Ocak ve fırın, mutfakların olmazsa olmazı. Son dönem mutfaklarda ise mutfak dekorasyonu ile uyumlu, yerden tasarruf sağlayan ankastre ocak ve fırınlar daha popüler. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz ya da bilgi almaktan da öte ankastre almayı planlıyorsanız “Milyonlarca Yürek, İki Soru: Ankastre Nedir, Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu şık ve fonksiyonel cihazlarda pişirilen lezzetli yemekleri, yapılan nefis börekleri, kekleri, kurabiyeleri yemesi çok güzel. Peki ya onları temizlemesi? Elbette ocakta da fırında da ne kadar dikkat etsek de kullanıldıkça yağ ve kirler birikiyor, tıkanmalar ve kararmalar oluyor. Bu sebeple bu yazımızın konusu beyaz eşyanıza zarar vermeden nasıl temizleyebileceğiniz.
Gelin, ankastre ocak temizliği ve ankastre fırın temizliği hakkında bilmeniz gereken detaylara birlikte bakalım.
Ocak Nasıl Temizlenir?
Ocağınızın kendisi ve çevresi mutfağınızın en çok kirlenen bölgeleri. Bu yüzden ocağınızı temizlemeden gerçek bir mutfak temizliğinden bahsetmek mümkün değil. Hiç merak etmeyin; sıraladığımız adımları uygulayarak çok kolay bir şekilde ankastre ocağınızı temizlemeniz mümkün. Şimdi, tüm detaylarıyla farklı ocak türleri için ankastre ocak temizliği nasıl yapılır, anlatalım.
Çelik Ocak Temizleme
En yaygın kullanılan ocak çeşidi gazla çalışan ve zemini çelik olan ocaklar. Gazlı ocak, birçok parçası olduğu için aynı zamanda en detaylı temizlik gerektiren ocak çeşidi.
- “Ocak içi nasıl temizlenir?” sorusunu cevaplamadan önce en önemlisi güvenlik. Eğer ocağınızı kullandıktan sonra temizliği yapacaksanız yaşanabilecek ev kazalarını önlemek için öncelikle ocağın soğuduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde yanıklara sebep olabilirsiniz. Yine de unutup elinizi yakarsanız “Bunlara Dikkat! Yanık Nasıl Geçer? Yanık İçin Neler Yapılabilir?” yazımızda olası bir yanık durumunda yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz.
- Ocağın yüzeyini herhangi bir temizlik malzemesi ile buluşturmadan önce tüm parçalarını çıkarın. Ocak demirlerini, gözleri ve ocak taşlarını ocağın üzerinden alın.
- Varsa ocağın çelik yüzeyi üzerindeki kırıntıları, yemek artıklarını nemli bir bezle silin. Bu arada kullanacağınız bezin ocak yüzeyine zarar vermeyecek dokuda olmasına dikkat etmelisiniz.
- Ankastre ocak temizliğinin püf noktalarından biri, ocağınıza uygun temizlik malzemesini seçmektir. Çelik yüzeye uygun yağ çözücüler bu konuda size yardımcı olabilir. Yüzeye uygun temizlik ürünü kullanmadığınız takdirde ise çizilmeler meydana gelebilir.
- Ocağa yağ çözücüyü sıktıktan sonra bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyiyle yağ çözücüyü iyice yayın. Burada gaz gelen kısma temizlik malzemesi gelmemesine özen gösterin.
- Yağ çözücüyü inatçı lekelerin üzerine daha yoğun sıkabilirsiniz. Daha sonra çizmemek için fazla bastırmadan bulaşık süngerinin sert tarafıyla temizleyin.
- Daha sonra nemli bir mikrofiber bez ile silin. Bezi deterjandan arındırdıktan sonra yine nemlendirip ocağın üzerini silin ve ocağın üstünü yağ çözücüden tamamen arındırın.
Şimdi, tek tek gazlı ocağın parçalarının temizliğini ele alalım.
Ocak Başları Nasıl Temizlenir?
Ocağın gözlerinde iki parça bulunur. Ocak taşı, ocak başı, ocak başlığı gibi farklı isimler alan bu iki parça özellikle taşmalarda ocakların en çok zarar gören, tıkanan kısımlarıdır.
- Ocak başlarını, içinde kaynamış su ve yağ sökücü bulunan bir kaba koyup bir süre bekletin. Yağ sökücü yerine yarım çay bardağı sirke, 1 çay bardağı limon tuzu da kullanabilirsiniz.
