Airfryer Temizliği Nasıl Yapılır?

Airfryer

Son dönemin en popüler ürünlerinden airfryer, sağladığı pratiklikle kullanıcıların gözdesi olmuş durumda. Üstelik yiyecekleri çok az yağ kullanarak veya hiç yağ kullanmadan hızlı ve kolay bir şekilde pişirmenizi sağlayan airfryer sayesinde normal kızartma yaptığınızdaki gibi ocağınıza, tezgahınıza veya duvarlara yağ da sıçramaz. Bu nedenle de airfryer kullanıldığında temizlik yapmaya gerek olmadığı düşünülür. Oysa tezgah ya da ocağı temizlemeniz gerekmese bile airfryer temizliği yapmanız önemli.

Düzenli olarak airfryer temizliği yapmazsanız zamanla sepetinde ve tavasında yağ birikebilir ya da altında yemek artıkları kalabilir. Çünkü kullandığınız malzemeye bağlı olarak az yağla ya da yağsız pişirdiğiniz yemekler de yağ üretebilirler. Temizlemezseniz zamanla bu atıklar yanar ve koku yapar. O halde gelin, airfryer temizleme hakkında merak ettiğiniz konulara göz atalım.

airfryer temizliği

Airfryer İlk Temizliği Nasıl Yapılır?

Airfryer İlk Temizliği

Tüm küçük ev aletlerinde olduğu gibi hava fritözünü de ilk kullanımdan önce temizlemelisiniz. Markadan markaya değişiklik gösterse de airfryer ilk temizliği için yapılması gerekenleri paylaştık. Airfryer ilk temizliği yapmadan önce kullanım kılavuzunu okumanızı ve airfryer temizliğini ona göre yapmanızı tavsiye ederiz. 

  • Öncelikle tüm ambalaj malzemelerini çıkarın. 
  • Varsa airfryer üstündeki ve içindeki yapışkanları, etiketleri sökün. 
  • Tava ve sepeti kullanım kılavuzunda belirtiliyorsa bulaşık makinesinde, belirtilmiyorsa sıcak su, bulaşık deterjanı ve yapışmaz malzemeyle kaplı olabileceği için aşındırıcı olmayan bir temizlik süngeriyle temizleyin. 
  • Varsa diğer aksesuarları kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi bulaşık makinesinde veya elde yıkayın. 
  • Airfryer dış kısmını nemli bir bezle silin.

Airfryer ilk temizliğini yaptınız. Artık kullanıma hazır. Yağ ve kalori açısından yüksek olabilen geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha az yağlı bir seçenek olan airfryer ile pişirebileceğiniz yemek tarifleri için de “Pratik ve Lezzetli Airfryer Yemek Tarifleri” yazımıza göz atabilirsiniz. 

İlk Kullanımdan Sonra Airfryer Temizliği Nasıl Yapılır?

İlk Kullanım Sonrası Airfryer

Markadan markaya değişiklik gösterse de airfryer temizliği için yapmanız gerekenler benziyor. Aşağıda genel olarak airfryer temizleme adımlarını paylaştık. Siz yine de kullanım kılavuzunun airfryer temizliği bölümüne mutlaka göz atın.

  • Temizlemeye başlamadan önce cihazın fişten çekin.
  • İç kısmının, sepet ve tavanın soğumasını bekleyin. 
  • Daha hızlı soğuması için sepeti ve tavayı çıkarın. 
  • Varsa tavanın tabanında birikmiş yağ ve artık yemekleri dökün. 
  • Soğuduktan sonra kullanım kılavuzuna göre tavayı ve sepeti bulaşık makinesinde ya da elde yıkayın. 
  • Tava veya sepete yapışan yemek kalıntılarını daha kolay temizlemek için yumuşatmanızda fayda var. Bunun için sıcak su ya da yağ çözücü özelliği olan bulaşık deterjanlı suda 10-15 dakika kadar bekletip yıkayın. 
  • Tava veya sepette oluşan yağ lekeleri varsa ve sıcak su veya bulaşık deterjanlı suda beklettiğiniz halde temizleyemiyorsanız gıdaya uygun yağ çözücü kullanabilirsiniz.
  • Isıtma elemanında kalan yiyecek artıkları varsa sert olmayan bir fırçayla temizleyin. Sert fırçaların kaplamasına zarar verebileceğini unutmayın.
  • Cihazın içini sıcak su ve aşındırmayan bir süngerle temizleyin.
  • Cihazın dış kısmını ise nemli bir temizlik beziyle silin.
  • Tüm parçalar kuruduktan sonra takabilirsiniz.

Genellikle tava, sepet ve cihazın iç kısmı yapışmaz malzemeyle kaplı olduğu için kaplamanın zarar görmemesi amacıyla airfryer temizliği için metal aletler ve aşındırıcı temizlik malzemesi kullanmamanız önemli. Ayrıca her kullanımdan sonra temizlemeniz, airfryer temizliğini kolaylaştıracaktır. 

Siz de doğal temizlik ürünlerini tercih ediyorsanız Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. “Elim değmişken tüm mutfağı temizleyip çıkarım.” derseniz mutfak temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenlere yer verdiğimiz “Temizlik Önemli: Mutfak Nasıl Temizlenir?” yazımız da ilginizi çekebilir.

Temizliği Kolay Airfryer Hangisi?

Temizliği Kolay Airfryer

Airfryer temizliği sizi düşündürüyorsa temizlemesi kolay airfryer modelleri için aşağıdaki özellikleri dikkate alabilirsiniz:

  • Tava, sepet ve ızgara teli çıkarılabilir olmalı.
  • Bu parçalar bulaşık makinesinde veya elde yıkanabilir olmalı.
  • Pişirme sepeti veya tepsisinde yiyeceklerin yüzeye yapışmasını önleyen yapışmaz kaplama kullanılmış olmalı. 
  • Airfryer temizliği yaparken parçalar kolay erişilebilir olmalı.
  • İçinin temizliğini kolaylıkla yapabilmeniz için yeterince geniş bir açıklığa sahip olmalı.

Bazı airfryer modellerinde temizliği daha da kolaylaştırabilen kendi kendini temizleme işlevi bulunur. Bu modeller yağ ve kir tutmaz, koku yapmaz.

Airfryer temizliği için uzun vakit ayırmak istemiyorsanız çıkarılabilir parçaları olan, yapışmaz kaplamalı, büyük kapasiteli bir model bakmalısınız. Kendi kendini temizleme işlevine sahip bir airfryer da düşünebilirsiniz. Airfryer modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Airfryer Temizliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kısa zamanda mutfakların vazgeçilmezi olan airfryer’ların temizliğine ilişkin ipuçlarını paylaştık. Bu konuda en merak edilenleri ise aşağıda sizin için derledik:  

  • Airfryer temizliği nasıl yapılır?

Airfryer temizliği için öncelikle cihazınızın kullanım kılavuzunu okumanızda fayda olduğunu belirtelim. Özetlemek gerekirse airfryer temizliği için ilk olarak cihazın fişini çekin, tava ve sepet gibi parçaların soğuması bekleyin. Bunlar çıkabilen parçalar ise daha hızlı soğumaları için bu parçaları dikkatlice çıkarın. Parçalar soğuduktan sonra makinede veya elde sıcak deterjanlı su ve sert olmayan sünger ya da temizlik bezi ile yıkayın. Yine soğuduktan sonra cihazın içini ve dışını yumuşak nemli bir bez ile silin. 

  • Airfryer haznesi yıkanır mı?

Markadan markaya, modelden modele değişse de airfryer haznesi genellikle çıkabilen bir parçadır. Kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde makinede ya da elde yıkayabilirsiniz. Çıkan bir parça ise ve yemek artıkları yapışmışsa bu kalıntıların yumuşaması ve kolay temizlenebilmesi için yıkamadan önce ılık suda 10-15 dakika kadar bekletin. 

  • Airfryer kurumuş yağı nasıl temizlenir? 

Tava veya sepete yapışan kurumuş yağları temizlemek için sıcak su ya da yağ çözücü özelliği olan deterjanlı suda 10-15 dakika kadar bekletin. Sonra yıkayın. Yağ kalıntılarını bu şekilde çıkaramıyorsanız gıdaya uygun yağ çözücü kullanabilirsiniz.

  • Airfryer makinede yıkanır mı? 

Cihazın kendisi elektrikli olduğu için kesinlikle suyla temas etmemesi gerekir. Cihazın gövdesini elde ya da makinede yıkamayın. Airfryer temizliği için cihazın içini ve dışını sadece yumuşak nemli bir bez ile silin. Tava ve sepet çıkarılabiliyorsa ve kullanım kılavuzunda belirtiliyorsa bu parçaları ve diğer aksesuarları bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. 

  • Airfryer içine yağlı kağıt konur mu?

Yiyeceklerin sepetin tabanına yapışmasını önleyeceği için airfryer temizliğini kolaylaştırmak amacıyla yağlı kağıt kullanımı tercih ediliyor. Ancak airfryer hava akımını kullanarak yemekleri pişirdiği için tava veya sepette yağlı kağıt kullanmak, bu akımı engelleyerek ya da yavaşlatarak cihazınızın pişirme performansını düşürür. Bu da yemeklerin lezzetini etkileyebilir. Yağlı kağıt kullanmadan önce mutlaka kullanım kılavuzunu okuyun. Burada bilgi paylaşılmamışsa markanın web sayfasından da bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Airfryer temizliğini kolaylaştırmak için yağlı kağıt kullanmak yerine temizliği kolay airfryer modellerinden birini tercih edebilirsiniz. 

Airfryer temizliği tamamlandığında kendinize bol köpüklü bir kahve yapmaya ne dersiniz? Filtre kahve seviyorsanız kahve makinesi çeşitleri ve özellikleri ile ilgili tavsiyelere yer verdiğimiz “Ev Baristalarına: Elektrikli Kahve Makinesi Nasıl Seçilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.