Geniş Mutfakların Gözdesi: Mutfak Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mutfak Adası

Birbirinden lezzetli yemekler yapmak, tadına doyum olmayan içecekler hazırlamak, hatta belki de sadece ailenizle ya da arkadaşlarınızla sıcacık bir kahve eşliğinde güzel bir sohbet etmek… Mutfakların evlerde en çok zaman geçirdiğimiz alanlardan biri olduğu muhakkak. 

Mutfakta geçirdiğiniz zamanı daha keyifli ve konforlu kılmanın yolu ise hiç kuşkusuz ki mutfak düzenine dikkat etmekten ve güzel bir mutfak dekorasyonu yapmaktan geçiyor. Tabii bu noktada mutfak mobilyaları da oldukça önemli bir yer tutuyor. Mutfak dolaplarının yanı sıra özellikle geniş mutfakların son dönemdeki gözdesi ada mutfaklar da şık ve kullanışlı mutfaklar ile birlikte anılmaya başlandı. Gelin şimdi, mutfak ada modelleri ve mutfak adası hakkında bilmeniz gereken diğer detayları paylaşalım.

Geniş Mutfakların Gözdesi: Mutfak Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mutfak Adası Nedir? Mutfak Adası Ölçüleri Ne Olmalı?

Ada mutfak, ana mutfak mobilyasından bağımsız olarak konumlanan ve genellikle ana mutfak mobilyasının tasarımına, rengine uygun tercih edilen bağımsız mobilyadır. Bağımsız mutfak adasının kullanım amacı farklı olabilir ve bu da aslında mutfak adası çeşitlerini belirler. Bu arada “Yeni Yılda Yeni Bir Dekorasyon: 2023 Mobilya Trendleri” yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu sene ada tipi mutfak modellerinin oldukça popüler olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Peki, ada mutfak ölçüleri ne olmalı?

Aslında mutfak adası boyutları doğrultusunda seçim yaparken hem mutfağınızın büyüklüğüne hem de mutfak adasında ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz ölçülere göre karar vermelisiniz. Fakat “Ada mutfak kaç metrekare olmalı?” sorusuna yanıt olarak en küçük mutfak adası için mutfağınızın sahip olması gereken minimum ölçünün 2.40 x 2.20 metre olması gerektiği düşünülür.

Bu arada açık mutfak adası için yaşam alanlarındaki genişliğin önemli olduğunu söyledik, ama tabii bistro mutfak adası ölçüleri için mutfağınız bundan daha küçük de olabilir. Ayrıca mutfağınızın küçük olması şıklıktan ödün vereceğiniz anlamına da gelmiyor. “Küçüklük, Şıklığa Engel Değil! Küçük Mutfak Dekorasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak küçük mutfakları şık ve kullanışlı kılacak ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

Ada Mutfak

Ada Mutfak Tasarımları

Ada mutfak denildiğinde akıllara genellikle kare ya da dikdörtgen mutfak adası geliyor. Fakat bunların yanı sıra L ve U formlu mutfak adaları ile karşılaşmak da mümkün. Ayrıca kullanımı diğer seçeneklere göre daha az olsa da yuvarlak mutfak adası modelleri ile karşılaşabilir, dahası mutfaklarınızda bu tasarımda ada kullanımını tercih edebilirsiniz.

En güzel ada mutfak modelleri arasından seçim yaparken alanın genişliğinin yanı sıra ihtiyacınızı da göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır. Buna bağlı olarak en doğru kararı verebilmek için ise ada mutfak örneklerini incelemeli ve hangisinin kullanım amacınıza uygun olduğunu keşfetmelisiniz. Bu noktada kullanım amaçlarına göre ada mutfak türlerine göz atmanın tam zamanı!

Kullanım Amaçlarına Göre Ada Tipi Mutfaklar

Hem mutfağınıza şık bir görünüm kazandıracak hem de mutfaktaki konforunuzu artıracak mutfak adasını ne için kullanmayı planlıyorsunuz? Amacınız yemekleri hazırlayacağınız ve pişireceğiniz ek bir alana sahip olmak mı, yoksa sevdiklerinizle oturup zaman geçirecek bir alana mı kavuşmak? İşte, bu gibi soruların yanıtları, ada mutfak yaptırmadan önce büyük önem taşıyor. Mutfak alanının istek ve ihtiyaçlarınıza uygun bir şekilde değerlendirilmesi konusunda karar vermeniz için ise kullanım amaçları doğrultusunda mutfak adası modellerini inceleyebilirsiniz. İşte, farklı ada mutfak türleri:

Sade Tezgahlı Mutfak Adası Modelleri

Genellikle yemek hazırlamak ya da mutfak gereçlerini konumlandırmak için ek alana ihtiyaç olduğu durumda sadece ada mutfak tezgahı tercih ediliyor. Bu türdeki ada mutfaklarda ocak, eviye gibi ek alanlar bulunmuyor. Tabii dolaplı ya da ada tezgahlı mutfak masası modelleri ile de karşılaşmak mümkün. Çok amaçlı mutfak adaları olarak değerlendirebileceğimiz bu alternatifler, daha kullanışlı ve ek depolama alanı sunan bir alana sahip olmanız konusunda size yardımcı olabilir.

