Çalışma Masası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Çalışma Masası Aydınlatması

Renklerin de ışık seviyesinin de psikolojiniz üzerinde olumlu ya da olumsuz etkisi olur. Mesela aslında çok sevdiğiniz ve zaman geçirmekten hoşlandığınız evinizde sıklıkla nedensiz yere oluşan can sıkıntısı ile agresifliğin nedeni ev dekorasyonunuzda yararlandığınız renkler olabilir. “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanımı Rehberi” yazımızda bu konuyu uzun uzun anlatmıştık. Bu içeriğimizde asıl konumuz ise aydınlatma ve çalışma alanları!

Çalışma masanıza oturduğunuzda kısa süre içerisinde göz yorgunluğu, fiziksel yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi şikayetleriniz oluşuyorsa üzgünüz ama ideal bir çalışma masası üstü aydınlatmaya sahip olmayabilirsiniz. Hiç merak etmeyin; ihtiyacınız olan çalışma masası aydınlatma önerileri tam da bu içerikte sizi bekliyor. Haydi, başlayalım!

Gün Işığından Yararlanmak Önemli

Odanızın aydınlatması ne kadar iyi olursa olsun gün ışığının enerjisini size sunamaz! Bu nedenle öncelikli hedefiniz mümkünse çalışma odasında gün ışığından yararlanmak olmalı. Çalışma masanızı, pencereye yakın yani gün ışığını verimli bir şekilde alabilecek bir noktaya konumlandırmak, doğru çalışma alanı ışığı için atmanız gereken ilk adım.

Çalışma Masası Aydınlatma Nasıl Olmalı

Lokal Aydınlatmalar Çalışma Odasında da Olmazsa Olmaz

Pek çoğumuz avize, sarkıt gibi ana aydınlatma ürünleriyle yaşam alanlarımızı aydınlatıyoruz. Fakat tavan aydınlatmasının yetersiz kaldığı noktalarda hem meydana gelebilecek ev kazalarının önüne geçebilmek hem de evi daha ferah ve geniş gösterebilmek için lokal aydınlatmalardan yararlanıyoruz. Elbette çalışma odalarında ya da iş yerlerinizde de lokal aydınlatmayı bu amaçla tercih edebilirsiniz; ama bunlardan daha önemlisi, lokal aydınlatmalar sayesinde daha ideal bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz.

Çalışma masası ve lokal aydınlatma denildiğinde elbette akıllara ilk olarak çalışma lambaları geliyor! Tavan aydınlatmasının yetersiz kaldığı noktalarda, sadece çalışma alanını aydınlatan bu yardımcı ürünlerin seçiminde ise dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var!

Çalışma Masası Aydınlatması Önerileri

Çalışma Masası Lambası Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğru aydınlatma eşittir verimli çalışma! Doğru bir çalışma lambası seçmek için ise bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Peki, dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

  • Evet, önceliğiniz elbette işlevsellik, fakat şık bir tasarımı da es geçmemelisiniz. Alanda bütünlüğü sağlamak için odanızdaki dekorasyon tarzına uygun ürünler seçmek de önceliklerinizden olmalı. Örneğin modern dekorasyon doğrultusunda dekore ettiğiniz bir çalışma odanız varsa geometrik detayların ön planda olduğu masa lambalarını tercih edebilirsiniz. Klasik dekorasyonu benimsediyseniz de tercihinizi roze altın, bakır, altın gibi metal renklerden yana kullanabilirsiniz. Country stil için ise nostaljik esintiler sunan, kıvrımlı geometrik tasarımlara sahip aydınlatma ürünlerini seçebilirsiniz.
  • İhtiyacınız olan alanı aydınlatmak ve ışığı dilediğiniz alana yansıtabilmek için gövdesi veya başlığı ayarlanabilir tasarımlara sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Aydınlatma ürününün çalışma masanızda, çalışma alanınız üzerinde gölge oluşturup sizi olumsuz etkilememesi için konumlandırmaya dikkat etmelisiniz. Lambayı; sağ elinizi kullanıyorsanız sol tarafa, sol elinizi kullanıyorsanız sağ tarafa konumlandırmalısınız. Yerleştireceğiniz alana uygun boyutta bir aydınlatma ürünü tercih etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Çalışmalar Aksamasın! Masa Lambası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Çalışma Işığı

Çalışma Masası Ampul Seçimi Nasıl Olmalı?

Pek çok kişi evde loş ışık tercih etse de az ışık seviyesi, çalışma alanı için pek uygun bir seçim değil. Bu durum çalışırken çabuk sıkılmanıza ve dolayısıyla odaklanmada sorun yaşamanıza neden olabilir. Çok parlak ışık ise gözlerinizin çabuk yorulmasına yol açabilir. Alanı eşit şekilde aydınlatabilecek masa lambaları ve doğru ampul seçimi ile verimli bir çalışma alanı yaratabilirsiniz. Peki, çalışma masası için nasıl bir ampul tercih etmelisiniz?

Sarı ışık, dinlendirici etkiye sahip olduğu için genellikle yatak odasında önerilir. Sert beyaz ışık ise gözlerinizin yorulmasına neden olabilir. Bu nedenle tercihinizi yumuşak beyaz ışıktan yana kullanmalısınız. 

Çalışmalar Aksamasın! Masa Lambası Seçerken Nelere Dikkat Etmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Uzun ömürlü olan ve akkor ampullere oranla çok daha tasarruflu bir kullanım sunan LED ampulleri alan aydınlatmasında rahatlıkla tercih edebilirsiniz. 6W LED ampul seçenekleri, gözünüzü yormadan ihtiyacınız olan aydınlatmayı size sunabilir. 

Çalışma odanızın yanı sıra evinizin tüm alanları için en uygun aydınlatma ürününü seçmek istiyorsanız “Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?” başlıklı yazımız size rehberlik etmeye hazır!

Küçük bir not eklemeden geçmeyelim: Verimli bir çalışma alanı yaratmak, doğru bir masa aydınlatması yapmaktan çok daha fazlası! “Verimli Bir Çalışma Alanı Oluşturmak İçin 4 Öneri” yazımızı okuyarak çalışma odanızı en doğru şekilde dekore etmenize yardımcı olacak ipuçlarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca “Düzen Önemli: Kendin Yap Çalışma Masası Düzenleme Fikirleri” yazımızdaki öneriler sayesinde de düzenli bir çalışma masasına ulaşmak için ihtiyacınız olan detaylara ulaşabilirsiniz. 

Birbirinden şık ve kullanışlı masa lambası modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!