Ev Baristalarına: Elektrikli Kahve Makinesi Nasıl Seçilir?

Kahve Makinesi Nasıl Seçilir

Kahve içmek denildiğinde aklımıza sadece Türk kahvesinin geldiği günler epey geride kaldı. Artık demleme yönteminden çekirdek kavurma derecesine, makine ve ekipman türüne göre farklılık gösteren birçok kahve çeşidi bizi bekliyor. Özellikle 3. nesil kahvecilik anlayışının yaygınlaşması ile farklı türlerde nitelikli kahveye ulaşmak çok kolay oldu. 

Yazımızı okuduğunuza göre siz de kahve zevkinin bir sonraki aşamasındasınız. Artık sizin için Türk kahvesini, espresso bazlı kahveyi ya da filtre kahveyi dışarıda içmenin yeterli olmadığını tahmin ediyoruz. Öyleyse gelin, kahve makinesi çeşitleri ve özellikleri ile ilgili tavsiyelere bakalım, en iyi kahve makinesi seçimini yapın.

Kahve Makinesi Çeşitleri Neler?

Kampa giderken bile yanınızda taşıyabileceğiniz aeropress ya da tüm kahve aromalarını almanıza yardımcı olan V60 gibi kahve ekipmanı seçenekleri oldukça çeşitli. Bunlar genellikle kahveyi demleyip tattıktan sonra size uygun bir ekipman olup olmadığına karar vereceğiniz türler. 

Bu yüzden biz seçim kriterleri daha belirgin olan elektrikli kahve makineleri ile ilgili bilgi paylaşacağız. Yani Türk kahvesi makinesi, filtre kahve makinesi ve espresso makinesi seçimine değineceğiz. Hazırsanız başlayalım.

Filtre Kahve Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Seçilir?

Filtre kahve makinesi ile espressoya göre asitlik oranı daha düşük kahve yapabilirsiniz. Yani çok sert içimli kahveler size göre değilse filtre kahve makinesi doğru seçim! Filtre kahve makinesinin avantajları arasında kolay kullanımı da sayabiliriz. 

Özel bir teknik kullanmadan ya da ek bir ekipmana ihtiyaç duymadan sadece birkaç tuşa basarak pratik bir demleme yapabilirsiniz. Ayrıca filtre kahve makinesinin temizlemesi de genellikle oldukça kolay oluyor. Kahve filtresini atıp sürahiyi suyla yıkamanız yeterli. Kararınız bu makine çeşidinden yanaysa en iyi filtre kahve makinesi seçimi için kriterlere bakalım:

Filtre Kahve Makinesi Hacmi Ne Olmalı

  • Filtre Kahve Makinesi Haznesi Nasıl Olmalı?

Filtre kahve makinesinin haznesi, cam karaf ya da termos hazneli olabiliyor. Cam filtre kahve demliği (haznesi), ne kadar kahve kaldığını ve kahve demleme sırasında damlama hızını görmenize imkan tanıyor. 

Öte yandan termoslu kahve demliği ise kahvenin uzun süre sıcak kalmasını sağlıyor. Yani demliği makineden çıkarıp dilerseniz çalışma masasında bırakabilir ve sıcak kahve keyfi yaşayabilirsiniz. Ancak yine de şunu söylemeden geçmeyelim: En lezzetli kahve en kısa sürede içileni!

  • Filtre Kahve Makinesi Ayarları Neler Olmalı?

Sabah uyandığınızda kahvenizin hazır olmasını istiyorsanız zaman ayarlı filtre kahve makinesi tam size göre. 24 saat önceden kahve makinesini ayarlamaya imkan veren bir model tercih etmenizi öneririz.

Güvenlik için de makinenin otomatik kapanma özelliği olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Belirli bir süre kullanılmadığında ve haznesindeki su bittiğinde kendi kendine kapanan bir filtre kahve makinesi seçebilirsiniz. 

Ayrıca makinede damlama önleme fonksiyonu bulunması da önemli. Bu özellik su haznesini çıkardığınız zaman akışın durmasını sağlar. Böylece makineniz daha uzun ömürlü olur.

Filtre Kahve Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

  • Filtre Kahve Makinesi Kaç Watt Olmalı?

Modeline göre değişmekle birlikte makinelerin gücü farklılık gösteriyor. Makinenin gücü ise kahvenin iyi demlenmesinde etkili. Düşük watt’lı kahve makineleri hem suyu yeterince sıcak tutamıyor hem de akış hızı giderek yavaşlayabiliyor. Isı ve akış hızı da elbette kahvenin aromasını etkiliyor.

  • Filtre Kahve Makinesi Boyutu Ne Olmalı?

Boyut seçimi yaparken kahve tüketim alışkanlıklarınızı ve makineyi konumlandıracağınız yeri düşünün. Eğer tek kişi kullanacaksanız bir fincan kapasiteli kompakt model tercih edebilirsiniz. 

Ofis ortamında ya da kalabalık bir evde kahve demleyecekseniz 10 ila 16 fincan kapasitesine sahip filtre kahve makinesi modelleri arasından bir seçim yapabilirsiniz. Ayrıca makinenin kaplayacağı yeri de düşünerek uygun boyuta karar verebilirsiniz.

Türk Kahvesi Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Türk Kahvesi Makinesi Nasıl Seçilir

Türk kahvesinin makinede yapılabilmesi sayesinde artık istediğimiz yerde bu eşsiz lezzete ulaşabiliyoruz. Peki, en iyi Türk kahve makinesi hangisi? Bunun için belirli bir model sunmak yani en iyi Türk kahve makinesi sıralaması yapmak yanıltıcı olur. Ne de olsa her geçen gün yeni bir model çıkabiliyor.

