Doğayı Evinize Çağırın: Dekorasyonda Ahşap Kullanımı Önerileri

Dekorasyonda Ahşap Kullanımı

Ahşap, eve sıcak ve doğal bir görünüm katar. Her ağacın diğerinden farklı bir dokusu olduğunu düşününce de aslında ahşabın en özgün malzemelerden birisi olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Peki neden ev dekorasyonunda da ahşabın bu eşsiz etkisini yakalamayalım?

Ahşap ağırlıklı ev dekorasyonu için büyük değişimler yapmanız gerekmiyor. Sadece evinizde bazı renk uyumlarını yakalamanız ve ahşap ile uyumlu dokuları keşfetmeniz yeterli. Yani ahşap dekorasyon ile evinizi canlandırmak için evinizde rustik stilin hakim olmasına da gerek yok. 

Örneğin endüstriyel dekorasyona sahip bir evde metal ile ahşabın, gri ile koyu kahverenginin birleşimi ile harikalar yaratabilirsiniz. Gelin ahşap dekorasyon malzemeleri ile alana uygun değişim adımlarına göz atalım, doğaya dönüş sizin evinizden başlasın. 

Değişime Zeminden Başlayın

Ev Dekorasyonunda Ahşap

Ahşap etkisini en etkili şekilde vurgulayabileceğiniz yerlerden birisi de zemin döşemesi. Çünkü yer döşemesi bir odada en çok yer kaplayan malzeme çeşidi. Yeri kaplayacak ahşap parkeyi seçerken odanın hakim renk tonunu göz önünde bulundurun. Örneğin açık renk mobilyalar ile dekore edilmiş bir salonunuz varsa parke renginizi kestane gibi koyu bir tondan seçin. 

Parke üzerine örteceğiniz halının da yine ahşap tonlarını içeren ama altındaki zemin döşemesini de ön plana çıkaran renklere sahip olmasına dikkat edin. Örneğin açık renk laminant döşeli salonunuza yeşil ve koyu kahve tonlarında bir halı seçebilirsiniz. 

Ahşap dekorasyon görünümünü evinize katacak parke modelleri ve fiyatları hakkında bilgiye Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz! Bu değişim fikrini hayata geçirecek yer döşeme ve kaplama ustaları ise sizi Ustabilir’de bekliyor.

Duvarda Ahşap Etkisini Yakalayın

Ev Dekorasyonunda Ahşap Kullanımı Nasıl Olmalı

Ahşap oda dekorasyonu için en çok imkan sunan alanlarından birisi duvarlar. Önce basit ama çarpıcı bir değişim noktasından başlayalım: Duvar boyası. Eğer oda zemini ya da mobilyalar koyu renkli ahşaptan ise minimalizmden yana bir dokunuş yapın ve duvarları beyaza boyayın. Bir anda odadaki tüm ahşap eşyaların kendini gösterdiğiniz fark edeceksiniz.

Duvar boyamak sizin için uzun bir süreçse ahşap duvar dekorasyon ürünleri sizin için en ideal seçenek. Ahşap duvar dekorasyon ürünleri sınırsız. Bu nedenle biz bazı temel ahşap duvar dekorasyon örnekleri verelim. Siz zevkinize uygun bir dekorasyon çeşidine kendiniz karar verin: 

  • Evin hemen her yerinde kullanılan bir eşya ile başlayalım: Ayna. Duvarlarınıza hafif bir doğallık katmak için ahşap çerçeveli ya da ahşap kütükler ile çevrili bir ayna kullanabilirsiniz. Ayna ışığı yansıtan bir alan olduğu için de ahşabın boğucu bir görünüm vermesini engeller. 
  • Salonda dekoratif, çalışma odasında ise fonksiyonel amaçla kullanılabilen raf kitaplıklar da ahşap kullanımının güzel örneklerinden. Ev dekorasyonunuza göre ahşap rafları metal, halat ip gibi farklı malzemelerle dekore edebilirsiniz. 

Merdiven kitaplık, masif raftan kitaplık gibi kendin yap fikirlerine yer verdiğimiz ¨Dekoratif Kendin Yap Kitaplık Fikirleri¨ yazımızı okuyarak ilham alabilirsiniz. Kendin yap (DIY) yapmadan duvarlarınızı ahşap raflarla süslemek için  de dekoratif raflar çeşitlerine Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz!

  • Küçük dokunuşlar yetmez diyorsanız işlenmemiş ahşap dekoratif ürünler aradığınız masalsı atmosferi vermek için birebir. Ağaç dalları, sarmaşık, kütük gibi doğal formlarla yapılmış dekoratif ürünlere evinizde yer açabilirsiniz. 

Bu eşyalar askılık ya da anahtarlık gibi fonksiyonel ya da duvar süsü gibi sadece dekorasyon amaçlı olabilir. Hepsinin ortak özelliği ormanın doğallığını ve vahşi güzelliğini evinize taşımaları. 

