Temizliği Önemli: Araba Nasıl Dezenfekte Edilir?

Araba Nasıl Dezenfekte Edilir

Mikroplardan ve sağlığımız için zararlı olan bakterilerden kendimizi koruyabilmek için kişisel hijyene ve ev temizliğine önem vermemiz gerekiyor. İçerisinde bulunduğumuz bu zor ve sabır gerektiren süreçte evleri nasıl temizleyebileceğinizi “Koronavirüse Karşı Temizlik: Ev Nasıl Dezenfekte Edilir?” içeriğimizde anlatmıştık.

Şimdiyse sırada, temizliği ne yazık ki aksatılabilen; ama bugünlerde sağlığımızı korumak için oldukça önemli olan araba dezenfeksiyonu var!

Dezenfekte İşleminin Doğru Malzemeyle Yapılması Önemli

Araç dezenfeksiyonu için kollarınızı sıvadıysanız dikkat etmeniz gereken ilk nokta kesinlikle temizlik için kullanacağınız malzemeleri doğru seçmeniz. Aksi takdirde aracınıza zarar verebilirsiniz. Peki, araba hangi temizlik malzemesiyle dezenfekte edilmeli?

  • Araç içinde çizik oluşturmamak için arabayı dezenfekte ederken mikrofiber bezlerden ya da dezenfektan mendillerden yardım alabilirsiniz.
  • Ev temizliğinde de kullanılabilen ve başarılı bir dezenfektan olan izopropil alkolü, araçtaki virüsleri yok etmek için kullanabilirsiniz. Özellikle en çok temas edilen noktaların izopropil alkolle temizlenmesi doğru olacaktır.
  • Çok başarılı bir dezenfeksiyon sağlasa da izopropil alkol, deri kaplamaları olan noktalar için doğru bir seçim olmayabilir. Aracınızda hasar oluşmaması için el temizliğinde de kullandığımız sabun ve sudan yardım alabilirsiniz.

Arabayı Dezenfekte Etmek

Araç İçi Dezenfeksiyon Nasıl Yapılır?

Biliyorsunuz, diğer salgın hastalıklar gibi koronavirüsten korunmak için de sadece araç sahibinin ya da yolcuların temas ettiği yerlerin değil, tüm noktaların temizlenmesi gerekiyor. Çünkü havada asılı kalmış virüsler yer değiştirip bir yüzeye tutunmuş olabilir. Bu arada mümkünse arabanıza kimseyi almamanız gerektiğini de not düşelim.

Şimdi, araç temizliğinin nasıl yapılması gerektiğine dair ayrıntılara geçelim.

