Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır

Kahveseverlerin kahve keyfinin yerini hiçbir şey tutmaz. Bol köpüklü Türk kahvesi, dumanı tüten mis kokulu bir filtre kahve, belki acı bir espresso… Hele bir de pratik kahve makineniz varsa değmeyin keyfinize! Bir kahvesever olduğunuza göre önce kahve makinesi modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyarete edebilir, ardından Seray Kutsal ile evinizde harika bir kahve köşesi yapabileceğiniz videomuzu izleyebilirsiniz.

O güzel kahve köşesinde yapacağınız kahve keyfinizi kaçırmak istemiyoruz; ama kahve makinenizin evinizde mikrop ve bakteri biriktiren ilk 10 yerden biri olduğunu, hatta 5. sırada yer aldığını söylesek ne düşünürsünüz? İnanması güç olsa da temizlenmeyen kahve makinesinin dibinde, sıcak ve nemli ortam nedeniyle küf ve maya oluşmaya başlıyor. Oluşan yağlı ve çamurumsu mineral tabakası kahve yaptığınızda kahvenizin tadını bozmakla kalmıyor, sağlığınızı da riske atıyor.

“O halde kahve makinesi nasıl temizlenir” sorusu aklınızı meşgul ederken hemen içinizi rahatlatalım. Doğru yerdesiniz! Bu yazımızda kahve makinesi temizliği hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz. 

Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir

Zamanla kahve makineleri; kahve telvelerinden, minerallerden ve sert sudan kalıntılar biriktirebilir. Bu kalıntı kahve makinesinin verimini düşürür, alerjik reaksiyonlara neden olur. Kısacası lezzetli bir fincan kahve yapmak için temiz kahve makinesi şart. 

Her kahve makinesinin kutusunda mutlaka üreticinin temizlik talimatlarının da yer aldığı bir kullanım kılavuzu bulunur. Bu kitapçığınız duruyorsa kahve makinesi temizliği için mutlaka bu kılavuza başvurun. Ancak kullanım kılavuzunu saklamadıysanız ya da bulamıyorsanız su, yumuşak bir fırça, sabun ve temiz bir bezle kahve makinenizin her kullanımdan sonra günlük temizliğini yapabilirsiniz. Ayda bir kez de su ve beyaz sirke ile mineral birikintilerini ortadan kaldıracak şekilde derinlemesine temizlemenizi öneririz. 

Mümkünse kahve yapmak için damıtılmış su kullanın. Böylece kireç oluşumu azalır. Kireç çözücü bir solüsyon kullanırsanız üreticinin talimatlarını dikkatle takip ettiğinizden emin olun.

Haydi gelin şimdi, türlerine göre kahve makinesi temizliği detaylarına göz atalım. 

Türk Kahvesi Makinesi Nasıl Temizlenir?

İşte, adım adım Türk kahvesi makinesi temizliği:

  • Kahve makinesinin fişini çekin ve tamamen soğumasını bekleyin.
  • Cezveyi ılık sabunlu suyla yıkayın.
  • Cezveyi temiz suyla iyice durulayın.
  • Ardından cezveyi temiz bir havluyla kurulayın.
  • Kahve makinesinin tabanını temizlemek için nemli bir bezle silin.
  • Türk kahvesi makinenizin çıkarılabilir su haznesi varsa bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.

Türk kahve makinesinin ana gövdesi ve kablosu su ile temizlenmez veya bulaşık makinesinde yıkanmaz. Gövde ve kablo kirlenmişse nemli bir bez ile silebilirsiniz. Türk kahvesi keyfini sevdiklerinizle paylaşmak için birbirinden güzel fincan modelleri ve fiyatları Koçtaş’ta sizi bekliyor. 

Elektrikli Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Elektrikli Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir

Filtre kahve için kullanılan elektrikli kahve makinelerinin temizliği Türk kahvesi makinesi temizliğine göre biraz daha iş gerektirse de nispeten kolay bir işlemdir. 

  • Elbette öncelikle kahve makinesinin fişini çekin ve tamamen soğumasını bekleyin.
  • Sürahiyi ve filtre sepetini çıkarın. Her ikisini de ılık sabunlu suyla yıkayın.
  • Özellikle cam sürahide oluşan herhangi bir lekeyi veya kalıntıyı gevşetmek için suyun içine bir avuç pirinç atarak karıştırın. 
  • Sürahiyi iyice durulayın ve temiz bir bulaşık beziyle kurulayın.
  • Yarı yarıya beyaz sirke ve su karışımı hazırlayın.
  • Sirke karışımını su haznesine dökün.
  • Sürahiyi ve filtre sepetini tekrar yerine yerleştirin.
  • Kahve makinesini açın ve bir kez çalıştırın.
  • Program bittikten sonra sirke karışımını kahve makinesinde 30 dakika bekletin.
  • Sirkeyi durulamak için sade suyla makinenizi bir program daha çalıştırın. Sirke kokusu kalmayana kadar bu adımı tekrarlayabilirsiniz.
  • Sürahiyi ve filtre sepetini kahve makinesine tekrar monte etmeden önce tüm parçaları iyice kurulayın.
  • Tüm parçaları iyice kuruladıktan sonra kahve makinesine takın.

