Zemin Döşemesinde Doğru Tercih: Evinize En Uygun Parke Çeşidi Hangisi?

En İyi Parke Turu

Ahşap görüntüsü, yaşam alanlarına dair hatıralarda sıcak bir iz bırakıyor. Bu sıcak gerçekten yola çıktık ve kendimize şunu sorduk: Neden ahşabı ev dekorasyonunun bir parçası yapıp huzuru evlerimize davet etmeyelim? Ahşabın evde hakim bir görüntü oluşturması için de gözlerimizi zemin döşemesine çevirdik. Ne de olsa yer kaplaması, ev dekorasyonunda en büyük alanı oluşturan noktalardan biri.

Hem doğal tasarım estetiği hem de fonksiyonellik bakımından zemin kaplama seçeneklerinin en uygunu ise parke. Ancak parke dediğimizde elbette tek bir tür bizi beklemiyor. Ev için parke çeşitleri; malzeme, renk, desen gibi birçok faktöre göre çeşitlilik gösteriyor. Bu seçimi kolaylıkla yapabilmeniz için adım adım parke türleri arasındaki farkları listeledik. İşte, dikkat etmeniz gereken konularla birlikte yer parkeleri:

Parke Çeşitleri Nelerdir?

Eski ya da müstakil evlerde iç içe geçen, karolarının deseni birbirinden farklı masif parkeyi görebiliriz. Bu gerçekten de doğal ahşap dokusunu en iyi yansıtan görünüm. Ancak bir de farklı ihtiyaçlara özel üretilmiş parke türleri var. Örneğin yeni inşa edilen evlerde yaygın olarak lamine ya da laminat parke çeşitleri kullanılıyor. Peki, bu parke türlerinin birbirinden farkı nedir? 

Masif Parke Nedir?

Masif Parke Nedir: Masif; uzun yıllar dayanabilen, cilalandığında ilk günkü parlaklığını kazanan kullanışlı bir parke malzemesi. Masif parke, %100 ahşaptan yapılır ve birbirine oluklar yardımı ile geçerek sabitlenir. Bu geçmeli sistem sayesinde parkenin oynama riski de ortadan kalkar.

Eskiden beri yaygın olarak kullanılan masif parke, tamamen ahşaptan oluştuğu için sağlıklı zemin döşemeleri arasında yer alır. Masif parkenin kalınlığı genelde 12 ila 23 mm arasında değişir. Üst yüzeyi zımparalanıp cilalanabilir. Dişbudak, kestane, meşe, kızılçam, ceviz gibi birçok ağaçtan üretilebilir.

Kurulumu için profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyulması masif parkenin dezavantajları arasında sayılabilir. Birbirine geçen parçalar yapıştırılarak ya da çivilenerek birleştirilir. Bu durumu bir dezavantaj olmaktan çıkarmak için Ustabilir’in yer döşeme ve kaplama ustalarından teklif alabilir, ihtiyacınız olan desteğe kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Gelelim zamansız güzellik sunan masif parkenin diğer eksilerine. Masif parke, yerden ısıtma ile kullanıma uygun değil. Ayrıca doğal ahşap olduğu için mobilyaların yerlerini değiştirirken çizilme riski bulunur. Mobilyalarınızın ayaklarına keçe yapıştırarak bu ihtimali ortadan kaldırabileceğinizi de hatırlatalım. İhtiyacınızı karşılayacak keçe gibi mobilya aksesuarları ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Parke fiyatları söz konusu olduğunda masif, çıtayı bir adım yukarıya taşıyor. Her ne kadar daha maliyetli bir parke türü olsa da uzun yıllar kullanım sunduğu için özellikle kendi evinizde tercih edebileceğiniz seçeneklerden.

Laminat Parke Nedir?

Laminat Parke Nedir: Yapay parke olarak da bilinen laminat parke, ahşap atıklarının kimyasal maddelerle birleştirilmesinden meydana geliyor. Genellikle dört kattan oluşan laminat parke, üstündeki kaplama sayesinde ahşap bir görünüm kazanıyor. Üst kısmı gerçek ahşap olmadığı için birçok renk ve desen seçeneği bulunuyor. Yani laminat parke çoğu dekorasyon stili ile uyum sağlayabilecek bir zemin döşemesi.

Daha düşük maliyetli olduğu için de yaygın olarak tercih ediliyor. Ayrıca çizilmeye karşı dayanıklı olması, laminat parkeyi evcil hayvan sahipleri için ideal bir seçenek haline getiriyor. Yerden ısıtmaya uygun olması sayesinde ofis ve okul gibi alanlarda da kullanılıyor.

Laminat parkenin dezavantajı ise bozulma ya da kırılma olduğunda tamir edilememesi. Böyle bir durumda parkenin değiştirilmesi gerekiyor. Laminat parkenin masif parkeden farkı ise doğal ahşap görüntüsünü vermemesi. Ayrıca ahşabın doğal yapısı gereği çok farklı dokuları bulunurken laminat parkede desenler tekrar edebiliyor. Eğer kendin yap projelerini seviyorsanız laminat parke seçimi sonrası Parke Nasıl Döşenir? yazımızı okuyarak evinizi kendiniz yenileyebilirsiniz.