- Fırın temizleme yöntemi olarak doğal temizlik malzemelerini tercih ediyorsanız bir diğer yöntem de kabartma tozu olabilir. Ama sıcak su içerisinde çözmediğiniz takdirde kabartma tozunun ankastre fırına zarar verebileceğini unutmamalısınız. Temizlikte doğal malzeme kullanımı hoşunuza gittiyse ve bu konuda bilgi edinmek isterseniz “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
- Ardından gözleri, süngerin yumuşak yüzeyi ve bulaşık deterjanı ile yıkayıp temiz ılık su ile durulayabilirsiniz.
- İnatçı kir ve yağlar varsa yumuşak bir fırça ile fırçalayın. Kurutmak için kuru bir bezin üzerine alın.
Ocak Demirleri Nasıl Temizlenir?
Ocak gözleri gibi ocak demirleri de yemek taşmalarından nasibini alan parçalar. Dolayısıyla ocağın en çok kirlenen bölümlerinden. O zaman sırada, ankastre ocak demirleri nasıl temizlenir konusu var.
- Ocak demirlerini temizlemek için aynı ocak gözlerinde olduğu gibi yağ çözücü bulunan sıcak su dolu kapta bir süre bekletin. Sonra bu kap içerisinde yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayın.
- İyice duruladıktan sonra kuru bez üzerinde kurumaya bırakın.
Ocak Kapakları Nasıl Temizlenir?
Aslında günümüzde ankastre ocakların kapağı olmuyor. Ancak yine de eğer kapaklı bir ocağınız varsa kapak kısmına da yemek yaparken yağ, salça gibi malzemeler sıçramış olabilir.
Bu durumda aynı ocak yüzeyi gibi kapak kısmına yağ çözücüyü sıktıktan sonra bulaşık süngeri ile temizleyin ve temiz bez ile durulayın.
Ocak Düğmeleri Nasıl Temizlenir?
Ocak düğmeleri de yemek lekeleriyle kirlenir, alt kısmına kırıntılar kaçar. Üstelik ısıya yakın oldukları için lekeler kurur ve çıkarmak iyice zorlaşabilir. Genellikle çelik olsa da bazı kısımları plastik olabilen ocak düğmelerinin temizliği ile ilgili önemli noktalar şöyle:
- Birçok ocak modelinde düğmeler kolayca çıkarılabilir. Düğmeleri çıkarın. Tabii öncesinde gazın kapalı konumda olduğuna emin olun.
- Düğmelerin altındaki alana yağ çözücü püskürtün ve temiz bez ile durulayın.
- Çıkardığınız düğmeleri içinde lık su ve deterjan bulunan bir kaba alın, fırça yardımıyla nazikçe temizleyin.
- Temizlediğiniz düğmeleri durulayıp kurumaya bırakın.
- Tamamen kuruyunca düğmeleri yerlerine takabilirsiniz. Düğmelerin gazı doğru şekilde kontrol etmesi için düzgün bir şekilde oturduğundan emin olun.
- Düğmeler çıkmıyorsa düğme altında kalan alanı ıslak mendil sardığınız ince bir bıçak ya da çubuk yardımıyla temizleyebilirsiniz. Mekanizmasına zarar vermemeye özen gösterin.
Çelik yüzeyli gazlı ocak parçalarını nasıl temizleyeceğinizi aktardık. Ocağın yüzeyi, varsa kapağı ve tüm parçalar kuruduktan sonra ocak taşlarını, gözlerini ve demirlerini yerleştirin. Bu aşamada gözlerin ve ocak taşlarının tamamen kuruduğundan emin olmalısınız.
Son olarak minik bir ipucu: Ocağınızın üzerine sıçramış ya da taşmış artıkları hemen temizlerseniz kuruma meydana gelmez ve lekeler kolaylıkla çıkar.
Seramik Cam Ocak Temizleme
Bir diğer ankastre ocak çeşidi ise elektrikle çalışan seramik cam ocaklar. Ocak gözü bulunmayan bu ocak çeşidini temizleme adımları şöyle:
- Çelik ocaklarda olduğu gibi temizlemek için önce soğumasını bekleyin.
- Ardından ocak yüzeyine yağ çözücü püskürtün.
- Kurumuş kir ve lekeleri seramik ocaklara özel üretilen çelik kazıyıcı bıçak ile kazıyın. Bu işlem için bıçak ya da pütürlü temizleyiciler kullanmayın, çünkü ocağın çizilmesine sebep olabilir.
- Tüm yüzeyi bulaşık süngerinin yumuşak tarafı ile seramik ocağa uygun yağ çözücü veya karbonatlı su karışımı kullanarak silin.
- Son olarak ıslak bir mikrofiber bez ile duruladıktan sonra kurulayın.
Düğmeleri dijital değil de çıkıntılı ise ocak düğme temizliğini çelik ocaklarda olduğu gibi yapabilirsiniz.
