Parke Nasıl Döşenir, Nasıl Sökülür?

Evinizde yer verdiğiniz en küçük dekoratif eşyanın bile dekorasyona katkısı var. Durum böyleyken halı ve kilimlerle birlikte zemin dekorasyonu elemanlarından olan parkelerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Eğer siz de zemini yenilemek ve evinizi yeni parkeler ile buluşturmak istiyorsanız ısı yalıtımı gibi işlevsel özelliklerinin yanı sıra ev dekorasyonunda da büyük payı olan parkeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaya ne dersiniz?

Parke Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uzun süre kullanmayı planladığınız ve evinizi daha şık hale getirecek parkeleri seçerken gelecekte pişman olmamak için incelemeniz gereken kriterler bulunuyor. Şimdi, parke seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları aktaralım.

Parke Seçimi

  • Parkelerin farklı kalınlıkları olabiliyor. Eğer eviniz için parke seçimi yapacaksanız 8 mm parke kalınlığı sizin için uygun olabilir.
  • Parke aşınma sınıfları da parke seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri. Alandaki kalabalıkla doğrudan orantılı olan parke sınıfları, konut ve ticari olmak üzere iki sınıfta inceleniyor. Konut için 21, 22, 23 numaralı parke sınıflarını tercih edebilirsiniz. Eğer iş yerinizin zeminini parke ile kaplamak istiyorsanız tercihiniz 31, 32, 33 numaralı parke sınıfları olmalı.
  • Parke seçiminin püf noktalarından bir diğeri ise çabuk çizilebilir, iz bırakabilir ve kirlenebilir yapıdaki parkelerden, kullanım konusunda elverişsiz olacakları için uzak durmak. Evet, bu alternatiflerin parke fiyatları bakımından daha uygun olduğunu söyleyebiliriz; ama seçeceğiniz ürünü uzun yıllar kullanacağınızı ve bunu göz önünde bulundurarak karar vermenizde yarar olduğunu hatırlatmak isteriz.
  • Bahsettiğimiz gibi parke seçiminin ev dekorasyonuna katkısı büyük. Bu nedenle parke renkleri de seçimde oldukça önemli bir konu. Peki, parke rengi seçerken nelere dikkat edilmeli? Aslında bu sorunun cevabını istekleriniz belirliyor. Evinizde doğal bir ortam yaratmak istiyorsanız kahverengi tonlarını, havalı bir atmosfer yaratmak istiyorsanız gri tonlarını tercih edebilirsiniz. Bu arada açık renklere sahip parke çeşitleri, alanı daha geniş gösterebilme konusunda size yardımcı olabilir. Eğer kiri göstermeyen bir alternatif arıyorsanız koyu renkte parkeler seçebilirsiniz. Son olarak parke seçerken mobilyalarınızın ve ev dekorasyon stilinizin de önemli kıstaslar olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca dilerseniz “Zeminlerinizi Yenileyin: Parke Rengi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımız da ihtiyacınıza ve evinize uygun parke rengini bulma konusunda size yardımcı olabilir.
  • Süpürgelikler, parkenin şıklığını tamamlayan ürünler. Tercihinizi parkeniz ile uyum içerisinde olabilecek süpürgeliklerden yana kullanarak alanın şıklığına şıklık katabilirsiniz.

Parke Nasıl Sökülür?

Söz konusu tadilat olduğunda el attığınız her şeyin sizi çok zorlayacağını düşünebilirsiniz. Oysa evinizin ustası olmak, sandığınızdan çok daha kolay! “Parke nasıl takılır?” sorusunun cevabından önce, eğer zemininiz parke ile kaplıysa hepsini sökmeniz gerektiği için bu konu hakkında bilgi verelim ve parke nasıl sökülür konusunu adım adım anlatalım.

Parke Nasıl Sokulur

  • Duvarın zeminle birleştiği noktaları ve kapı girişini çevreleyen süpürgelikler, parkelerin bütünlüğünü korur. Bu nedenle öncelikle süpürgelikleri çıkarmanız gerekiyor.
  • İlk olarak kapı girişindeki süpürgeliği çıkarmalısınız. Bu parçayı çıkarmak için bir spatuladan yardım alabilirsiniz. Spatulayı, süpürgeliğin altına sokup sağa sola oynatarak giriş süpürgeliğini çıkarabilirsiniz.
  • Eğer giriş süpürgeliğinin altında vida ile sabitlenmiş başka bir parça varsa bu parçayı, akülü vidalama yardımıyla çıkarabilirsiniz. Böyle bir parça yoksa bu adımı atlayabilirsiniz.
  • Duvar ve zemin birleşimindeki süpürgelikleri yine spatula yardımıyla çıkarmalısınız.
  • Ardından kapı girişinden başlayarak parke sökümünü gerçekleştirebilirsiniz.

