Evinizi Aydınlık Gösteren Boya Renkleri

Evi Aydınlık Ve Ferah Gösteren Renkler

Seçtiğiniz boya rengi odanızın ne kadar büyük veya küçük göründüğü konusunda büyük bir etkiye sahip. Doğru boya rengi, evinizin görünümünde ve verdiği histe büyük bir fark yaratabilir, yeterince gün ışığı almayan odalarda duvar renkleri ile istediğiniz ferahlık hissini yaratabilirsiniz. Bu yazımızda evi aydınlık ve ferah gösteren boya renkleri ile odayı geniş gösteren boya renkleri için önerilerimizi paylaşıyoruz. 

Evinizi Aydınlık Gösteren Boya Renkleri

Evi Geniş ve Ferah Gösteren Renkler Hangileri? 

Ferah Renkler

Evi aydınlık ve ferah gösteren boya rengi deyince birkaç renk sıralanır ve bu renkler her eve uyar diye düşünebilirsiniz. Ancak bir evi aydınlık gösteren boya rengi birçok kritere bağlı olarak değişiklik gösterir. Öncelikle evinizin ya da odanızın pencerelerinin baktığı yönün duvarlar için kullanacağınız rengi belirlemenizde etkili olduğunu belirtelim. Koyu renkler daha çok ışık alan güneye bakan odaları, açık renkler ise daha az ışık alan kuzeye bakan odaları daha geniş ve aydınlık gösterir.

Küçük veya karanlık bir yaşam alanında doğru boya rengi, alanın daha büyük ve daha parlak görünmesine yardımcı olabilir. İşte evi ferah gösteren renkler için önerilerimiz:

  • Beyaz: Beyazın en klasik evi aydınlık gösteren boya rengi olduğunu söyleyebiliriz. Işığı yansıtarak alanı aydınlatır ve ferahlık hissi yaratır. Canlı bir görünüm katmak isterseniz parlak beyaz tercih edebilirsiniz. Beyazı sıkıcı buluyor, daha davetkar bir his yaratmak istiyorsanız kırık beyaz diyebileceğimiz buz beyazı, fildişi veya krem gibi daha sıcak bir beyaz tonu seçebilirsiniz.
  • Açık gri: Evi ferah gösteren boya renkleri arasında açık tonu da olsa gri renk kullanmak şaşırtıcı gelebilir. Ancak grinin ideal bir evi geniş gösteren boya rengi olduğunun altını çizelim. Beyazdan daha modern ve sofistike olan gri, beyaz renk ile aynı derecede ışığı yansıtma özelliklerine sahip. İşte bu nedenle bir odayı daha büyük göstermek için ya da evi aydınlık gösteren boya rengi olarak harika bir seçenek. 
  • Pastel renkler: Sakinleştirici ve rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak istiyorsanız pastel tonlar da evi geniş ve ferah gösteren renkler arasında ideal seçenekler arasında. Mavi, yeşil, sarı ve pembe tonlarının evi aydınlık gösteren boya rengi yelpazesinde popüler pastel boya renkleri olduğunu belirtelim. 
  • Açık mavi: Açık mavi tonların da bir odayı da evi aydınlık gösteren boya rengi olarak iyi bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olan açık mavi, aynı zamanda derinlik ve boyut duygusu yaratmaya da yardımcı olur. Gök mavisi, ardıç kuşu yumurtası mavisi ve toz mavi renkleri açık mavi tonları arasında popüler olanlar. 
  • Açık yeşil: Doğa ve tazelik hissi yaratan yeşil tonlar, kullanıldıkları ortama sakinlik ve sükunet duygusu da katar. Bu da onları evi aydınlık gösteren boya rengi listesindeki en ideal renkler arasına taşır. Evi aydınlık gösteren boya renkleri arasından açık yeşili tercih ederseniz nane yeşili, adaçayı yeşili ve deniz köpüğü yeşilinin popüler tonlar olduğunu bilmenizde fayda var. 
  • Allık pembesi: Evi aydınlık gösteren boya rengi arayanların bir diğer seçeneği olan allık pembesinin yumuşak tonu, odayı aydınlattığı kadar neşeli bir atmosfer de yaratır. Özellikle gün batımı saatlerinde odanıza farklı, romantik bir hava katabilir. Allık pembesini daha fazla doğal ışık alan bir odada kullanmanızı öneririz. Bu evi aydınlık gösteren boya rengi ile birlikte bej, kum ve fildişi gibi hafif, sıcak nötr tonlarını dekorasyonda ya da farklı duvarlarda da kullanabilirsiniz. Allık pembesinin daha feminen bir renk olduğu düşünülse de maskülen bir hava yaratmak için ahşap, modern metal ve lüks kadife veya deri mobilyalar kullanabilirsiniz.

