Kusursuz Dekorasyon İçin: Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir?

Duvar Kağıdı Seçimi

Öncesi ve sonrası dekorasyon fotoğraflarını merakla inceleyenlerden misiniz? İtiraf edelim, hiç de yalnız değilsiniz. Ne de olsa evin soluk bölümlerini sosyal medyalık bir fotoğrafa dönüştürmek olağanüstü. Peki, ev dekorasyonundaki bu etkileyici dönüşümü gerçekleştirmek için büyük tadilatlar mı gerekli? Hemen cevaplayalım, tek yapmanız gereken odada en görünür yer olan duvarları yenilemek. 

Tabii ki iç cephe boyasını değiştirmek evinize hiç de o havalı görünümü kazandırmayacak. Bu yüzden size önerimiz; duvar kağıdı değişimi. Renk ve dokusuyla fark yaratan son moda duvar kağıdı modelleri sayesinde odalarınızı birer galeriye dönüştürebilirsiniz. Peki, eviniz için en uygun duvar kağıdı hangisi? Duvar kağıdı seçiminin püf noktalarını öğrenerek bu kararı verebilirsiniz. Hazırsanız tüm detaylara göz atalım. 

Duvar Kağıdı Rengine Karar Verin

Duvar Kağıdı Seçiminde Dikkat Edilecekler

Elde etmek istediğiniz etkiyi düşünerek duvar kağıdı rengine karar verin. Örneğin sonrası fotoğrafında ¨Oda ne kadar büyümüş!¨ ya da ¨Nasıl da canlı bir yer olmuş!¨ hissinden hangisini vermek istediğinizi hayal edin. Odayı büyük göstermek için mavi, mor duvar kağıdı gibi soğuk renklere sahip bir çeşit tercih edin. Canlı bir görünüm vermek için portakal, kırmızı, sarı gibi enerjik tonlar kullanın. 

Tabii bu renk seçimini yaparken oda dekorasyonunuzdaki renkleri de göz ardı etmeyin. Çarpıcı bir değişim için dekorasyonun ağırlıklı rengine sahip bir duvar kağıdı, ince bir uyum için aksesuarlarla aynı renge sahip bir tür, yumuşak bir geçiş için büyük eşyalardaki ara tonlardan birini kullanın. Renklerin insan üzerinde yarattığı etki hakkında bilgi paylaştığımız ¨Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanımı Rehberi¨ yazımızı da okuyarak daha doğru bir karar vereceğinizi hatırlatalım. 

Bu noktaya kadar her şey çok net gibi görünse de büyük bir duvar kağıdı renk paletiyle karşılaştığınızda seçim yapmakta zorlanabileceğinizin farkındayız. Renkli duvar kağıdı seçenekleri arasından dekorasyonunuzu bütünleyen bir tona karar vermek için şu önerilerimize de göz atın: 

  • Aydınlık bir oda için pembe, bebek mavisi, lavanta, yeşil renkleri
  • Enerjik bir görünüm için safran, bej, turuncu, kırmızı ve mor renkleri
  • Huzurlu bir atmosfer için yeşil, gri, mor, mavi tonları
  • Klasik bir dekorasyon ve şık görünüm için zümrüt yeşili, bronz, dore tonları

Ancak şunu da unutmayın; odaya uygun bir seçim yapmadığınız zaman tam olarak istediğiniz farkı yakalayamazsınız.

Odaya Uygun Duvar Kağıdı Tercih Edin

Evin tüm odalarının üzerimizde yarattığı etki farklı. Mutfak sosyalleşilen, iştah açıcı yani daha dinamik bir yer. Yatak odası ise tüm günü geride bıraktığımız dingin bir alan. Öte yandan koridor eve adım atıldığı anda dekorasyon zevkimizle ilgili ipucu veren bir yer. Peki, tüm odaların kullanımına uygun duvar kağıdı seçerken nelere dikkat etmeli?

  • Mutfak Duvar Kağıdı Nasıl Olmalı?

Mutfak İçin Duvar Kağıdı Nasıl Olmalı

Mutfak, diğer odalara göre daha cesurca seçimler yapabileceğiniz bir alan. Düz ya da geometrik desenler yerine çiçekli ya da manzara resimli duvar kağıtları tercih edebilirsiniz. Ayrıca mutfak için duvar kağıdı, tüm duvarları kaplamak zorunda değil. Bunun yerine lavabo üstü, masa arkası, pencere çevresi gibi belirli bir alanda duvar kağıdı kullanmayı deneyin. 

Retro bir mutfak için masanın arkasına limon rengi ve yeşilin birleşimi bir duvar kağıdı, country mutfak için uçuk pembe duvar kağıdı veya bej tonlarına sahip bir tür seçin. Lavabo arkasında seramik görüntüsünü seviyor ancak seramik gibi maliyetli bir değişim istemiyorsanız çözüm kolay: Seramik desenli sade duvar kağıdı. Tüm yaşlara hitap etmesi için de meyve desenli, iştah açıcı görünüm sunan duvar kağıdı kullanın.

