Mükemmel Bir Yaz Tatili Kusursuz Bir Planda Gizli

Mükemmel Bir Yaz Tatili Kusursuz Bir Planda Gizli

Tatile gitmeye karar vermek bile başlı başına rahatlatıcı, değil mi? Tatil yapmanın nasıl doyulmaz bir keyif olduğundan bahsetmeye bile gerek yok. Tabii iyi düşünülmüş ve sorunsuz bir tatil olduğu sürece. Unutulmaz yani kusursuz bir tatil yapmak için de önce ufak bir planlama yapmak güzel fikir! 

Planlama deyince biraz da merakla öncelikle ¨En güzel tatil yerleri nereler?¨ sorusu akla geliyor. Evet, tatil rotaları bu planlamanın elbette olmazsa olmazı. Ancak gittiğiniz yerde de yola çıkış mutluluğunun devam etmesi için birkaç noktaya daha dikkat etmenizde fayda var. Hazırsanız tatil planı nasıl yapılır, birlikte bakalım ve bu yazı doyasıya yaşayın!

tatil-butcesine-karar-vermek

Gideceğiniz yere, konaklayacağınız otele, tatil sürenize, aktivitelere ve daha pek çok şeye karar verirken bütçeniz etkili olabilir. Tatil boyunca özgürce istediklerinizi yapabilmek için öncelikle kendinize bir bütçe belirleyin. Bu sizi sınırlamaz, aksine tatilde spontane karar vereceğiniz durumlarda tereddüt yaşamamanızı sağlar. 

Sadece kalacağınız otele ayıracağınız bütçeyi göz önünde bulundurmayın. Ulaşımı, gideceğiniz yerin sunduğu farklı imkanlardan yararlanmayı ve günlük ortalama giderlerinizi de düşünün. Ancak her zaman bütçe konusunda biraz esnek davranın. Ne de olsa tatilin hangi sürprizleri getireceğini bilemezsiniz.

  • Tatil Rotaları Arasında Seçim Yapın

Tatil Yeri Seçmek

Arkadaşlarınızın tatil önerileri, sosyal medyadaki cezbedici gezi fotoğrafları ve elbette hep hayalini kurduğunuz destinasyonlar… Tüm bunları düşününce tatil yapılacak yerler listesi de epey uzuyor. Güzel seçenekleri önünüze sermesi açısından bu bir şans. Ancak biraz da kafa karıştırıcı. Bir haftaya neler sığdırabileceğinizi düşünmek aynı zamanda telaş da yaşatabilir. 

Hemen söyleyelim, merak ettiğiniz yerlerden hangisini seçerseniz seçin ilk defa yaşayacağınız deneyimler sizi bekliyor olacak. Bu yüzden tatile gidilecek yerler listesini daraltmak için önce birkaç soruyu kendinize sorun:

  • Kaç gün tatil yapmayı düşünüyorum? Gideceğim tatil destinasyonuna ulaşım ne kadar sürüyor?
  • Yılın bu mevsiminde hangi tatil mekanlarına gitmek gerek?
  • Gezi amacım ne? Deniz-kum-güneş üçlüsüne doymak mı? Arkeolojik kalıntılar arasında uzun yürüyüşler yapmak mı? Doğayla içi içe olmak mı? Alternatif bir deneyim yaşamak mı? Yoksa bunlardan birkaçını bir arada mı tatmak istiyorsunuz?

Tüm sorularınıza cevap olacak bir yeri henüz bulamadıysanız en popüler yaz tatili duraklarına kısaca göz atalım:

Türkiye Yaz Tatili Yerleri: 

  • Göcek / Muğla
  • Kemer / Antalya
  • Assos / Çanakkale
  • Kuşadası / Aydın
  • Çıralı – Olimpos / Antalya
  • Bodrum / Muğla
  • Fethiye / Muğla
  • Çeşme / İzmir
  • Ayvalık / Balıkesir
  • Datça / Muğla

Yurt Dışında Mutlaka Gidilmesi Gereken Tatil Yerleri:

  • Barselona / İspanya
  • Samos Adası (Sisam) / Yunanistan
  • Lizbon / Portekiz
  • Malta
  • Buenos Aires / Brezilya
  • Karadağ
  • Porec / Hırvatistan

Alternatif yaz tatil yerleri için de “Burada Fotoğrafım Olmalı” Dedirten En Güzel Yaz Tatili Rotaları yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Gezilecek Tatil Yerleri İçin Tavsiyeleri Okuyun

Gezi Destinasyonları

Hedefiniz sadece denizin tadını çıkarmak bile olsa her zaman bir yerlerde gizli koylar bulunabildiğini unutmayın. En özel yerleri keşfetmek için aynı yere gitmiş kişilerin gezi notlarını okuyun, kendiniz için notlar alın. 

Gideceğiniz yörenin en meşhur yemeği ya da tatlısı, yapılacak en zevkli aktivite, gece eğlenmek için hangi mekanların bulunduğu, tarihi yürüyüş yollarının neler olduğu gibi tatilinize özel detayları araştırın.