Hangi rengi kullanacağınıza karar vermenize yardımcı olması açısından farklı markaların kullandığı evi aydınlık gösteren boya renkleri isimlerini incelemek isterseniz Koçtaş’ta farklı zevk ve bütçelere uygun iç cephe boyaları olduğunu hatırlatalım. Hangi tür duvar boyasını seçeceğinizi bilemiyorsanız “Duvar Yapısını ve İsteklerinizi Söyleyin, Seçmeniz Gereken Boya Çeşidini Söyleyelim!” testimizi çözebilirsiniz. Dilerseniz “2023 İç Cephe Boya Trendleri” yazımız da trendlere uygun bir şekilde evi aydınlık gösteren boya rengi seçmenizde size fikir verebilir.

Evi Aydınlık Gösteren Boya Rengi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Evi Aydınlık Gösteren Boya Renkleri Seçerken

Küçük veya karanlık bir odayı ya da bir evi ferah gösteren renkleri seçerken aklınızda bulundurmanızda fayda olan birkaç nokta bulunur:

  • Evi aydınlık gösteren boya rengi seçerken ışığı daha fazla yansıtarak odanın daha büyük görünmesini sağlayan saten ya da yarı mat boyalar tercih edin. 
  • Işığı emerek odayı daha küçük gösterecek mat boya ve koyu renkler kullanmaktan kaçının. Aksi takdirde evi aydınlık gösteren boya rengi seçmeye çalışırken tam tersi evin basık ve kasvetli görünmesine sebep olabilirsiniz. 
  • Evi aydınlık gösteren boya rengi kullanmak yerine uygulama şekliyle de istediğiniz aydınlık ortamını yaratabilirsiniz. Vurgu duvar uygulayabilirsiniz. Vurgulu duvar, bir odanın odak noktası olur ve alana ek boyut kazandırır. İki duvarı daha koyu bir tona, diğer iki duvarı daha açık bir tona boyayabilirsiniz. Vurgu duvar yapacaksanız odadaki uzun duvarı tercih edip daha kısa duvarlarda daha hafif renkler kullanabilirsiniz.
  • Odaya yükseklik yanılsaması eklemek için tavanı da renkli boyayabilirsiniz. Duvarlarda canlı bir beyaz kullanarak geleneği tersine çevirip tavanda renk patlaması yapabilirsiniz. 
  • Daha küçük odalarda tavanı açık renge boyamak, geniş ve ferah bir ortam yaratmak için doğru bir seçim olur.

Evi Ferah Gösteren Renklerden Daha İyi Nasıl Faydalanabilirsiniz?

Ferah Gösteren Renklerden Faydalanmak İçin

  • Odanız çok fazla doğal ışık alıyorsa daha koyu renkler seçebilirsiniz. 
  • Oda karanlıksa daha açık renkler tercih edin.
  • Amacınız odayı daha geniş göstermek olduğu için evi aydınlık gösteren boya rengi  olarak koyu renkleri açık renklerle eşleştirmeyin. Çünkü bu durum, alanı bölen ve küçük görünmesine neden olan görsel bir sınır oluşturur. 
  • Odadaki mobilya ve aksesuarları tamamlayacak boya renkleri seçin.
  • Denemekten çekinmeyin. Odayı geniş gösteren boya renkleri seçmek söz konusu olduğunda sevdiğiniz rengi bulana bulana kadar farklı renklerle denemeler yapın.
  • Duvarlarda çok farklı renk kullanmak odayı daha küçük gösterir. Bu nedenle evi aydınlık gösteren boya rengi seçerken benzer renk ve tonlar kullanmak odanızın daha geniş görünmesine yardımcı olur.  
  • Evi aydınlık gösteren boya rengi gibi mobilyalarınızda da açık renk tercih ederek aydınlık ve ferah bir ortam yaratabilirsiniz. Dilerseniz “Göz Alıcı Kombinasyonlar İçin: Duvar Rengi ve Mobilya Uyumu Nasıl Olmalı?” yazımıza göz atabilirsiniz. 
  • Kırlent, kilim, tablo ya da farklı dekoratif objelerde canlı renkler kullanın. Evi aydınlık gösteren boya rengi kullanımının tamamlayıcısı olacak bu dekorasyon tercihi ile az eşya kullanarak odanızı kalabalık görüntüden kurtarıp göz alıcı bir etki yaratabilirsiniz. 
  • Aynalar, ışığı yansıtarak bir odanın daha büyük görünmesine yardımcı olur. Daha fazla doğal ışık almak için pencerelerin karşısına aynalar asabilir, odanıza derinlik hissi kazandırabilirsiniz.

Evi aydınlık ve ferah gösteren boya renklerine karar verdiyseniz badanadan tamirata, inşaat ustasından tesisata işinin ehli ustaları Koçtaş’ın Ustabilir sayfasından ulaşabilirsiniz. Ama evinizi kendiniz boyamak istiyorsanız ve daha önce hiç duvar boyamadıysanız “Evinizi Yenileyin: Duvar Nasıl Boyanır?” yazımız ve aşağıda paylaştığımız videomuz size yardımcı olabilir.