Onsuz Mutfak Olmaz: Mutfak Tezgahı Seçimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mutfak Tezgahı Modelleri

Yemeklerin yapıldığı, set üstü ya da ankastre ocağın konumlandırıldığı, hatta depolama alanı olarak kullandığınız bir nokta… Evet, mutfak tezgahından bahsediyoruz! Farklı amaçlara hizmet eden ve aynı zamanda mutfak dekorasyonunda da önemli bir görev üstlenen mutfak tezgahlarını seçerken sonradan pişman olmamak ve aldığınız tezgahı uzun süre kullanabilmek için incelemeniz gereken bazı unsurlar var. Tasarruftan Yana Olanlara Özel: Mutfak Tezgahı Nasıl Boyanır, Nasıl Kaplanır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Haydi, gelin şimdi, “Mutfak tezgahı nasıl seçilir?” sorusuna mutfak tezgahı çeşitleri doğrultusunda yanıt verelim.

Ahşabın Samimiyeti Mutfaklarda: Masif

Doğanın esintisini evlere getirecek bir materyal arayanların ilk tercihlerinden birisi olan ahşap, mutfaklarda da sık tercih edilen seçeneklerden. Mutfağınıza sıcaklık katacak, hatta mobilya etkisi yaratacak masif tezgahlar oldukça dayanıklı. Genellikle mat bir bitişe sahip olan ama çeşidine göre hafif bir parlaklığı da bulunabilen masif mutfak tezgahları, mutfağında doğal bir ürüne yer vermek isteyenlere uygun. 

Renk seçenekleri, kullanılan ağaca; fiyatları ise ağacın kalitesine ya da türüne göre değişebilen masif tezgahları tercih etmenizi sağlayacak bir diğer özellik ise oldukça uzun ömürlü olmaları. Tabii fiyatların, pek çok tezgah çeşidine göre daha yüksek olduğunu not düşmeden geçmeyelim.

Pek çok çeşidinin hasar göstermeyen bir yapısı olsa da masif mutfak tezgah modellerini belirli aralıklarla zımparalayıp oluşan kusurları gidermek ve ardından cilalamak gerekiyor.

Masif Mutfak Tezgahı

Mutfağınıza Uygun Çözümler: Laminant

Mutfağınıza uygun fiyatlı bir tezgah seçeneği arıyor, ama alacağınız ürünün aynı zamanda dayanıklı olmasını da istiyorsanız ilk seçeneklerden biri hiç kuşkusuz laminant! Aşınmaya karşı dayanıklı olan ve pürüzsüz yüzeyleri sayesinde kolaylık temizlenebilen laminant tezgahlar, diğer ürün çeşitlerine göre daha fazla renk seçeneği sunuyorlar. Rengin yanı sıra ahşap, mermer, taş görünümlü seçenekler arasında da seçim yapabilir; mutfak dekorasyonunuz doğrultusunda mat ya da parlak bitiş seçebilirsiniz!

Laminat tezgahlar; uygun fiyatlı olmaları, geniş renk yelpazesi sunmaları, dayanıklılıkları sayesinde mutfaklarda tercih ediliyor. Tabii tencere gibi sıcak, bıçak gibi keskin ürünleri tezgaha temas ettirmemeye özen göstermelisiniz. Dayanıklı bir malzeme olsa da laminant tezgahlarda oluşabilecek hasarları tamir etmek pek mümkün değil.

Laminant Mutfak Tezgahı

Doğal Şıklık: Kuvars

Doğada bulunan sert bir element olan kuvarstan üretilen bu tezgahlar, mutfaklarında klas bir görünüm isteyenlerin tercihi olabilir. Bakımı oldukça kolay olan ve lekeye karşı dayanıklı olan kuvars mutfak tezgahı modellerinin fiyatları size yüksek gelebilir. Ama bu çeşidin uzun ömürlü olduğunu göz önünde bulundurabilir ve seçiminizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.

Yapılan işlemlerin ardından gözeneksiz bir hale gelen kuvars tezgahlar, bu sayede hijyen ve kolay temizleme imkânı sunuyor. Oldukça dayanıklı bir materyal olan kuvars ile yapılan tezgahlar, farklı renk ve desen seçeneklerini şık bir parlak bitişle birleştiriyor.

Kuvars Mutfak Tezgahı

Dayanıklı ve Hijyenik: Akrilik

Mutfak bu! Hijyen ön plandayken görselliği de göz ardı etmemek gerek. İşte, akrilik tezgahların özellikleri de tam bu dediğimizi karşılıyor! Cam, taş, kum gibi malzeme ve doğal taşlarla oluşturulabilen bu tezgah çeşidi oldukça dayanıklı ve gözeneksiz yapısı sayesinde de bir o kadar hijyenik!

Tek renk ya da desenli alternatifleri bulunan akrilik tezgahlar, hangi dekorasyon stilini uygularsanız uygulayın, mutfakları tamamlayan şık bir görünüm sunuyor. Temizliği kolaylıkla yapılabilen ve bakteri barındırmama konusunda oldukça başarılı olan akrilik mutfak tezgahlarının bir diğer avantajı ise tezgahların tek parça dikdörtgen, kare ya da oval olarak kesilebilmesi.

Akrilik Mutfak Tezgahı

Mutfağıyla İlgilenmek İsteyenlere: Granit

Doğal bir taş cinsi olan granit ile üretilen bu tezgahlar, farklı renk ve desen seçenekleriyle mutfağınıza doğal ve şık bir hava katmak için yardıma hazır! Mermere benzeyen yapısı, onun ne kadar dayanıklı ve uzun ömürlü olduğuna dair bilgi verir nitelikte. Ama yine de gözenekli yapısı nedeniyle temizliğinin biraz zor olabileceğinden ve düzenli olarak cilalama işlemi yapılması gerektiğinden bahsetmeden geçmeyelim.

Granit tezgah fiyatları, kullanılan granitin kalitesinden seçtiğiniz ürünün rengi ve boyutuna kadar pek çok kriter doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. 

Granit Mutfak Tezgahı

Mutfaklardaki Endüstriyel Etki: Paslanmaz Çelik

Genellikle endüstriyel mutfaklarda görmeye alışık olduğumuz paslanmaz çelik tezgahlar, artık evlerde de yerini aldı! Paslanmaz çelik eviyelerle şık bir uyum yakalayabilen bu tezgah seçenekleri; kolaylıkla temizlenmeleri, ısıya karşı dayanıklı olmaları ve leke yapmamaları sayesinde tercih sebebi.

Tabii bir de mutfağı küçük olanlar ve diğer materyallere alternatif arayanlar için oldukça uygun. Çünkü ışığı yansıtabilen çelik, alana daha aydınlık bir görünüm kazandırırken mutfağın da daha büyük görünmesini sağlayabiliyor. Maliyeti yüksek olabilen bu tezgah çeşitlerinin dezavantajlarından biri ise çizilmelere karşı oldukça hassas olmaları.

Paslanmaz Çelik Mutfak Tezgahı

Mutfağınızı şık ve kullanışlı kılacak mutfak tezgahı seçenekleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!