Yaz mevsimi denildiğinde pek çoğumuzun aklına tatil geliyor, ama özellikle tatilde değilsek yaz aylarında yakındığımız bir şey var: Sıcak havalar. “Esmiyor!” diye şikâyet ettiğiniz günlerde en büyük yardımcılarınız ise bildiğiniz gibi klimalar ve vantilatörler. Peki; klima mı, vantilatör mü almalısınız? Gelin, bu sorunun cevabına birlikte karar verelim.
Klimanın Artıları Nelerdir? Hangi Durumlarda Klimayı Seçmelisiniz?
Söz konusu yaz aylarında serinlemek olduğunda akıllara ilk gelen elbette klima. Şimdi, klimanın sunduğu avantajları ve dezavantajları sıralayalım.
- Her ne kadar yaz aylarının süper kahramanı olsalar da klimalar kış mevsiminde kapalı alanları ısıtmak için de kullanılıyor. Yani hem yaz hem de kış aylarında kullanmak istediğiniz bir ısıtma-soğutma sistemi arayışındaysanız klima tercih edebilirsiniz.
- Klimaların derece ayarları vantilatörlere göre daha gelişmiş. Başka bir deyişle klimaların soğutucu etkisi daha yüksek.
- Klimaların modları, farklı kullanım alışkanlıklarına uyum sağlayabilir. Örneğin zaman ayarlayıcı sayesinde klimanın belli bir süre sonra kapanmasını ve ayarladığınız bir aralıkta yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Bazı klima modellerinde bulunan Hava Temizleme modu, sadece alanın havasını ısıtmak ya da soğutmakla kalmaz, aynı zamanda ortamın hava kalitesini de yükseltebilir.
- Klimalar, seçilen klima tipine bağlı olarak daha geniş alanlara etki edebilirler. Tabii klimaların ısıtma-soğutma görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için alana uygun bir klima modeli seçilmesi gerektiğinin de altını çizelim. Dilerseniz “Mekana Uygun Klima Seçimi Nasıl Olmalı?” yazımızı okuyarak bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
- Klima bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Bu da ek bir maliyet anlamına gelebilir.
- Vantilatörlerle karşılaştırıldığında klima fiyatları daha yüksektir.
Vantilatörün Artıları Nelerdir? Hangi Durumlarda Vantilatörü Seçmelisiniz?
Şimdi, klima bulunmayan mekanlarda çözüm olarak değerlendirilen vantilatörlerin artılarına ve eksilerine göz atma zamanı.
- Vantilatörler; klimalar gibi alandaki havayı soğutmaz, sadece hava akımı oluşturarak serinlemenize yardımcı olur. Dolayısıyla vantilatörü kapattığınız anda oda sıcaklığında bir alanla karşılaşırsınız. Bu arada oluşan akımın vantilatör tipine ve gücüne göre değişiklik gösterebileceğini de belirtmekte yarar var. Vantilatör çeşitlerini daha yakından tanımak için “Hangi Vantilatör Tipi Sizin İçin Uygun? Vantilatör Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?” yazımızı okuyabilirsiniz.
- Vantilatörlerin küçük alanlar için bile uygun bir seçenek olması ve monte edilme ihtiyacı olmaması tercih edilme sebeplerindendir. Fakat ev tipi vantilatörlerin etki alanlarının pek çok klimaya göre daha az olduğunu belirtmeliyiz. Bu arada tavan vantilatörlerinin de normal vantilatörlere göre daha geniş bir alana etki ettiğini belirtmekte fayda var.
- Bazı vantilatör tiplerinin zamanlama özelliği bulunsa da üfleme ayarları daha basittir. Ayrıca hava kalitesini artırma gibi avantajlar da sunmazlar.
- Düzenli bakım, klimalarda olduğu gibi bir gider kalemi olmasa da pervanelerde toz birikebileceğinden vantilatörlerin de düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
- Çoğu vantilatör modelinin fiyatı klima modellerine göre çok daha uygundur.
Klima mı, Vantilatör mü Çok Yakar?
Bir elektrikli aletin harcadığı enerji, h/Watt olarak belirtilir. Örneğin saatte 100 W harcayan bir vantilatör de saatte 1.200 W harcayan bir klimaya göre daha az enerji harcar. Fakat bu noktada klimalardaki yüksek enerji sınıflarının enerji tasarrufu oranını artırdığını da hatırlatmakta yarar var. Ayrıca alanda istediğiniz sıcaklığa ulaştığınızda klimanızı kapatıp bir süre daha serin odanın tadını çıkarabilirsiniz, ama vantilatörlerde böyle bir imkânınız bulunmaz.
Tavan Vantilatörü Modelleri İncelemesi: Hangisi İhtiyacınıza Uygun? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Seçiminiz ister klima ister vantilatörden yana olsun, ihtiyacınıza uygun klima modelleri ve vantilatör modelleri için Koçtaş’a göz atmayı unutmayın!