İndüksiyonlu Ocak Gözü Temizleme
Görüntü olarak seramik ocaklara benzeyen indüksiyon ocaklar, seramik ocaklardan farklı olarak yalnızca üzerine tencere yerleştirildiğinde çalışır. Özellikle evde çocuk varsa yanık riskini ortadan kaldırdığı için indüksiyonlu ocak kullanımı giderek daha yaygınlaşıyor. Temizliği ise seramik ocaklarla aynı.
Aman dikkat: Temizliğin ilk adımı yine kullanım sonrası yüzeyin tamamen soğumasını beklemek. Her ne kadar üzerine tencere konmadan çalışmadığı için yakma riski olmasa da pişirme sonrası sahip olduğu ısı sebebiyle bu risk halen var.
Ankastre Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?
Şimdi, birbirinden lezzetli yemekler yaptığınız fırınınızın temizliğine dair önemli noktaları paylaşalım.
Fırın İçi Temizleme
Fırın temizliğine fırının içinden başlamalısınız. Yani öncelikle fırın içi nasıl temizlenir, buna göz atalım.
- Öncelikle fırının içerisindeki tepsileri çıkarın.
- Fırının içini temizlemek için yağ çözücü püskürtün. Daha sonra yumuşak bir bez ya da süngerle iyice durulayın. Fırın içinde kimyasal kalmadığına emin olun, yoksa bu kalıntılar yemek pişirme sırasında zararlı olabilir.
- Daha sonra bir tencereye 1 litre su ile 1 çay bardağı sirke ekleyip fırına koyun ve fırını çalıştırın. Sıcak su ve sirke, yağ ve yemek kalıntılarını çözecektir.
- Fırını kapattıktan sonra elinizi yakmayacak dereceye gelmesini bekleyin.
- Ardından nemli bir mikrofiber bez ile fırının içini silin. Bu aşamada tel ya da bulaşık süngerinin sert yüzeyiyle fırın temizleme işlemini yapmak fırına zarar verebilir.
- Fırının içini bir kez daha mikrofiber bez ile sildikten ve fırını lekelerden arındırdıktan sonra fırının içini temiz bir bez ile kurulayabilirsiniz.
Fırın Kapağı Temizleme
Fırının kapak camlarını ve dışını da sıcak su ve sirke karışımı ile silebilirsiniz. Daha inatçı kirler için yağ çözücü püskürtüp bulaşık süngerinin sert tarafı ile ovabilirsiniz. En son yumuşak bir bez ile iyice durulayın. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra camı kuru bir bezle silerek parlatın.
Fırın Teli ve Fırın Tepsisi Temizliği
Fırın tepsisi ve teli temizliği, ocak teli temizliği ile aynı. Fırın telini yağ çözücü ve bulaşık süngerinin sert yüzeyi ile yıkayın, temiz su ile durulayın. İnatçı lekeler için sert plastik veya ahşap bir spatula kullanarak daha fazla güç uygulayabilirsiniz. Ancak tepsiye zarar vermemeye dikkat edin.
Mikrodalga Fırın Temizliği Püf Noktaları
Ankastre mutfak setlerinde mikrodalga fırınlar da olabilir. Mikrodalga fırınların temizliğini de ankastre fırınlar ile aynı şekilde yapabilirsiniz. Tabii çıkarabilir parçaları çıkarıp ayrıca temizleyin.
İç yüzeyi temizlemek için kirleri yumuşatmak üzere sirkeli su yerine limon dilimli su da kullanabilirsiniz. Bu kabı mikrodalga fırının içine yerleştirin ve yüksek güçte birkaç dakika boyunca çalıştırın. Sonrasında bezle temizleyip kurulamanız yeterli.
Davul Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?
Ankastre fırın temizliğinden bahsetmişken geleneksel davul fırın temizliğine de değinelim. Aslında hem tepsi kısmını hem de iç kısmını ankastre fırın gibi temizleyebilirsiniz. Ancak temizlik sırasında fırının prize takılı olmadığına emin olun ve tavan kısmına hiç dokunmayın. Zira davul fırınların üst kısmında açıkta büklüm büklüm elektrik telleri bulunur. Pişirme işlemi de bu tellerin ısınmasıyla gerçekleşir.
Bu yazımızda ocak ve fırın temizleme konularına değindik. Hazır başlamışken tüm mutfağa el atmak isterseniz “Temizlik Önemli: Mutfak Nasıl Temizlenir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu arada mutfağınızı yenilemek istiyorsanız ya da yeni eve taşınacaksanız birbirinden şık ankastre mutfak setleri Koçtaş’ta sizi bekliyor, hatırlatalım.