemeniz gereken başka kriterler de mevcut. Dilerseniz “İster Sıcak İster Soğuk: Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Test Zamanı: Doğru Klima Kullanımına Ne Kadar Hakimsiniz? adlı testimizi çözerek bilginizi test edin!

İhtiyacınıza uygun klima modelleri için Koçtaş’a göz atmayı unutmayın!