Pırıl Pırıl Bulaşıklar İçin: Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Pırıl Pırıl Bulaşıklar İçin

Bulaşık makineleri, mutfaktaki yükümüzü hafifleten kurtarıcılardan. Bizi bulaşık yıkama zahmetinden kurtardığı gibi, aynı bulaşığı elde yıkamaya kıyasla su ve deterjandan da tasarruf etmemizi sağlarlar.  

Ancak bu sadık yardımcıların da bakıma ihtiyacı var. Belirli aralıklarla yapacağınız bulaşık makinesi temizliği, hem makinemizin ömrünün uzamasını hem de bulaşıkların lekesiz pırıl pırıl olmasını sağlar. Elbette bunun için en büyük yardımcılarınızdan biri de bulaşık makinesinde tıkanan kanalları açan, içinde birikmiş yağ ve kalıntılardan arındıran bulaşık makinesi temizlik ürünleri. Fakat makinenizi evdeki malzemelerle de temizleyebilirsiniz. 

Bu yazımızda, bulaşık makinesi temizliği için pratik ve etkili ipuçlarına birlikte göz atacağız. İşte bulaşık makinesi temizliği hakkında tüm detaylar…

Ev Gereçleri Ev Temizliği

Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır

Bulaşık makinesi temizliği denince gözünüz korkmasın. Aslında yapmanız gereken, düzenli olarak üç ayda bir kez derinlemesine temizlik sağlayan ürün kullanarak  en sıcak ayarda boş olarak çalıştırmak. Bulaşık makinesi temizleyici olarak bilinen bu ürünleri Koçtaş’tan da temin etmeniz mümkün. Genelde tek kullanımlık olarak, çatal kaşık gözüne ya da tellere ters olarak yerleştirilerek kullanılıyor. 

Böylece hem makinemizin içini dezenfekte edilmiş olacak hem de tıkanan boru, filtre gibi parçalar varsa yağ, kir ve kireçten temizlenmiş olacak. Sonrasında doğrudan bulaşıkları yerleştirerek yıkama işlemine başlayabilir, pırıl pırıl bulaşıkların keyfini sürebilirsiniz. 

Bunun yanında makine kapağının etrafındaki conta ve lastik kısımlar da bakteri ve kötü koku oluşumuna müsait bölgelerdir. Bu alanları da düzenli aralıklarla yağ çözücü ürünlerle temizleyerek, hijyen standartlarını koruyabilirsiniz. 

Bulaşık makinesi temizliğinde, cam ya da porselen kırığı, meyve çekirdeği gibi bulaşık makinesi temizleyicilerinin etki edemeyeceği parçalar da olabilir. Bu yüzden genel temizliğe ek olarak pervane, filtre, gider gibi farklı bölümleri tek tek ele almakta fayda var. 

Bulaşık Makinesi Pervanesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık Makinesi Pervanesi Nasıl Temizlenir

Bulaşık makinelerinin belki de en önemli parçalarından biri pervaneler. Çünkü alt ve üstten su püskürterek, suyun eşit şekilde tüm bulaşıklara ulaşmasını sağlıyorlar. Su püskürttüğü deliklerden birinin tıkanması ise bulaşıkların tam temizlenmeden çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden bulaşık makinesi temizliğinin olmazsa olmaz adımlarından biri de pervane temizliği. İşte adım adım bulaşık makinesi pervanesi temizliği:

  • Bulaşık makinesini tamamen  boşaltın ve kapalı olduğundan emin olun.
  • Önce üst sepetin altında bulunan pervaneyi, sonra makinenin alt yüzeyindeki pervaneyi dişlisini çevirerek çıkarın. Çevirme yönü modele göre  değişiklik gösterebilir. 
  • Her iki pervaneyi de suyun altında bulaşık deterjanı ile yıkayın. Hafifçe lavabo kenarına vurarak içinde zeytin, karpuz çekirdeği, cam ya da porselen parçası kalmışsa dışarı düşmesini sağlayabilirsiniz. Deliklerde organik atıklar varsa, kürdan gibi sivri uçlu bir şeyle, pervaneye zarar vermeden delikleri açabilirsiniz. 
  • Yıkama sonrası, çıkarma yönünün tersine çevirerek geri takın. İyice oturduğundan emin olun. Düzgün takılmayan pervane suyu etkin dağıtamayacağı için bulaşıklarınız tam anlamıyla temizlenmeyecektir. 

Bulaşık Makinesi Filtresi Nasıl Temizlenir? Bulaşık Makinesi Filtresi Nasıl Temizlenir

Bulaşık makinesinin taban kısmında bulunan filtre yiyecek kalıntılarını topladığı için zamanla tıkanabilir. Bu da  makinemizin performansının düşmesine sebep olur. Bu yüzden bulaşık makinesi temizliğinde filtresini de üç ayda bir kontrol etmek ve temizlemek önemlidir. 

  • Filtreye ulaşmak için alt kısımda bulunan sepeti öne çekip, çıkarın. 
  • Filtreyi çevirerek yerinden sökün.
  • Filtreyi ılık su ve deterjanla yıkayın. Aşındırıcı madde kullanmayın, filtreye zarar verebilirsiniz. Daha etkin temizlik için filtre yüzeyini yumuşak bir fırça ile de temizleyebilirsiniz.  

Bulaşık Makinesi Pompa Temizliği Nasıl Yapılır?

Bulaşık Makinesi Pompası Nasıl Temizlenir

Bulaşık makinesi tahliye pompası, filtrenin hemen altında yer alan ve suyun makineden boşaltılmasını sağlayan parçaya denir. Zaman zaman filtreden kaçan büyük yemek kalıntıları ve yabancı cisimler nedeniyle atık su pompası tıkanabilir. Bu da makinenin içinde su kalmasına sebep olur. 

Yani su pompası temizliği genel bulaşık makinesi temizliği sırasında değil de su tahliye sorunları yaşandığı durumlarda yapılması gereken bir işlem. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bulaşık makinesi pompa temizliği için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Bulaşık makinenizin elektrik bağlantısını kesin.
  • Sepetleri ve filtreleri çıkarın. 
  • Bulaşık makinesi içinde biriken su varsa sünger ve bez yardımıyla boşaltın.
  • Çalışırken mutlaka eldiven kullanın.
  • Filtrenin altındaki alana bir çay kaşığı daldırıp, kaldıraç gibi kullanarak pompa kapağını yakalayın ve açın. 
  • Elinizle pompanın içini  kontrol edip varsa yabancı cisimleri temizleyin.
  • Pompa kapağını klik sesi duyacak şekilde yerine oturtun.
  • Filtre ve sepetleri geri takın. Bulaşık makineniz kullanıma hazır.

Bulaşık Makinesi Gideri Nasıl Temizlenir?

Bulaşık Makinesi Gideri Nasıl Temizlenir

Bulaşık makinesinin suyu boşaltma probleminin bir diğer sebebi de makinenin gider borusunun bulaşık makinesinin filtresinden kaçan yemek artıkları ya da yabancı cisimler sebebiyle tıkanması olabilir. Bulaşık makinesi gider borusunu şu adımları izleyerek temizleyebilirsiniz:

  • Bulaşık makinesini arkasında çalışabileceğiniz şekilde öne çekin.
  • Makinenin arka kapağını vidalarını gevşeterek çıkarın, hortumun bağlı olduğu yeri göreceksiniz.
  • Gider borusunu makineye bağlayan kelepçeyi gevşettikten sonra boruyu çekerek çıkarın.
  • Musluk altında borunun içini iyice yıkayın. Gider borusu yıpranmışsa makinenizin markasına uygun yeni bir gider borusu alarak değiştirebilirsiniz.
  • Daha sonra sökerken yaptığınız işlemlerin tam tersini yaparak gider borusunu yerine takın.

Gider borusu temizliği ya da değişimi eliniz tamirata yatkın değilse zorlayıcı olabilir. Bu durumda her türlü tesisat işiniz için onlarca farklı kategoride işinin ehli ustaları bulabileceğiniz Ustabilir’den hizmet alabilirsiniz.

Evde Bulaşık Makinesi Temizliği

Evde Bulaşık Makinesi Temizligi

Bulaşık makinesi temizliği için hemen her evde bulunan karbonat, sirke, limon tuzu gibi doğal ürünler kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Evde pek çok farklı alanda daha imdadınıza yetişen bu doğal malzemelerle ilgili daha fazla detay için “Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atın. Şimdi dilerseniz, bu malzemelerin bulaşık makinesi temizliğinde kullanımına bakalım.

Karbonatla Bulaşık Makinesi Temizliği

En etkili doğal temizlik malzemelerinden olan karbonat, bulaşık makinesi temizliğinde de en büyük yardımcınız. Karbonat ile bulaşık makinesi temizliği için makine parçalarını az önce anlattığımız gibi tek tek temizledikten sonra, bulaşık makinesi boşken bir  yemek kaşığı karbonatı deterjan gözüne koyun. Deterjan gözü yerine makinenin zeminine de serpiştirebilirsiniz.  Sonrasında makinenizi  yüksek sıcaklıkta bir programda çalıştırın. Yıkama bittikten sonra bulaşık makinenizin içi derinlemesine temizlenmiş olacak.

Sirke Ve Karbonatla Bulaşık Makinesi Temizliği

Karbonatın etkisini artırmak için sirkeyi de yanına katmaya ne dersiniz? Bunun için yine parçaları önceden ayrı ayrı temizledikten sonra sirke dolu bir kaseyi makinenizin rafına yerleştirin ve bir tur sıcak programda çalıştırın. Makine durduktan sonra karbonatı ister deterjan gözüne koyarak ister zemine yayarak bir tur daha sıcak ayarda çalıştırın. Bu kez daha kısa bir programı tercih edebilirsiniz.

Limon Tuzuyla Bulaşık Makinesi Temizliği

Kireç sökücü özelliği bulunan limon tuzunu çaydanlıklarınızda biriken kireçleri temizlemek için için kullanmışsınızdır. Benzer şekilde bulaşık makinesi temizliğinde kullanabilirsiniz. Özellikle suyu kireçli olan bir bölgedeyseniz, limon tuzu bulaşık makinesi temizliği için başvurabileceğiniz doğal yöntemlerden. 

Bir kap içinde 2 kaşık limon tuzunu 2 bardak suyla eritin. Limon tuzu eridiğinde karışımı bulaşık makinesinin zeminine dökün. Kap içinde sepete de koyabilirsiniz. Daha sonra bulaşık makinesini sıcak programda çalıştırın. 

Limon tuzunu su yerine sirkede de eritebilirsiniz. Böylece temizleme etkisini katmerlemiş olursunuz. 

Hem evde bulabileceğiniz ürünlerle hem de bulaşık makinesi temizliği için özel geliştirilmiş temizlik ürünleri ile bulaşık makinesi temizliğine dair pratik bilgiler aktardık. Bu adımları düzenli olarak uygulayarak, bulaşık makinenizin ömrünü uzatabilir, enerji verimliliğini artırabilir ve her zaman pırıl pırıl bulaşıklara sahip olabilirsiniz. Bulaşık makinesi tuzunun da pırıl pırıl bulaşıklarda önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi Bulaşık Makinesi Tuzu: Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?yazımızda bulabilirsiniz.

Benzer şekilde çamaşır makinenizin de genel temizliğini yapmak isterseniz, “Tertemiz Kıyafetler İçin: Çamaşır Makinesi Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır? yazımızdan yardım alabilirsiniz. 

Bulaşık makinenize upuzun bir ömür, sizin ise pırıl pırıl bulaşıklarınızın keyfini sürmenizi dileriz.