  • Ahşabın otantik bir havası olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Mutfağınıza büyük ahşap un eleği, balkonunuza bambu yelpaze gibi nostaljik eşyalar asarak bu etkiyi yaratabilirsiniz. 

Dekoratif obje modellerini incelemek ve evinizin dekorasyonunun bir parçası olacak ahşap eşyaya karar vermek için Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın.

Ahşap Mobilya ile Değişim Yaratın

Ahşap Dekorasyon Fikirleri

Bu adıma kadar ahşabı evinizin bir parçası yapacak dokunuşlardan bahsettik. Şimdi de evinizdeki ahşap dokuyu daha ön plana çıkarak ipuçlarından bahsedeceğiz. Bunun için de dekorasyonda ahşap kullanımının en görünür hale geldiği yere yöneliyoruz: Mobilyalar. Ahşap hala en çok tercih edilen mobilya malzemesi. Hem dayanıklı hem de çoğu dekorasyon tarzı ile uyumlu. 

Elbette mobilyalarınızın tamamını ahşap modelleri ile değiştirmenizi önermeyeceğiz. Çok daha pratik yöntemlerle evinizdeki mobilyaları değerlendirerek ahşap görünümü kuvvetlendirme fikirleri paylaşacağız. Hazırsanız başlayalım:

  • Ahşap mobilyaların etkisini güçlendirmenin en keyifli yollarından birisi canlı renklere başvurmak. Örneğin yatak odanızdaki ahşap komidin ya da salonunuzdaki dresuarın üzerine pembe, turuncu, sarı gibi canlı renklerde bir örtü serebilir ya da mobilyanın arkasındaki duvarı yine parlak bir renge boyayabilirsiniz.
  • Ahşap ağırlıklı bir dekorasyonunuz varsa tüm renklerin kaybolmaması ve boğuk bir görünüm oluşmaması için doğru uyumu yakalamalısınız. Ahşabın yüzeyinde genellikle kızıl, kahve, turuncu gibi alt tonlar bulunur. Ahşabın alt tonuna yakın renklerde objelere odanızda yer verebilirsiniz. Böylece odanın genelinde ahşap tonlarının geçişleri görülebilir.
  • Daha minimalist bir dekorasyon çizginiz varsa evinizde yeni dekoratif eşyalara yer vermek istemeyebilirsiniz. Bunun çözümü de mevcut eşyalarınıza hareket katmak. Mobilyalarınızın kulplarını renkli ya da metalik olan türleri ile değiştirebilirsiniz. Böylece mobilyanızın ahşap rengi bir fon oluşturur. Aynı şekilde sandalye döşemesi, sehpa ayağı gibi bölümlerde de değişiklikler yapabilirsiniz.
  • Gözleri ahşap mobilyalarınıza çevirmenin en şık yollarından birisi eşyalarınıza retro bir görünüm vermek. Odanızdaki tüm mobilyaları retro stilde yenilemek yerine komidin, sehpa, ayaklı ayna gibi tek eşyaları yenileyebilir ve odanın havasını bir anda değiştirebilirsiniz. Mobilyalarınızı yenilemenin yollarını öğrenmek için ¨Eski Eşyayı Yenilemek İçin 4 Öneri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bonus: Detayları İhmal Etmeyin

Banyoda Ahşap Kullanımı

Ahşap dekorasyon ürünleri ve mobilyalar elbette aradığınız etkiyi yaratmanın öncelikli araçlarından. Bir de ev eşyaları arasında fonksiyonelliği ile ön plana çıkan ancak dekorasyonu da oldukça etkileyen eşyalar var. Bunlardan biri aydınlatma ürünleri. 

Aplik, avize, masa lambası gibi birçok çeşidi ile evin her bölümünde kendine yer bulan aydınlatma ürünlerinde ahşabı tercih edebilirsiniz. Özellikle banyo gibi nem yoğunluğu nedeni ile ahşabın bulunması daha zor olan yerlerde ahşap görünümlü spotlarla buraya da doğallığı taşıyabilirsiniz. Evin en rahatlatıcı yeri olan duşa da ahşap görünümü verebilirsiniz. Ahşap duş ızgarası hem banyonuza şık bir hava katar hem de kayma riski olmadan duş yardımcı olur. 

Geniş banyolarda ise havluluk olarak bambu merdiven kullanabilirsiniz. Hatta karanlık alanlarda yaşayabilen bitkiler ile bu doğal görünümü destekleyebilirsiniz. Banyo bitkilerini keşfetmek için ¨Hangi Odaya Hangi Bitki: Alana Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

Ahşap dekorasyon fikirleri ile ilgili bilgi verdik. Şimdi de sıra  doğal dokuya sahip bir diğer malzeme olan mermerin dekorasyondaki yerini öğrenmekte. Tüm detaylar ¨Yeni Trend: Dekorasyonda Mermer Kullanımı ¨ yazımızda sizi bekliyor.