Lamine Parke Nedir?

Lamine Parke Nedir: İsim benzerliği nedeni ile laminat ile lamine parke sıkça karıştırılır. Ancak lamine parke, doğal parke türlerinden birisidir. Doğal masif parkeden farkı, üç ahşap katmanından oluşması. Lamine parkenin laminat parkeden farkı ise doğallığı. Lamine parke elde edilirken kimyasal madde kullanılmaz ve hava geçirgen bir yapıya sahip olur. Ayrıca laminat parke kırıldığı zaman onarılamazken lamine parke tamir edilebilir.

Lamine parkenin laminat parkeye göre dezavantajı ise doğal ahşaptan üretildiği için daha maliyetli olması. Bunun dışında lamine parke, güneş ışığına maruz kaldığında solabilir ve masif parkede olduğu gibi mobilyalar lamineyi de çizebilir.

Üretildiği malzemeye göre parke çeşitlerinin neler olduğunu öğrendiniz. Parke çeşitleri ve fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Parke Nasıl Döşenir, Nasıl Sökülür? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Evinizle Uyumlu Parke Rengine Nasıl Karar Verirsiniz?

Dekorasyonun mottosu diyebileceğimiz bir kuralla başlayalım: Küçük alanlara açık renkler, büyük alanlara koyu ya da açık renkler kullanın. Alanın daha geniş ve aydınlık görünmesini sağlayan bu kural, yer döşemesi için de geçerli. Ancak bir istisna olduğunu söyleyebiliriz: Küçük bir odada duvar boyası ve mobilya açık renkli ise zemin döşemesini koyu renk kullanarak hoş bir kontrast oluşturabilirsiniz. 

Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu odanın hakim tonunun dekorasyona etkisi. Eğer odada koyu renkler hakimse açık kahve tonlar kullanarak modern bir görünüm; koyu kestane, kiraz gibi koyu tonlarla da rustik bir görünüm katabilirsiniz. 

Hangi Odaya Hangi Parke Türü Kullanılmalı?

Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Sık sık tamirat-tadilat yapmak istemiyorsanız odaya göre parke seçimini doğru yapmanızda fayda var. İşte, parke seç ve uzun yıllar kullan diyenler için ipuçları:

  • Salon, diğer odalara göre daha sık kullanılan bir alan. Bu nedenle uzun süreli kullanım için salonda masif ahşap tercih edebilirsiniz.
  • Yatak dışında ağır mobilya pek bulunmadığı için yatak odasında daha az dayanıklı türlerden olan laminat parke kullanabilirsiniz.
  • Banyo ve balkon gibi nemli alanlarda kabarmanın olmaması için parke yerine seramik gibi farklı döşeme türlerini değerlendirebilirsiniz. Yepyeni Zeminler ve Duvarlar: Seramik Nasıl Döşenir? yazımızı okuyarak seramiğin kullanım alanları ve alırken dikkat edilecekler konusunda bilgi edinebilirsiniz.
  • Banyoda doğal ahşap görünümü arıyorsanız bambudan yapılan masif parke kaplatabilirsiniz. Bambu parke, ağacın suya daha dayanıklı yapısı sayesinde nemli ortamlarda kullanılabilen bir tür.
  • Mutfakta oluşabilen yağ lekeleri kimi zaman kalıcı olabilir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda parke değişimi yerine tamirat ile sorunu çözebilmek için lamine parkeyi tercih edebilirsiniz.
  • Kullanışlılık dışında değerlendirilmesi gereken bir diğer önemli konu ise uyum. Ev dekorasyon stilinize göre doğal ahşap ya da laminat parke gibi bir ürüne karar verebilirsiniz.

Örneğin masif parkenin doğal görünümü, country ve endüstriyel gibi ahşabın etkisini hissettirdiği dekorasyon tarzlarına mükemmel uyum sağlıyor. Bohem, İskandinav, minimalist gibi dekorasyon stillerine de açık renk ve sade desenlere sahip laminat parkeler eşlik edebilir.

  • Parke rengi seçimi de dekorasyonu etkileyen, dolayısıyla odaya göre karar verilmesi gereken unsurlardan biri. Geniş odalarda ceviz, kiraz gibi koyu renkli ahşapları tercih edebilirsiniz. Daha dar ve loş alanlarda ise tik ağacı gibi orta koyulukta ya da huş ağacı gibi açık tonlu bir ahşabı kullanabilirsiniz.
  • Son olarak değerlendirebileceğiniz konu ise maliyet. Zemin döşemesi için ayırdığınız bütçeye bağlı olarak geniş odaları daha düşük fiyatlı laminat parke, daha küçük alanları ise lamine ya da masif parke ile kaplatabilirsiniz.

“Laminat parke seçimi nasıl olmalı?”, “En dayanıklı parke türü nedir?” gibi birçok sorunun cevabını paylaştık. Granit, seramik gibi yer döşeme türlerini keşfetmek için ise ¨Zemin Döşemesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?¨ yazımıza göz atabilirsiniz.