En iyisi Türk kahvesi makinesi seçmenin püf noktalarını öğrenerek bir karara varmanız. İşte, “Hangi Türk kahvesi makinesi alınmalı?” sorusunun cevapları:

  • Kolay Kullanılabilen Türk Kahve Makinesi Hangisi?

Kahve içmek en keyifli aşama, ancak bir de makineyi temizleme kısmı var. Bu zahmeti yaşamamak için kendi kendini temizleme özelliği bulunan Türk kahvesi makinesi tercih edebilirsiniz. 

Makinelerden önce kullanmaya başladığımız elektrikli Türk kahvesi cezvesi, her an başında durmayı gerektiren bir modeldi. Çünkü otomatik olarak durmadığı için doğru zamanda cezveyi kaldırmak gerekiyordu. Ancak artık çoğu Türk kahvesi makinesi sensörlere sahip. Siz de alacağınız makinede kahve taşma sorunu yaşamamak için kahve seviyesi yükseldiği zaman otomatik olarak duran bir makine alabilirsiniz.

En İyi Türk Kahve Makinesi

  • Türk Kahvesi Makinesi Kaç Kişilik Olmalı?

İki fincandan sekiz fincan kapasitesine göre değişen farklı Türk kahvesi makinesi modelleri bulunuyor. Eğer ofis gibi kalabalık bir ortamda kullanmak için makine alıyorsanız ikili Türk kahve makinesi alabilirsiniz. Aksi halde tek hazneli türleri tercih edebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise kahveyi hazneye değil, espresso makinesi gibi doğrudan fincana dolduran modeller.

  • En İyi Türk Kahve Makinesi Hangisi?

Közde kahve gibi farklı lezzetleri tatmak için çeşitli pişirme fonksiyonlarına sahip bir makine tercih edebilirsiniz. Kullanacağınız makinenin bazı teknik özelliklere sahip olması ise kolay kullanım ve güvenlik bakımından önemli.

Örneğin damlama emniyetine sahip bir makine, kirlenmeyi önlerken su bittiği zaman çalışmaması da emniyeti sağlar. Dikkat edebileceğiniz diğer özellikler ise aşırı ısınma emniyeti, taşma engelleyici ve kahve hazır olduğunda sesli uyarı vermesi.

Espresso Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Espresso Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli

Espresso, latte, americano ve daha birçok kahve türünü espresso makinesi ile yapabilirsiniz. Yani gerçek bir kahve tutkunuysanız seçiminizi espresso makinesinden yana kullanın deriz. Peki, bu İtalyan mucizesini alırken nelere dikkat etmek gerekiyor. İşte, yeni başlayanlar için en iyi espresso makinesi seçimi: 

  • Espresso Makinesi Kazanı Nasıl Olmalı?

Espresso makinelerinde farklı kazanlar bulunuyor. Tek kazanlı (single boiler), ev tipi espresso makinelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Daha uygun fiyatlı bir seçenek olduğu için de tercih ediliyor. 

Bu espresso makinesi modeli, sütü ve kahveyi ısıtmak için aynı kazanı kullanıyor. Bu da aynı anda kahve yapmayı ve süt köpürtmeyi engelliyor. ¨Bu nasıl olsa bir ritüel, kahveyi biraz uzun sürede de yapabilirim.¨ diyorsanız bu seçenek size göre. Hem ev tipi hem de endüstriyel tip espresso makinelerinde ise double boiler kazan kullanılıyor. Bu kazan türü kahveyi yaparken sütü köpürtmeye imkan tanıyor.

Espresso Makinesi Seçimi

  • Porta Filter Türleri Neler?

Tercih edebileceğiniz iki ana porta filter seçeneği bulunur: Basınçlı porta filter ve basınçsız porta filter. Basınçlı porta filter’in altında tek bir delik bulunur. Kahve buradan basınçla dışarı çıkarak akar ve çekirdek yeni öğütülmemiş olsa bile kahve kreması oluşur.

Basınçsız porta filter’da ise sepetin altında ızgara görünümü oluşturan düzenli aralıklı delikler vardır. Yani çekirdeğinizi kendiniz öğütüyorsanız ve daha profesyonel bir şekilde espresso yapabiliyorsanız basınçsız porta filter tercih edebilirsiniz. 

  • Espresso Makinesi Kaç Bar Basınca Sahip Olmalı?

Hızlı kahve yapma kriteri espresso makinesi için geçerli değil. Çünkü espressonun ideal lezzet için ortalama 20-25 saniye arasında akması gerekiyor. Bu nedenle çok yüksek bir basınç miktarı değil, bu süreyi sağlayacak 9 bar basınç yeterli.

  • Hangi Çeşit Espresso Makinesini Almalı?

Espresso yapma deneyiminize bağlı olarak manuel, yarı otomatik ya da tam otomatik espresso makinesini tercih edebilirsiniz. Manuel espresso makinesi, kahve üzerinde daha çok kontrolünüz olmasını sağlar. Ancak unutmayın ki bu model profesyonel baristalar için daha uygun.

Yarı otomatik espresso makinesi, espresso yapma keyfini yaşarken deneyiminizi artırabileceğiniz bir model. Tam otomatik espresso ise kullanımı en kolay espresso makinesi çeşitlerinden. Ancak bu modelde kahve aroması üzerinde bir değişiklik yapma şansınız bulunmuyor.

Artık farklı kahve makinesi modelleri ve kullanımları ile ilgili detaylı bilgiye sahipsiniz. Şimdi, sıra en güzel kahve makinesi modelini keşfetmek ve kahve makinesi fiyatları ile ilgili bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret etmekte!