Ada mutfak tezgah ölçülerini belirlerken hem mutfaktaki alanınızı hem de ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz. Ayrıca mutfak ada tezgah fiyatlarının ölçü, tezgahın hangi malzemeden üretildiği ve dolaplı mı, dolapsız mı tercih edeceğiniz gibi pek çok kritere göre belirlendiğini de söyleyebiliriz.

Demir profilden mutfak adası, masif mutfak adası, mermer ada mutfak, mutfak adası MDF modelleri… Size en uygun tezgah malzemesini seçmek için ihtiyaçlarınızı satış danışmanlarına aktarabilir ya da “Onsuz Mutfak Olmaz: Mutfak Tezgahı Seçimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.

Son olarak eğer daha uygun fiyatlı bir mutfak adasına sahip olmak istiyorsanız hazır mutfak adası ya da seyyar ada mutfak modellerini tercih edebilirsiniz. Üstelik tekerlekli mutfak adası modelleri alanı dilediğiniz zaman dilediğiniz gibi kullanmanız konusunda da size yardımcı olabilir.

Tezgah Mutfak Adası

Yemek Masalı Mutfak Adası Modelleri

Mutfakta yemek yemek için bir alan yaratmak istiyor; ama kurgulayacağınız alanın bir bölümünü tezgah olarak da kullanmak istiyorsanız size önerimiz, mutfak ada masa modellerini değerlendirmeniz olur. Ada mutfak masası ve ada mutfak sandalyesi modelleri sayesinde şık ve kullanışlı bir alan yaratmanız mümkün olabilir. Bu arada ada mutfak masa modellerinin bazılarının da dolaplı olabildiğini belirtmeden geçmeyelim.

Ada mutfak masası fiyatları da ada mutfak masası ölçülerine ve kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterebilir. 

Ocaklı Mutfak Adası Modelleri

“Yemek pişirmek için ayrı bir alanım olsun.” diyenlerdenseniz ocaklı ada mutfakları tercih edebilirsiniz. Ada mutfak davlumbaz, ada mutfak aspiratör gibi mutfaktaki yardımcı ürünlerinizin de burada yer alacağını düşündüğümüzde bu konumlandırmayı yapmak için uygun alanınız olup olmadığına emin olmalısınız.

Ocak Mutfak Adası

Eviyeli Mutfak Adası Modelleri

Sebze-meyveleri yıkayabileceğiniz, yemek sonrasında bulaşıklarınızı koyabileceğiniz eviyeli modern mutfak adası modelleri oldukça kullanışlı. Hatta dilerseniz bu alternatifleri ada mutfak dolabının yanı sıra ankastre bulaşık makinesini yerleştirebileceğiniz şekilde de zenginleştirebilirsiniz.

Barlı Mutfak Adası Modelleri

Dar alanda ada mutfak isteyenlerin ve küçük mutfak ada modelleri arasından seçim yapmak durumunda olanların vazgeçilmezleri olan bar masalı ada mutfaklar, özellikle en sık tercih edilen Amerikan mutfak adası modelleri arasında yer alıyor. Hatta ana tezgaha bağlantılı olarak üretilebilen bu tezgah çeşidi, yarım ada mutfak tasarımının hayata geçirilmesine vesile oluyor. 

Küçük ve Amerikan mutfaklı evler için tercih edilebilen, alandan tasarruf edilmesine yardımcı olan küçük ada mutfak modelleri çoğunlukla dolapsız oluyor ve sadece masa olarak kullanılan bir tezgahtan oluşuyor. Tercih edilen mutfak ada sandalyesi modeli ise çoğunlukla bar stili oluyor. Bu ada tipi mutfakların, en modern ada mutfak modelleri arasında yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim.

Mutfak Adası Masası Modelleri

Çok Amaçlı Mutfak Adası Modelleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hem ada mutfak dolabı hem eviye ya da ocak hem de masayı bir arada barındırabilen bu çeşit oldukça kullanışlı. Tabii çok amaçlı ada mutfak maliyeti, sadece tezgahın yer aldığı bir hazır ada mutfağa göre çok daha yüksek olabilir.

Ada tipi mutfak dolabı modelleri, ada mutfak fiyatları ve daha fazlası… Ada mutfaklar hakkında bilgi verdik. İhtiyacınız olan mutfak dolapları için Koçtaş’a da göz atmayı unutmayın. Bu arada ada mutfak avizesi seçiminde de dekorasyona önem vererek ve mutfak adası LED şerit uygulaması yaparak çok daha şık bir alana kavuşabileceğinizi de not düşelim.

Şimdiden yeni mutfağınızda keyifli zamanlar geçirmenizi dileriz.