  • Yolculuğunuzu Planlayın

Yolculuğa Hazırlık

Tatile gitmeye karar verdiğinizde bilet rezervasyonunu hemen yaptırın. Böylece erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak bütçenizi istediğiniz farklı şeyler için kullanabilirsiniz.

Arabayla yolculuğa çıkacaksanız her zaman daha esnek hareket etme şansınız var. Ancak uçakla ya da trenle yolculuk yapacaksanız yolda geçecek toplam süreyi ve bilet saatini detaylı şekilde düşünün. Çünkü otele giriş saatinden tatilin ilk gününü yolda geçirmemeye kadar birçok konu biletinize bağlı. 

Arabayla yola çıkarken de konforlu bir sürüş için güneşin yükselme saatini, yemek vakitlerinizi ve trafiğin sıkışık olduğu zamanları göz önünde bulundurun. Ayrıca evcil hayvanınız ya da çocuğunuzla araba yolculuğu yapacaksanız sorunsuz bir yol deneyimi için onların ihtiyaç duyabilecekleri tüm malzemelerin araba içerisinde olmasına dikkat edin. Ayrıca yola çıkmadan önce aracın tüm bakımlarının yapıldığından mutlaka emin olun. Aracınız için ihtiyacınız olabilecek tüm oto malzemeleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Yaz tatiline araba ile gidenlere özel hazırladığımız ¨Keyifli Bir Tatil İçin: Çocukla Tatil ve Araba Yolculuğu İçin Öneriler¨ ve ¨Haydi Tatile! Yazın Arabayla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?¨ yazılarımızı okuyarak da huzurla yol almanın keyfini yaşayabilirsiniz.

  • Konaklama İçin Rezervasyon Yaptırın

Tatil Planı

Tatilde spontane hareket etmek elbette keyif verici. Ancak tatil beldeleri, yaz mevsiminde yılın diğer zamanlarına göre çok daha kalabalık oluyor. Bu nedenle birkaç kente uğrayacak bile olsanız mutlaka gideceğiniz yerlerde kalacak bir otel ayarlayın. Konaklama kaydınızı sezon dışında yani çok daha erken bir zamanda yaptırarak erken rezervasyon fiyat fırsatlarından da faydalanabilirsiniz.

Konaklayacağınız yerle ilgili ilk kriteriniz bütçeniz olabilir. Ancak mevcut bütçenize uygun birçok seçenek de sizi bekliyor. Bunlar arasında bir tercih yaparken konumu önceliklendirin. Özellikle deniz tatili yapacaksanız her gün plaja kolaylıkla erişip deniz yorgunluğu üzerinizdeyken çok da uzun süre dönüş yolunda kalmayacağınız bir lokasyon seçin. 

Konaklama türü de ihtiyaçlarınızın karşılanabilmesi açısından önemli bir kriter. Eğer yalnızca birkaç günlüğüne tatil yapmayı planlıyorsanız her şey dahil otellerde kalabilirsiniz. Ancak iki hafta gibi uzun bir süre tatil yapacaksanız balkonu olan, açık havada kahvaltı imkanı bulunan, hatta içerisinde oturma alanı ve mini mutfak yer alan apart otel seçebilirsiniz. Uzun süreli kalışlarda çamaşırhane gibi imkanların bulunmasına da dikkat edebilirsiniz. Ayrıca çocukla tatil yapacaksanız hastaneye veya eczaneye yakınlığı da değerlendirebilirsiniz. 

Ayrıca yaz tatilinin olmazsa olmazlarından klima, rahat bir duş ve belki de manzaralı bir balkon da güzel imkanlardan. Eğer bütçenizi biraz daha özgürce kullanabilecekseniz spa, geniş bir oda, özel yüzme havuzu ve zengin bir mutfak gibi konfor veren seçenekleri arayabilirsiniz.

  • Etkinlikleri Araştırın

Tatil yapacağınız yerin plajlarını, doğasını, yeme içme mekanlarını ve tarihi yerlerini araştırdınız. Şimdi de özellikle yurt dışı tatili yapacak ya da eğlencesiyle öne çıkan bir yurt içi tatil beldesine gidecekseniz biraz daha detaylı araştırma yapma zamanı.

Sadece o bölgeye özel batıkta dalış, tekne gezisi gibi farklı aktivitelerin olup olmadığını araştırın. Ayrıca kendisi küçük olsa bile büyük festivallere ev sahipliği yapan beldeler de var. Bir iki günle eğlenceye ve kültürel etkinliklere tanıklık etme şansını kaçırmamak için bu tarihleri araştırın. Doğal beslenmeye özen gösteriyorsanız veya otantik kıyafetlere karşı ilginiz varsa mutlaka yerel pazarların kurulma tarihlerini de not edin. 

Yazın tatil planı yaparken dikkat etmeniz gereken konuları paylaştık. Tatil sonrasında tekrar günlük düzeninize girmenize yardımcı olacak ipuçlarını da ¨Tatil Sonrasında Evi Hızlıca Düzenlemek İçin İpuçları¨ yazımızda derledik. 

İyi tatiller dileriz!