  • Öncelikle bir temizlik eldiveni ve maske takın.
  • Araçta bulunan, ama ihtiyacınız olmayan kullanılmayan eşyayı ayırıp bir kutu içinde bagaja koyun. Paspasları dışarıya, aracınızın yanına koyabilir ya da onları da bir poşet içerisinde bagaja taşıyabilirsiniz.
  • Araç temizliğine sürücü ve ön yolcu koltuğunun olduğu bölümden başlayabilirsiniz. İzopropil alkolü bir fısfısa koymak ve temizliği bu şekilde yapmak pratik olacaktır. Direksiyon simidi, vites kolu, torpido gibi sık temas edilen noktaları es geçmeden tüm yüzeyleri, kapıları ve camları silin. Sildiğiniz alanları temiz ve kuru bir bezle kurulamayı unutmayın.
  • Temizleyeceğiniz alanda deri döşemeler varsa bu noktaları yine bir fısfıs içerisinde hazırladığınız sabunlu suyla temizleyin. (Aracı dezenfekte ederken de temas edeceğiniz için kapı kollarını en son temizleyebilirsiniz.)
  • Tüm yüzey ve camların ardından tavanı da temiz bir lif ve alkol ya da sabunlu suyla temizleyebilirsiniz.
  • Camlar, yüzeyler ve tavan silindikten sonra sıra geldi koltuk temizliğine… Öncelikle bir araç içi süpürgeyle koltukları süpürün. Ardından koltukları silin. Bu işlem için de yüzeye göre izopropil alkol ya da sabunlu su kullanabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Koltukları yoğun suyla temas ettirmemelisiniz. Bu durum, suyun süngerlere inmesine ve küf gibi sorunlar oluşmasına neden olabilir.
  • Aracın ön bölümünü temizlemek için son olarak yerleri süpürmeli, fısfıs ve bir lifle (tavanları sildiğinizden başka, daha sonra kullanılmayacak bir lif) bu zemini de temizlemelisiniz.
  • Ön kısımda uyguladığınız tüm adımları arka kısım için de uygulayın.
  • Sonrasında bagaj kısmını temizlemeye başlayabilirsiniz. Öncelikle bagajdaki her şeyi çıkarın, ihtiyacınız olmayan şeyler varsa atın. Ardından bagajı süpürün; temizleyici sıvı ve tavan kısmını silmek için kullandığınız lifle burayı da silin.
  • Bagajda olması gereken eşyayı da mikrofiber bezle silin ve tekrar yerleştirin.
  • Kapattığınız bagaj kapağının açma kolunu, ardından arabanın içindeki diğer açma kollarını mikrofiber bez ve izopropil alkolle silin.
  • Son olarak aracınızın dışında kalan kapı kollarını silin ve temizliği bitirin.
  • Temizlik sonrasında önce eldivenlerinizi, sonra maskenizi çıkarıp en yakın çöp kovasına atın.

Corona Virüse Karşı Araba Temizlemek

Aracınızı Havalandırmayı ve Klima Bakımını İhmal Etmeyin

Araç dezenfeksiyonu elbette önemli, ama çok önemli olan bir konu daha var: Aracınızdaki hava kalitesi! Bu nedenle klima bakımını da düzenli olarak yapmanız şart. Bu süreçte polen filtresini ayda bir değiştirmek doğru olacaktır. Ayrıca araca ilk bindiğinizde de camları açmayı ihmal etmeyin. Artık havalar güzel! Mümkünse camınız açık şekilde yolculuk yapabilirsiniz.

Bunlara Dikkat Edin!

Arabanızı dezenfekte etmeniz elbette çok önemli, corona virüsten korunmak için yeterli değil! Arabanıza binmeden önce ellerinizi dezenfekte etmeyi, dış mekândan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi hemen yıkamayı ihmal etmeyin. Tabii ki zorunlu olmadıkça evden çıkmamakta fayda olduğunu da bir kez daha hatırlatalım.

Ayrıca evde zaman geçirirken hem fiziksel hem psikolojik sağlığınız açısından dikkat etmeniz gereken noktalara da “Evde Zaman Geçirirken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Arabayı Dezenfekte Etmek Neden Önemli?

Gündemimizin korona virüs olduğu bu dönemde #evdekal uygulamasına katılmak ve kişisel izolasyonu gerçekleştirmek oldukça önemli. Fakat -pek çok insan home ofis çalışmaya başlasa da- bazılarımız ofislere gitmek ya da gıda alışverişi için evlerimizden çıkmak durumunda kalabiliyoruz. Ayrıca işe gitmek zorunda olanlar da mümkün olduğunca kişisel araçlarıyla yolculuk yapmayı tercih ediyor. İşte, tüm bunlar araçların da evler gibi düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekliliğini doğuruyor.

Dış mekânlarda dokunduğumuz noktalardan elimize geçen mikropları aracımıza dokunarak oraya taşıyabiliyor ya da havasız kalan araçlarda virüsler havada asılı kalabiliyor. Sağlığınız için günlük temizliğe ek olarak 15 günde bir araçlarınızı dezenfekte etmelisiniz. Araba dezenfeksiyonu için profesyonel noktalardan yardım alabileceğiniz gibi “Corona virüse karşı araba nasıl dezenfekte edilir?” sorusunun yanıtını verdiğimiz yazımız sayesinde kendiniz de yapabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz!