Koronavirüs Döneminde Tatil Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koronavirüs Döneminde Tatil Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2019 yılının son aylarından beri koronavirüs pandemisi ile mücadele ediyoruz. Her ne kadar aşılamalar sayesinde önemli bir yol katetmiş olsak da yine de temizlik, hijyen ve mesafe kurallarına dikkat etmek gerekli. Yani güzel bir tatil sayesinde yenilenme mevsimi olan yazı da gerekli önlemleri alarak geçirmek şart! Peki, koronavirüs döneminde tatilde nelere dikkat etmeli?

 

Tatil Planınızı Daha Sakin Yerleri Tercih Ederek Yapın

Yılın yorgunluğunu atmak, hatta mümkün olduğunca evde kaldığınız ayların acısını güzel ve kontrollü bir tatil eşliğinde çıkarmak istiyorsunuz. Hakkınız! Tabii ki öncelikle bir tatil planı yapmak gerekiyor. Doğru bir planlama ise yaz döneminde corona virüsten korunmanıza yardımcı olabilir!

Tatil seçeneklerini incelerken mümkün olduğunca sakin, izole lokasyonları, mümkünse butik otelleri tercih etmek sağlıklı olabilir. Bu sayede sosyal mesafeyi korumakta zorlanmaz ve mümkün olduğunca az kişi ile temas halinde olursunuz.

Tabii ki konaklayacağınız yerin hijyen konusunda hassas olması da çok önemli. Otel ya da pansiyonların kullanıcı yorumlarını okuyarak, hatta telefon ederek salgın nedeniyle ne gibi tedbirler aldıklarını ya da hangi uygulamaları yaptıklarını sorabilirsiniz.

Kalabalıktan uzak durmak ve yaz tatilini daha kontrollü geçirmek için ailenizle bir tekne kiralayıp mavi tura çıkmak, kamp yapmak ya da villa kiralamak da COVID-19 döneminde tatil alternatiflerinden. Hatta doğa ile iç içe bir tatil isteyenlerin tercihi olan kamp yapmaya siz de sıcak bakıyorsanız hem isteklerinize uygun kamp alanını bulmak hem de ihtiyaç duyabileceğiniz kamp malzemeleri önerilerini almak için “Kamp Tatili Rehberi” sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.

Koronavirüs ve Tatil

Mümkünse Özel Araçla Seyahat Etmeyi Tercih Edin

Nereye gideceğiniz kadar nasıl gideceğiniz de önemli! Uçak ve otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında gerekli önlemler alınsa da pek çok insan özel araçla seyahat etmenin daha güvenilir olduğunu düşünüyor. Zaten uzmanlar da mümkünse özel araçlarla seyahat etmenin daha doğru olacağını belirtiyorlar. Bu nedenle tatil yapacağınız lokasyona özel aracınızla gidebilir veya aracınız yoksa bir araç kiralayabilirsiniz. Ayrıca “Yazın Güvenli Sürüş İçin Öneriler” yazımıza da yola çıkmadan göz atmanızı öneririz.

Tabii ki burada kullanacağınız aracın dezenfeksiyonu da oldukça önemli. Eğer araç kiralayacaksanız dezenfeksiyonunun yapıldığına emin olmalısınız. Yolculuk öncesinde aracı temizlemek de sağlıklı bir uygulama! Dilerseniz “Temizliği Önemli: Araba Nasıl Dezenfekte Edilir?” yazımızı okuyarak bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma araçlarıyla seyahat ediyorsanız kesinlikle maskenizi çıkarmamanız gerektiğini, kolonya ya da alkol bazlı el dezenfektanı ile ellerinizi sık sık temizlemenizi ve kirli ellerinizle yüzünüze dokunmamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Koronavirüs Döneminde Tatil

COVID-19 Döneminde Tatil Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?

Tatil süresince alacağınız önlemler, sağlığınızı koruyabilmeniz için oldukça önemli. Peki, tatilde koronavirüsten korunmak için hangi önlemleri almalısınız?

  • Hem konakladığınız yerde hem de tatil süresince gideceğiniz restoran, alışveriş merkezi gibi noktalarda sosyal mesafe kurallarını uygulamayı unutmamalısınız. Kalabalık alanlardan mümkün olduğunca kaçınmalı, maske kullanmalı ve diğer insanlarla aranızda en az 1,5 metre mesafe bırakmalısınız.
  • Gideceğiniz yere mümkünse kendi nevresim takımlarınızı, havlularınızı götürebilir ve özellikle kapı kolu, elektrik anahtarları, klima kumandası, batarya kolları gibi sıklıkla temas edilen noktaları dezenfektanlar yardımıyla temizleyebilirsiniz.
  • Yanınızda her daim alkol bazlı el dezenfektanı ya da kolonya, tek kullanımlık mendil ve yedek maske olduğundan emin olmalısınız. Mümkünse ellerinizi 20 saniye boyunca bol sabunla yıkamalısınız. Eğer ellerinizi yıkama imkânınız yoksa sık sık dezenfektanlar yardımıyla temizlemeli, özellikle dışarıdayken kapı kolu gibi noktaları tutarken tek kullanımlık mendilleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu arada sağlığınız için maskeleri bir kereden fazla kullanmamanız ve maske nemlendiğinde yeni maske takmanız gerektiği konusunda uyarıda bulunalım.
  • Plaj gibi alanlarda da sosyal mesafeye dikkat etmeli, hatta yüzerken de bu kuralı uygulamalısınız. Özellikle halk plajlarında şezlonglara oturmadan önce dezenfektanla alanı silmek güvenlik için gerekli olabilir. Şu ana kadar COVID-19’un sudan bulaştığına dair bir kanıt olmasa da araştırmalar, virüsün suda da belirli bir süre kalabildiğini belirtiyor. Bu nedenle hijyeninden emin olmadığınız havuzlara girmemek ise en doğrusu!
  • Ödeme yaparken banka ya da kredi kartlarının temassız ödeme özelliğini kullanabilirsiniz. Bu sayede temas ettiğiniz alanı kısıtlar, güvenlik seviyesini artırabilirsiniz.
  • Eşyanızı kişisel olarak kullanmak, başka insanlarla temasınızı önlemek yani risk ihtimalini azaltmak için oldukça önemli.

Koronavirüs Döneminde Tatil Yapmak

Koronavirüs ve tatil hakkında önemli detayları paylaştık. Koronavirüs döneminde tatile çıkacakların dikkat etmesi gerekenlerden en önemlilerinin yine sosyal mesafe, mümkün olduğunca izole noktaları tercih etmek ve hijyene dikkat etmek olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Şimdiden iyi tatiller!