Standart Yemek Masası Ölçüleri

Standart Yemek Masası Ölçüleri

Yemek masaları, kimi zaman kalabalık gruplarla kimi zaman da az kişilik kullanımlarla değerlendirilir. Yemek yemek, çalışmak, çay-kahve eşliğinde uzun sohbetler etmek için kullanılacak yemek masasını seçmek ve ideal yemek alanını tasarlamak söz konusu olduğunda ise ölçümleri doğru yapmak çok önemlidir. Çünkü yemek masası ölçüleri belli standartlara sahiptir. Bu sayede farklı kişi sayılarına ve mekan kullanımına göre seçimler yapabilirsiniz. 

O halde önce yemek masası ölçüsü belirlerken dikkat edilmesi gereken konulara göz atalım. Ardından tasarımlarına göre masa çeşitlerine ve kişi sayısına göre değişiklik gösteren yemek masası ölçülerine yakından bakalım. İhtiyacınıza uygun yemek masası takımı modellerini keşfetmek için de Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi hatırlatalım.

Yemek Masası Ölçüsü Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yemek masasının ölçüsüne göre masa ile sandalyeler arasındaki mesafeyi belirlemek için dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunuyor. 

  • Masaya rahatça oturabilmeniz ve kalkmak için kimseyi kaldırmanız gerekmemesi, yemek masaları ölçüleri ve konumları ile ilgili ideal senaryodur. Bunu oluşturabilmek için masa ile sandalye arasındaki mesafenin minimum 20 cm olması gerekir. 
  • Kolay hareket edebilmeniz için masa kenarı ile duvarlar veya mobilyalar arasında en az 90 cm açıklık olması gerekir. Böylece sandalye duvara sürtünmeden içeri ve dışarı çekilebilebilir. Yemek yiyen kişi de duvara sıkışmış hissi yaşamaz. 
  • İdeal yemek masasının yerden yüksekliği standart olarak 71 ila 76 cm arasındadır.
  • Yemek masasının üzerine bir aydınlatma koymayı düşünüyorsanız masa üstünden yaklaşık 76 ila 91 cm yukarıya asılacak şekilde planlamanız ideal olacaktır.
  • Eviniz için en iyi yemek masası ölçüsünü belirlemek adına masa için ayırdığınız alanı sandalyelerle birlikte düşünerek ölçmeniz gerekir. 

Bu adımlara dikkat ederseniz ihtiyacınız olan masayı çok daha kolay seçebilirsiniz. 

Alanlara Göre Masa Çeşitleri

Alanlara Göre Masa Çeşitleri

Kare, yuvarlak, dikdörtgen ve oval şekle sahip pek çok farklı masa şekli bulunur. Bu masa şekillerini, alanınıza uygunluğuna göre tercih edebilirsiniz. 

Yuvarlak ve kare masalar genelde alandan tasarruf etmek amaçlı tercih edilebilir. Yani yemek masasını yerleştirmek istediğiniz yer küçük bir alansa kare ve yuvarlak masaları tercih edebilirsiniz. Dikdörtgen masalar, mekan kullanımında esneklik sağlar. Oval masalar ise daha büyük alanlarda tercih edilir. Dikdörtgen masalara göre büyük alanlar da daha fazla esneklik sağlar. 

Tabii yemek masaları şekillerinin yanı sıra yemek masaları, kişi sayısına göre de farklılık gösterir. 

Kişi Sayısına Göre Değişen Yemek Masası Ölçüleri

Yemek masaları 2-4-8-10-12 kişilik olarak farklı ölçülerde bulunabilir. Gelin, ihtiyacınıza uygun yemek masası ölçüsünü belirlemek için kişi sayısına göre değişen yemek masalarına göz atalım. 

2 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

2 Kişilik Yemek Masası

Yalnız yaşayanlar ya da çiftler tarafından tercih edilen 2 kişilik dikdörtgen yemek masası ölçüleri genellikle 110 cm uzunluğunda ve 70 cm genişliğinde olur. Daha çok kare olarak üretilen iki kişilik masaların ölçüleri genellikle 80 cm’dir. İki kişilik yuvarlak bir yemek masası ararsanız da 90 cm çapında bir masa tercih edebilirsiniz. 

4 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

4 Kişilik Yemek Masası

Alanınızı daha kolay yönetmenizi sağlayacak 4 kişilik dikdörtgen yemek masası ölçüleri 120 cm ile 140 cm uzunluğunda ve 70 cm ile 90 cm genişliğinde olabilir. 4 sandalyenin sığabileceği yuvarlak bir yemek masası ararsanız 100 cm çapında olan masaları değerlendirebilirsiniz. 4 kişi kare yemek masası için 150 cm uzunluğunda, 70 cm genişliğinde bir masa tercih edebilirsiniz. Alanınız bunlar için yetersizse de portatif yemek masalarını değerlendirebilirsiniz. Katlanan sandalyeler ya da puf kullanımı da alanı iyi bir şekilde değerlendirmenize olanak tanıyacaktır. 

