Çalışmalar Aksamasın! Masa Lambası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Çalışmalar Aksamasın! Masa Lambası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

İşten ya da okuldan döndünüz, çalışmanız gerekiyor; fakat çalışma masasının atmosferi size hiç çekici gelmiyor. Hemen pes etmeyin; masanın üzerinde dağınıklık varsa toplayın ve ardından odanıza uygun bir masa lambası aramaya başlayın. Çünkü masa lambaları, sizin için en ideal ışık seviyesini sunarak hem çalışmanızı daha verimli kılıyor hem de daha cezbedici bir atmosfer yaratıyor. Peki, doğru bir seçim için masa lambası nasıl olmalı?

Öncelikle Masa Lambasını Nerede Kullanacağınıza Karar Verin

Masa lambaları denildiğinde gözümüzde çalışma masaları canlansa da bu ürünler, günümüzde farklı amaçlarla da kullanılabiliyor. Bu da masa lambası seçerken dikkat edilmesi gereken şeyin hangi amaçlarla, nerede kullanılacağını belirlemeniz olduğunu gösteriyor. 

Örneğin yatak odasına kullanacağınız bir masa lambası uyku öncesi kitap okuma seanslarına, çalışma masanızda kullanacağınız masa lambası ise iş ve ödevlerinizi yapmanıza yardımcı olabilir. Ama bunların yanında bazı masa lambası modellerini, vitrin ya da raflarda bulunan dekoratif figürleri öne çıkarmak için spot ışığı gibi dekoratif amaçla da kullanmanız mümkün.

Her ne kadar kullanım amaçları farklı olabilese de masa lambalarının temel kullanım amacı, görüşün düşük olduğu yerlerde ve zamanlarda aydınlatma sağlamak. Bu doğrultuda, masa lambası seçiminde dikkat etmeniz gereken unsurlar; verimlilik, boyut ve ergonomiklik oluyor. Bu üç öge, masa lambası fiyatları üzerinde de oldukça etkileyici. Farklı kullanım amaçlarına göre özel tasarlanan masa lambası modelleri, farklı büyüklüklere, özelliklere ve içeriğe sahip oluyor.

Masa lambasına hangi alanda ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra ya da tam karar aşamasındayken masa lambası türlerine göz atmak da oldukça faydalı olabilir. “Masa Lambası Çeşitleri” infografiğimiz de farklı modelleri ve bunların özelliklerini inceleyebilmeniz için hazırlandı!

Masa Lambası Seçimi

Seçiminizi Yapın: İhtiyaçlara Göre Farklı Masa Lambası Modelleri

Masanın üzerinde sabit duracak hafif bir aydınlatmaya ihtiyacınız varsa standart masa lambaları ihtiyacınızı karşılayabilir. Bir taban ve başlığı birbirine bağlayan, çoğunlukla hareket edebilen bir gövdeye sahip olan masa lambaları, bu tip gereksinimleri karşılıyor. Üstelik çalışma lambası olarak kullanılabilen bu tiplerin fiyatları diğer modellere nazaran daha ucuz oluyor. 

Yaptığız işte aydınlatmanın çok daha esnek olması gerekiyorsa o zaman ihtiyacınızı daha profesyonel bir ürün giderebilir demektir. O halde metalik gövdeye sahip, mengelli olması sayesinde herhangi bir yere kenetlenebilen ve ayrıntılı tasarımıyla geniş bir hareket alanı bulunan masa lambalarını tercih edebilirsiniz. Bu tip masa lambaları, esnek yapıları sayesinde, aydınlatmayı tercih ettiğiniz her yönden pratik bir şekilde sağlayabiliyor. 

Masa lambası seçerken kullanım alanını belirledikten sonra geriye onun tasarımını seçmek kalıyor. Profesyonel masa lambalarının tasarımı, ergonomik ve pratiklik ön planda olduğu için benzer oluyor. Dekoratif amaçla kullanılan masa lambaları ise tasarım yönünden çok fazla seçenek sunuyor. 

Dekoratif masa lambaları, bulunduğu ortama uyumlu olmaları amacıyla farklı desen ve şekillerde tasarlanıyor. Başlıkları daha büyük veya küçük olabildiği gibi başlık yerine Çin lambası tarzında bir aparatla da zenginleştirilebiliyor.

Masa lambası modelleri arasında sadece kitap okumak için tasarlananlar da var. Sonuç olarak, ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra masa lambanızı seçmeniz en doğru yol. Karar sizin.

Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir? yazımızı okuyarak doğru aydınlatma seçimine de karar verebilirsiniz.

Masa Lambası Alırken Dikkat edilmesi Gerekenler

Püf Noktası: Masa Lambası Ampulü Kaç Watt Olmalı?

Masa lambası ampulünüzü seçerken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Parlak bir ışığa mı ihtiyacınız var yoksa düşük voltaj işinizi görür mü? Soft aydınlatma denilen, düşük voltajlı çalışarak tasarruf yaparken ideal bir aydınlatma sunan LED ampuller her zaman daha verimli. Eğer çok küçük boyutta işler üzerinde çalışıyorsanız, en küçük ayrıntıyı bile görebilmek için yüksek voltajlı ampuller tercih etmelisiniz.

Masa lambanızı okuma yapmak için kullanacaksanız sizin için 6W LED ampuller yeterli olacaktır. Daha ayrıntılı işler için 8W ve 9W seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 

Neden LED Ampul?

Çünkü LED ampuller; klasik ampuller gibi farklı ışık alanları oluşturmuyor, çalışma yüzeyini eşit şekilde aydınlatıyor ve titreşime neden olmuyor. Bu da gözlerinizin daha az yorulmasını sağlıyor. Ayrıca LED ampullerin enerji tasarrufu konusunda klasik ampullere nazaran çok daha verimli olduklarını da hatırlatalım.

Çalışma Lambası

Geek’lere Özel: Çalışırken Nasıl Bir Işık Kullanılmalı?

Göz, hem loş ışıklarda hem de parlak ışıklarda daha çabuk yoruluyor. Bu nedenle ders çalışırken gözleri minimal düzeyde rahatsız edecek ve uzun okumalarda bile sizi yormayacak olan 6W LED ampul seçeneği en ideali.

Öğrenciler İçin Verimli Çalışma Alanı Oluşturmanın Püf Noktaları adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Peki, ders çalışma ışığı hangi renk olmalı? Sert beyaz ışık gözlerinizin yorulmasına, sarı ışık ise dinlendirici etkisinden dolayı veriminizin düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle çalışırken göz sağlığınız ve çalışma veriminiz için yumuşak beyaz ışığı tercih edebilirsiniz.

İhtiyacınıza cevap verecek masa lambası modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor! Bu arada doğru çalışma lambası seçimi kadar çalışma masalarını doğru bir şekilde aydınlatmanın da oldukça önemli olduğunu unutmamalısınız. Bu doğrultuda “Çalışma Masası Aydınlatması Nasıl Olmalı?” yazımızı okuyabilirsiniz.