  • Salon İçin Duvar Kağıdı Nasıl Olmalı?

Salon genellikle insan yoğunluğunun en fazla olduğu alan. Bu nedenle dekorasyona uyumun yanı sıra çabuk aşınmayan ve leke göstermeyen bir duvar kağıdı tercih edin. Özellikle dokulu duvar kağıtları aradığınız kolay kullanımı sağlayabilir. Dokulu duvar kağıdı olarak taş veya tuğla görünümlü duvar kağıtlarını tercih edebilirsiniz.

TV arkası duvar kağıdı seçerken desensiz, göz yormayan bir model tercih edin. Tüm odayı değil, yalnızca TV ünitesinin kapladığı alanı duvar kağıdı ile kaplayarak özel bir alan oluşturun.

  • Yatak Odası İçin Duvar Kağıdı Nasıl Olmalı?

Yatak Odası Duvar Kağıdı Nasıl Olmalı

Yatak odası, dinlenme ile eş bir mekan. Bu nedenle yatak odasında sarı, kahverengi, kırmızı duvar kağıdı gibi canlı renge sahip çeşitler kullanmayın. Bunun yerine gri, uçuk pembe gibi sakinleştirici tonlar tercih edin. Ayrıca yatak odasını biraz da hayalle süsleyin. En sevdiğiniz şehir ya da manzara fotoğrafı ile yatak arkasındaki duvarı büyük bir tabloya çevirin. Genç odası duvar kağıdı olarak da bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

  • Bebek Odası Duvar Kağıdı Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin odasında huzur verici ve dikkat dağıtmayan açık renkler tercih edin. Açık yeşil, bebek pembesi, uçuk sarı ya da gök mavisi tatlı seçeneklerden birkaçı. Bebeğinizin yaşına göre çizgi film karakterleri desenine sahip üç boyutlu duvar kağıdı döşemek de güzel fikir. Ayrıca çocuk odası duvar kağıdı modelleri arasında antibakteriyel özelliğe sahip olanlar önceliğiniz olabilir. 

Odanın Özelliklerini Hesaba Katın

Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir

Duvarlar, odanın görünümünü en çok etkileyen dekorasyon ögelerinden. Bu nedenle odanın ışık alma, büyüklük-küçüklük durumunu değerlendirdikten sonra bir seçim yapmanızda fayda var. Örneğin karanlık odalarda ışığı yansıtabilecek metalik renkler ve açık renkli desenler tercih edin. 

Aydınlık odalara stil katmak için büyük desenler veya mat dokular seçin. Büyük desenlerin ortamı boğmaması için de duvar kağıdını tek bir duvarda kullanın. Ayrıca genel bir kural olarak ışık almayan odalarda açık renklerden, bol güneş alan odalarda ise koyu renklerden faydalanın, bu odalarda siyah beyaz veya kırmızı duvar kağıdı tercih edebilirsiniz

Aynı giysi seçiminde olduğu gibi küçük odalarda minimal, geniş görünmesini istediğiniz alanlarda yatay desenli duvar kağıtları kullanın. Tavanın yüksek görünmesi için de dikey desenler önceliğiniz olsun.

Testi Çözün, Size En Uygun Kendin Yap Duvar Kağıdı Fikirlerini Söyleyelim! adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bonus: Kaç Rulo Duvar Kağıdı Almalıyım?

Duvar kağıdı seçimi için tüm kriterleri değerlendirdiniz ve ideal modele karar verdiniz. Şimdi, sıra ne eksik ne fazla tam da ihtiyacınız kadar duvar kağıdını almak için küçük bir hesaplama yapmakta:

  • Tüm duvarlarınızı sağdan sola doğru ölçün. Her duvar kenarını toplayın.
  • Duvarınızın yüksekliğini göz önünde bulundurarak duvar kağıdı ölçüsü seçin.
  • Bu toplamı satın alacağınız duvar kağıdı rulosunun ölçüsüne bölün.

Alanın Şıklığını Katlayın: Duvar Kağıdı Trendleri adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ancak desenli duvar kağıtlarında bir veya iki rulo daha fazla almanın faydası var. Duvar kağıdınızı aldığınıza göre duvar kağıdı döşeme ve duvar kağıdı sökme ile ilgili tüm detaylara ulaşmak için ¨Duvarları Renklendirmek Güzel Fikir: Duvar Kağıdı Nasıl Uygulanır?¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Kendinden yapışkanlı duvar kağıdı, tuğla desenli duvar kağıdı gibi farklı duvar kağıdı modelleri ise Koçtaş’ta!