6 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

6 Kişilik Yemek Masası

Genellikle ailelerin tercih ettiği 6 kişilik yemek masası ölçüleri 160-200 cm uzunluğunda ve 80-100 cm genişliğinde olabilir. Yuvarlak yemek masalarını ise 150 cm çapında bulabilirsiniz. Yuvarlak ve dikdörtgen şekillerde rastlayabileceğiniz yemek masalarını doğru sandalye seçimi ve ölçümle dilediğiniz alanlarda rahatça kullanabilirsiniz. 

8 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

8 Kişilik Yemek Masası

Misafiri bol olanların daha çok tercih ettiği 8 kişilik masaların ölçüleri 200-240 cm uzunluğunda ve 90-120 cm genişliğinde değişebilir. Yuvarlak yemek masalar ise genellikle 170 cm çapında tasarlanır. Dar ve uzun bir alanınız varsa da dikdörtgen masalardan faydalanabilirsiniz. 

10 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

10 Kişilik Yemek Masası

Ailenin geniş olduğu ve misafirin eksik olmadığı evlerin kurtarıcısı, 10 kişilik yemek masalarıdır. 10 kişilik dikdörtgen yemek masası ölçüleri, minimum 270 cm uzunluğunda ve 90 cm genişliğinde olur. Alanınıza uygun yemek masasını seçtikten sonra sandalye koymakta zorlanırsanız puf ve markiz seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

12 Kişilik Yemek Masası Ölçüleri

12 Kişilik Yemek Masası

Ofis ya da geniş evlerde kendine yer bulan 12 kişilik yemek masalarının ölçüleri en az 330 cm uzunluğunda ve 90 cm genişliğinde üretilir. Alanınız daha genişse yemek masanızı da bu ölçülerden daha geniş ve uzun olacak şekilde tercih edebilirsiniz. Alanınız çok geniş değilse açılabilir masaları tercih edebilirsiniz. 

Standart Yemek Masası Ölçüleri

Standart Yemek Masası

Yemek masasının boyutlarının, masanın şekli ve kullanım amacı gibi özelliklerin yanı sıra sandalye sayısı gibi konulara bağlı olarak farklı seçeneklere sahip olduğundan bahsettik. Ancak genel olarak standart yemek masalarının uzunlukları 150 cm ila 240 cm arasında, yemek masası genişliklerinin ise genellikle 90 cm ila 120 cm arasında yer aldığını söyleyebiliriz. 

İster aile yemeklerine ister kalabalık toplantılara ev sahipliği yapın, doğru masa boyutları ortamı herkes için sıcak ve konforlu bir alan haline getirecektir. Rahatça oturup keyifli anlar yaşayabileceğiniz yemek masalarını incelemek için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Standart Yemek Masası Ölçüleri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yemek masası yüksekliği kaç cm olmalı?

Yemek masasının yüksekliği, masanın yerden masa tablasına kadar olan mesafesinin ölçülmesiyle bulunur. Yemek masası yüksekliği için net bir yükseklik ifadesi belirtilmese de 71 ila 76 cm arasında olduğunu söyleyebiliriz. 

Yemek masası uzunluğu kaç cm olmalı?

Yemek masası uzunluğu masanın şekline ve kaç kişilik olacağına göre değişiklik gösterir. Genel olarak kullanılan sandalye sayısını da hesaba katacak olursak dikdörtgen bir masanın minimum boyutlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • 2 Kişilik: 110 cm uzunluk x 70 cm genişlik
  • 4 Kişilik: 150 cm uzunluk x 70 cm genişlik
  • 6 Kişilik: 180 cm uzunluk x 80 cm genişlik
  • 8 Kişilik:  220 cm uzunluk  x 90 cm genişlik
  • 10 Kişilik: 270 cm uzunluk x 90 cm genişlik
  • 12 Kişilik: 330 cm uzunluk x 90 cm genişlik

240 cm masa kaç kişilik?

240 cm uzunluğa sahip dikdörtgen bir yemek masası, kullanacağınız sandalye sayısına göre 8 kişilik olarak değerlendirilebilir. 

170 cm masa kaç kişilik?

170 cm uzunluğa uzunluğa sahip dikdörtgen bir yemek masası, kullanacağınız sandalye sayısına göre 6 kişilik olarak değerlendirilebilir.