Kahve makinenizin kireç çözme programı varsa makineyi temizlemek için sirke kullanmak yerine bu programı kullanabilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki yönteme ek olarak elektrikli kahve makinenizin aşağıdaki parçalarını da düzenli olarak temizlemelisiniz:

  • Demleme kafası, kahve makinesinin sıcak suyu kahve telvesine ulaştıran kısmıdır. Sirke ve su ile makinenizi bir program çalıştırıp ardından sade su ile bir program daha çalıştırdığınızda temizlenir. 
  • Filtre sepetini her kullanımdan sonra mutlaka ılık sabunlu suyla yıkamaya özen gösterin. Filtre sepetini yıkamadan önce 30 dakika boyunca sirkeli suda bekleterek kirecini çıkarabilirsiniz.
  • Mineral kalıntıları oluşmaması için su deposunu da düzenli olarak temizlemeniz gerektiğini belirtelim. Su deposunu ılık sabunlu su veya sirkeli su ile temizleyebilirsiniz.
  • Kahve makinenizde çıkarılabilir karbon filtresi varsa onu düzenli olarak temizlediğinizden veya değiştirdiğinizden emin olun.

Kapsüllü Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Kapsüllü Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir

Diğer kahve makinelerine göre daha fazla uğraş istese de kapsüllü kahve makinesi temizliği aslında sadece el oyalayan basit adımlardan oluşuyor. 

  • Her elektrikli ev aletinin temizliğinde olduğu gibi kapsüllü kahve makinesinin fişini çekin ve tamamen soğumasını bekleyin.
  • Su haznesini boşaltın ve damlama tepsisini çıkarın. Bu parçaları ılık sabunlu suyla yıkayıp iyice durulayın.
  • Nemli bir bezle silerek veya ılık sabunlu suda birkaç dakika bekleterek kapsül tutucuyu temizleyin. 
  • Kireç oluşumu kahvenizin tadını etkileyebileceği gibi makinenize zarar da verebilir. Makinenizin kirecini gidermek için su haznesinde eşit oranda beyaz sirke ve suyu karıştırın. Makinede kapsül olmadığından emin olun. 
  • Makineyi en büyük fincan ayarına getirin. Büyük bir fincanı fincan bölümüne koyun. Makinenizi kapsülsüz olarak bir demleme döngüsü boyunca çalıştırın. 
  • Döngü tamamlandığında fincanı boşaltın ve ve su haznesindeki su bitene kadar bu işleme devam edin. 
  • Kalan sirkeyi gidermek için makineyi temiz suyla başka bir demleme döngüsü daha yine büyük bir fincan ayarında çalıştırın. Su haznesinde su bitene dek sade suyla bu işleme devam edin.
  • Makinenin dış yüzeyini nemli bir bezle silin.
  • Makinenizde süt köpürtücü, kapsül sepeti gibi çıkarılabilir parçalar varsa bunları da temizlemeyi unutmayın. Bu parçaların temizliği için varsa üreticinin talimatlarını takip edebilirsiniz.

Kapsül kahve makinenizi en az ayda bir kere, sık kullanıyorsanız da daha sık temizlemenizi öneririz. Suyun sert olduğu bir bölgede yaşıyorsanız makinenizin kirecini daha sık temizlemeniz gerekebileceğini de dikkate alın.

Kahve Makinesi Temizliği İçin Alternatif Ürünler Nelerdir?

Kahve Makinesi Temizliği İçin Alternatif Ürünler Nelerdir

Elinizde sirke yoksa ama kahve makinenizi doğal ürünlerle temizlemek istiyorsanız karbonat kullanabilirsiniz. Bir ölçek karbonatı dört ölçek suyla karıştırdıktan sonra yukarıda anlattığımız adımları takip edebilirsiniz. Karbonat yerine limon suyu da kullanabilirsiniz. Eşit miktarda su ve limon suyunu karıştırdıktan sonra yine yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Limon suyunda posa, çekirdek ya da kabuk olmadığından emin olun. 

Düzenli temizlik; kahve makinenizin performansı, kahvenizin lezzeti, hatta sağlığınız için önem taşıyor. Kahve makinenizi her gün veya en azından her kullandığınızda sudan geçirerek durulamak, onu daha uzun süre temiz tutmanıza ve kahvenin lezzetinin keyfine varmanıza yardımcı olacaktır. Aylık derinlemesine temizlik ise inatçı mineral ve kireç kalıntılarını önleyecek, makinenizin yıllar boyunca yeni görünmesini ve sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. 

Kahve Makinesi Temizliği Ne Kadar Sürer?

Kahve Makinesi Temizliği Ne Kadar Sürer

Günlük temizlik yaptığınız takdirde bu temizlikler sadece birkaç dakikanızı alır. Kahve makinesinde biriken kireç varsa bunun temizlenmesinin makineye bağlı olarak yaklaşık yarım saat ile bir saat arasında süreceğini söyleyebiliriz. Kireç temizliğini yılda birkaç kez yapmanızda fayda var. Ancak bu sürelerin çoğu aslında aktif temizlik zamanı değil. Kahve makinesi temizliği için demleme döngüsü devam ederken siz başka işlerinizi yapabilirsiniz.

Kahve makinesini temizlerken artık yenileme zamanının geldiğini fark ederseniz ya da bu keyfi sevdiklerinizin de yaşaması için hediye almayı planlıyorsanız kahve makinesi modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyarete edebilirsiniz. Kahvenizi çekirdek alıp taze taze evde öğütmeyi sevenlerdenseniz kahve öğütücü modellerini de Koçtaş’a bulabileceğinizi hatırlatalım. Peki, keyfinize keyif katmak için evinizde bir kahve köşesi hazırlamaya ne dersiniz? O halde “Keyifli Bir Alan: Kahve Köşesi Dekorasyon Fikirleri” yazımız tam size göre!