Parke Nasıl Döşenir?

Evinizin zeminini yeniliyorsunuz. Durum böyle olunca parke montajının çok zor bir işlem olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında tam tersi; zeminlerinizi parke ile buluşturmak oldukça kolay! O halde, parke nasıl döşenir ve parke döşerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir, anlatalım.

Parke Nasıl Döşenir

  • İlk adım olarak parkeleri nasıl yerleştireceğinize karar vermelisiniz. Eğer parke döşeyeceğiniz alanın olduğundan daha geniş görünmesini istiyorsanız -eğer odanız kare değilse- parkeleri odanın geniş kısmına doğru yerleştirmelisiniz.
  • Parkeleri yerleştirirken 10 mm’lik parke takozunu odaların duvarlarına yerleştirmelisiniz. Bu sayede sıcaklık değişimlerinden dolayı oluşabilecek parke boyutu değişiklikleri nedeniyle ürünün sıkışmasını engellersiniz.
  • Parkeleri dizerken alanın ölçüsü doğrultusunda bazı parkeleri kesmeniz gerekebilir. Bunun için odanın ölçüsünü, parkeleri alt alta dizeceğiniz alan doğrultusunda almalı ve bu ölçüyü parkelerin boyuna bölmelisiniz. Bu sayede parke dizeceğiniz son sırada kaç cm’lik parke kesmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Aynı hesaplamayı parkeleri yan yana dizeceğiniz alan için de yapabilir ve bu ölçüyü parkenin enine bölebilirsiniz.
  • Parkeleri yan yana dizerken kilit sistemi sayesinde parkeleri birbirlerine kilitleyebilirsiniz. 
  • Parkelerin birleşim yerlerinin alt alta gelmesi hoş bir görüntü oluşturmaz. Bu nedenle alt sıraya geçtiğinizde birleşim alanının diğer parkenin ortasına gelmesine dikkat edebilirsiniz.
  • Radyatör borularında parkeyi kesmeniz gerekir. Peki, parke nasıl kesilir? Bu aşamada ahşap kesme matkap ucu ile yuvarlak bir alan oluşturabilir ve ardından testere ile yuvarlakların yanından geçecek şekilde parçayı kesebilirsiniz. Kestiğiniz parçayı, parkeyi yerleştirdikten sonra borunun arka kısmına koymalısınız.
  • Parkeleri yerleştirmeyi tamamladıktan sonra süpürgeliklerin montajını yapabilirsiniz.

“Parke nasıl döşenir?” sorusunun cevabını, dilerseniz videomuzdan da öğrenebilirsiniz.

Daha Pratik Bir Çözüm Arayanlara: Ustabilir

Evet, biliyoruz; parke seçimi de zemininizi yeni parkelerle buluşturmak da biraz uzmanlık istiyor. Eğer bu konuda kendinize güvenemiyorsanız hiç merak etmeyin. Ustabilir, en iyi ustayı bulmanız için yanınızda!

Ustabilir ile tadilattan dekorasyona, mobilya kurulumundan musluk tamirine, hatta dış mekân düzenlemelerine kadar farklı kategorilerde hizmet veren ustalara sadece bir tıkla ulaşabilirsiniz. Uygulamada, ustanın size yakın bir lokasyonda olması ya da yüksek puana sahip olması gibi filtrelerden yararlanarak dilediğiniz ustaya hizmet talebinizi gönderebilirsiniz. Üstelik Ustabilir uygulamasını ücretsiz ve komisyonsuz olarak kullanırsınız!

Ustabilir’i şimdi keşfedin!

Web: http://www.ustabilir.com.tr/

iOS Uygulaması: apple.co/2YV09dY

Android Uygulaması: bit.ly/2YSlF2P

Zeminlerinizi yepyeni kılmak için ihtiyacınız olan her şey Koçtaş’ta!